Οκτωβρίου 07, 2024

Η κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου και σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας συζητήθηκε στα Σκόπια από τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και της Σεβερνοματσεντόνιγια

Σκόπια 07.10.2024 Η ενεργειακή και μεταφορική σύνδεση μεταξύ της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Σερβίας, καθώς και το κοινό όραμα ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ, ήταν τα θέματα των συνομιλιών κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς στα Σκόπια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους. 
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της ολομέλειας, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της εξόρυξης και των ορυκτών πόρων, συμφωνήθηκε κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Νις και ο Μίτσκοσκι έλαβε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. «Τονίσαμε συγκεκριμένα τη σημασία της κατασκευής ενός διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου για τη σύνδεση των δύο χωρών. Βρισκόμαστε τώρα στη φάση ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών για να ξεκινήσουμε την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού με τον νότιο γείτονά μας (Ελλάδα), προκειμένου να παράσχουμε μια πρόσθετη επιλογή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. 
Ο διασυνδετήριος αγωγός με τον βόρειο γείτονά μας (Σερβία) είναι εξαιρετικά σημαντικός", δήλωσε ο Μίτσκοσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης στα Σκόπια είναι να μετατρέψει τη χώρα σε σταυροδρόμι μεταφορών και ενέργειας για την Ευρώπη. 
 Ο Mickoski επεσήμανε ότι μέρος των συνομιλιών στόχευε επίσης στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, μέρος του Διαδρόμου 10, "η οποία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς και του Διαδρόμου 8". 
 «Η απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για τον Διάδρομο 10 είναι σημαντική για εμάς ως στρατηγική κατεύθυνση για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, η οποία αποτελεί μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε με Ευρωπαίους εταίρους από τη Βιέννη στην Αθήνα και με ελληνικά λιμάνια. Πρόκειται για μια φυσική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και θα περάσει από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, γεγονός που θα προσφέρει καλύτερες εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βούτσεβιτς. 
 Στα Σκόπια, ο Βούτσεβιτς έγινε δεκτός με τιμές μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο και τα μέσα ενημέρωσης από τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσαν ότι υπουργοί του αλβανικού συνασπισμού VLEN δεν παρευρέθηκαν στην υποδοχή. 
 Ο Μίλος Βούτσεβιτς είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός, μετά τον Βίκτορ Ορμπάν, που φτάνει σε επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Κριστιγιάν Μίτσκοσκι. /ΓΓ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου