Οκτωβρίου 15, 2024

H Ηλίθια Αναλένα: Χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα, η Σεβερνοματσεντόνιγια δεν μπορεί να συνεχίσει προς την ΕΕ

Σκόπια 15.10.2024 15:06 
Η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι το τελευταίο βήμα προς το άνοιγμα του πρώτου διαπραγματευτικού Κεφαλάιου με την ΕΕ, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock μετά τη συνάντησή της σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Δημοκρατίας της Σεβρνοματσεντόνιγια Τίμτσο Μιτσούνσκι στο Βερολίνο,
 
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μουτσούνσκι, η Μπάερμποκ μίλησε για τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας ως βασικό βήμα προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Σεβερνοματσεντόνιγια Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αν και τόνισε ότι ήταν υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τη διεύρυνση.
 Σύμφωνα με την ίδια, οι κανόνες στην ΕΕ είναι αποφάσεις που λαμβάνονται ομόφωνα και μέχρι να αλλάξουν αυτοί οι κανόνες, αυτό που υποστηρίζει είναι ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. 
 «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνουν συνταγματικές αλλαγές στις δημοκρατίες και το ζήτησα κατά την τελευταία επίσκεψή μου στη Σεβερνοματσεντόνιγια .
 Αλλά εκείνη την εποχή (στη χώρα) υπήρχε μια προεκλογική εκστρατεία και συνειδητοποίησα ότι αυτό το βήμα δεν ήταν δυνατό τότε. Τώρα υπάρχουν εκλογές στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα υπάρξει μια ευκαιρία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κοινού", δήλωσε η Baerbock.
 Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Σεβερνοματσεβτόνιγια   σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αναφέρεται ότι επίκεντρο των συνομιλιών ήταν «οι άριστες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η ισχυρή εταιρική σχέση τα τελευταία 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, η στήριξη της Γερμανίας στην πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. καθώς και άλλα επίκαιρα θέματα στον τομέα της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ασφάλειας». 
 «Στη συνάντηση και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Mutsunski εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η απεμπλοκή της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω της διεξαγωγής της δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης και της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων όχι μόνο θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην περιοχή, αλλά θα την καταστήσει επίσης πολύ πιο ανθεκτική στις επιρροές τρίτων χωρών, τονίζοντας ότι η απεμπλοκή της διαδικασίας μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι θέμα στρατηγικού συμφέροντος και ασφάλειας για την περιοχή. και για τις μόνιμες δεσμεύσεις της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.
 Υπογραμμίζοντας την ισχυρή υποστήριξη από τη Γερμανία και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνει πρόοδο στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, η Baerbock επεσήμανε επίσης τη σημασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, ανέφερε επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου στα Σκόπια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου