Μαρτίου 31, 2019

Πρίστινα: Ο Ενβέρ Χοτζάι μίλησε για αναστολή του δασμού για τα σερβικά προϊόντα για 120 ημέρες

Ο «εμπνευστής» του δασμού στα σερβικά Προϊόντα και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Πρίστινα,  Ενβερ Χοτζάι δήλωσε ότι η απόφαση της Πρίστινα το Νοέμβριο του περασμένου έτους για την εισαγωγή φόρου 100% επί των αγαθών από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, και πρόσθεσε:
 «Πιστεύουμε ότι ο φόρος θα πρέπει να ανασταλεί για περίοδο 120 ημερών», προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 «Η ζημιά που έγινε στη Σερβία κατά την περίοδο αυτή ανήλθε σε 150 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Ενβέρ Χοτζάι και πρόσθεσε ότι ήταν «πλήρης απάντηση στη Σερβία ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος». «Νομίζω ότι ο φόρος πέτυχε , δεδομένου ότι χτύπησε τη σερβική οικονομία, και όταν μιλάμε για τη ζημία της σερβικής οικονομίας ειναι πάνω από 150 εκατομμύρια. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο φόρος βλάπτει τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βλάπτει τις σχέσεις μας με την ΕΕ και τη διαδικασία του διάλογου . Θεωρούμε ο φόρος να ανασταλεί για περίοδο 120 ημερών, η οποία θα επιτρέψει την τελική συμφωνία. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε ο φόρος θα πρέπει να επιστρέψει», δήλωσε ο Χοτζάι. 

Από το Βελιγράδι απάντησε, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια Μάρκο Τζούριτς που είπε ότι η δήλωση του Ενβέρ Χοτζάι ότι στόχος της Πρίστινα ήταν να προκαλέσει ζημιές στη σερβική οικονομία δείχνει για άλλη μια φορά ότι αυτό ήταν και το μοναδικό κίνητρο για την επιβολή εμπάργκο για τα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία και ότι η Πρίστινα, είναι κατ 'αρχήν εναντίον οποιουδήποτε διαλόγου και συμβιβασμού. «Ο Χοτζάι επιβεβαίωσε ότι όλες οι δηλώσεις ότι η Πρίστινα θέλει τον διάλογο και την ομαλοποίηση, είναι κενές περιεχομένου , «και μια επίδειξη για το διεθνές κοινό». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τους βρετανούς πολίτες και τους συμβούλευσε να μην ταξιδεύουν στο Ζούμπιν Πότοκ, το Λεποσάβιτς , το Ζβέτσαν και το βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κάμερον Μάντερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η λύση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να υπαγορεύεται από την μια πλευρά της, αλλά ότι πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου