Οκτωβρίου 07, 2024

Η Πρίστινα ήρε την απαγόρευση εισόδου εμπορευμάτων από την Σερβία, αλλά μόνο από την διάβαση Μέρνταρε

 


ΠΡΙΣΤΙΝΑ - Το Υπουργείο Εσωτερικών της Πρίστινα ανακάλεσε την εντολή που απαγόρευε την είσοδο αγαθών από την Σερβία και την αντικατέστησε με "λεπτομερή έλεγχο", αλλά μόνο στο διοικητικό πέρασμα Merdare. 

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών του Προσωρινού Intisusi, Jalal Sveclja, η απαγόρευση εισόδου αυτών των προϊόντων θα αντικατασταθεί από έναν "λεπτομερή έλεγχο" για τα εμπορεύματα που εισέρχονται από την  Σερβία. . Η τροποποίηση των μέτρων ισχύει μόνο για τη διοικητική διάβαση Merdare και παραμένει σε ισχύ σε άλλες διοικητικές διαβάσεις. 
Στις 14 Ιουνίου 2023, οι προσωρινοί θεσμοί της Πρίστινα απαγόρευσαν την είσοδο αγαθών από την κεντρική Σερβία  αφού μέλη του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τρία μέλη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. 
Η αστυνομία πέρασε παράνομα τη γραμμή. 
Αυτό ήρθε μετά την αύξηση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, επειδή η Πρίστινα έφερε βίαια στα κτίρια τεσσάρων δήμων Αλβανούς δημάρχους, εκλεγμένους σε εκλογές στις οποίες δεν συμμετείχαν Σέρβοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα 
 Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ανακοίνωσε τότε ότι εισήγαγε μέτρα για λόγους ασφαλείας, δηλαδή επειδή υποψιαζόταν ότι μεταφέρονταν όπλα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με φορτηγά με εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία. 
Ο απεσταλμένος της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μανουέλ Ζαράζιν, επισκέφθηκε την Πρίστινα δύο φορές τον Σεπτέμβριο και απαίτησε από την Πρίστινα να άρει την απαγόρευση εισόδου αγαθών από την κεντρική Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία CEFTA, ενώ αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι διαφορετικά η Πρίστινα θα αντιμετώπιζε αποβολή από τη CEFTA και τη διαδικασία του Βερολίνου.
Βούτσεβιτς για την απόφαση της Πρίστινα
Είναι καλό που η ένταση έχει μειωθεί, το πιο σημαντικό είναι ότι η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων είναι εντάξει Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η απόφαση για άρση της απαγόρευσης εισόδου προϊόντων από την κεντρική Σερβία στο σημείο ελέγχου Merdare μείωσε την ένταση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά ότι το πιο σημαντικό είναι ότι οι Σέρβοι στο AP του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων μπορούν να προμηθεύονται τακτικά τρόφιμα, παντοπωλεία και φάρμακα. Ο Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι θα ήθελε η απόφαση της Πρίστινα όχι μόνο να αναφέρεται στο πέρασμα Merdare, αλλά να υποστηρίζει όλα όσα αποτελούν μέρος της χαλαρωτικής ζωής και της παροχής καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στους πολίτες μας, δηλαδή οτιδήποτε συμβάλλει στο να μπορούν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να ζουν ασφαλέστερα και καλύτερα και να έχουν πιο ομαλό εφοδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου