Μαρτίου 31, 2019

Οι μουσουλμάνοι του Σεράγεβο ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο του (αντιφασιστικού), ισλαμιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) χαιρέτισε το Σάββατο την απόφαση της καταδίκης του Ράντοβαν Καρατζιτς και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικό τον εορτασμού της 9ης Ιανουάριου. Το Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος του Ιζετμπέγκοβιτς ζήτησε να μετονομαστεί Η φοιτητική εστία στο Πάλε, που φέρει το όνομά του πρώτου πρόεδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της Σερβικής Δημοκρατίας να σέβεται το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», Το (αντιφασιστικό) SDA απαιτεί το κράτος να κινήσει ποινικές διαδικασίες κατά των διοργανωτών της συγκέντρωσης στο Βίσεγκραντ, των υποστηρικτών του Ντράζα Μιζήλοβιτς και να απαγορεύουν παρόμοιες συναντήσεις, στο μέλλον. 
Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDA καταδίκασε , «τις συχνές σωματικές και λεκτικές επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων που επιστρέφουν στη Σερβική Δημοκρατία, καθώς και τις απειλές που δέχονται», και καλούν τις αρχές να διώκουν άμεσα και να τιμωρούν τους δράστες των επιθέσεων αυτών.» Αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα παραδείγματα επιθέσεων και απειλών, τα SDA ζητάει από τις σερβικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του εθνικού μίσους. Το κόμμα επίσης εξέφρασε «ανησυχία» σχετικά με τις « αναφορές» ότι μέλη της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κροατίας «προσπάθησαν να φυτέψουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με ισχυρισμούς για τρομοκρατικές δραστηριότητες και να δημιουργηθεί έτσι μια ψευδή εικόνα της ύπαρξης ένοπλων εξτρεμιστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και να διευκολύνουν τους πολιτικούς στόχους που στρέφονται κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη και των Βόσνιων». Το SDA απαιτεί οι υπηρεσίες της αστυνομίας και της ασφάλειας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη να συζητήσουν το θέμα και να λάβουν άμεσα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και τα δικαστικά όργανα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ρίξουν φως στην υπόθεση και να επιβάλουν κυρώσεις στους υπευθύνους για να μην συγκαλυφθεί η υπόθεση». Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDA έδωσε πλήρη υποστήριξη στην ομάδα διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών, καθώς και στην «πολιτικά ώριμη και υπεύθυνη απόφαση του Δημοκρατικού Μετώπου για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να λάβει μέρος της ευθύνης για τις διαδικασίες που ακολουθούν.» Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDA καταδίκασε τις ανεύθυνες προσπάθειες για «αναβίωση της κροατικής Κοινότητας Χέρτζεκ Μπόσνα». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Izetbegović δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Κροατίας , τοποθέτησε εκρηκτικά σε τζαμιά και προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχουν 10.000 ριζοσπάστες στη Βοσνία Εζεγοβίνη όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Κροατίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικης Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του Κεντρικού Συμβούλιου του SDA τα οποία ασχολούνται με τη Σερβική Δημοκρατία αντιπροσωπεύουν τις καθημερινές-πολιτικές ανάγκες του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αλλά και μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο πριν από την εκλογή του Συμβουλίου των Υπουργών. Ο Πρόεδρος της Ηνωμένης Σέρπσκα Νένατ Στέβαντιτς δήλωσε ότι, προς το παρόν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι
 η αντίληψη που επιβάλλεται από το SDA, η οποία είναι γεμάτη από Σερβοφοβία. Πρόσθεσε όμως ότι θα καλέσει τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς στον εορτασμό της ημέρας της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
 Ο Πρόεδρος του DNS Μάρκο Πάβιτς δήλωσε ότι μετά τα συμπεράσματα του Κεντρικού Συμβούλιου του SDA φάνηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεργασία με αυτή την πλευρά. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι Σέρπσκα έχει έτοιμες απαντήσεις για κάθε πρόκληση που έρχεται από το Σεράγεβο, και έτσι θα γίνει με την πολιτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Βούκοτα Γκοβεντάριτσα ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο του SDS δεν αποδέχεται την πρόσκληση του SNSD για συμμετοχή στο σχηματισμό κυβέρνησης σε επίπεδο κράτους, ή το Συμβούλιο των Υπουργών.

Βούτσιτς: Όλοι στο Βελιγράδι στις 19 Απριλίου για να δείξουμε πόσο ισχυρή είναι η Σερβία. Το αποτέλεσμα της πολιτικής μου είναι θέσεις εργασίας και γεμάτα ταμεία

Ο Πρόεδρος της Σερβίας μίλησε την Κυριακή στο Ζρένιανιν όπου παρουσία πλήθους κόσμου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το κινεζικό εργοστάσιο ελαστικών, και κάλεσε όλους τους Σέρβους να δώσουν το παρών στο Βελιγράδι στις
 19 Απριλίου, στο συλλαλητήριο για να δείξουν πόσο ισχυρή δημοκρατική χώρα, αλλά και σύγχρονη, δίκαιη, υπεύθυνη και ισχυρή είναι η Σερβία. 
«Ας τους δείξουμε πόσοι από εμάς κρατάμε τη Σερβία μας και δεν θα την αφήσουμε στους κακοποιούς και τους παλιανθρώπους που μας φοβερίζουν με κρεμάλες και αλυσοπρίονα», είπε ο Βούτσιτς. 
«Η Σερβία σήμερα είναι μια διαφορετική χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος Βούτσιτς και είπε σε εκείνους που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των πολιτικών του , «να κοιτάξουν τους νέους αυτοκινητόδρομους, τα νέα εργοστάσια, τις νέες θέσεις εργασίας, και τα γεμάτα δημόσια ταμεία¨, ενώ τόνισε ότι και οι συνταξιούχοι θα έχουν φέτος μια καλή νέα αύξηση των συντάξεων και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα λάβουν νέα αύξηση των μισθών. 
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ακόμα ότι υπάρχουν νεες συμφωνίες με δύο κινεζικές εταιρείες που θα προσλάβει άλλα 400 άτομα στο Ζρένιανιν και θα επενδύσουν άλλα 140 εκατομμύρια ευρώ. 
Ο Βούτσις μίλησε για τις «επόμενες εκλογές», και υπενθύμισε ότι το Ζρένιανιν στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν βιομηχανικό κέντρο, «αλλά όλα έκλεισαν και τα λήστεψαν», οι «δημοκρατικοί» που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τη Σερβία.
 Ο Βούτσιτς μίλησε ακόμα για την γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας με τους Ρώσους εταίρους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα αλλάξει την ενεργειακή κατάσταση στη Σερβία και θα δώσει ταμέσα για την περαιτέρω εκβιομηχάνιση της χώρας. «Ωστόσο, αυτό δείχνει ότι είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα, και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις .Είμαστε όλοι το ίδιο, έχουμε το ίδιο πάθος και την ίδια την ίδια αγωνία για την ανεξαρτησία της Σερβίας, ώστε 
να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις», και όχι να μας τις υπαγορεύουν οι ξένοι πρέσβεις», είπε. 
Ο Βούτσις έστειλε και μήνυμα στους ανευθυνους Αλβανούς πολιτικούς στο Κόσσοβο και το Μετόχι. «Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ειρήνη με αυτούς τους ανθρώπους που είναι απολύτως ανεύθυνοι .Θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά να μην νομίζουν ότι επειδή είμαστε μετριοπαθείς, ότι είμαστε αδύναμοι και ότι μπορούν να διώξουν και να καταστρέψει το έθνος μας. 
Θα έχουμε περισσότερη δύναμη από ποτέ για να το προστατεύσουμε», είπε ο Βούτσιτς.

Πρίστινα: Ο Ενβέρ Χοτζάι μίλησε για αναστολή του δασμού για τα σερβικά προϊόντα για 120 ημέρες

Ο «εμπνευστής» του δασμού στα σερβικά Προϊόντα και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Πρίστινα,  Ενβερ Χοτζάι δήλωσε ότι η απόφαση της Πρίστινα το Νοέμβριο του περασμένου έτους για την εισαγωγή φόρου 100% επί των αγαθών από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, και πρόσθεσε:
 «Πιστεύουμε ότι ο φόρος θα πρέπει να ανασταλεί για περίοδο 120 ημερών», προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 «Η ζημιά που έγινε στη Σερβία κατά την περίοδο αυτή ανήλθε σε 150 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Ενβέρ Χοτζάι και πρόσθεσε ότι ήταν «πλήρης απάντηση στη Σερβία ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος». «Νομίζω ότι ο φόρος πέτυχε , δεδομένου ότι χτύπησε τη σερβική οικονομία, και όταν μιλάμε για τη ζημία της σερβικής οικονομίας ειναι πάνω από 150 εκατομμύρια. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο φόρος βλάπτει τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βλάπτει τις σχέσεις μας με την ΕΕ και τη διαδικασία του διάλογου . Θεωρούμε ο φόρος να ανασταλεί για περίοδο 120 ημερών, η οποία θα επιτρέψει την τελική συμφωνία. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε ο φόρος θα πρέπει να επιστρέψει», δήλωσε ο Χοτζάι. 

Από το Βελιγράδι απάντησε, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια Μάρκο Τζούριτς που είπε ότι η δήλωση του Ενβέρ Χοτζάι ότι στόχος της Πρίστινα ήταν να προκαλέσει ζημιές στη σερβική οικονομία δείχνει για άλλη μια φορά ότι αυτό ήταν και το μοναδικό κίνητρο για την επιβολή εμπάργκο για τα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία και ότι η Πρίστινα, είναι κατ 'αρχήν εναντίον οποιουδήποτε διαλόγου και συμβιβασμού. «Ο Χοτζάι επιβεβαίωσε ότι όλες οι δηλώσεις ότι η Πρίστινα θέλει τον διάλογο και την ομαλοποίηση, είναι κενές περιεχομένου , «και μια επίδειξη για το διεθνές κοινό». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τους βρετανούς πολίτες και τους συμβούλευσε να μην ταξιδεύουν στο Ζούμπιν Πότοκ, το Λεποσάβιτς , το Ζβέτσαν και το βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κάμερον Μάντερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η λύση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να υπαγορεύεται από την μια πλευρά της, αλλά ότι πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

ΣΚΟΠΙΑ. Ξανά το σενάριο της αποχής

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Όλιβερ Ντερλόφσκι δήλωσε ότι «υπάρξει δεύτερος γύρος στις Προεδρικές εκλογές» και «Αν δεν υπάρξει προσέλευση 40% στο δεύτερο γύρο», (δηλαδή 723253), που είναι η νόμιμη προϋπόθεση για νόμιμες εκλογές , τότε, η βουλή διαλύεται υποχρεωτικά και γίνονται αμέσως νέες εκλογές».
 Ο Ντερλόφσκι είπε ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει λάβει όλα τα οργανωτικά μέτρα που είναι αναγκαία για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή «πεντακάθαρων εκλογών», αλλά πρόσθεσε: « Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία αποτελείται από πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αλλά και οι υποψήφιοι, και οι διοργανωτές της εκστρατείας τους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε η εκλογική διαδικασία να είναι δίκαιη, έντιμη, και καθαρή για να φθάσουμε ομαλά στο τέλος». Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε μια χώρα με δύο εκατομμύρια κατοίκους, ο Ντερλόφσκι είπε ότι όλοι εκείνοι που έχουν την ιθαγένεια και την ηλικία, είτε ζουν στη χώρα είτε κάπου στο εξωτερικό είναι νόμιμοι , εκλογείς». 
Ο Ντερλόφσκι είπε ότι οι εγγραμμένοι στα δημοτολόγια του Υπουργείου Εσωτερικών είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και αν αφαιρεθεί ο αριθμός των ανηλίκων, τότε ο αριθμός των 1.808.131 ψηφοφόρων είναι αρκετά ρεαλιστικός. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο, όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων.
 Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου έχουν περίπου 11 εκατομμύρια ψήφοφόρους, σχεδόν όσος και ο πληθυσμός.

 Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ζήτησε από τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι να απαντήσει αν συναρτήθηκε χθες με τον Γκρουέφσκι στη Βουδαπέστη. Το VMRO-DPMNE με τη σειρά τους απάντησε ότι η SDSM θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα ποιος κατέχει μια «Μπέντλει» με πινακίδες Στρούμιτσα, και η οποία ακολούθουσε το αυτοκίνητο του Μιτσκόσκι κατά την επιστροφή του από τη Βιέννη στα Σκόπια. Επίσης η SDSM πρέπει να απαντήσει ποιος συγγενείς του Ζάεφ οδηγούσε την «Μπέντλει». 
Το VMRO-DPMNE είπε ότι ο Μιτσκόσκι ταξίδεψε στη Βιέννη με ιδιωτικό όχημα για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά κοντά σε Βουδαπέστη και την επιστροφή του διαπίστωσε ότι τον παρακολουθούν και θέλει να μάθει ποιος διέταξε να τον παρακολουθούν και να καταγράφονται οι κινήσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ποιος ο σκοπός της παρακολούθησης και ποιος την χρηματοδότησε. 
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι ο Ζάεφ ανέφερε στην αστυνομία τη μητέρα του εξαφανισμένου αγοριού Πίνο, (Μάγια Τρπκόφσκα) Maja T ο οποίος αγνοείται εδώ και έντεκα ημέρες για παρενόχληση.
 Η μητέρα, είπε στα ΜΜΕ χθες ότι επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ και ζήτησε τη βοήθειά του για να βρει το παιδί της. Η μητέρα είναι σε διαμάχη με τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αλβανόφιλο χαφιεδομάνι συνεχίζει να διαδηλώνει στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι χθες το βράδυ, έγινε η 17η διαμαρτυρία, της επαγγελματικής αντιπολίτευσης που χρηματοδοτούν η Cia και η αλβανικη μαφία. Περίπου 2000 διαδηλωτές ξεκίνησαν από το πλατώ της Φιλοσοφικής Σχολής, και διαλύθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης. 
Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι το αλλο Σάββατο θα πάνε στον ιδιωτικό σταθμό «ΤΒ Πίνκ», που υποστηρίζει την κυβέρνηση. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο ηθοποιός και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), Μπράνισλαβ Λέτσιτς που επανέλαβε το αίτημα για την παραίτηση της ηγεσίας του κράτους, την απόλυση της ηγεσίας της RTS, και δημιουργία προϋποθέσεων για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.
 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι όποιος επιχειρήσει  να προκαλέσει  επεισόδια βίας στη χώρα θα αντιμετωπίσει τη  σοβαρή και σταθερή αντίδραση του κράτους.

Ο Μπάσα από το Δυρράχιο : Εθνική αναγκαιότητα να φύγει ο Ράμα

Το Δημοκρατικό Κόμμα διοργάνωσε χθες το βράδυ στο Δυρράχιο, μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία μπροστά από το Δήμο. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της Αλβανικής αντιπολίτευσης εκτός των Τιράνων μετά τις επτά μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μπροστά από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο στα Τίρανα. 

Απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του κόμματος ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι , « ο άνεμος της αλλαγής ,
 ο άνεμος της ελευθερίας πάντα ξεκινάει από την πόλη σας. Από όλες τις πλευρές υπάρχει ελπίδα για μια πραγματική μεγάλη αλλαγή για κάθε αλβανική οικογένεια», και τόνισε: 
« Οι Αλβανοί ξύπνησαν, επαναστάτησαν και δεν θα σταματήσουν μέχρι να έρθει στην Αλβανία πραγματική δημοκρατία. Μέχρι να έχουμε ισότητα ενώπιον του νόμου , δικαιοσύνη, ελευθερία και ευκαιρίες για κάθε πολίτη». 
« Κάθε φορά που ένα καθεστώς φτάνει στο τέλος, του επαναλαμβάνουν το ίδιο άσχημο θέαμα. Μια τέτοια άσχημη εμφάνιση χθες στο Δυρράχιο επανέλαβε ο Ράμα που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη εξαθλίωση των Αλβανών. Ο κλέφτης των ψήφων των πολιτών του Δυρραχίου. Ο άνθρωπος που έκλεψε το ψωμί από τα παιδιά των Αλβανών πολιτών, αυξάνοντας το κόστος ζωής», είπε ο Μπάσα, και τόνισε: «η αποχώρηση της εγκληματικής κυβέρνησης του Ράμα είναι μια εθνική αναγκαιότητα». 
« Μέχρι πρόσφατα, πολλοί θα έλεγαν ότι είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν. Μια τέτοια συνάντηση με τόσους πολλούς ανθρώπους στο Δυρράχιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Η υπομονή έχει φθάσει στο τέλος της και ο μόνος τρόπος είναι αυτό που ξεκινήσαμε μαζί. Δεν χρειαζόμαστε αυτήν την κυβέρνηση αλλά μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών», δήλωσε ο Μπάσα.

«Έχει τελειώσει! - Μη τον φοβάστε»,

Με αυτό το Σύνθημα πραγματοποιήθηκε σήμερα το έβδομο συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι «Δημοκρατικοί», το «Ντέμος» και οι «Πραγματικοί Μαυροβούνιοι», στο Χέρτζεκ Νόβι, για να ζητήσουν την παράιτηση του τζουκάνοβιτς και της κυβένρησης. 
Ο Πρόεδρος των Δημοκρατών Αλέξα Μπέσιτς είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) «είναι σε μεγάλη παρακμή» και ότι «δεν υπάρχει σωτηρία» για αυτούς. «Το Μαυροβούνιο», είπε, « πρέπει να αλλάξει, και μετά θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση που θα κάνεις μεταρρύθμισεις, θα ξεκαθαρίσει τη μαφία που μαστίζει το Μαυροβούνιο, και συνθλίψει το εγκλήμα και τη διαφθοράς και θα βάλει το Μαυροβούνιο στην ΕΕ» - είπε ο Μπέτσιτς. 
Ο Πρόεδρος του «Ντέμος», Μίοντραγκ Λέκιτς, είπε ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς «δεν μπορεί πλέον να χειραγώγηση τους πολίτες», οτι «η διαμαρτυρία δεν θα σταματήσει» και ότι «όλοι θα πάνε στην Ποντγκόριτσα,» και κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών. 
Ο Βλαντιμιρ Παβίτσεβιτς, πρόεδρος των Πραγματικών Μαυροβουνίων, δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πολιτική τους πάλη για την προώθηση της λαϊκής Ενότητας για την ανάπτυξης του Μαυροβουνίου. 
Ο Δήμαρχος του Χέρζεκ Νόβι Στεβαν Κάτιτς, δήλωσε ότι η οι δημότες του Χερτζχεκ Νόβι που ζουν πλέον ελεύθερα, με αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο, χωρίς τους εκβιασμούς, τους Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τους άλλους πολίτες του Μαυροβουνίου για να ζήσουν και εκείνοι Ελεύθεροι. 


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Χθες το βράδυ έγινε η  έβδομη διαμαρτυρία στην Ποντγκόριτσα του Κινήματος «97000 Αντισταθείτε», που  απαίτησαν τις παραιτήσεις του Πρόεδρου, του πρωθυπουργού, του γενικού και του ειδικού  εισαγγελέα και της ηγεσίας της ραδιοφωνίας και  τηλεόρασης του Μαυροβουνίου.
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, και τα Κίνημα «97000 Αντισταθείτε », υπέγραψαν τη συμφωνία για το μέλλον,

Η «Συνθήκη του μέλλοντος» υπεγράφη από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου, του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το «Ντέμος» , τους Ανεξάρτητους Βουλευτές και τους εκπροσώπους του Κινήματος «97000 Αντισταθείτε».

Η συμφωνία ορίζει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα επιδιώξουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση  τεχνοκρατών , έργο της οποίας θα είναι να οργανώσει  δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.
Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να μποϊκοτάρουν  όλες τις εκλογές μέχρι την εκπλήρωση των διεκδικήσεών τους.
Κατεδαφίζεται το βαπτιστήριο της Μητροπολίτη Μαυροβουνίου στην νήσο «Σβέρσαν», στο Τίβατ 

Το Υπουργείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στις 2 Απριλίου α γίνει η κατεδάφιση του βαπτιστήριο της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας που χτίστηκε παράνομα στο νησί «Σβέρσαν», στον κόλπο του Τίβατ.

H 31η Μαρτίου στην Ιστορία

307.Μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνη, ο Κωνσταντίνος Α΄ παντρεύτηκε τη κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, Φαύστα. 



614. Οι Αβάροι και οι Σλάβοι επιδρομείς που έφρασαν  στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα Σάλωνα, την πρωτεύουσα της πρώην βυζαντινής επαρχίας της Δαλματίας και οι επιζώντες των Σαλώνων βρηκαν καταφύγιο πίσω από τα τείχη του Ανακτόρου του Διοκλητιανού , ιδρύοντας μια πόλη, που αργότερα έγινε γνωστή ως Σπλιτ.

1078. Η 31 Μαρτίου ήταν το Σάββατο του Λαζάρου. εκδηλώθηκε « λαϊκή εξέγερση», στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Νικηφόρου Βοτανειάτη ο οποίος βρισκόταν  στην Χαλκηδώνα. Οι Συγκλητικοί και λαός επιτέθηκαν στα ανάκτορα και αιχμαλώτισαν τον 28χρονο Μιχαήλ Ζ Δούκα, τον Παραπινάκη, ο οποίος παραιτήθηκε και εκάρη μοναχός στη Μονή του Στουδίου. Ο στρατηγός  Βοτανειάτης εισήλθε στη Βασιλεύουσα επευφημούμενος την Κυριακή των Βαίων.



1146 . Ο αντιπρόσωπος του πάπα, Βερνάρδος του Κλαιρβώ, με το κήρυγμά του στη συνέλευση του Βεζελαί στις 31 Μαρτίου του 1146, ξεσήκωσε ένα απερίγραπτο ενθουσιασμό για την ανάγκη δεύτερης σταυροφορίας, και αφού εξαντηθηκαν τα υφάσματα που είχαν ετοιμασθεί για να ραφτούν σταυροί ο Άγιος Βερνάρδος έβγαλε τα εξωτερικά του ενδύματα για να κοπούν γι' αυτόν το σκοπό. Όταν έδυσε ο ήλιος αυτός και οι βοηθοί του εξακολουθούσαν να ράβουν, γιατί όλο και περισσότεροι πιστοί ζητούσαν να πάνε στη Σταυροφορία.

1495. Υπογράφηκε στη Βενετία η Συμμαχία της Αγίας Λίγκας κατά της κατοχής του Βασιλείου της Νεαπόλεως από τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας. Στη Λίγκα μετείχαν ο Πάπας Αλέξανδρος, η Βενετία, το Δουκάτο του Μιλάνου, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και το Βασίλειο της Αραγονίας. Επισήμως η συμμαχία στρεφόταν εναντίον των Τούρκων.



1504. Υπογράφηκε μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας,  η ανακωχή της Λυών, με την οποία έληξε ο τρίτος ιταλικός πόλεμος, (1500-1504). Ο Λουδοβίκος 12ος της Γαλλίας αναγνώρισε την απώλεια της Νάπολης που πέρασε στην κυριότητα  του βασιλιά της Αραγωνίας, Φερδινάνδου Β , αλλά διατήρησε  το Μιλάνο και τη Γένοβα.

1779. Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η «επεξηγηματικής σύμβαση» για τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή,

1814. Στις 2:00 π.μ. στο το χωριό Λα Βιλέτ εξω από Παρίσι ο Ναπολέων αποφάσισε να εγκαταλείχει τη μάχη για το Παρίσι και υπέγραψε την συνθηκολόγηση του Παρισιού. Στη γαλλική πρωτεύουσα μπήκαν αργότερα θριαμβευτικά τα ρωσικά και τα Πρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α 'και το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ.


1821.   Ή είδηση για την έναρξη της επαναστάσεως στην Πελοπόννησο. έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προς το  βράδυ της 31ης Μαρτίου/12 Απριλίου.

 Στη Σμύρνη, στις 31 Μαρτίου /12 Απριλίου,  κυκλοφόρησε η φήμη από τον άγγλο πρόξενο, Φράνσις Γουέρυ που ηταν πρώην καπετάνιος και έμπορος της «Levant Company», ότι η Ρωσία είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας για να βοηθήσει τους χριστιανούς, και για «προληπτικούς λόγους» εκτελέστηκαν  23 «επώνυμοι» έλληνες. Οι τούρκοι που είχαν νικηθεί από τον Κολοκοτρώνη  στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στην Καρύταινα, κατέλαβαν και έκαψαν το Σιάλεσι κοντά στην Μεγαλόπολη. Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από τριήμερη πολιορκία, κυρίευσε  το φρούριο Ώρα της Λιβαδειάς, αναγκάζοντας τον τούρκο διοικητή της πόλεως Χασάν Αγά να την παραδώσει στους

Έλληνες. Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, επικεφαλής Ελλήνων

επαναστατών, απελευθέρωσε  την Αταλάντη .

1822 .Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως

 η Καταστροφή της Χίου.

1833. Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παρέδωσε την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν.


1854. Η Ιαπωνία εξαναγκάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την συνθήκη της Καναγκάουα να ανοίξει τα σύνορά της και τα λιμάνια Σιμόντ και Χακοντάτε στους αμερικανούς εμπόρους. Αυτό ήταν το τέλος της περιόδου Έντο στην Ιαπωνία.


1856. Στη Ρωσία απαγορεύτηκε να υπηρετούν Εβραίοι στο ρωσικό Ναυτικό.

1866.Το ισπανικό Ναυτικό βομβάρδισε το λιμάνι του Βαλπαραΐσο στη Χιλή προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στην πόλη. 

1889. Έγιναν τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ.



1892 . Η Σερβία μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη ψήφισε νόμο για τον εξωσχολικό αθλητισμό. Η  Γυμναστική ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία στη Σερβία εισήχθη το 1883.

1900. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ώρες ημερήσιας εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θα μειώνονταν σε 11.

1903.Σχηματίστηκε η 25η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Στογιάν Ντάνεφ.

1905. Ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος επισκέφθηκε την πόλη της Ταγγέρης στο Μαρόκο μετά από παρότρυνση του καγκελάριου φον Μπίλοφ. Η επίσκεψη θεωρήθηκε πρόκληση για τη Γαλλία και προκάλεσε την πρώτη κρίση του Μαρόκου.

1909. Η Σερβία αναγνώρισε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστροουγγαρία.

1920. Ο Κεμάλ σχημάτισε στην Άγκυρα νέα Κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύξω εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Ο Χίτλερ αποστρατεύτηκε από τον γερμανικό στρατό.

1923.Ο Φασισμός και το οκτάωρο .Στις 31 Μαρτίου 1923 ο Μουσολίνι καθιέρωσε την οκτάωρη εργασία στην Ιταλία και απαγόρευσε την χειρονακτική εργασία των νέων κάτω των 16 ετών. 
Στη Βουλγαρία εκδόθηκε η απόφαση για τους υπουργούς της κυβέρνησης του Βασίλ Ραντοσλάβοφ που ευθύνονταν για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον παγκόσμιο πόλεμο. Έξι άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι – από 10 έως 15 χρόνια στη φυλακή.




1926. Στην Κωνσταντινούπολη στη συνοικία του Γαλατά οι Τουρκορθόδοξοι του Καραχισαρίδη κατέλαβαν την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού.


1931. Η πρωτεύουσα της Νικαράγουα Μανάγκουα υπέστη μεγάλες καταστροφές από ένα  σεισμό μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στις  10:23 το πρωί. 2.000 νεκροί.

1933. Πρώτος νόμος «Gleichschaltung» στη Ναζιστική Γερμανία: Δόθηκε η ίδια νομοθετική εξουσία στις κυβερνήσεις των Ομόσπονδων Γερμανικών Κρατών με εκείνη  της  κεντρικής κυβέρνησης.

1934. Στη Ρώμη υπογράφηκε η μυστική συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού και του Ιταλικού  φασιστικού Κινήματος.
1936. Στον πόλεμο της Αβυσσινίας ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε   αερίο μουστάρδας.

1939 . Η Βρετανία και η Γαλλία εγγυήθηκαν την ακεραιότητα της Πολωνίας, και δήλωσαν ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Γερμανική αυτοκρατορία στην περίπτωση γερμανικής επίθεσης στη Πολωνία. Στην Ισπανία παραδόθηκαν στις δυνάμεις του Φράνκο η Αλμερία, η Μούρθια και η Καρθαγένη. 


1942 .Λόγω της εξέγερσης των Ινδών στρατιωτών   κατά των Βρετανών αξιωματικών τους, τα ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί των Χριστουγέννων χωρίς καμία αντίσταση.

1946. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν πρώτες μεταπολεμικές εκλογές,τις οποίες κέρδισε η Ενωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων και από τις οποίες απείχε το ΚΚΕ.

Στις 10.00 πμ στη θέση Καστανιές του χωρίου Εμπόριο Πτολεμαίδος  ενεφανίσθησαν συμμορίτες, οίτινες διά πολυβόλου και τυφεκίων έβαλον έπί 20' της ώρας άπό άποστάσεως 300 μέτρων κατά του καταστήματος του εκει Σταθμού Χωροφυλακής. Οτε κατέφθασαν επί τόπου ενισχύσεις, οι συμμορίτες που πιθανώς ανήκαν εις Όχρανοκομμουνιστικήν οργάνωσιν, και  απέβλεπαν  εις  την τρομοκράτηση τών κατοίκων όπως απόσχουν των εκλογών διέφυγον προς Κλεισούραν.
 Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση του Κίμωνα Γκεοργκίεφ.


1947 . Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδόθηκε από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Άρχισε η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.

Πολυμελής συμμορία, προσέβαλε τον Σταθμόν Χωροφυλακής Κερκίνης, του οποίου η δύναμις αναγκάσθηκε νά συμπτυχθεί. Οι συμμορίτες εισελθόντες εις το χωρίον ελεηλάτησαν υπέρ τας 100 οικίας και καταστήματα, ετραυμάτισαν ένα ίδιώτην και άφήρεσαν 15 άμαξες, 400 πρόβατα και 34 μεγάλα ζώα.



1948. Η Κ/Σ που επιτέθηκε στην Δρύσκολη Φαρσάλων, διωκομένη υπό δυνάμεως Χωροφυλακής, έπεσεν είς ενέδραν τμήματος Στρατού εις τά χωρία Άνω και Κάτω Σιατερλή . Κατά τήν έπακολουθήσασαν συμπλοκήν άπηλευθερώθησαν 10 όπλιται ΜΑΥ. και ο απαχθείς Χωροφύλαξ, συνελήφθη εις συμμορίτης ένοπλος και εκυριεύθησαν 5 ίπποι. Επίσης έφονεύθη είς Άγροφύλαξ άκολουθήσας οίκιοθελώς τους συμμορίτας.


Περί ώραν 02,45' πολυμελής συμμορία επετέθη κατά του χωρίου Φίλια Μεσσηνίας. Οι εκεί άνδρες Χωροφυλακής και ΜΑΥ. μετά δίωρον άμυναν άνέτρεψαν τους συμμορίτας. Οι συμμορίτες πυρπόλησαν 14 οικίας εθνικοφρόνων και εφόνευσαν έντός τών οικιών των έκ του άμάχου πληθυσμου 4 άτομα και ένα αδειούχο στρατιώτη. Απώλειες ημετέρων εις οπλίτης ΜΑΥ.

1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Νταγκ Χάμαρσκελντ.

1955. Η Γαλλία κήρυξε την Αλγερία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 1959. Μετά από την αποτυχημένη εξέγερση της Cia στο Θιβέτ ο πράκτωρ Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο.

1964.Εληξε μετά από 114 ημέρες αγώνα η απεργία των εργαζόμενων στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Στη Βραζιλία, ο στρατός με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση και ο στρατηγός Καστέλο Μπράνκο επέβαλε στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία που κράτησε μέχρι το 1985.

1973. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της χώρας.

1979 .Ο τελευταίος βρετανικός στρατιώτης αποχώρησε από Μάλτα με το αντιτορπιλικό «Λονδίνο» που απέπλευσε από το λιμάνι της Λα Βαλέτα, Ετσι έληξε η Αγγλική κατοχή.Η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα της ελευθερίας για την Μάλτα.
Οι 18 χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

1982.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» που αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

1991. Στις λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία ξέσπασε πρώτη σύγκρουση της Κροατικής αστυνομίας και με Σέρβους Πολιτοφυλακες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν. Μετά από απόφαση της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις της Κροατίας αποσύρθηκαν και πήρε τον έλεγχο της περιοχής ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA). Τις επόμενες ημέρες, οι ένοπλες συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Βίνκοβτσι και το Βούκοβαρ. Στην Αλβανία έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές που τις κέρδισε η Συγκουρίμι .
Η αντιπολίτευση κέρδισε στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
 Σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποφασίστηκε να καταργηθούν οι στρατιωτικές δομές του οργανισμού. Σε δημοψήφισμα στη Γεωργία 90% του πληθυσμού ψήφισε για την ανεξαρτησία.

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης μετά την άρνησή του Καντάφι να εκδώσει δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι.
Η 17 Νοέμβρη έκανε αναίμακτη επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στην Κηφισιά. Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζοκ στον Χουάν Κάρλος για τα 500 χρόνια της απέλασης των Εβραίων από την Ισπανία.

1993.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, απόφαση που επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά των παραβατών της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία.

1994. Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τους διεθνείς παρατηρητές στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να δανείσει στη Βουλγαρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας  100 εκατομμύρια δολάρια.
1995. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τρία ξεχωριστά ψηφίσματα, με τα οποία οι ειρηνευτικές δυνάμεις στην τέως Γιουγκοσλαβία χωρίστηκαν σε τρείς αποτολές  για την πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για την Κροατία και για το Βαρντάρσκα .

1999. 8η Ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία. Βομβαρδίστηκε το όρος Γάστρεμπατς που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σερβίας, στην περιοχή μεταξύ Νις, Αλέξινατς, Κρούσεβατς, Μπλάτσε και Προκούπλιε.. Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η αποστολή του Ρώσου πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ στο Βελιγράδι και στη Βόννη, απέτυχε και ανακοίνωσε ότι θα «επεκτείνουν και να εντείνουν» τις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.
 Ο Ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλαρκ έλαβε την άδεια να διευρύνει τον αριθμό των στόχων. Το ΝΑΤΟ άρχισε να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. 
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ θα σταματήσουν μόνο εάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σταματήσει αμέσως τιςεπιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, και αποσύρει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την επαρχία και διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων υπό την προστασία των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνονται αλλού, και όχι στα Ηνωμένα Έθνη, και είπε ότι «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Γενικός Γραμματέας είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις» .
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σκότωσαν περισσότερους από 1.000 πολίτες, ότι οι νεκροί στρατιωτικοί ήσαν μόνο 28 και ότι το 30% των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν σχολεία, νοσοκομεία και τα κτίρια κατοικιών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Αλβανία κατέφυγαν 85.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. 
Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αποδυθεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή και έκανε έκκληση προς όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και θεσμούς, και τις κυβερνήσεις να «συμβάλουν στο να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου.»
 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, δήλωσε οτι «ότι το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας» και ότι «η κυριαρχία της σε αυτόν τον τομέα αδιαμφισβήτητη». 
Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες συνελήφθηκαν στα σύνορα μεταξύ της πΓΔΜ και της Γιουγκοσλαβίας.




2003 .Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τους Κροάτες Μλάντεν Ναλέτιλιτς και Βίνκο Μαρτίνοβιτς σε 20 και 18 χρόνια στη φυλακή για τη δίωξη του μουσουλμανικού πληθυσμού από το Μόσταρ το 1993.

Στο Ποτοτσάρι στη Σερβική Δημοκρατία  έγινε η ταφή των  πρώτων  600 «θυμάτων» της «σφαγής» της Σρεμπρένιτσα το 1995. Στην κηδεία παρέστησαν περίπου 10.000 Μουσουλμάνοι.  Στα Σκόπια, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία  "Κονκόρντια ", ανέλαβε τα καθήκοντα της επιχειρήσης του ΝΑΤΟ  "Συμμαχική Αρμονία "  για τη Βαρντάρσκα .

2004 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν  να «παγώσουν» την οικονομική βοήθεια προς τη Σερβία λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας του Βελιγράδιου με το ICTY.


2006 . Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε  ότι ο θυρεός η σημαία  το εθνόσημο και ο ύμνος της  Ρεπούμπλικα  Σερπσκα δεν είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων.

Μαρτίου 30, 2019

Αμερικανός Πρέσβης στην Πρίστινα . «Η υπομονή μας έχει όρια»

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Φίλιπ Κοσνέτ , δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, αλλά «η υπομονή τους έχει όρια» και «δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι 
η Ουάσινγκτον και στο μέλλον, θα είναι δεσμευμένες σε αυτό, αν οι δύο πλευρές δεν θέλουν να πάνε σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα». 
«Η υπομονή μας έχει όρια. Ένα από τα πράγματα που έχουμε παραγγείλει στις δύο κυβερνήσεις και στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τη διαδικασία. 
Ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως είναι γνωστό έγραψε στους προέδρους Βούτσιτς και Θάτσι για να υπογραμμίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως στη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο Φίλιπ Κοσνέτ στο ραδιόφωνο «Κόντακρ Πλούς» 

 Σε ερώτηση για το μέλλον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι μια πολυεθνική και θρησκευτικά διαφοροποιημένη κοινωνία. «Αυτό είναι κάτι που μοιραζόμαστε με το Κοσσυφοπέδιο. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα μπορούσα να φανταστώ πώς θα φαινόταν το Κοσσυφοπέδιο χωρίς μειονοτικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς τα μέλη των διαφορετικών θρησκειών που ζουν εδώ», είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Επί τροχάδην



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα δύο τρίτα των Σέρβων πολιτών θα ψήφιζαν  σε δημοψήφισμα ενάντια στην αναγνώριση της  ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, παρόλο που η πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι το Κόσσοβο έχει χαθεί και ότι η Σερβία δεν είναι σε θέση να ασκήσει  την κυριαρχία της  εκεί.
Ο Γερμανός ειδικός για τα Βαλκάνια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο δημιουργός ενός σχεδίου για την επίλυση των ζητημάτων του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με δύο  το μοντέλο των δυο Γερμανιών , είπε ότι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια είναι «έτη φωτός μακριά».



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στην τελετή εγκαινίων του συντηρημένου μεσαιωνικού  Φρούριου Γκόλουμπατς,  ότι η Σερβία δεν είναι μόνο μια χώρα με ιστορία, αλλά μια χώρα που έχει μέλλον και τη δύναμη για να το οικοδομήσει.



ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ότι τους ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και τους ζήτησε να στηρίξουν τη Σερβία στο δρόμο προς την ΕΕ .
Οι πρωθυπουργοί της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδα θα υπογράψουν μια κοινή επιστολή προς  την Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και θα στηρίξουν  τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς είπε ότι η επίσκεψή του στη νότια και Κεντρική Αμερική ήταν «εξαιρετικά επιτυχημένη», τονίζοντας ότι Σερβία χρειάζεται τις ψήφους τους και στην Ουνέσκο και στην Ιντεροπόλ. 

ΣΟΦΙΑ. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχάριεβα, χαρακτήρισε ως άκρως απαράδεκτες, για δυο χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις, τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το Νόμο περί θρησκευμάτων στη Βουλγαρία. 

ΣΚΟΙΠΑ. Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι ο  Ζάεφ και το εγκληματικό  καρτέλ που τον  περιβάλλει καθημερινά αυξάνει τον πλούτο του ενώ οι κοινωνικά ευάλωτες κατηγορίες εξαντλούνται  όλο και περισσότερο, είναι «όλο και όλο και πιο φτωχοί» Σύμφωνα με το  VMRO-DPMNE.  η κυβέρνηση της SDSM υπό την ηγεσία του Ζόραν Ζάεφ οδηγεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας σε κίνδυνο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου κατάσχεσε 17 κιλά μαριχουάνα στο συνοριακό πέρασμα Βρμνιστα, στον δρόμο Τίρανα-Πρίζρεν, από δύο Αλβανούς υπηκόους που προσπάθησαν να τα περάσουν λαθραία. 
ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Έληξε η δίκη για το δήθεν πραξικόπημα του 2016. Η απόφαση θα απαγγελθεί στις 9 Μαΐου. Αστυνομικοί του Μαυροβουνίου συνέλαβαν τον πρόσφυγα που εισέβαλε στην αυλή της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα. Για να ζητήσει άσυλο.




ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, Αντρία Μάντιτς, επέδωσε στον Ακαδημαικό Ματία Μπέσκοβιτς στο Βελιγράδι το Βραβείο που του απένειμαν  δεδομένου ότι  δεν του επιτρέπεται να πάει  στην Ποντγκόριτσα και να παραλάβει το βραβείο.


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αντιπροσωπείες της πόλης της Μπάνια Λούκα και από το καντόνι του Σαράγεβου συμφώνησαν να ξεκινήσει µια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των ονομάτων των οδών με τα πρώην ονόματα που δίνονταν από πρόσωπα που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε ότι η 9 Ιανουαρίου θα συνεχίσει να εορτάζεται ανεξαρτήτως της απόφασης του συνταγματικού δικαστήριου.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας είχαν  διαβουλεύσεις με τους πρόσφατα-διορισμένος πρεσβευτές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και τόνισαν τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας.


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η κυβέρνηση του καντονιού του  Σαράγεβο αποφάσισε την απομάκρυνση  του Αστυνομικού Διευθυντή του Σεράγεβο , Μεβλουντίν Χαλίλοβιτς.


ΖΒΟΡΝΙΚ. Σχολιάζοντας την άφιξη του Γερμανού εισαγγελέα Πρίμπε που θα διερευνήσει το έργο της δικαιοσύνης της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης ο υπουργός  Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς  είπε την Παρασκευή  ότι κάθε είδους βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ότι θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  σε τρέχουσες τιμές, ανήλθαν σε 2,77 δισ  ΒΑΜ και είχε θετικό ποσοστό ανάπτυξης 3,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Η υπουργός οικονομικών Ζόρα Βίντοβιτς είπε ότι η Οικονομία στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι σταθερή και σημείωσε ότι από την αρχή του έτους, οι μισθοί στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό  αυξήθηκαν  κατά 8% , στην  αστυνομία κατά 10%, και οι συντάξεις κατά 2.17%.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η  Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς  δήλωσε ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην σταθερότητα της  περιοχής, αλλά ότι η επιμονή για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την περιαγωγή δεν είναι δίκαιη, δεδομένου ότι η Πρίστινα δεν τηρεί  βασικές περιφερειακές συμφωνίες.


ΤΙΡΑΝΑ. Η Ρωσία ποτέ δεν έχει μιλήσει για επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και της Πρίστινας . Αυτή είναι μια ιδέα που προωθείται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αλβανία.


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σερβικής  Δημοκρατίας Σέρπσκα Ράντοβαν  Βίσκοβιτς δήλωσε ότι υπάρχουν πάνω από 267.000 εργαζόμενοι στη Σέρπσκα και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των SNSD, Ράικο Βάσιτς, δήλωσε ότι ο διορισμός Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς ως σύμβουλου  του , Ζέλικο Κόμσιτς, δεν είναι σοβαρή ιστορία.




ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Σύμβουλος της πρωθυπουργού Βιορίκα Ντάντσιλα, Ροξάνα Πόπα , παραιτήθηκε από το γραφείο την Παρασκευή, και  αποχώρησε  από το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), κατηγορώντας   το κυβερνών κόμμα ότι έχει απομακρυνθεί από τις « ευρωπαϊκές αξίες της Αριστεράς».

«Θα σας ενημερώσω σχετικά με την παραίτησή μου από το  PSD μετά από 15 χρόνια, καθώς το κόμμα έχει φυγει μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες της Αριστεράς. Παραίτησή μου ισχύει από σήμερα, 29 Μαρτίου, 2019, επειδή πιστεύω σε ένα σύστημα πραγματικών αξιών» ανεφερε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπεράσπιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς  προετοιμάζει αίτηση αναψηλάφησης της δίκης με βάση νέα στοιχεία που θα κατατεθεί στις αρχές του 2020.

Η 30η Μαρτίου στην Ιστορίσ


598. Ο Βυζαντινός στρατός που διοικούσε ο στρατηγός Κομεντίολος,  έλυσε  την πολιορκία από τους Αβάρους της πόλης Τόμι στην Δοβρουτσά. Οι Άβαροι υποχώρησαν βόρεια του ποταμού Δούναβη.

1282. Σικελικοί Εσπερινοί. Ήταν Μεγάλη Δευτέρα, στις 30 Μαρτίου 1282, όταν οι οπαδοί του Φρειδερίκου Χοχενστάουφεν στη Σικελία, επαναστάτησαν εναντίον του Φράγκου κατακτητή του βασιλιά Καρόλου του Ανδεγαυού και του Πάπα. Μαζί τους και οι Ορθόδοξοι. Βοήθησαν και οι Παλαιολόγοι. 

1492. Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπέγραψαν το διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος στην Ισπανία δεν ασπαζόταν τον Καθολικισμό θα εξοριζόταν.

1684. Αποκεφαλίστηκε στην Κόρινθο, ο μητροπολίτης Κορίνθου Ζαχαρίας επειδή βρισκόταν σε επαφές με τους Ενετούς. Ήταν Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης. Συνελήφθη και αφού βασανίστηκε οδηγήθηκε στον Καδή, ο οποίος τον προέτρεψε να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος.

1775.Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγόρευε στις αποικίες της Βόρειας Αμερικής για το εμπόριο με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Βρετανία.

1794 . Τη νύχτα της 10ης  προς την 11η  Ζερμινάλ στο Παρίσι  συνελήφθησαν ο Ζωρζ Νταντόν, και οι Νταντονιστές, Καμίγ Ντεμουλέν,  Ζαν Φρανσουά Ντελακρουά  Ερώ ντε Σεσέλ, κλπ, που εκτελέστηκαν στις 5 Απριλίου.



1814. Ο Ναπολέων έδωσε την τελευταία μάχη μπροστά στο Παρίσι. 30.000 Γάλλοι αντιμετώπισαν 140000 Ρώσους και Πρώσους. Η μάχη άρχισε πριν τις επτά το πρωί και κρίθηκε  με την προδοσία του  του Δούκα της Ραγκούζας στρατάρχη  Αύγουστου Φρειδερίκου  ντε Βις Μαρμόν που παρέδωσε τη Μονμάρτη, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια αρχηγός της βασιλικής φρουράς. Στην Ιστορία της Γαλλίας φέρεται ως συνώνυμο της προδοσίας.


1815. Ο Ζοακίμ Μυρά εξέδωσε τη Διακήρυξη του Ρίμινι, με την οποία κάλεσε τους Ιταλούς, να αγωνιστούν για την εθνική τους Ενότητα.



1821. Οι Έλληνες επαναστάτες, κατέλαβαν το Μαλανδρίνο Λιδορικίου.

1822. Ο Τουρκικός στόλος από 34 πλοία, υπό τον ναύαρχο Καρά Αλή, εμφανίστηκε στα βόρεια της Χίου.


1823. Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.

1827. Στην Τροιζήνα η Γ' Εθνική Συνέλευση ψήφισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος .


1841. Με βασιλικό διάταγμα, ιδρύθηκε με έδρα την Αθήνα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής διορίστηκε ο Γεώργιος Σταύρου. 


1856.Υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Αγγλία, την Γαλλία και την Τουρκία η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος της Κριμαίας.


1863.  Η ελληνική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το διορισμό του δεύτερου γιου του διαδόχου της Δανίας, πρίγκιπα Γουίλιαμ Γεώργιου Σλίσγουϊκ - Χόλσταϊν - Σόντεμπουργκ - Γκλύξμπουργκ της Δανίας , ως βασιλιά της Ελλάδας, με το όνομα Γεώργιος Α.
 1866. Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στους Λάκκους του Πλατανιά 27 Λακκιώτες ορκίστηκαν για την Κρητική Επανάσταση.

1867. Στην Ουάσινγκτον υπογράφηκε η ρωσο-αμερικανική συνθήκη για την πώληση της Αλάσκας και των Αλεούτιεων νήσων από τη Ρωσία στις ΗΠΑ αντί 7.200.000 δολάριων. Η τιμή ήταν 4,19 δολάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

1872. Πέθαινε ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος.


1880.Στη Γαλλία απαγορεύτηκε η λειτουργία του Τάγματος των Ιησουίτων.

1884.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

1896. Πέθαινε ο πράκτωρ Χαρυ ο Επτωχεύσαμε .Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων.

1903. Εισβολή των Αμερικανών στον Αγιο Δομίνικο για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

1910. Πέθανε ο Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος


1912. Ο Σουλτάνος του Μαρόκου  ελ Χαφίντ υπέγραψε στο Φεζ συμφωνία με τη Γαλλία με την οποία το τέθηκε υπό την Γαλλική Προστασία.


1917. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

1919. Κατά την εκστρατεία στην Ουκρανία η Ελληνική 2α Μεραρχία ανέλαβε την άμυνα στον τομέα Σαγμίανι-Ολενέστι, επί του Δνείστερου ποταμού.

1921. Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση και άλλων εφέδρων την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα που αφορούν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

1922. Ο Δημήτριος Γούναρης έφτασε στη Ρώμη, όπου δήλωσε ότι,οι δυνάμεις του Κεμάλ είχαν εξαντληθεί.

1930. Στο Βερολίνο, έπεσε η Κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαταστάθηκε από συνασπισμό κομμάτων της Δεξιάς με επικεφαλής τον Χάινριχ Μπρούνιγκ.

1935. Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού λήψη μέτρων περιορισμού των επεκτατικών βλέψεων του Ράιχ.


1938 .Στη Ρουμανία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση υπό την προεδρία του πατριάρχη Μύρωνα Χριστέα . Ο Στρατηγός Γκεόργκε Αργεσάνου αντικατέστησε τον στρατηγό Ίον Αντονέσκου, ο οποίος αποσύρθηκε από την κυβέρνηση επειδή δεν συμφώνησε σε τα σκληρά μέτρα εναντίον της Σιδηράς Λεγεώνας

1939. Στην Ισπανία τα στρατεύματα του Φράνκο κατέλαβαν  την Βαλένθια.


1941. Σύμφωνα με το ημερολόγιο  του στρατηγού Φραντς Χάλντερ , ο Αδόλφος Χίτλερ ενημέρωσε 200 κορυφαία στελέχη της Βέρμαχτ  για την  συνολική άποψη του πολέμου εναντίον της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Χάλντερ,

ο Χίτλερ ανέφερε ότι ο πόλεμος είναι πάλη δύο ιδεολογιών... ότι ο κομμουνισμός αποτελεί τεράστιο μελλοντικό κίνδυνο... και ζήτησε εξολόθρευση των μπολσεβίκων κομισάριων και της κομμουνιστικής διανόησης.


1944. Συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το μεγαλύτερο και πιο καταστρεπτικό από τους βομβαρδισμούς της Σόφιας, που πραγματοποιήθηκαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν σήμερα, το 1944 ρίχτηκαν περισσότερες από 30 χιλιάδες εμπρηστικές βόμβες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τις 4.200  και καταστράφηκαν περισσότερα από 12 χιλιάδες κτίρια.

Λουλούδια και στεφάνια κατατέθηκαν μπροστά στο μνημείο των θυμάτων και όσων υπέφεραν από τις βομβιστικές επιθέσεις.



1945. Τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αυστρία και κατέλαβαν τη Βιέννη. Την ίδια ημέρα ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε το Ντάντσιχ της Πολωνίας στη Βαλτική.(Το σημερινό Γκντανσκ).


1946. Περί ώραν 23.30'  πολυμελής συμμορία Κ/Σ  προσέβαλε με  βαρύ  οπλισμό  τον Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου, στον οποίο στρατωνιζόταν  και το  αποσταλέν διά τις εκλογές στρατιωτικό απόσπασμα. Αρχηγοί της συμμορίας ήσαν ο Γεώργιος Ελευθερίου ή καπετάν Φωτεινός και ο Παναγιώτης Παλάσκας 
ή Καπετάν Τζαβέλας εκ Λιτοχώρου. Εκ των συμμοριτών αναγνωρίσθηκαν επτά κάτοικοι Λιτοχώρου, οι δε λοιποί ήσαν εκ ξένων περιφερειών.
Αποτέλεσμα υπήρξε ο φόνος εξ Χωροφυλάκων και δύο οπλιτών του Στράτου, 
ως και μιας γυναικός. Εκ των υπολοίπων Χωροφυλάκων  αγνοούνται πέντε καθώς και τρεις οπλίτες του Στρατεύματος .
Το οίκημα του Σταθμού επυρπολήθη και κατέρρευσε. Υπό τα ερείπια ανευρέθησαν απηθρακωμένα τα πτώματα ενός αγνοουμένου στρατιώτη και  ενός των αγνοουμένων Χωροφυλάκων. Η συμμορία ακολουθουμένη υπό μεταγωγικών έλαβε κατεύθυνση προς 'Όλυμπο. Πολλοί κάτοικοι του Λιτοχώρου εξηφανίσθησαν ακολουθήσαντες  την συμμορία. Επίσης εξηφανίσθη ο αρχηγός των τοπικών κομμουνιστών .Εκ των αγνοουμένων  επέστρεψαν τήν επομένη οι απαχθέντες υπό της συμμορίας δυο στρατιώτες και ο Χωροφυλαξ Κοτοπούλης. Υπό της συμμορίας έκρατήθη ό άνευ θητείας  ένθοφύλαξ Μαρμαράς, όστις δραπέτευσε τήν 9ην Απριλίου .


Οι αριστεροί «ιστορικοί» έχουν καταλήξει ότι στην επίθεση στο Λιτόχωρο μετείχαν  33 ένοπλοι αγωνιστές  με Επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ρόσσιος , η Υψηλάντης. 





1947. Ένας Λόχος Στρατού και το  Μεταβατικό Απόσπασμα Κονίτσης δυνάμεως 15  ανδρών δέχθηκαν επίθεση συμμοριτών στο χωριό  Πάδες Κονίτσης. Με την συνδρομή ενισχύσεων ανέτρεψαν  τους Κ/Σ που διέφυγαν προς Γρεβενά. Σκοτώθηκε   ένας Στρατιώτης  του 527 Τάγματος. Πολυμελής συμμορία υπό τους  Ζέζα και  Αμπελά προσέβαλε την  Ορμυλία Χαλκιδικής. Ημέτερες απώλειες  νεκροί δυο χωροφύλακες. Εφονεύθη εντός της οικίας της τυχαίως και μία γυνή. Απώλειες συμμορίας τρεις νεκροί.




1948. Το υπό τον Υπενωμοτάρχη Δημήτριο Χατζή απόσπασμα συνεπλάκη μετά 15μελούς συμμορίας εις θέση  Βαρικό Φλωρίνης φονευθέντων 7 συμμοριτών ων τα πτώματα ανευρέθηκαν και συλληφθέντος ενός αιχμαλώτου. Περί ώραν 23,00' πολυμελής έφιππος συμμορία επιτέθηκε  κατά  Χωροφυλακής και  ΜΑΥ Δρύσκολης Φαρσάλων. Μετά 3ωρον μάχη οι Κ/Σ συνέλαβαν 17 ΜΑΥ και ένα Χωροφύλακα, στρατολόγησαν βιαίως 15 άτομα, έκαψαν το σπίτι ενός αμυνομένου ιδιώτη, που απανθρακώθηκε  εντός αύτής, λεηλάτησαν το παντοπωλείο  και αφήρεσαν 8 ίππους. Κατά τη μάχη  εφονεύθη εις συμμορίτης.



1949. Η ηγεσία του συριακού στρατού ανέλαβε την εξουσία.

1950. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κατήγγειλε τον γερουσιαστή Μακάρθι ως υπονομευτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

1951. Ο Νικόλαος Πλαστήρας διέγραψε τον Στυλιανό Γονατά από την ΕΠΕΚ.

1952. Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο «άνθρωπος με το γαρίφαλο» εκτελέστηκε διά τυφεκισμού σε χώρο πίσω από τη "Σωτηρία",  μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη.

1961.Μονογράφηκε η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. 



1965 .Πόλεμος του Βιετνάμ: Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε μπροστά από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Σαϊγκόν, σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 183.

1967. Μετά την απόφαση του Ντε Γκώλ να βγάλει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ έκλεισε το στρατιωτικό αρχηγείο της Συμμαχίας στο Παρίσι.

1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και έριξε το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».

1972. Ο τακτικός στρατός του Ανόι εξαπέλυσε την «επίθεση του Πάσχα», στην Χουέ και νίκησε στη μάχη του Κουάγκ Τρι.


1979. Στο Ιράν, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 98% εγκρίθηκε σε Δημοψήφισμα η ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.



1981.Στην Ουάσινγκτον, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν. 

 
1988. Στην Ουγγαρία ιδρύθηκε  το κόμμα Fidesz , η Δημοκρατική  Ουγγρική Αστική Ενωση.


1999. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακώφ μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι. Με τον Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις  αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί  του ΝΑΤΟ .
Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι οι προτάσεις που επεξεργάστηκε ο Πριμακώφ δεν αποτελούν βάση για την εξεύρεση λύσης για το Κοσσυφοπέδιο.


 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ κάλεσε για την 1η Απριλίου στο Πέτρεσμπέργκ τους υπουργούς Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Αυστρίας, κλήθηκαν και τους  υπουργούς από τη Μακεδονία, την Ουγγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Κροατία και τη Σλοβενία.


Ο Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στην ετήσια ομιλία του προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Ρωσία να συρθεί σε έναν πόλεμο.


Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Κβασνίγιν  είπε ότι  δεν εξετάζει την αποστολή στη Γιουγκοσλαβία Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων.


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστεί σε όλο «το φάσμα στόχων».

Ο πρώην Αρχηγός του Επιτελείου του γαλλικού  στρατού είχε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι μια «ανοησία».
Ο  Χασίμ Θάτσι εκ μέρους του ΟΥΤΣΕΚΑ  απέρριψε οποιαδήποτε «συμβιβασμό» με την πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.
Στη Γιουγκοσλαβία το Κέντρο Τύπου οδήγησε τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στο γήπεδο της Πρίστινα, το οποίο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ειχε μετατραπεί σε φυλακή για τους Αλβανούς και διαπίστωσε ότι ήταν άδειο.
Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το εργοστάσιο «Sloboda» στο Cacak.

2010. Στην Ευρώπη, το Euribor έφτασε στο ελάχιστο μέχρι τότε ιστορικό 1,21%, κάνοντας ιστορικό ρεκόρ.
2013. Στην Αθήνα επειτα από 128 χρόνια λειτουργίας έκλεισε  το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συγκρότησε  ομάδες αποτελούμενες από πολιτικούς και επιχειρηματίες, για να προτείνουν ιδέες για την επίλυση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Τραπεζίτη Μάριο Μόντι θα παρέμενε  μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

2015. Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ στις ακτές της Παπούα Νέας Γουινέας

Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ επειδή δωροδοκήθηκε με μετρητά από έναν αμερικανό επιχειρηματία.

Στην Βρετανία η βασίλισσα Ελισάβετ  διέλυσε το Κοινοβούλιο προκηρύσσοντας γενικές εκλογές για τις 7 Μαΐου.