Νοεμβρίου 27, 2020

Επί τροχάδην

 

ΣΟΦΙΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ συνεχάρη  τον Πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ζόραν Ζάεφ για τις θέσεις που εξέφρασε στην πρόσφατη συνέντευξή του  και επεσήμανε ότι αν πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τον επόμενο χρόνο μπορούμε να μιλήσουμε για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας στην ΕΕ.

 ΣΚΟΠΙΑ. «Λυπάμαι που η συνέντευξή μου  προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα. Αλλά θέλω να παροτρύνω το μακεδονικό κοινό να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ιστορικά ζητήματα και να αναπτύξουμε μια ικανότητα κατανόησης και συγχώρεσης. Οι λαοί της Ευρώπης συμφώνησαν να μην ξεχνούν, αλλά να συγχωρούν ο ένας τον άλλον στο όνομα του μέλλοντος. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου και θα την ακολουθήσω όσο μπορώ», είπε ο Ζάεφ.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά την δήλωση του τέως προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που ζήτησε από το Κόμμα να αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές Ζάεφ στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία ο Κριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ θα καταθέσει   πρόταση μομφής , «μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Κύκλοι» προσκείμενοι στον Ζάεφ απάντησαν στον Τσερβένκοφσκι , «Είσαι ιστορία!  Κράτα το κλειστό   όπως πριν»!

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός Ράμα για την επέτειο του σεισμού πήγε στο Αμπού Ντάμπι  συνοδευόμενος από τον υπουργό ανασυγκρότησης Αρμπέν Αχμετάι και την  υπουργό Υποδομών και Ενέργειας  Μπελίντα Μπαλούκου, Ο κ. Ράμα δήλωσε ότι υπογράφηκαν  δύο συμφωνίες με τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την έναρξη της ανοικοδόμησης 2000 διαμερισμάτων στο Δυρράχιο και  για διακυβερνητική οικονομική συνεργασία με επίκεντρο τις άμεσες επενδύσεις». Κατά την απουσία του πρωθυπουργού η «Ανθυπάτη» κάλεσε το  Γενικό Διευθυντής Τελωνείων, Γεντί Γκαζχέρι, και του έδωσε οδηγίες για την διευκόλυνση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, καθώς και για τη  διασφάλισης της ασφάλειας και του ελέγχου στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι δήλωσε ότι τα όλα αιτήματα των Σέρβων αξιωματούχων για επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο θα αντιμετωπιστούν «σύμφωνα με την ευαισθησία της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα», και είπε ότι , «στον Βούτσιτς δεν δόθηκε άδεια να επισκεφθεί το βόρειο Κοσσυφοπέδιο λόγω της ευαίσθητης κατάστασης».          Η  βουλγάρα δικαστής Αικατερίνη  Τρενταφιλοβνα διορίστηκε εκ νέου Πρόεδρος του  Ειδικού Δικαστηρίου  του Κοσσυφοπεδίου που εδρεύει στη Χάγη για τετραετή θητεία, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία υπέγραψε την Πέμπτη διακυβερνητική συμφωνία με τη Γαλλία για συνεργασία στην υλοποίηση έργων υποδομής η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή του μετρό του για την οποία σε πρώτη φάση θα επενδυθούν  581 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ο βουλευτής Σαλπ Καμπέρι από το Σάντζακ έβαλε δίλα στο μικρόφωνο του την αλβανική σημαία και είπε  ότι απαιτεί τα ίδια δικαιώματα με τους Σέρβους στη Γκρατσάνιτσα, οι οποίοι θα μπορούσαν να υψώσουν τη Σερβική σημαία. Ο Ντάτσιτς τον απέβαλε από την αίθουσα . Μαροκινός, 31 ετών , καταζητούμενος για  δολοφονία στον οικισμό Οτές του Σεράγεβο  στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθη στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σέλμο Τσίκοτιτς χαιρέτισε την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  και της Σερβίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη  του Μαροκινού  στο Βελιγράδι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ρουμανία παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και τον Πρωθυπουργό Λουντοβίκ Όρμπαν. Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με τα 30 δισεκατομμύρια της ΕΕ  προβλέπει μεταρρυθμίσεις, και υποδομές και πολλούς τομείς που πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αναβιώσουν. Το σχέδιο ανάκαμψης θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες,Η Ρουμανική Συνοριακή Αστυνομία συνέλαβε έξι Σύρους υπηκόους που διέσχισαν παράνομα τη Ρουμανία στα βουλγαρικά σύνορα. Πέντε ενήλικες ηλικίας 17-35 ετών και ένα 10χρονο παιδί, 3 μαροκινοί υπήκοοι ηλικίας 26-36 ετών συνελήφθησαν επίσης στα ουγγρικά σύνορα, ισχυριζόμενοι επίσης ότι κατευθύνονταν προς τη Δυτική Ευρώπη . Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο της Ρουμανίας  θα συζητήσει την εθνική στρατηγική εμβολιασμού στις 3 Δεκεμβρίου

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Σεράγεβο ήταν χθες στη δεύτερη θέση των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου σύμφωνα με της μετρήσεις της ελβετικής εταιρείας παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα που  παρακολουθεί παγκοσμίως την ποιότητα του αέρα με 10.000 σταθμούς.  Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Καμπούλ με  503 μονάδες και το Σεράγεβο στη δεύτερη θέση  με 272,. Ακολουθούν η Πρίστινα με 194, η Καλκούτα με 184, η Λαχώρη με 171, η Νουρ Σουλτάν (Αστανά) με  168, η Μπρατισλάβα με 166, και η Σόφια . Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 13.333 παράνομοι μετανάστες παρουσιάστηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών. Ο αριθμός  αυτός  είναι κατά 40%  μικρότερος από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, το  μέλος και της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς και ο Πρωθυπουργός της Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης με τον Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Πετρ Ιβάντσοφ ότι η Ρωσία ήταν σημαντική χώρα στη διαδικασία εφαρμογής της ειρήνης στη και σημαντικός εταίρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα, και ευχαρίστησαν τον Πρεσβευτή Ιβάντσοφ για τη συνεργασία και την κατανόηση που επέδειξε προς τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σύμβουλος του Ντόντικ , Ντράγκαν Κάλινιτς, δήλωσε  ότι οι ύπατοι εκπρόσωποι, και πάνω απ' όλα οι Βόλφγκανγκ Πέτριτς, ο Πάντυ Άσνταουν και ο Βαλεντίν Ίνζκο, καταστρέφουν συνεχώς με τον παρεμβατισμό τους με τη μορφή του λεγόμενου «πνεύματος του Ντέιτον» το «γράμμα του  Ντέιτον»  και  κατέστρεφαν και καταστρέφουν στην πραγματικότητα τη Βοσνία Ερζεγοβίνη που δημιούργησε το  Ντέιτον. Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Σίνισα Κάραν δήλωσε ότι  η  Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα είναι ο μεγαλύτερος προστάτης του Συντάγματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον , αλλά δέχεται επίθεση για παραβίαση του Συντάγματος και των Συμφώνων Ντέιτον»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου