Μαρτίου 30, 2019

Επί τροχάδην



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα δύο τρίτα των Σέρβων πολιτών θα ψήφιζαν  σε δημοψήφισμα ενάντια στην αναγνώριση της  ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, παρόλο που η πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι το Κόσσοβο έχει χαθεί και ότι η Σερβία δεν είναι σε θέση να ασκήσει  την κυριαρχία της  εκεί.
Ο Γερμανός ειδικός για τα Βαλκάνια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο δημιουργός ενός σχεδίου για την επίλυση των ζητημάτων του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με δύο  το μοντέλο των δυο Γερμανιών , είπε ότι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια είναι «έτη φωτός μακριά».



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στην τελετή εγκαινίων του συντηρημένου μεσαιωνικού  Φρούριου Γκόλουμπατς,  ότι η Σερβία δεν είναι μόνο μια χώρα με ιστορία, αλλά μια χώρα που έχει μέλλον και τη δύναμη για να το οικοδομήσει.



ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ότι τους ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και τους ζήτησε να στηρίξουν τη Σερβία στο δρόμο προς την ΕΕ .
Οι πρωθυπουργοί της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδα θα υπογράψουν μια κοινή επιστολή προς  την Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και θα στηρίξουν  τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς είπε ότι η επίσκεψή του στη νότια και Κεντρική Αμερική ήταν «εξαιρετικά επιτυχημένη», τονίζοντας ότι Σερβία χρειάζεται τις ψήφους τους και στην Ουνέσκο και στην Ιντεροπόλ. 

ΣΟΦΙΑ. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχάριεβα, χαρακτήρισε ως άκρως απαράδεκτες, για δυο χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις, τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το Νόμο περί θρησκευμάτων στη Βουλγαρία. 

ΣΚΟΙΠΑ. Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι ο  Ζάεφ και το εγκληματικό  καρτέλ που τον  περιβάλλει καθημερινά αυξάνει τον πλούτο του ενώ οι κοινωνικά ευάλωτες κατηγορίες εξαντλούνται  όλο και περισσότερο, είναι «όλο και όλο και πιο φτωχοί» Σύμφωνα με το  VMRO-DPMNE.  η κυβέρνηση της SDSM υπό την ηγεσία του Ζόραν Ζάεφ οδηγεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας σε κίνδυνο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου κατάσχεσε 17 κιλά μαριχουάνα στο συνοριακό πέρασμα Βρμνιστα, στον δρόμο Τίρανα-Πρίζρεν, από δύο Αλβανούς υπηκόους που προσπάθησαν να τα περάσουν λαθραία. 
ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Έληξε η δίκη για το δήθεν πραξικόπημα του 2016. Η απόφαση θα απαγγελθεί στις 9 Μαΐου. Αστυνομικοί του Μαυροβουνίου συνέλαβαν τον πρόσφυγα που εισέβαλε στην αυλή της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα. Για να ζητήσει άσυλο.




ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, Αντρία Μάντιτς, επέδωσε στον Ακαδημαικό Ματία Μπέσκοβιτς στο Βελιγράδι το Βραβείο που του απένειμαν  δεδομένου ότι  δεν του επιτρέπεται να πάει  στην Ποντγκόριτσα και να παραλάβει το βραβείο.


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αντιπροσωπείες της πόλης της Μπάνια Λούκα και από το καντόνι του Σαράγεβου συμφώνησαν να ξεκινήσει µια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των ονομάτων των οδών με τα πρώην ονόματα που δίνονταν από πρόσωπα που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε ότι η 9 Ιανουαρίου θα συνεχίσει να εορτάζεται ανεξαρτήτως της απόφασης του συνταγματικού δικαστήριου.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας είχαν  διαβουλεύσεις με τους πρόσφατα-διορισμένος πρεσβευτές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και τόνισαν τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας.


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η κυβέρνηση του καντονιού του  Σαράγεβο αποφάσισε την απομάκρυνση  του Αστυνομικού Διευθυντή του Σεράγεβο , Μεβλουντίν Χαλίλοβιτς.


ΖΒΟΡΝΙΚ. Σχολιάζοντας την άφιξη του Γερμανού εισαγγελέα Πρίμπε που θα διερευνήσει το έργο της δικαιοσύνης της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης ο υπουργός  Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς  είπε την Παρασκευή  ότι κάθε είδους βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ότι θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  σε τρέχουσες τιμές, ανήλθαν σε 2,77 δισ  ΒΑΜ και είχε θετικό ποσοστό ανάπτυξης 3,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Η υπουργός οικονομικών Ζόρα Βίντοβιτς είπε ότι η Οικονομία στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι σταθερή και σημείωσε ότι από την αρχή του έτους, οι μισθοί στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό  αυξήθηκαν  κατά 8% , στην  αστυνομία κατά 10%, και οι συντάξεις κατά 2.17%.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η  Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς  δήλωσε ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην σταθερότητα της  περιοχής, αλλά ότι η επιμονή για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την περιαγωγή δεν είναι δίκαιη, δεδομένου ότι η Πρίστινα δεν τηρεί  βασικές περιφερειακές συμφωνίες.


ΤΙΡΑΝΑ. Η Ρωσία ποτέ δεν έχει μιλήσει για επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και της Πρίστινας . Αυτή είναι μια ιδέα που προωθείται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αλβανία.


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σερβικής  Δημοκρατίας Σέρπσκα Ράντοβαν  Βίσκοβιτς δήλωσε ότι υπάρχουν πάνω από 267.000 εργαζόμενοι στη Σέρπσκα και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των SNSD, Ράικο Βάσιτς, δήλωσε ότι ο διορισμός Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς ως σύμβουλου  του , Ζέλικο Κόμσιτς, δεν είναι σοβαρή ιστορία.




ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Σύμβουλος της πρωθυπουργού Βιορίκα Ντάντσιλα, Ροξάνα Πόπα , παραιτήθηκε από το γραφείο την Παρασκευή, και  αποχώρησε  από το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), κατηγορώντας   το κυβερνών κόμμα ότι έχει απομακρυνθεί από τις « ευρωπαϊκές αξίες της Αριστεράς».

«Θα σας ενημερώσω σχετικά με την παραίτησή μου από το  PSD μετά από 15 χρόνια, καθώς το κόμμα έχει φυγει μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες της Αριστεράς. Παραίτησή μου ισχύει από σήμερα, 29 Μαρτίου, 2019, επειδή πιστεύω σε ένα σύστημα πραγματικών αξιών» ανεφερε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπεράσπιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς  προετοιμάζει αίτηση αναψηλάφησης της δίκης με βάση νέα στοιχεία που θα κατατεθεί στις αρχές του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου