Μαρτίου 31, 2019

Οι μουσουλμάνοι του Σεράγεβο ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Το Κεντρικό Συμβούλιο του (αντιφασιστικού), ισλαμιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) χαιρέτισε το Σάββατο την απόφαση της καταδίκης του Ράντοβαν Καρατζιτς και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικό τον εορτασμού της 9ης Ιανουάριου. Το Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος του Ιζετμπέγκοβιτς ζήτησε να μετονομαστεί Η φοιτητική εστία στο Πάλε, που φέρει το όνομά του πρώτου πρόεδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της Σερβικής Δημοκρατίας να σέβεται το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», Το (αντιφασιστικό) SDA απαιτεί το κράτος να κινήσει ποινικές διαδικασίες κατά των διοργανωτών της συγκέντρωσης στο Βίσεγκραντ, των υποστηρικτών του Ντράζα Μιζήλοβιτς και να απαγορεύουν παρόμοιες συναντήσεις, στο μέλλον. 
Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDA καταδίκασε , «τις συχνές σωματικές και λεκτικές επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων που επιστρέφουν στη Σερβική Δημοκρατία, καθώς και τις απειλές που δέχονται», και καλούν τις αρχές να διώκουν άμεσα και να τιμωρούν τους δράστες των επιθέσεων αυτών.» Αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα παραδείγματα επιθέσεων και απειλών, τα SDA ζητάει από τις σερβικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του εθνικού μίσους. Το κόμμα επίσης εξέφρασε «ανησυχία» σχετικά με τις « αναφορές» ότι μέλη της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κροατίας «προσπάθησαν να φυτέψουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με ισχυρισμούς για τρομοκρατικές δραστηριότητες και να δημιουργηθεί έτσι μια ψευδή εικόνα της ύπαρξης ένοπλων εξτρεμιστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και να διευκολύνουν τους πολιτικούς στόχους που στρέφονται κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη και των Βόσνιων». Το SDA απαιτεί οι υπηρεσίες της αστυνομίας και της ασφάλειας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη να συζητήσουν το θέμα και να λάβουν άμεσα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και τα δικαστικά όργανα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ρίξουν φως στην υπόθεση και να επιβάλουν κυρώσεις στους υπευθύνους για να μην συγκαλυφθεί η υπόθεση». Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDA έδωσε πλήρη υποστήριξη στην ομάδα διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών, καθώς και στην «πολιτικά ώριμη και υπεύθυνη απόφαση του Δημοκρατικού Μετώπου για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να λάβει μέρος της ευθύνης για τις διαδικασίες που ακολουθούν.» Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDA καταδίκασε τις ανεύθυνες προσπάθειες για «αναβίωση της κροατικής Κοινότητας Χέρτζεκ Μπόσνα». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Izetbegović δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Κροατίας , τοποθέτησε εκρηκτικά σε τζαμιά και προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχουν 10.000 ριζοσπάστες στη Βοσνία Εζεγοβίνη όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Κροατίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικης Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του Κεντρικού Συμβούλιου του SDA τα οποία ασχολούνται με τη Σερβική Δημοκρατία αντιπροσωπεύουν τις καθημερινές-πολιτικές ανάγκες του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αλλά και μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο πριν από την εκλογή του Συμβουλίου των Υπουργών. Ο Πρόεδρος της Ηνωμένης Σέρπσκα Νένατ Στέβαντιτς δήλωσε ότι, προς το παρόν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι
 η αντίληψη που επιβάλλεται από το SDA, η οποία είναι γεμάτη από Σερβοφοβία. Πρόσθεσε όμως ότι θα καλέσει τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς στον εορτασμό της ημέρας της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
 Ο Πρόεδρος του DNS Μάρκο Πάβιτς δήλωσε ότι μετά τα συμπεράσματα του Κεντρικού Συμβούλιου του SDA φάνηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεργασία με αυτή την πλευρά. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι Σέρπσκα έχει έτοιμες απαντήσεις για κάθε πρόκληση που έρχεται από το Σεράγεβο, και έτσι θα γίνει με την πολιτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Βούκοτα Γκοβεντάριτσα ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο του SDS δεν αποδέχεται την πρόσκληση του SNSD για συμμετοχή στο σχηματισμό κυβέρνησης σε επίπεδο κράτους, ή το Συμβούλιο των Υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου