Απριλίου 18, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών του Λιβάνου, της Τυνησίας και της Λευκορωσίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την φερόμενη κράτηση λεωφορείων με πινακίδες κυκλοφορίας από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου στο συνοριακή διάβαση Μπατρόβτσι   είναι αβάσιμοι και τόνισε  ότι «η σερβική αστυνομία δεν συνέλαβε κανέναν ούτε εμπόδισε την είσοδο οποιουδήποτε πολίτη από το έδαφος της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου». Το Υπουργείο εξήγησε ότι ο αυξημένος έλεγχος όλων των επιβατών στις διαβάσεις προκαλεί τη μεγαλύτερη αναμονή. «Το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι όλοι οι πολίτες από το έδαφος της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου εισέρχονται ελεύθερα στη Σερβία  και απορρίπτει σθεναρά τον υπαινιγμό ότι τους απαγορεύεται η είσοδος λόγω της κατοχής εγγράφων που εκδίδονται από τους προσωρινούς θεσμούς αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα», ανέφερε η δήλωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά από ανάπτυξη 2,5% το 2023, η οικονομία της Σερβίας θα επιταχυνθεί κατα 3,5% το 2024 και κατά 4,5% το 2025, σύμφωνα με πρόβλεψη που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τον Οκτώβριο του 2023, στις φθινοπορινές προβλέψεις το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας το 2024 θα είναι 3% , και τώρα η πρόβλεψη έχει αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω κατά 0,5%. Σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη Σερβία θα μειωθεί από 12,4% στο τέλος του 2023 σε 4,8% το 2024. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 3,2% το 2023 και αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο φέτος όπως και το 2025, ο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωσε ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί από 4% το 2023 σε 2,8% το 2024 και σε 2,4% το 2025.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ, Η αστυνομία του Κούρτι κατάσχεσε σερβικά φάρμακα από φαρμακείο του Λεποσάβιτς. Μέλη της λεγόμενης επιθεώρησης Μιτρόβιτσα , με τη βοήθεια της Ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, εισέβαλε σε δύο ιδιωτικά φαρμακεία στο Λεποσάβιτς  και κατάσχεσε όλα τα φάρμακα με σερβική σφραγίδα ειδικού φόρου κατανάλωσης. Όλα τα φάρμακα που δεν έχουν εκτελωνιστεί στο Κοσσυφοπέδιο κατασχέθηκαν.

«Μας είπαν, για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, πρέπει να έχουμε άδεια από το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ένας από τους ιδιοκτήτες των δύο ιδιωτικών φαρμακείων.

Ο Βέτον Ελσάνι, αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη βόρεια περιοχή, δήλωσε ότι υπήρξε έρευνα σε φαρμακεία στη Λεποσάβιτς.

Το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το  Μετόχι ανακοίνωσε ότι ενώ η Πρίστινα εφαρμόζει την απαγόρευση εισαγωγής σερβικών αγαθών και βασικών τροφίμων από την κεντρική Σερβία εδώ και 10 μήνες, χθες προσπάθησε να αφήσει τους Σέρβους στο Λεποσάβιτς και το Λέσκο χωρίς φάρμακα και έτσι να θέσει άμεσα σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. «Η Πρίστινα «ασχολείται με τα φάρμακα και τα φαρμακεία», ενώ εκείνοι που κακοποίησαν τον Βλάνταν Στεβάνοβιτς από τον Ζούμπιν Ποτόκ, που πυροβόλησαν τον Σρέτσκο Σωφρονίεβιτς, τους αδελφούς Στέφαν και Μίλος Στογιάνοβιτς και Ντράγκισα Γκάλκα, κυκλοφορούν ελεύθεροι», τόνισε η δήλωση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα δήλωσε πως η ομάδα της αγωνίζεται καθημερινά για να υπάρξουν νέες αναγνωρίσεις και αγωνίζεται επίσης για την αναγνώριση από τέσσερα  κράτη- μελη του ΝΑΤΟ.  «Υπάρχουν μόνο πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη λόγω των εσωτερικών προβλημάτων τους που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με τον σωστό τρόπο χωρίς συμφωνία με τη Σερβία»,  δήλωσε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Λήγκας του Κοσσυφοπεδίου Νάσερ Ρουγκόβα δήλωσε στην  ότι ο Κούρτι, αφού έλαβε τη σύσταση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος αυτού του διεθνούς οργανισμού, έχει υποχρέωση να εφαρμόσει όσα έχει δεσμευτεί στη Συμφωνία των Βρυξελλών και στο Παράρτημα της Αχρίδας.

ΣΚΟΠΙΑ. Σήμερα ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 8 Μαΐου. Μέχρι τώρα η προεκλογική εκστρατεία αφορούσε στις Προεδρικές εκλογές.Χθες, εκπρόσωποι 10 από τα 17 κόμματα και συνασπισμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές υπέγραψαν το «πρακτικό» για τη διεξαγωγή δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών που συνέταξε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή. Ο Στέβτσο Γιακιμόφσκι και ο Γκίργκο Ονιένόφσκι  αρνήθηκαν να  υπογράψουν λόγω του συστήματος χρηματοδότησης των εκστρατειών των πολιτικών κομμάτων, που ωφελεί τα μεγαλύτερα κόμματα, Σύμφωνα με απόφαση της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής, λόγω της επικάλυψης των προεκλογικών εκστρατειών για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, την ημέρα της προεκλογικής σιγής  για τις προεδρικές εκλογές η εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές δεν θα διακοπεί.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. 12 Τεθωρακισμένα οχήματα της «EUFOR» εμφανίστηκαν χθες  περιοχή του Πάλε και του Ανατολικού Σεράγεβο. Αυτό έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Το ΝΑΤΟ ενισχύει τα στρατεύματά του στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και φέρνει βαρέα όπλα. Τα αεροσκάφη ραντάρ του ΝΑΤΟ πετούν συνεχώς στον ουρανό πάνω από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη .Ο Αρχηγός του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Καβόλι , δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει τις  δυνάμεις του στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια (KΦΟΡ) και στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (EUFOR Althea Mission). «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε όχι μόνο περισσότερες δυνάμεις, αλλά και ισχυρότερες δυνάμεις. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα φέρουμε περισσότερο βαρύ εξοπλισμό σ, καθώς και περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Καβόλι  σε ακρόαση ενώπιον της Γερουσίας, και εκτίμησε ότι «οι εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν επίσης τη δυναμική να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

ενώ σημείωσε ότι «οι δραστηριότητες της Ρωσίας για την υποκίνηση εντάσεων μεταξύ  Βοσνίων, Σέρβων και Κροατών αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της χώρας και στην αποτροπή της εμβάθυνσης των δεσμών με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». «Οι εθνικιστικές πολιτικές εμποδίζουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να υιοθετήσει τις απαραίτητες πολιτικές, νομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν την ευρωατλαντική της ενσωμάτωση», σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός που είπε στους Γερουσιαστές ότι «η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα επιδιώκει να αποδυναμώσει την κρατική εξουσία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διατηρώντας στενούς δεσμούς με τη Ρωσία».

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Ο νικητής των εκλογών Αντρέϊ Πλένκοβιτς δήλωσε ότι υποστηρίζει μια ενιαία Βοσνία και Ερζεγοβίνη και ότι εύχεται  «οι πολιτικοί παράγοντες και τα κόμματα να βρουν αρκετή ευθύνη στον αμοιβαίο διάλογο και να επιλύσουν τα ζητήματα με τρόπο επωφελή για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη , ενοποιητικό, και όχι διαλυτικό.

«Και για να λυθεί αυτό το αιώνιο ζήτημα με το οποίο οι Κροάτες ως συστατικός λαός είναι δυσαρεστημένοι, και αυτός είναι ο τρόπος εκλογής των μελών της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από το έδαφος της Ομοσπονδίας , επειδή αποτελεί ανωμαλία που επιβαρύνει τις αμοιβαίες σχέσεις και δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης» δήλωσε . Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, είπε: «Βλέπουμε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη πολύ θετικά. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι μια γειτονική χώρα, μια φιλική χώρα, μια χώρα που υποστηρίζουμε σχεδόν σαν να υποστηρίζουμε την Κροατία. Αυτό που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα μεταξύ άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να λάβουμε αυτή τη θετική απόφαση, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι η πιο μακρόπνοη πραγματική στρατηγική απόφαση για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και αυτή είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία ουσιαστικά σκιαγράφησε την κατεύθυνση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής, κοινωνικής, νομικής, θεσμικής, αλλά και στρατηγικής δέσμευσης της χώρας, γιατί όταν κάποιος μπαίνει σε αυτή τη μεγάλη μετασχηματιστική διαδικασία προς την ένταξη στην ΕΕ, τότε ξέρει τι φως βλέπει στην άκρη του τούνελ και είναι καλό τόσο για τη συνοχή της χώρας όσο και για την ακεραιότητά της».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σκιπερίας (Αλβανίας) Ίγκλι Χασάνι επισκέφθηκε στην φυλακή της Χάγης τον κρατούμενο  πρώην πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, μετέδωσε  η αλβανική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ο Χασάνι δήλωσε ότι  «εγγυήθηκε  στον πρώην πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου ότι η υποστήριξη της Σκιπερίας προς το πρόσωπό του είναι συνεχής» και ότι «η αλβανική διπλωματία θα επιμείνει σε μια ανοικτή και διαφανή δίκη», Ο Χασάνι είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Θάτσι για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανία θα έχει σύντομα διπλωματικές αποστολές στην Κένυα, την Ινδία και την Ινδονησία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίγκλι Χασάνι .

