Νοεμβρίου 27, 2020

Στέβο Πενταρόφσκι: Η διαφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας θα επιλυθεί μόνο εάν γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια των δύο λαών

 

Η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η αξιοπρέπεια τόσο του μακεδονικού όσο και του βουλγαρικού λαού γίνει σεβαστή με συνέπεια και αποφεύγοντας την επικίνδυνη παγίδα του ιστορικού ρεβιζιονισμού, όταν βασίζεται σε πολιτικές δομές και όχι σε γεγονότα. 
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι στη Deutsche Welle μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ζόραν Γιεβ για το BGNES. 

"Παρακολούθησα τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και διάβασα τις αντιδράσεις του μακεδονικού κοινού και σε ορισμένα από τα σχόλια, δυστυχώς, υπήρχε ένα δίλημμα για το αν η κρατική ηγεσία ενεργούσε μόνο ενόψει αυτού του ζωτικού εθνικού προβλήματος. " επίλυση διαφορών με στρατηγικό βάρος απαιτεί δύο προϋποθέσεις: να έχουμε πολιτική βούληση, που μερικές φορές σημαίνει πολιτικό θάρρος, να επιτύχουμε μια συναίνεση που δεν είναι προκειμένου να αυξήσετε την αξιολόγησή σας. Και δεύτερον - να εμμείνουμε σε διεθνώς επαληθευμένα ιστορικά γεγονότα και στην πολιτική πραγματικότητα που είναι προφανής", δήλωσε ο Πεντάροφσκι. 
 "Είμαι ο πρώτος πολιτικός της Βόρειας στην ιστορία που προσφέρει δημοσίως έναν ευρύτερο πολιτικό λόγο για έναν από τους μεγαλύτερους αποστόλους του επαναστατικού κινήματος της Βόρειας. Ωστόσο, δεν πήγα παραπέρα, διότι αυτό είναι έργο της επιτροπής που αποτελείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς. 
Πολλές φορές συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό Yev και δεν είχαμε ποτέ μια διαφωνία ότι ορισμένες προσωπικότητες και γεγονότα μπορούν να γιορταστούν και από τις δύο πλευρές, αλλά και ότι ο λαός της  Βόρειας έχει τη δική του ιστορία, καθώς ο βουλγαρικός λαός έχει τη δική του. Ταυτόχρονα, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις μου, ξεκαθαρίζω ότι ο αντιφασιστικός αγώνας βρίσκεται στην καρδιά του σύγχρονου μακεδονικού κράτους, και σε αυτόν τον αγώνα πολεμήσαμε εναντίον εκείνων που ήταν στο πλευρό των φασιστών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια 
. "Τα 20 χρόνια εμπειρίας μου στη διεθνή πολιτική μου επιτρέπουν να κρίνω με ακρίβεια τα λόγια και τις στάσεις που εκφράζω όταν μιλάω με τους Βούλγαρους συνομιλητές μου και τους φίλους μας από τη διεθνή κοινότητα. Και ξεκαθαρίζει σε κάθε έναν από αυτούς ότι η διαφωνία Σεβερνοματσεντόνιγια -Βουλγαρίας μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η αξιοπρέπεια τόσο του μακεδονικού όσο και του βουλγαρικού λαού είναι  σεβαστή, και αποφεύγοντας την επικίνδυνη παγίδα του ιστορικού ρεβιζιονισμού, όταν βασίζεται σε πολιτικές κατασκευές και όχι σε γεγονότα", εξήγησε ο αρχηγός του κράτους του νοτιοδυτικού γείτονά μας", δήλωσε ο Πεντάροφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου