Νοεμβρίου 30, 2020

Σερβία - Μαυροβούνιο : Παρέμβαση Βούτσιτς εκτόνωσε την κρίση του Σαββάτου

 Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διέταξε την απέλαση του πρέσβη της Σερβίας διότι με τις δηλώσεις του για την Ένωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου  το 1918 «ταπείνωσε το νομοθετικό σώμα  του Μαυροβουνίου, το οποίο στις 29 Νοεμβρίου 2018 εξέδωσε ψήφισμα για την ακύρωση της απόφασης της Συνέλευσης της Ποντγκόριτσα, η οποία κατάργησε την κυριαρχία του Μαυροβουνίου». Ακολούθως ο Αντρίγια Μάντιτς και ο Μίλαν Κνέζεβιτς μίλησαν με τον Βούτσιτς

Και σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι η απερχόμενη κυβέρνηση  απελαύνοντας τον Πρεσβευτή της Σερβίας Βλάντιμιρ Μπόζοβιτς θέλει μόνιμα να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, και τόνισαν ότι  ο Μπόζοβιτς δεν έχει δηλώσει τίποτα περισσότερο από ότι  πιστεύει κάθε  Σέρβος που ζει  στο Μαυροβούνιο. Στη συνέχεια ο Βούτσιτς κάλεσε την Πρωθυπουργό και τον Υπουργό εξωτερικών στο Φραφείο του και αποφάσισαν την μονομερή ανάκληση της απέλασης του Ταρζάν. Του πρέσβη του Μαυροβουνίου. 

Ο  Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε οττι οι σχέσεις μεταξύ των λαών είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις  διεθνείς  συμβάσεις. «Η σερβική κυβέρνηση, είπε,  έλαβε τη σωστή απόφαση. Ο  Νίκολα Σελάκοβιτς,  ενήργησε ως υπουργός ενός κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης της Βιέννης. Τους ζήτησα να αποσύρουν μονομερώς την απόφαση. Πιστεύω ότι η ζωή και οι σχέσεις μεταξύ γειτόνων και φίλων είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη σύμβαση της Βιέννης. Πιστεύω ότι η Σερβία μπορεί να δείξει τη δύναμή της, και όχι την αδυναμία της, ανακαλώντας  την απέλαση», είπε. 

Ο Επίσκοπος της Μπούντβας-Νίκσιτς και τοποτηρητής της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου Ιωανίκειος δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με την απόφασή της να απελάσει  τον Σέρβο Πρεσβευτή Βλάντιμιρ Μπόζοβιτς  έδειξε την απελπισία της.

Ακολούθως και από της Βρυξέλλες ο Επίτροπος Καλής Γειτονίας Όλιβερ Βάρελι κάλεσε την Ποντγκόριτσα να αποσύρει την απέλαση του σέρβου πρέσβη.

 

Σεβερνομακεντόνιγια: Ζάεφ Παραιτήσου!

 Η αντιπολίτευση στη Σεβερνομακεντόνιγια διοργάνωσε χθες διαδήλωση στα Σκόπια, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με σύνθημα «Ο Ζάεφ παραιτήσου – Λευτεριά στο λαό» . Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι κάλεσε τους πολίτες να διαμαρτύρονται με για μαζικές διαδηλώσεις, γιατί ο Ζάεφ «πουλάει» τη Μακεδονία αυτές τις μέρες. «Αυτή η μάχη απαιτεί άντρες. Νέους και γέρους. Αλλά και γυναίκες, που πρέπει να τολμούν αλλά τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά», είπε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE

Επί τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. «Δεν υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία . Τι είδους Μακεδονική μειονότητα πρέπει να υπάρχει στη Βουλγαρία;» είπε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Η μόνη χώρα που θα ήθελε ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία,  να ξεκινήσουν  ενταξιακές συνομιλίες με τη γειτονική μας Δημοκρατία, είναι η Βουλγαρία, αλλά με έκπληξη είδα ήταν ένα πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βουλγαρία που έθεσε το ζήτημα της φερόμενης μειονότητας της Μακεδονίας στη Βουλγαρία». είπε και τόνισε «Δεν υπάρχουν Μακεδόνες  στη Βουλγαρία». ‘Ααντί να έχουμε μια θετική συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, προχωρούμε τώρα σε μια εντελώς διαφορετική συζήτηση. Πρέπει να πω ότι ανησυχώ πραγματικά για αυτές τις εξελίξεις» είπε ο Μπορίσοφ.

 ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Ο Μίλαν Ραντόγεβιτς είναι νέος δήμαρχος της Βόρειας  Κοσοβσκα Μιτροβίτσα. Ο υποψήφιος της Σερβικής Λίστας έλαβε  το 89,86% των ψήφων στις χθεσινές  πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η  Κοινοβουλευτική Ομάδα των μουσουλμάνων και Κροατών Σοσιαλδημοκρατών απογόνων της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών , κατέθεσε στο Κοινοβούλιο   της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δέση τροπολογιών του Συντάγματος που μεταξύ άλλων, προβλέπουν η Προεδρία να αποτελείται από έναν Πρόεδρο  και δύο αντιπροέδρους, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών  να είναι ο Πρωθυπουργός . Οι Σέρβοι αντέδρασαν και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για υιοθέτηση αλλαγών στο Σύνταγμα και ότι δεν υπάρχει συναίνεση τουλάχιστον δύο λαών και μιας οντότητας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Διευθυντής της Σερβικής Αστυνομίας Βλαντίμιρ Ρέμπιτς δήλωσε  ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και να μην επιτραπεί η μετακίνηση μεταναστών στη Σερβία που  προκαλεί δυσφορία στους πολίτες.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι η συγκρότηση  κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για την έκθεση του Ντίκ Μάρτι σχετικά με τη διερεύνηση εγκλημάτων κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.  δεν εξυπηρετεί ούτε το Κοσσυφοπέδιο ούτε την Αλβανία.

 

Ο Κορωνοϊός στα Βαλκάνια

Νέο μαύρο ρεκόρ θανάτων ημέρας στη Σερβία. 65 νεκροί. Από την αρχή της επιδημίας 1.549 ασθενείς  έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της λοίμωξης. Χθες  επιβεβαιώθηκαν 6.179 νέα κρούσματα από τα 15.508 τεστ που έγιναν. Η θετικότητα είναι 39,8%  Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται  7.256 ασθενείς  εκ των οποίων οι 252 βρίσκονται σε αναπνευστήρες.  

Στη Σεβερνομακεντόνιγια την Κυριακή πέθαναν  32 ασθενείς που έπασχαν από την λοίμωξη , και επιβεβαιώθηκαν 820 νέα κρούσματα από τα 2019 τεστ που έγιναν. Η θετικότητα ήταν 37,5% .Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων  είναι 21412.

 Στη Βουλγαρία από τα 4928 τεστ  που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιώθηκαν 1792  νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού . Η θετικότητα είναι 36,3%. Τα ενεργά κρούσματα είναι 90 219. Νοσηλεύονται 6830 ασθενείς εκ των οποίων 431 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το τελευταίο 24ώρο απεβίωσαν 69 ασθενείς με κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους  3749. Από την 1η Ιανουαρίου, οι προμήθειες εμβολίων κατά του Κορωνοϊού  θα φορολογούνται με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και εθελοντικός. Μηδενικός φόρος προτείνεται επίσης για τα τεστ.

Στο (αλβανικό) Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν 16 θάνατοι και 626 νέα κρούσματα. Τα θύματα της λοίμωξης  έφτασαν τα 1005  . Επί του παρόντος ενεργά, είναι  13.625 κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη λοίμωξη  αυξήθηκε κατά 11 σε 798  ενώ από τα  2253 τεστ που έγιναν επιβεβαιώθηκαν 835 νέες λοιμώξεις. Η Θετικότητα τvν τεστ είναι 37,06%Ένας επιθεωρητής της αστυνομίας στο Ελβασάν είναι μεταξύ των νέων θυμάτων. Οι «απώλειες» της αστυνομίας  έφτασαν τις 11 ενώ οι αστυνομικοί που νόσησαν τους 400.   Στα 3 νοσοκομεία Κορωνοϊού στα Τίρανα νοσηλεύονται  482 ασθενείς. Επί του παρόντος, στην Αλβανία υπάρχουν 18 346 ενεργά  κρούσματα .Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα  ζήτησε από το υπουργείο Υγείας  να αυξήσει αμέσως τον αριθμό των εξετάσεων ανά ημέρα, να ξεκινήσει τα γρήγορα τεστ  και να ανοίξει  και το τέταρτο νοσοκομείο.

Στο Μαυροβούνιο έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, επιβεβαιώθηκαν 427 νέα κρούσματα από τα  1.360 τεστ που έγιναν. Η Θετικότητα είναι 31,4%.Από τους νεκρούς  ο μεγαλύτερος  ήταν 86 (1934) και ο νεότερος ήταν 54 ετών (1966). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τη μόλυνση είναι  487. Ο  συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 10.910.

Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έγιναν  μόνο 270 τεστ και εντοπίστηκαν  40 άνδρες και 43 γυναίκες, θετικοί .Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν αναφερθεί 26 θάνατοι στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εξετάστηκαν 1.399 δείγματα  και βρέθηκαν 573 πρόσφατα μολυσμένοι. Η Θετικότητα είναι 40,95% Τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ομοσπονδίας 15 νέοι θάνατοι ασθενών. Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην περιοχή της Ομοσπονδίας είναι 1.510.

Στη Ρουμανία χθες διαγνώστηκαν 5.554 νέες λοιμώξεις και ανακοινώθηκαν  148 θάνατοι ασθενών που υπέφεραν από την λοίμωξη του Κορωνοϊού . Ο  αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 11.193. 1.250 ασθενείς  βρίσκονται σε ΜΕΘ.

 

 

H 30η Νοεμβρίου στην Ιστορία


1204. Πέθανε ο Ιμρε της Ουγγαρίας και Δούκας  της Κροατίας και της Δαλματίας. Ηταν αδελφός της Μαργαρίτας σύζυγου  του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ισαάκιου  Β ́ Άγγελου. Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Ανδρέας  Β'.

1700. Έγινε η Μάχη της Νάρβα στη σημερινή Εσθονία. Οι Σουηδοί του Κάρολου ΙΒ΄ έλυσαν την πολιορκία της Νάρβας, από τον Τσάρο Πέτρο το Μέγα. Στη μάχη σκοτώθηκαν περίπου 10.000 Ρώσοι και 600 Σουηδοί. (Με το Ιουλιανό ήταν 19 Νοεμβρίου).

1718 .Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φρέντρικστεν στη Νορβηγία.

1735. Οι πατριώτες Προτεστάντες στις Γενικές Τάξεις   της Ολλανδίας απαγόρευσαν τη Μασονία και έκλεισαν τις Στοές. 

1782. Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν στο Παρίσι εκεχειρία.

1786. Για πρώτη φορά στον κόσμο καταργήθηκε  η θανατική ποινή στην Τοσκάνη, , από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β’, τον μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.


1789. Στο Παρίσι , η «Συντακτική» κήρυξε την  Κορσική ως «αναπόσπαστο μέρος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας που  διέπεται από το ίδιο σύνταγμα με τους άλλους Γάλλους.
1807. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων στην Ιβηρική τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λισαβόνα ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Φοντενεμπλό.

1822. Άλωση του Παλαμηδίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο και συνθηκολόγηση των Τούρκων του Ναυπλίου.

1838 . Το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γαλλίας.
1853 . Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, το αυτοκρατορικό ρωσικό ναυτικό κατάστρεψε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Σινώπης.

1874. Επεισόδια μεταξύ βουλευτών στην Ελληνική Βουλή, διότι η «πλειοψηφία» του  Δημήτριου Βούλγαρη ψήφισε  τον προϋπολογισμό  χωρίς τη νόμιμη απαρτία.

1893. Ιδρύθηκε η Τράπεζα Αθηνών από τον Αντώνιο Καλλέργη.

1904. Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Γ. Κατεχάκη συγκρούστηκε και νίκησε 70 κομιτατζήδες, υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ στο χωριό Ανταρτικό Φλωρίνης. 

1916. Στην τελική του φάση  το ελληνικό Ολοκαύτωμα. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Ραφέτ Μπέη, δήλωσε ότι πρέπει να εξολοθρευτούν και οι Έλληνες, όπως έγινε και με τους Αρμένιους.

1935. Μετά την παλινόρθωση της Βασιλείας , τον Νοέμβριο του 1935, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, κλήθηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ όπως αναλάβει Πρωθυπουργός και σχηματίσει «άχροη κυβέρνηση» διαδεχόμενος τον Γεώργιο Κονδύλη. Στις 30 Νοεμβρίου του 1935 ορκίσθηκε Πρόεδρος της Κυβέρνησης κρατώντας και τα Υπουργεία, Στρατιωτικών και Εξωτερικών. Η Συνθεση της κυβέρνησης:Γεώργιος Λογοθέτης υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Μπαλάνος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,Γεώργιος Ματζαβίνος υπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Κανελλόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά υπουργός Συγκοινωνίας και Εργασίας,Αντώνης Μπενάκης υπουργός Γεωργίας, Παναγιώτης Δεκάζος υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος υπουργός Ναυτικών και προσωρινά ως υπουργός Εσωτερικών,Σπύρος Παπαρρηγόπουλος υπουργός Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,
Αριστοτέλης Ι. Βαλαωρίτης υφυπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πλατής υφυπουργός Στρατιωτικών.

1938
Με εντολή του βασιλιά της Ρουμανίας Κάρολου Β  μεταφέρθηκαν από τη φυλακή σε δάσος  όπου στραγγαλίστηκαν ο Ρουμάνος εθνικιστής και ιδρυτής της Λεγεώνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ Κορνέλιου Ζέλεα Κονρεάνου και 13 ακόμη λεγεωνάριοι που είχαν καταδικαστεί  σε δεκαετή καταναγκαστικά έργα.Η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό τους, ήταν πως σκοτώθηκαν κατά την απόπειρά τους να δραπετεύσουν. Τα πτώματά τους διαλύθηκαν σε οξύ και τοποθετήθηκαν κάτω από επτά τόνους μπετόν. Μετά τις Συμφωνίες του Μονάχου στην Τσεχοσλοβακία εξελέγη πρόεδρος ο Εμίλ Χάτσα. Στην Γερμανία απαγορεύθηκε  στους Εβραίους να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

1939. 20 Σοβιετικές μεραρχίες, με 127000 στρατιωτες άρχισαν την επίθεση κατά της Φινλανδίας.

1940. Η 13η Μεραρχία του υποστράτηγου Μουτούση κατέλαβε το Πόγραδετς.
Η Μεραρχία Ιππικού, του Β.Σώματος, συνέχισε την επίθεσή της με το Απόσπασμα Φριζή και μετά από πείσμονα αγώνα κατέλαβε τα υψώματα στα βορειοδυτικά των χωριών Ναβοσέλα και Λούπτσκα, συλλαμβάνοντας περίπου 80 αιχμαλώτους. 
Το ΙΙ/5 Τάγμα, που ενήργησε την επίθεση αυτή, είχε έναν αξιωματικό και 5 οπλίτες νεκρούς και 6 αξιωματικούς και 70 οπλίτες τραυματίες.
Το Απόσπασμα Δημοκωστούλα συνάντησε ισχυρή εχθρική αντίδραση στα δυτικά του χωριού Μπαντιλόνγια .Η Μεραρχία διαπίστωσε, ότι οι Ιταλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν  την Πρεμετή και να συμπτύσσονται  προς την Κλεισούρα.

1943. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλινος Ρούζβελτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν συμφωνήσαν σαν φίλοι στη Διάσκεψη της Τεχεράνης. Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν την επομένη.


1962. Εκλέγθηκε νέος ΓΓ του ΟΗΕ ο Βιρμανός Ου Θαντ.

1963. Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατέθεσε  σειρά προτάσεων στους Τουρκοκυπρίους , για την εξομάλυνση της καταστάσεως, και βελτίωση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας  τις οποίες υπέβαλε προς τον αντιπρόεδρο  Φαζίλ Κιουτσούκ και έμειναν  γνωστές ως τα  «13 σημεία». 

1966.Εγκαινιάστηκε  το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής το Άντεν και η Νότια Υεμένη έγιναν η ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.Τα νησιά Κούρια Μούρια παραχωρήθηκαν από τη Βρετανία στο Ομάν.

1979. Ο Πάπας της Ρώμης Ιωάννης Παύλος Β’ παρακοουθησε τη Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ανδρέα

1981.Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίστηκε η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην κυβερνητική σύσκεψη για το «Οροπέδιο των Αθηνών» όπως είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος

1984. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καθ οδό προς το Δουβλίνο για τη Συνοδό Κορυφής της ΕΟΚ συναντήθηκε  στην Ρώμη στο παλάτσο Κίτζι με τον Μπετίνο Κράξι και σε ξεχωριστό γραφείο μίλησε με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Γκάρρετ Φιτζέραντλντ.

1992.Οι  Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Ζωιτάκης, Νικόλαος Μακαρέζος και Ιωάννης Λαδάς υπέβαλλαν  αίτηση χάριτος, η οποία απορρίφθη.

1995. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

1996. Περίπου 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για την κλοπή της εκλογής νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί» στις δημοτικές εκλογές. Στο Αμπιτζάν υπογράφηκε η συμφωνία για Τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

1998. Η Deutsche Bank ανακοινώσε τη συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Bankers Trust.

1999. Αρχισε στο Σιάτλ των ΗΠΑ η σύνοδος του ΠΟΕ, με χορογραφημένα επεισόδια.

2002 . Στην Η Τουρκία μετά από 15 χρόνια έγινε άρση της κατάσταση έκτακτης στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες.


2006. Στο δικαστήριο της Χάγης, ο πρώην διοικητής του Σώματος Στρατού του Σεράγεβο των Σερβοβοσνίων, στρατηγός Στάνισλαβ Γκαλτς, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για  τους «βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο».

2008. Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία. H συμμετοχή ήταν 32,26%.

2009. H ΕΕ κατάργησε τις βίζες για Σερβία, Μαυροβούνιο και Σεβερνοματσεντόνιγια .

2010. Η Ιντερπόλ  έβγαλε  ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάντζ, υπεύθυνου του WikiLeaks, με την κατηγορία βιασμού στη Σουηδία

2018.Η Ουκρανία απαγόρευσε  την είσοδο στους ρώσους άντρες ηλικίας μεταξύ 16 και 60 έπειτα από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι η απαγόρευση αποσκοπούσε στην αποτροπή  συγκρότησης «ιδιωτικών στρατών» στην Ουκρανία. Στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό υπέγραψαν  τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά στην, σε αντικατάσταση της Συμφωνία για Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική.

Νοεμβρίου 29, 2020

Η 29η Νοεμβρίου στην Ιστορία

800. Ο Καρλομάγνος έφτασε στη Ρώμη έχοντας μαζί του τον Πάπα Λέοντα Γ΄ που είχε καταφύγει στον Καρλομάγνο και συγκάλεσε συμβούλιο για την 1η Δεκεμβρίου για να ερευνήσει τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Πάπα.
1226. Ο Λουδοβίκος Θ της Γαλλίας στέφθηκε βασιλιάς στον Καθεδρικό Ναό της Ρεμς.



1314.Πέθανε  στο Φοντενεμπλώ, όπου γεννήθηκε, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ', ο Ωραίος ο οποίος  είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια κυνηγιού δάσος του Αλάτ.


1378, Πέθανε στην Πράγα  ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που λεγόταν  Βεγκέσλαος πριν γίνει Κάρολος.

1516. Ένα έτος μετά την μάχη του Μαριγκνάνο υπογράφηκε η Συνθήκη του Φράιμπουργκ, περισσότερο γνωστή ως η «αιώνια ειρήνη» , μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α' και της Συνομοσπονδίας των ελβετικών καντονιών.

1549 . Στην Ρώμη μετά τον θάνατο του Πάπα Παύλου Γ΄, άρχισαν οι συνεδριάσεις του Κολλεγίου των Καρδιναλίων για να εκλεγεί νέος Επίσκοπος Ρώμης. Νίκησε Τζιοβάνι ο Μαρία Τσιότσι ντελ Μόντε, στις 7 Φεβρουαρίου του επομένου έτους. 

1732. Ισχυρότατη  σεισμική δόνηση 10 βαθμών της κλίμακας  στην Ιρπίνια, με επίκεντρο στο Απένινα. Καταστράφηκαν 20 κοινότητες. 2000 νεκροί.  


1780. Πέθανε η αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Μαρία Θηρεσία,

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ υπέγραψε το διάταγμα υπέρ των Ουγενότων.


1803. Οι Λευκοί άποικοι στην γαλλική Αϊτή ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

1812. Έληξε η τετραήμερη μάχη του ποταμού Μπερεζίνα.

1822. Οι δύο Αρβανίτες που φρουρούσαν τη Γιουρούς Ντάπια, του Παλαμιδίου βγήκαν τη νύχτα  από το Κάστρο  μαζί με μια γυναίκα, για να μαζέψουν  χόρτα και συνάντησαν το  Δημήτριο Μοσχονησιώτη που περιπολούσε εκείνη την ώρα και τους οδήγησε στον καπετάν Στάϊκο Σταϊκόπουλο. Ο Σταϊκόπουλος έμαθε απ’ αυτούς ότι στο Παλαμήδι είχαν μείνει λίγοι άντρες και ότι οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες είχαν κατέβει στην πόλη και δεν ξαναγύρισαν. Στη συνέχεια σίγουρος ότι οι Αρβανίτες είπαν την αλήθεια κάλεσε και τους άλλους καπεταναίους και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να γίνει το ρεσάλτο στο Παλαμήδι. Την Ίδια ημέρα το «απόσπασμα» Νικηταρά στο οποίο μετείχαν και οι Κρανιδιώτεςυπό τον Παπα Αρσένιο  στο χωρίο Κορτέτσι τον Δελή Αχμέτ μπέη ,Σε αυτήν σκοτώθηκε  ο Παπαρσένιος, ο ήρωας των Δερβενακίων.



1830. Ακολουθώντας το παράδειγμα της γαλλικής επανάστασης, του Νοέμβριου εκδηλώθηκε στην Πολωνία η εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της Ρωσικής κυριαρχίας. Τα ρωσικά στρατεύματα και ο Μέγας Δούκας Κονσταντίνος υποχώρησε έκπληκτος από την Πολωνία.

1847.
 Συγχώνευση του Βασιλείου της Σαρδηνίας με το Πεδεμόντιο. Το Βασίλειο καθίσταται ενιαίο κράτος, τερματίστηκε η αυτονομία της Σαρδηνίας και καταργηθηκε η θέση του Αντιβασιλέα.


1850. Η Πρωσία συνθηκολόγησε στο Όλομουτς με την Αυστριακή Αυτοκρατορία και τη Ρωσία και εγκατάλειψε την αξίωση να αναλάβει την ηγεσία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.


1855. Στον Κριμαϊκό Πόλεμο, έληξε η πολιορκία του Καρς με την κατάληψη του οθωμανικού φρουρίου από τα ρωσικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Μουράβγιοφ.

1868. Εξέγερση των Κροατών της Ουγγαρίας που διαφωνούσαν με την νομοθεσία περί ιθαγένειας.


1870. κατά τον Γάλλο-πρωσικό Πόλεμο άρχισε η μάχη στο Βιλλιέ του Μάρνη, κοντά στο Παρίσι.


1890. Στην Ιαπωνία, τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα Μέιτζι της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας και συνήλθε η πρώτη Δίαιτα.

1908. Ο «Όμιλος Φιλομούσων» της Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκε  με την ομάδα νέων «Ολύμπια» και έτσι ιδρύθηκε  ο Μακεδονικός Γυμναστικός Συλλόγος  «Ο Ηρακλής».

1912. Στις 29 Νοεμβρίου/12 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός Στρατός κατέλαβε τις οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων στην Ελεούσα και τον Άγιο Ιωάννη 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. (Το Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι). Στον Δρίσκο σκοτώθηκε ο Λοχαγός  Λορέντσος Μαβίλης που πολεμούσε με τους Γαριβαλδινούς

1916. Οι Κεντρικές Δυνάμεις άρχισαν την επίθεση για την κατάληψη του Βουκουρεστίου.

1930 .Πέθανε ο  Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. των 43 ημερών  Κωνσταντίνος ΣΤ’, που απελάθηκε από τους Τούρκους μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1925.


1940. Το πρωί της 29 Νοεμβρίου το Απόσπασμα Δημοκωστούλα (Ι/36ο Τάγμα συν λόχος και μία πυροβολαρχία) επιτέθηκε στο χωριό Μαλιμπάρδι, όπου υπήρχε ισχυρή ιταλική αντίσταση. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Θεοχαρόπουλος Θεοφάνης και ο Στρατιώτης Βούλγαρης Νικόλαος του Χρήστου. του Θεοχάρους. Το απόσπασμα κατέλαβε και το χωριό Μπαντιλόνγια, και συνέχισε προς τον αυχένα Κιάφε Δεμπέλι στο ύψωμα 1450.
Το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή (ΙΙ/5, ΙΙ/36 Τάγματα και μία πυροβολαρχία) κινήθηκε προς Μάλι Μποντορίτ, πέρασε τον ποταμό Λεγκαρίτσα και μέχρι το βράδυ κατόρθωσε, μετά από αγώνα, να καταλάβει το χωριό Μπένια Σκέρι και τα γύρω του υψώματα. Το 5/42 επιτέθηκε στο ύψωμα 669 αλλά αποκρούστηκε. Συνεχίστηκαν οι μάχες στο Μέτωπο του Πόγραδετς. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Λευκάδα και τη Νεμέα της Κορινθίας
1943. Η Δεύτερη Σύνοδος του Αντιφασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας , (AVNOJ), στη Γιάιτσε , στην οποία συμμετείχαν 142 σύνεδροι, που αποφάσισαν την ίδρυση της Δημοκρατικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με ηγέτη τον Τίτο.

1944. Με την εκκένωση της πόλης της Σκόδρας από τη Βέρμαχτ, η Αλβανία «απελευθερώθηκε» από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Παρτιζάνοι μπήκαν στα Τίρανα. Η 29η Νοεμβρίου ήταν η αλβανική εθνική εορτή του Χότζα.

1945. Η τρίτη σύνοδος του Αντιφασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας , (AVNOJ) στο Βελιγράδι, κατάργησε τη μοναρχία και αποφάσισε την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ).

1947. Με ψήφισμα της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε υπέρ της δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη και της διαίρεσης της Παλαιστίνης σε Εβραϊκό και Αραβικό Τομέα.

1963. Ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, συγκρότησε την επιτροπή Γουόρεν για να διερευνήσει τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι.
1964 . Κατά τον επίσημο εορτασμό στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της γέφυρας το 1942 σημειώθηκε έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1965. Ο βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος ανακοίνωσε το λάθος πραξικόπημα. (Του βασιλιά και των στρατηγών). «Ο λαός αηδιάζων θα καταργήσει το Κοινοβούλιο», είπε.

1967. Μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου, την αμερικανική παρέμβαση και τον διορισμό του παλαιού πράκτορα Πιπινέλη ως υπουργού εξωτερικών ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποδέχτηκε την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο. Η τυπική συμφωνία Πιπινέλι και Τσαγλαγιαγκίλ για την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, ανακοινώθηκε ενώ ο Σάιρους Βανς βρισκόταν στη Λευκωσία και συνομιλούσε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπταντο πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

1974. Η Ελλάδα επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

1982. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για την αποχώρηση των Σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

1987. Πρόωρες γενικές εκλογές, στην Τουρκία. To «ANAP» του Οζάλ πήρε 36,31% και εξέλεξε 292 βουλευτές. Το Σοσιαλδημοκρατικό , (SHP) του Ερντάλ Ινονού πήρε 24,74% και έβγαλε 99. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που επανέκαμψε, πήρε 19,1% και εβγαλε 58 βουλευτες.


1990. Στη Βουλγαρία, μετά από γενική απεργία, ο Αντρέι Λουκάνοφ και η κυβέρνηση του αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από την κατοχή του Ιράκ.
Στο Ντβόρ να Ούνι της Κροατίας συνελήφθη από τους Κροάτες , ο Ζέλικο Ραζνάνοβιτς Αρκάν, διοικητής σερβικού  παραστρατιωτικού σχηματισμού και οδηγήθηκε στη φυλακή στο Ζάγκρεμπ,  όπου έμεινε  6 μήνες.

1993. Στη Γενεύη, με  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν  και πάλι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην τετραήμερη Διάσκεψη μετείχαν οι  12 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι Πρόεδροι  της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, και οι εκπροσώπους των εμπολέμων στην πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


1994.Σεισμός 5,2 Ρίχτερ έπληξε τη Λευκάδα. Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες η Ελλάδα άσκησε βέτο στην υπογραφή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά ενέκρινε τη χορήγηση της α΄ δόσης οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και της επίδειξης επιείκειας στο θέμα των φυλακισμένων στελεχών της "Ομόνοιας". Το 52,1% των Νορβηγών τάχθηκε εναντίον της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.



2003. Στη Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ψήφισε οκτώ τροπολογίες στο Σύνταγμα της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, οι οποίες αφορούσαν  την άμυνα και το στρατό, και οι οποίες μετέφεραν μεταβίβαζαν  τη διοίκηση του στρατού στην Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  στο Σεράγεβο.

2006. Έφτασε στο Φανάρι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄

2009. Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στην Ελβετία η απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ με εσωκομματικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη που πήρε 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.

2012. Η  Παλαιστινιακή Αρχή έγινε δεκτή  στον ΟΗΕ με 138 ψήφους υπέρ, 41 αποχές και 9 όχι από  το Ισραήλ, το Ναουρού, το Παλάου, τις Νήσους Μάρσαλ, τη Μικρονησία, τον Παναμά, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία και τις ΗΠΑ

2017. Ο πρώην Κροάτης αξιωματικός Σλόμπονταν Πράλιακ  αυτοκτόνησε μέσα στο το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

2018. Νικήτρια του δεύτερου γύρου των  προεδρικών εκλογών στη Γεωργία  ήταν η Σαλώμη  Ζουραμπισβίλι,.

2019. Επιθέσεις μουσουλμάνων τρομοκρατών κατά των «Απίστων»  στη Γέφυρα του Λονδίνου Λονδίνο και σε εμπορικό δρόμο της Χάγης με πολλούς τραυματίες,  Στο Λονδίνο και  δυο νεκροί. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε οτι  θα παραιτηθεί έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δύο χρόνια πριν.

Νοεμβρίου 28, 2020

Η 28η Νοεμβρίου στην Ιστορία

587. Η Συνθήκη της Αντελότ μεταξύ του βασιλιά της Βουργουνδίας, και του ανιψιού του, βασιλιά του Μοζέλα.

1414. Συνελήφθη ο Τσέχος θρησκευτικός «μεταρρυθμιστής» Γιαν Χους από την Ιερά Εξέταση. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο ως αιρετικός και κάηκε στην πυρά. 

1443. Μετά την ήττα των Οθωμανών στη Νίς, ο Σκεντέρμπεης με τέχνασμα, και αξιοποιώντας μια πλαστή επιστολή του σουλτάνου Μουράτ Β, πήρε στην κατοχή του το Κάστρο της Κρούγια.

1520. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέρασε από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα από τα στενά που φέρουν σήμερα το όνομά του.

1627. Οι Πολωνοί νίκησαν τον πολύ ισχυρότερο στόλο τω Σουηδών στη ναυμαχία της Ολίβα κατά τη διάρκεια του πολέμου Πολωνίας και Σουηδίας (1620-1629). Οι Σουηδοί, είχαν αποκλείσει το λιμάνι του Γκντανσκ.


1678. Ο Γεώργιος Δ΄ Δούκας έγινε για Τρίτη φορά  ηγεμόνας της Μολδαβίας.

1806. Οι γαλλικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Βαρσοβία . Ο Τσάρος Αλέξανδρος τάσσεται στο πλευρό της συμμάχου Πρωσίας κατά τον πόλεμο της Τετραπλής Συμμαχίας κατά του Ναπολέοντα.

1809. Πόλεμος της Χερσονήσου. Νίκη των Γάλλων στη μάχη της Άλμπα ντε Τόρμες στην Καστίλλη.

1821. Ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία και εντάχθηκε στη Μεγάλη Κολομβία.

1830.Στο Βελιγράδι στα Τασμαιντάν παρουσία του πρίγκιπα Μήλος διαβάστηκε το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β για την αυτονομία της Σερβίας . Οι Τούρκοι στη συνέχεια πούλησαν τις περιουσίες τους και άφησαν το Βελιγράδι στους Σέρβους.

1843 .Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνώρισαν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα.

1870. Κατά τον γαλλοπρωσικό πόλεμο,(Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871), η μάχη της Beaune-la-Rolande στον Λείγηρα. Η γαλλική Πρώτη Στρατιά με 60 000 άνδρες προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τους Πρώσους και να διασπάσει την πολιορκία του Παρισιού.

1877. Κατά το ρωσο-τουρκικό πόλεμο ο Οσμάν πασάς μετά την αποτυχία της απόπειρας του να λύσει την πολιορκία της Πλεύνας  παραδόθηκε  στους Ρώσους.

1880. Στη Βουλγαρία ο πρίγκιψ Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ διόρισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πέτκο Καραβέλοφ.

1885. Στις 16/28 Νοεμβρίου μετά την ατυχή για τους Σέρβους μάχη του Πίροτ, με παρέμβαση του πληρεξούσιου Υπουργού της Αυστρίας-Ουγγαρίας στο Βελιγράδι κόμη Κεβενχούλερ, που απείλησε με επέμβαση της Αυστρίας , υπογράφηκε στη Νίς ανακωχή μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και έληξε ο Σερβο-Βουλγαρικός πόλεμος. (2/12 Νοεμβρίου-16/28 Νοεμβρίου). Πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η νομιμοποίηση της προσάρτησης της ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία.

1905. Ο Ιρλανδός εθνικιστής Άρθουρ Γκρίφιθ ίδρυσε στο Δουβλίνο, το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν.

1910. (Στις 28 Νοεμβρίου/11 Δεκεμβρίου) διεξήχθησαν οι εκλογές για την Αναθεωρητική Βουλή που είχε προκηρύξει ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τα παλιά κόμματα, (Θεοτόκης-Ράλλης-Ζαίμης), που ήσαν οι νικητές των εκλογών του Αυγούστου χαρακτήρισαν πραξικοπηματική την απόφαση του βασιλιά και έκαναν αποχή, με αποτέλεσμα το νεοσύστατο Κόμμα Φιλελευθέρων, του Βενιζέλου να βγάλει 307 από τους 362 βουλευτές. 

1912. 83 εκπρόσωποι από τις τουρκαλβανικες φάρες που μαζεύτηκαν στην Αυλώνα υπέγραψαν με αγγλική υπόθαλψη τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της ανύπαρκτης Αλβανίας από τους Οθωμανούς, που είχαν πλέον ηττηθεί από τους Έλληνες τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους. Ο αρχηγός της παρέας ήταν ο τουρκαλβανός Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα που είχε μάθει γράμματα στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, και ήταν πράκτορας των Αγγλων.
-Στη Ρωσία άρχισε τις εργασίες της η IV Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.


1918. Στη Ρουμανία στις 15/28 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η ένωση της Μπουκοβίνας με τη Ρουμανία. Ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στην Εσθονία και κατέλαβε τη Νάρβα. Κυβέρνηση Συνασπισμού στη Βουλγαρία με επικεφαλής τον Θεόδωρο Τεοντόροφ.

 1920 . Πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στο Βασίλειο Σέρβων Κροατών και Σλοβένων . (Γιουγκοσλαβία) για Συντακτική Συνέλευση. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα που έβγαλε 92 από τους 419 βουλευτές . Δεύτερε Κόμμα το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 91 βουλευτές. Μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Κομμουνιστές με 50 έδρες. Οι γυναίκες, οι στρατιώτες οι αξιωματικοί, και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.


1925 . Επί της δικτατορίας του Θεόδωρου  Πάγκαλου, απαγχονίστηκαν στις 9.15' π.μ. στο Γουδί , παρουσία πλήθους λαού, (15000) ο Αντισυνταγματάρχης Διαχειρίσεως, Διονύσιος Δρακάτος και 
ο Αντισυνταγματάρχης της Χωροφυλακής και Διευθυντής της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, Γεώργιος  Ζαφειρόπουλο, οι οποίοι καταδικάστηκαν, για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, από ειδικό δικαστήριο. Την ιδία ημέρα απολύθηκαν από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, επειδή  η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής, Κόκκινοι «παιδαγωγοί» Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος. 

1940. Το πρωὶ της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου με την ανατολή του ηλίου ο 6ος λόχος του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων της Άρτας, μπήκε στο χωριό Βοδίνο της περιφέρειας Αργυροκάστρου και εκδίωξε τους Ιταλούς που το κατείχαν. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Εύζωνες Ιωάννης Μπουραντάς, Στέφανος Γραβιάς και Χρήστος Στάμου . Ανατολικά, το 29ο Σύνταγμα Πεζικού της 10ης Μεραρχίας του Γ Σώματος Στρατού κατέλαβε το όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, διασπώντας τις γραμμές αμύνης των Ιταλών.

Το Β΄ Σώμα Στρατού  ενεργούσε επιθετικά προς το Φράσερι, με τα αποσπάσματα Δημοκωστούλα και  Φριζή.
Μια ιταλική ναυτική μοίρα βομβάρδισε την Κέρκυρα. 

1941.Το πρώτο θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα της 335 Βασιλικής Μοίρας Διώξεως, με θύμα του Ανθυποσμηναγό Θ. Θεοφανόπουλο. Το Χαρικέην του, συνετρίβη στους λόφους του Ες Σαλτ, κοντά στο Αμμάν.


1943. Άρχισε η διάσκεψη της Τεχεράνης των τριών Συμμαχικών Δυνάμεων. ΕΣΣΔ (Στάλιν), ΗΠΑ (Φραγκλίνος Ρούζβελτ) και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ συζήτησαν το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, τις μεταπολεμικές διευθέτησεις της Ευρώπης και το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Συμφωνήθηκε ότι η πλήρης εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας , αλλά θα δυτικά της σύνορα με την Ιταλία θα ορίζονταν μετά τον πόλεμο. Συμφωνήθηκε η εγκατάλειψη του Ντράζεν Μιχαήλοβιτς. 

1946. Στην ΟΔΓ τέθηκε σε ισχύ Σύνταγμα της Βάδης-Βυρτεμβέργης


1953.  Ολοκληρώθηκε μετά από δυο μήνες η δίκη των αεροπόρων στο Αναθεωρητικό, Αεροδικείο. Δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια, 6 σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώθηκε . Ο Θεοδωρίδης, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το Αεροδικείο, αθωώθηκε, αλλά δεν αποφυλακίστηκε λόγω του ότι είχε καταδικαστεί βάσει του ΑΝ 375, που δεν έδινε το δικαίωμα έφεσης! Το ίδιο κι ο Χριστοφής. Αθωώθηκε κι ο Μαδεμλής, που καταδικάστηκε, όμως, με την κατηγορία της ομαδικής απείθειας σε 5ετή φυλάκιση. Επιπλέον, στους Μεταξά και Παναγουλάκη επιβλήθηκε ποινή ισοβίων, στον Παπαντωνίου 20 ετών, στο Λεμπέση 17, στο Ζαφειρόπουλο 8, στον Κοντό 16, στον Κοντογεωργάκη 12 και στον Ντίνο 7.

Η απόφαση προκάλεσε οξεία συζήτηση στη Βουλή. Ο Σοφοκλής  Βενιζέλος, επιτέθηκε στο ν υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τόνισε «Εις τας δικτατορίας υπάρχει μια υπερτάτη αρχή: η Ασφάλεια, εις την οποίαν θυσιάζονται η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Εις την δημοκρατίαν υπάρχει ως υπερτάτη αρχή το έθνος και η εθνική ασφάλεια αλλά παραπλεύρως ομότιμες είναι επίσης η υπερτάτη αρχή και της ελευθερίας και της δικαιοσύνης...».

Ο Υπουργός Άμυνας Π. Κανελλόπουλο, διέψευσε τα περί βασανιστηρίων και επαίνεσε τον αντισμήναρχο που οι κατηγορούμενοι αεροπόροι είχαν καταγγείλει ως τον αρχιβασανιστή τους.

1957. Στη Σούρια της Ρουμανίας εξέγερση των αγροτών κατά της κολεκτιβοποίησης.

1958 .Το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Γκαμπόν έγιναν αυτόνομες δημοκρατίες εντός της Γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας.

1960 . Η Μαυριτανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961. Εκδόθηκε το ψήφισμα 1661 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το  σύμφωνο Ντε Γκάσπερι-Γκρούμπερ, για τα δικαιώματα της γερμανόφωνης μειονότητας του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε.

1962. Τρομοκρατική επίθεση Κροατών κατά της Γιουγκοσλαβικής Πρεσβείας στη Βόννη. Σκοτώθηκαν δυο διπλωμάτες.

1964. Στο Ανόβερο ιδρύθηκε το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD).

1966. Το Μπουρούντι ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία.

1967. Συνεχιζόταν η κρίση της Κοφινού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μανίλο Μπρόζιο μετά την επίσκεψη του στην Άγκυρα αναχώρησε για την Αθήνα, ενώ τουρκικά μαχητικά έκαναν «προειδοποιητικές» πτήσεις στην Κύπρο. Στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, βγήκαν οι αποφάσεις για τους 41 του Πατριωτικού Μετώπου. Δυο σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώθηκαν.

1968 . Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη κατά του πρώην σταθμάρχη της CIA, και νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Ρόμπερτ Κόμερ. 

1971 .Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης δολοφόνησαν στο Κάιρο τον Ιορδανό Πρωθυπουργό Βασφί αλ-Τέλα.


1975. Στη Γιουγκοσλαβία εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή του Μπαρ- Βελιγραδίου της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε 1952. Είχε 254 σήραγγες και 234 γέφυρες.
Μετά από ένα δίμηνο πόλεμο , το Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ινδονησία και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ. 
1989 . Βελούδινη επανάσταση. Μετά την   δίωρη  γενική απεργία της 27ης Νοεμβρίου, που παρέλυσε τη χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας ανακοινώνει στις 28 Νοεμβρίου ότι εγκαταλείπει το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας και στην συνέχεια η Ομοσπονδιακή Συνέλευση ψήφισε  την κατάργηση του άρθρου του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο το Κομμουνιστικό κόμμα ήταν κυρίαρχο στην κοινωνία και το κράτος.  
1994 .Οι Νορβηγοί με δημοψήφισμα απέρριψαν για δεύτερη φορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1996. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, απομακρύνθηκε από τη ηγεσία του στρατού των Σερβοβοσνίων την οποία ανέλαβε στις 12 Μαίου 1992. Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στις 25 Ιουλίου 1995.

2000.Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη από ιατρό αυτοκτονία.


2002.Τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μομπάσα της Κένυα.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε  το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ  ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Ντε Γκρέτσια για την απαλλοτρίωση της  βασιλικής περιουσίας.


2006. Η Ουκρανική Ράντα με ψήφισμά της αναγνώρισε  ως γενοκτονία το μεγάλος λοιμός της Ουκρανίας  to 1932-33 και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης την  25η Νοεμβρίου.

2010.Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία και Βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία.


2011.Προεδρικές εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

2016. Η Πτήση 2933 της αεροπορικής εταιρείας Βενεζουέλας-Βολιβίας LaMia Airlines, με  ένα Avro RJ85 η οποία απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Βίρου Βίρου» στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα της Βολιβίας με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρία Κόρδοβα» στην Μπογκοτά της Κολομβίας, συνετρίβη  στην τοποθεσία Σέρο Γκόρντο, κοντά στην Λα Ουνιόν. Η πτήση,  μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε. Νεκροί 71 Επέζησαν 12 .

Νοεμβρίου 27, 2020

Στέβο Πενταρόφσκι: Η διαφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας θα επιλυθεί μόνο εάν γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια των δύο λαών

 

Η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η αξιοπρέπεια τόσο του μακεδονικού όσο και του βουλγαρικού λαού γίνει σεβαστή με συνέπεια και αποφεύγοντας την επικίνδυνη παγίδα του ιστορικού ρεβιζιονισμού, όταν βασίζεται σε πολιτικές δομές και όχι σε γεγονότα. 
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι στη Deutsche Welle μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ζόραν Γιεβ για το BGNES. 

"Παρακολούθησα τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και διάβασα τις αντιδράσεις του μακεδονικού κοινού και σε ορισμένα από τα σχόλια, δυστυχώς, υπήρχε ένα δίλημμα για το αν η κρατική ηγεσία ενεργούσε μόνο ενόψει αυτού του ζωτικού εθνικού προβλήματος. " επίλυση διαφορών με στρατηγικό βάρος απαιτεί δύο προϋποθέσεις: να έχουμε πολιτική βούληση, που μερικές φορές σημαίνει πολιτικό θάρρος, να επιτύχουμε μια συναίνεση που δεν είναι προκειμένου να αυξήσετε την αξιολόγησή σας. Και δεύτερον - να εμμείνουμε σε διεθνώς επαληθευμένα ιστορικά γεγονότα και στην πολιτική πραγματικότητα που είναι προφανής", δήλωσε ο Πεντάροφσκι. 
 "Είμαι ο πρώτος πολιτικός της Βόρειας στην ιστορία που προσφέρει δημοσίως έναν ευρύτερο πολιτικό λόγο για έναν από τους μεγαλύτερους αποστόλους του επαναστατικού κινήματος της Βόρειας. Ωστόσο, δεν πήγα παραπέρα, διότι αυτό είναι έργο της επιτροπής που αποτελείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς. 
Πολλές φορές συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό Yev και δεν είχαμε ποτέ μια διαφωνία ότι ορισμένες προσωπικότητες και γεγονότα μπορούν να γιορταστούν και από τις δύο πλευρές, αλλά και ότι ο λαός της  Βόρειας έχει τη δική του ιστορία, καθώς ο βουλγαρικός λαός έχει τη δική του. Ταυτόχρονα, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις μου, ξεκαθαρίζω ότι ο αντιφασιστικός αγώνας βρίσκεται στην καρδιά του σύγχρονου μακεδονικού κράτους, και σε αυτόν τον αγώνα πολεμήσαμε εναντίον εκείνων που ήταν στο πλευρό των φασιστών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια 
. "Τα 20 χρόνια εμπειρίας μου στη διεθνή πολιτική μου επιτρέπουν να κρίνω με ακρίβεια τα λόγια και τις στάσεις που εκφράζω όταν μιλάω με τους Βούλγαρους συνομιλητές μου και τους φίλους μας από τη διεθνή κοινότητα. Και ξεκαθαρίζει σε κάθε έναν από αυτούς ότι η διαφωνία Σεβερνοματσεντόνιγια -Βουλγαρίας μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η αξιοπρέπεια τόσο του μακεδονικού όσο και του βουλγαρικού λαού είναι  σεβαστή, και αποφεύγοντας την επικίνδυνη παγίδα του ιστορικού ρεβιζιονισμού, όταν βασίζεται σε πολιτικές κατασκευές και όχι σε γεγονότα", εξήγησε ο αρχηγός του κράτους του νοτιοδυτικού γείτονά μας", δήλωσε ο Πεντάροφσκι.

Ο Κορωνοϊός στα Βαλκάνια

 

Στη Σερβία σημειώθηκαν νέα μαύρα ρεκόρ  θανάτων και κρουσμάτων ημέρας. 51 ασθενείς πέθαναν και διαγνώστηκαν 7.606 νέα κρούσματα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό από τα 21.569 τεστ που έγιναν. Η Θετικότητα των τεστ είναι 35,26% . Επί του παρόντος, 6.722 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής, 1.366 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Σερβία λόγω του Κορωνοϊού . Ο πρόεδρος Βούτσιτς το χθες το πρωί ανακοίνωσε από τηλεοράσεως το μαύρο ρεκόρ των 47 ως τότε θανάτων και είπε ότι μέχρι το μπρίφινγκ  του Υπουργείου Υγείας στις 1400  πιθανότατα θα είναι περισσότεροι. (Και ήσαν 51) .Ο Πρόεδρος της Σερβίας  είπε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι «τα νέα νοσοκομεία και κλινικά κέντρα, που χτίζονται δεν θα ωφελήσουν σε  τίποτα, αν δεν είμαστε πειθαρχημένοι και υπεύθυνοι», και επανέλαβε ότι η Σερβία  θα προσεγγίσει «το  καταστροφικό σενάριο». Η Σερβική Κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας , τα οποία περιλαμβάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους φοιτητές και περιορισμό  των ωρών  εργασίας των εμπορικών κέντρων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Οργάνωση Προσχολικής Εκπαίδευσης ζήτησε από τη Σερβική Κυβέρνηση και το Επιτελείο Κρίσεων να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λόγω της δραστικής αύξησης του αριθμού  των μολυσμένων εργαζομένων στα νηπιαγωγεία. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε την Πέμπτη στο Νόβι Σαντ λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.

 Το τελευταίο 24ωρο στην Βουλγαρία  έγιναν 8 820 τεστ από τα οποία τα 3 712, (42.8%). βγήκαν θετικά.. Τα ενεργά κρούσματα είναι 87 073, .Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 6 548 ασθενείς , από τους οποίους 410 στην Εντατική. Το τελευταίο 24ωρο την μάχη με την ασθένεια έχασαν 141 άτομα, ενώ από την αρχή της πανδημίας οι ασθενείς που απεβίωσαν είναι 3 367 . Μεταξύ των θυμάτων χθες και ο παγκοσμίου φήμης τενόρος  Κάμεν Τσάνεφ που διαγνώστηκε με κορωνοϊό  και εισήχθη στο νοσοκομείο στη Στάρα Ζαγόρα για θεραπεία. Οι αποθεραπευμένοι από την αρχή της πανδημίας είναι 42 620. Το τελευταίο 24ωρο προσβλήθηκαν από τον ιό 154 μέλη του ιατρικού προσωπικού . 

 Στη Σεβερνοματσεντόνιγια το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  ότι τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν 2864 τεστ από τα οποία το 40.5% βγήκαν ΘΕΤΙΚΑ  επιβεβαιώνοντας 1160 νέα κρούσματα  της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Τα 472 στα Σκόπια. Στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκαν 30 θάνατοι ασθενών που έπασχαν από τη λοίμωξη  .Εννέα ασθενείς από τα Σκόπια (46, 54, 59, 67, 82, 67, 55, 64 και 61), δύο από το Κουμάνοβο (62 και 69), ένας   από τον Στίπ (72), ένας από το Βέλες  ( 78), έξι  από το Μοναστήρι  (60, 77, 38, 66, 72 και 39), τρεις από το Γκόστβαρ (56, 66 και 63), ένας ασθενής από την Γευγελή (65), ένας από την Στρούμιτσα  (77), ένας από το Κότσανι  (65), δύο από το Ντέλτσεβο  (66 και 68), ένας από το Κράτοβο  (65), ένας από το Κίτσεβο  (61) και ένας ασθενής από το Νεγκότινο (84). Όλοι οι ασθενείς πέθαναν σε νοσοκομείο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της επιδημίας είναι 1630 και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων  είναι 20914.

 Στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών,  πραγματοποιήθηκαν 2.174 τεστ εκ των οποίων το 30,2% απέβησαν ΘΕΤΙΚΑ και επιβεβαίωσαν  656 νέα κρούσματα  της λοίμωξης από τον κορωνοϊό .Το τελευταίο 24ωρο, 10 ασθενείς θετικοί στον Κορωνοϊό , ηλικίας από 44 έως 85 ετών  πέθαναν   στα νοσοκομεία. Το σύνολο των θυμάτων είναι 753. Επί του παρόντος στα  3 νοσοκομεία , 469 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία. Τα ενεργά κρούσματα  είναι 17495.

 Το Ινστιτούτο  Δημόσιας Υγείας του (Αλβανικού) Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 1.903 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 775 νέα κρούσματα  της λοίμωξης από τον κορωνοϊό . Η Θετικότητα των τεστ είναι 40,73%. Ο αριθμός των θυμάτων  από την πανδημία  στο Κοσσυφοπέδιο έχει αυξηθεί σε 963 συνολικά, αφού 15 από τους ασθενείς  πέθαναν χθες τη  νύχτα. Επισήμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επί του παρόντος υπάρχουν 13.375 φορείς της λοίμωξης στο Κοσσυφοπέδιο.

 Στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκαν 36.271 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν  9.005 νέα κρούσματα της λοίμωξης. Η θετικότητα είναι 24,83%. Τις τελευταίες 24 ώρες  αναφέρθηκαν 171 θάνατοι ασθενών που έπασχαν από τη λοίμωξη. 105 άνδρες και 66 γυναίκες. Από αυτούς, 5 θάνατοι καταγράφηκαν στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών, 22 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, 34 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών, 57 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και 53 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών. 163 από τους θανόντες είχαν υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 13.248 ασθενείς . Από αυτούς, 1.226 σε ΜΕΘ.  48.458 άτομα που διαγνώστηκαν ΘΕΤΙΚΟΙ  στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό   βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους, και 12.376 βρίσκονται σε θεσμοθετημένη απομόνωση. Επίσης, 70.873 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι

 Στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας., από τα 1.627 δείγματα που ελέγχθηκαν, επιβεβαιώθηκαν 508 νέα κρούσματα. Η  θετικότητα των τεστ  είναι 31,23% Τις τελευταίες 24 ώρες ακόμη δέκα ασθενείς πέθαναν από τις επιπλοκές του κορωνοϊού.   Ο μεγαλύτερος ήταν 83 και ο νεότερος ήταν 70 ετών. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της λοίμωξης  ανέρχεται σε 469. Ο συνολικός αριθμός των επί του παρόντος ενεργών κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο είναι 11.126.

 Στη Ρεπούμπλικα Σερπσκα , η κατάσταση παραμένει δυσμενής. Άλλοι 21 ασθενείς  έχασαν τη ζωή τους από τον Κορωνοϊό . Ελέγχθηκαν 1.024 εργαστηριακά δείγματα, 423 εκ των οποίων ήταν θετικά. Η Θετικότητα είναι 41,3% Υπάρχουν 1.176 ασθενείς  στα νοσοκομεία  που δέχονται «υψηλή πίεση». Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης  ( FBiH), τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν  27 θάνατοι ασθενών που έπασχαν από τη λοίμωξη. Εξετάστηκαν 1.665 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν  443 νέα κρούσματα. Θετικότητα 26,65% .Επί του παρόντος, 17.880  κρούσματα παραμένουν ενεργά. Ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Ζόραν Τεγκελτία θα συναντηθεί σήμερα στο Ντομπόι με τους Πρωθυπουργούς της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και της Ομοσπονδίας (FBiH), Ράντοβαν Βισκόβιτς και Φαντίλ Νοβάλιτς, αντίστοιχα, και με τον Δήμαρχο της Περιφέρειας Μπρτσκο Σινίσα Μίλιτς για να συζητήσουν την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

 

 

Επί τροχάδην

 

ΣΟΦΙΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ συνεχάρη  τον Πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ζόραν Ζάεφ για τις θέσεις που εξέφρασε στην πρόσφατη συνέντευξή του  και επεσήμανε ότι αν πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τον επόμενο χρόνο μπορούμε να μιλήσουμε για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας στην ΕΕ.

 ΣΚΟΠΙΑ. «Λυπάμαι που η συνέντευξή μου  προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα. Αλλά θέλω να παροτρύνω το μακεδονικό κοινό να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ιστορικά ζητήματα και να αναπτύξουμε μια ικανότητα κατανόησης και συγχώρεσης. Οι λαοί της Ευρώπης συμφώνησαν να μην ξεχνούν, αλλά να συγχωρούν ο ένας τον άλλον στο όνομα του μέλλοντος. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου και θα την ακολουθήσω όσο μπορώ», είπε ο Ζάεφ.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά την δήλωση του τέως προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που ζήτησε από το Κόμμα να αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές Ζάεφ στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία ο Κριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ θα καταθέσει   πρόταση μομφής , «μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Κύκλοι» προσκείμενοι στον Ζάεφ απάντησαν στον Τσερβένκοφσκι , «Είσαι ιστορία!  Κράτα το κλειστό   όπως πριν»!

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός Ράμα για την επέτειο του σεισμού πήγε στο Αμπού Ντάμπι  συνοδευόμενος από τον υπουργό ανασυγκρότησης Αρμπέν Αχμετάι και την  υπουργό Υποδομών και Ενέργειας  Μπελίντα Μπαλούκου, Ο κ. Ράμα δήλωσε ότι υπογράφηκαν  δύο συμφωνίες με τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την έναρξη της ανοικοδόμησης 2000 διαμερισμάτων στο Δυρράχιο και  για διακυβερνητική οικονομική συνεργασία με επίκεντρο τις άμεσες επενδύσεις». Κατά την απουσία του πρωθυπουργού η «Ανθυπάτη» κάλεσε το  Γενικό Διευθυντής Τελωνείων, Γεντί Γκαζχέρι, και του έδωσε οδηγίες για την διευκόλυνση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, καθώς και για τη  διασφάλισης της ασφάλειας και του ελέγχου στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι δήλωσε ότι τα όλα αιτήματα των Σέρβων αξιωματούχων για επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο θα αντιμετωπιστούν «σύμφωνα με την ευαισθησία της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα», και είπε ότι , «στον Βούτσιτς δεν δόθηκε άδεια να επισκεφθεί το βόρειο Κοσσυφοπέδιο λόγω της ευαίσθητης κατάστασης».          Η  βουλγάρα δικαστής Αικατερίνη  Τρενταφιλοβνα διορίστηκε εκ νέου Πρόεδρος του  Ειδικού Δικαστηρίου  του Κοσσυφοπεδίου που εδρεύει στη Χάγη για τετραετή θητεία, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία υπέγραψε την Πέμπτη διακυβερνητική συμφωνία με τη Γαλλία για συνεργασία στην υλοποίηση έργων υποδομής η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή του μετρό του για την οποία σε πρώτη φάση θα επενδυθούν  581 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ο βουλευτής Σαλπ Καμπέρι από το Σάντζακ έβαλε δίλα στο μικρόφωνο του την αλβανική σημαία και είπε  ότι απαιτεί τα ίδια δικαιώματα με τους Σέρβους στη Γκρατσάνιτσα, οι οποίοι θα μπορούσαν να υψώσουν τη Σερβική σημαία. Ο Ντάτσιτς τον απέβαλε από την αίθουσα . Μαροκινός, 31 ετών , καταζητούμενος για  δολοφονία στον οικισμό Οτές του Σεράγεβο  στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθη στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σέλμο Τσίκοτιτς χαιρέτισε την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  και της Σερβίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη  του Μαροκινού  στο Βελιγράδι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ρουμανία παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και τον Πρωθυπουργό Λουντοβίκ Όρμπαν. Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με τα 30 δισεκατομμύρια της ΕΕ  προβλέπει μεταρρυθμίσεις, και υποδομές και πολλούς τομείς που πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αναβιώσουν. Το σχέδιο ανάκαμψης θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες,Η Ρουμανική Συνοριακή Αστυνομία συνέλαβε έξι Σύρους υπηκόους που διέσχισαν παράνομα τη Ρουμανία στα βουλγαρικά σύνορα. Πέντε ενήλικες ηλικίας 17-35 ετών και ένα 10χρονο παιδί, 3 μαροκινοί υπήκοοι ηλικίας 26-36 ετών συνελήφθησαν επίσης στα ουγγρικά σύνορα, ισχυριζόμενοι επίσης ότι κατευθύνονταν προς τη Δυτική Ευρώπη . Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο της Ρουμανίας  θα συζητήσει την εθνική στρατηγική εμβολιασμού στις 3 Δεκεμβρίου

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Σεράγεβο ήταν χθες στη δεύτερη θέση των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου σύμφωνα με της μετρήσεις της ελβετικής εταιρείας παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα που  παρακολουθεί παγκοσμίως την ποιότητα του αέρα με 10.000 σταθμούς.  Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Καμπούλ με  503 μονάδες και το Σεράγεβο στη δεύτερη θέση  με 272,. Ακολουθούν η Πρίστινα με 194, η Καλκούτα με 184, η Λαχώρη με 171, η Νουρ Σουλτάν (Αστανά) με  168, η Μπρατισλάβα με 166, και η Σόφια . Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 13.333 παράνομοι μετανάστες παρουσιάστηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών. Ο αριθμός  αυτός  είναι κατά 40%  μικρότερος από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, το  μέλος και της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς και ο Πρωθυπουργός της Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης με τον Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Πετρ Ιβάντσοφ ότι η Ρωσία ήταν σημαντική χώρα στη διαδικασία εφαρμογής της ειρήνης στη και σημαντικός εταίρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα, και ευχαρίστησαν τον Πρεσβευτή Ιβάντσοφ για τη συνεργασία και την κατανόηση που επέδειξε προς τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σύμβουλος του Ντόντικ , Ντράγκαν Κάλινιτς, δήλωσε  ότι οι ύπατοι εκπρόσωποι, και πάνω απ' όλα οι Βόλφγκανγκ Πέτριτς, ο Πάντυ Άσνταουν και ο Βαλεντίν Ίνζκο, καταστρέφουν συνεχώς με τον παρεμβατισμό τους με τη μορφή του λεγόμενου «πνεύματος του Ντέιτον» το «γράμμα του  Ντέιτον»  και  κατέστρεφαν και καταστρέφουν στην πραγματικότητα τη Βοσνία Ερζεγοβίνη που δημιούργησε το  Ντέιτον. Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Σίνισα Κάραν δήλωσε ότι  η  Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα είναι ο μεγαλύτερος προστάτης του Συντάγματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον , αλλά δέχεται επίθεση για παραβίαση του Συντάγματος και των Συμφώνων Ντέιτον»