«Η κυβέρνηση νέκρινε το άνοιγμα πρεσβειών στις τρεις χώρες με βάση μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους, που οδηγούνται από τη συνεχή απαίτηση να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές στις διεθνείς σχέσεις», τόνισε.

 

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ράντεφ είχε επισκέπτη. Τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλλα. Στην Ολομέλεια της  Βουλής έγινε η ψηφοφορίας για την απομάκρυνση του διευθυντή του Εθνικού Ταμείου Υγείας, Στάνιμιρ Μιχάηλοβ. Υπέρ ψήφισαν 116 βουλευτές ενώ 56 ψήφισαν "κατά". Δεν υπήρξαν "λευκά". Από το ΣτΑ-ΔΒ σχολίασαν ότι πρόκειται για προσπάθεια του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ να κυριαρχήσει στο υγειονομικό σύστημα και είπαν ότι θα προσφύγουν  στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα. Η ηγέτης του ΒΣΚ Κορνέλια Νίνοβα, με δήλωση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ να αντικαταστήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, « βάσει του νέου Συντάγματος», διότι  ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι υποψήφιος του κόμματος ΓΚΕΡΜΠ.

Ο συμπρόεδρος του ΚΔΕ Ντέλιαν Πέεφσκι κάλεσε τον Πρόεδρο Ράντεφ να υπογράψει το διάταγμα για την απομάκρυνση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Στέφαν Ντιμιτρόφ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ ζήτησε την αντικατάστασή του με τον Ντανιέλ Μίτοφ αλλά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αλλαγή πρέπει να εγκριθεί από τον Ρούμεν Ράντεφ. Ο αρχηγός της «Αναγέννησης» Κωνσταντίν Κωνσταντίνοφ ενημέρωσε την Βουλή ότι το Υπουργείο Άμυνας διαπραγματεύεται «μια λίστα με όπλα έτοιμα προς πώληση» για την Ουκρανία. Ο «κατάλογος περιλαμβάνει άρματα μάχης, πυρομαχικά» …και άλλα.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Μάρτιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η Ρουμανία είχε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 6,7%. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην ΕΕ μειώθηκε στο 2,6% . Οι χώρες μέλη με τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού ήταν η Λιθουανία, 0,4%, η Φινλανδία 0,6% και η Δανία, 0,8%. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου επιστρέψει σήμερα από το Κατάρ. Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Τζέϊμς Ο’Μπράϊεν μετα τη Σόφια πέρασε και από το Βουκουρέστι και δήλωσε ότι,» οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη Ρουμανία σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που εμφανίστηκαν στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία».

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Συνελήφθη η διευθύντρια της Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς Γέλενα Πέροβιτς, (η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμα  το πόρισμα για την συλλογή ρολογιών του Τζουκάνοβιτς)   με ένταλμα της  Ειδικής Εισαγγελίας. Οι επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών που έλεγξαν την Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς υπέβαλαν τα πορίσματα της επιθεώρησης, και ανέφεραν ότι η Πέροβιτς  έγραψε υπερωρίες  κατά τη διάρκεια του 2023, για τις οποίες έλαβε σχεδόν 13.500 ευρώ, κάτι που αντίκειται στον νόμο για τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Το υπουργείο διαβίβασε  τον φάκελο στην εισαγγελία στις 22 Μαρτίου και στην συνέχεια ασκήθηκε η δίωξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα πρακτικά επιθεώρησης, για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Πέροβιτς κατέβαλε σε μέλη του πρώην Συμβουλίου μισθούς τουλάχιστον 10.000 ευρώ περισσότερο από ό, τι προβλέπεται από το νόμο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Το Μαυροβούνιο δεν πρέπει να ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος στον ΟΗΕ για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» δήλωσε  το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP), σημειώνοντας  ότι υποστηρίζει τη συμφιλίωση των λαών μέσω αμοιβαίου διαλόγου και κατανόησης. ‎

Ο βουλευτής του SNP Μπόγκνταν Μπόζοβιτς δήλωσε ότι η θέση του κόμματος ήταν ότι «αναμφισβήτητα διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου» και ότι « το SNP καταδικάζει όλα τα εγκλήματα στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι δράστες».

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διατηρεί την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου στο 3,7% φέτος, και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,2% φέτος και στο 2,7% το 2025.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου