Νοεμβρίου 30, 2020

Σερβία - Μαυροβούνιο : Παρέμβαση Βούτσιτς εκτόνωσε την κρίση του Σαββάτου

 Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διέταξε την απέλαση του πρέσβη της Σερβίας διότι με τις δηλώσεις του για την Ένωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου  το 1918 «ταπείνωσε το νομοθετικό σώμα  του Μαυροβουνίου, το οποίο στις 29 Νοεμβρίου 2018 εξέδωσε ψήφισμα για την ακύρωση της απόφασης της Συνέλευσης της Ποντγκόριτσα, η οποία κατάργησε την κυριαρχία του Μαυροβουνίου». Ακολούθως ο Αντρίγια Μάντιτς και ο Μίλαν Κνέζεβιτς μίλησαν με τον Βούτσιτς

Και σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι η απερχόμενη κυβέρνηση  απελαύνοντας τον Πρεσβευτή της Σερβίας Βλάντιμιρ Μπόζοβιτς θέλει μόνιμα να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, και τόνισαν ότι  ο Μπόζοβιτς δεν έχει δηλώσει τίποτα περισσότερο από ότι  πιστεύει κάθε  Σέρβος που ζει  στο Μαυροβούνιο. Στη συνέχεια ο Βούτσιτς κάλεσε την Πρωθυπουργό και τον Υπουργό εξωτερικών στο Φραφείο του και αποφάσισαν την μονομερή ανάκληση της απέλασης του Ταρζάν. Του πρέσβη του Μαυροβουνίου. 

Ο  Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε οττι οι σχέσεις μεταξύ των λαών είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις  διεθνείς  συμβάσεις. «Η σερβική κυβέρνηση, είπε,  έλαβε τη σωστή απόφαση. Ο  Νίκολα Σελάκοβιτς,  ενήργησε ως υπουργός ενός κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης της Βιέννης. Τους ζήτησα να αποσύρουν μονομερώς την απόφαση. Πιστεύω ότι η ζωή και οι σχέσεις μεταξύ γειτόνων και φίλων είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη σύμβαση της Βιέννης. Πιστεύω ότι η Σερβία μπορεί να δείξει τη δύναμή της, και όχι την αδυναμία της, ανακαλώντας  την απέλαση», είπε. 

Ο Επίσκοπος της Μπούντβας-Νίκσιτς και τοποτηρητής της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου Ιωανίκειος δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με την απόφασή της να απελάσει  τον Σέρβο Πρεσβευτή Βλάντιμιρ Μπόζοβιτς  έδειξε την απελπισία της.

Ακολούθως και από της Βρυξέλλες ο Επίτροπος Καλής Γειτονίας Όλιβερ Βάρελι κάλεσε την Ποντγκόριτσα να αποσύρει την απέλαση του σέρβου πρέσβη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου