Απριλίου 18, 2024

Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ κατάργησαν το Ντέϊτον . Το δίδυμο των Συμπροέδρων κατάργησε το τρισυπόστατο .

 

ΣΕΡΆΓΕΒΟ 18.04.2024 . Το  σχέδιο ψηφίσματος για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995» παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι περισσότερων από 20 χωρών που έχουν μέχρι στιγμής υποστηρίξει το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίροβιτς και του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς.
 Αργά χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου  ως Διεθνής "μέρα Μνήμης της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και καταδικάζει την άρνηση της γενοκτονίας και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου. 
Η Γερμανία, η Ρουάντα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρουσίασαν το κείμενο του ψηφίσματος σε άτυπες διαβουλεύσεις στην υπερπλήρη αίθουσα του ΟΗΕ. 
Εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ρουάντα και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μίλησαν για την ανάγκη έγκρισης του ψηφίσματος. 
Επιχειρήματα κατά της υιοθέτησης ενός τέτοιου εγγράφου παρουσιάστηκαν από διπλωμάτες από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.
 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει επί του ψηφίσματος στην ολομέλεια στις 2 Μαΐου. 
 Ταυτόχρονα, ξεκίνησε σήμερα ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης  της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (RS) στη Μπάνια Λούκα, όπου συζητείται  η έκθεση της Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για τα δεινά όλων των λαών στη Σρεμπρένιτσα.
Η εκθεση που υποβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση  της RS τονίζει ότι ο όρος γενοκτονία ειναι και «ανακριβής και απαράδεκτος», για την Σρεμπρένιτσα, όπου συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν « 2.500 με 3.000» μελη των μουσουλμανικών στρατιωτικών δυνάμεων . 
 Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε πριν από την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου ότι οι Σέρβοι δεν θα επιτρέψουν να προσβληθούν ως λαός, ανακοινώνοντας ότι στην αποψινή συγκέντρωση στη Μπάνια Λούκα με το σύνθημα "Σερβικές Κλήσεις" θα συμμετάσχουν η Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Άνα Μπρνάμπιτς και ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς. ως απεσταλμένος του Προέδρου της Σερβίας. 
 Ο Στέβαντιτς δήλωσε ότι το ψήφισμα της Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι "μέρος του πολιτικού εκβιασμού και των προσπαθειών της Δύσης, η οποία χάνει σιγά-σιγά τη δύναμή της, να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών διαδικασιών και με κάποιο τρόπο να ανταμείψει εκείνους που είναι πιστοί στις χώρες του ΝΑΤΟ". 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο επιχείρημα της Δημοκρατίας Σέρπσκα είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που θα απαιτούσε την έγκριση ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα και η πρωτοβουλία εστάλη αποκλειστικά από τον πρεσβευτή της Β-Ε στον ΟΗΕ Ζλάτκο Λαγκουμντζίγια.
 Ένα μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται να ξεκινήσει στην πλατεία Krajina στη Μπάνια Λούκα στις 18:00 με το σύνθημα "Η Σερβία σας καλεί", το οποίο θα δηλώνει σαφώς ότι "κανείς δεν μπορεί και δεν θα ταπεινώσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τον σερβικό λαό, ανεξάρτητα από το πού και ποιες αποφάσεις λαμβάνονται", ανέφερε η Δημοκρατία Σέρπσκα RTRS. Αφορμή για το συλλαλητήριο είναι το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, το οποίο θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Μάιο. Πολίτες από όλα τα μέρη της Δημοκρατίας Σέρπσκα αναμένεται να φθάσουν. Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα, εκπρόσωποι ενώσεων βετεράνων και διαφόρων ενώσεων πολιτών θα μιλήσουν στη συγκέντρωση. Το υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα δήλωσε ότι λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Πολίτες από όλη τη Δημοκρατία Σέρπσκα πήραν λεωφορεία για τη Μπάνια Λούκα για το μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο «Η Σερβία σας καλεί». Τα λεωφορεία φτάνουν από Trebinje, Bratunac, Vlasenica, Prijedor, λένε τα σερβικά μέσα ενημέρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου