Μαρτίου 19, 2024

Άρχισαν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ του Μίροσλαβ Λάϊτσακ και των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα

 Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου με τον μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις Miroslav Lajčák έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες.

 Ξεκίνησε η συνάντηση της αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων από το Βελιγράδι, με επικεφαλής τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Βελιγραδίου και διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στη σερβική κυβέρνηση, Πέταρ Πέτκοβιτς, και της αντιπροσωπείας της ΕΕ, με επικεφαλής τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τον Διάλογο, Miroslav Lajčák. 

 Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Πέτκοβιτς, θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα για τη μείωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά και της απαγόρευσης της χρήσης δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο.

 Πριν από αυτό, ο Lajcak συναντήθηκε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Πρίστινα Besnik Bislimi. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση.

ΠΡΊΣΤΙΝΑ, 19.03.2024 12:10 Ο ψευδο-πρωθυπουργός  Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργούνται από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι οι επιτυχίες του Κοσσυφοπεδίου στην ενσωμάτωση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ανησυχούν το Βελιγράδι, γι' αυτό και αυξάνει τις εντάσεις στη χώρα. "
Όλη η ένταση που έχουμε στο Κοσσυφοπέδιο οφείλεται στον δικτάτορα στο Βελιγράδι.
 Είναι νευρικός και πανικόβλητος επειδή οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο θέλουν να ενσωματωθούν επειδή βλέπουν πώς μπορούν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση.
 Και αυτό δεν είναι περίπου 40%, ούτε περίπου 14% , αλλά περίπου 4% τ. Στη δεκαετία του 1990 (Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο) υπήρχαν 10%. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν, οι περισσότεροι με την αστυνομία και το στρατό (της Σερβίας) το καλοκαίρι του 1999.
 Οι Σέρβοι έχουν 10 δεσμευμένες έδρες στο κοινοβούλιο, τα σερβικά είναι η επίσημη γλώσσα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο. 
Ο Βοηθός Διαμεσολαβητής (του Κοσσυφοπεδίου) είναι Σέρβος... Αυτή η επιτυχία αυξάνει την ένταση που προκαλείται από το Βελιγράδι, το οποίο ανησυχεί πολύ ότι επιτυγχάνουμε την ενσωμάτωση των Σέρβων", δήλωσε ο Κούρτι. 
 Ο Κούρτι ανέφερε επίσης ότι με τις ενέργειές της επί τόπου, η Σερβία επιδιώκει να διαιρέσει το Κοσσυφοπέδιο, να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της χώρας. Στο podcast, ο Κούρτι μίλησε για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής που έλαβε από τους διεθνείς συμμάχους του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και την περίοδο κατά την οποία ήταν πολιτικός κρατούμενος.
 Όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του δηναρίου, ο Κούρτι είπε ότι ήταν «ευπρόσδεκτοι». Την 1η Φεβρουαρίου, τέθηκε σε ισχύ απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου (ΚΤΚ), η οποία προβλέπει ότι το ευρώ θα είναι το μόνο νόμισμα για πληρωμές σε μετρητά. 
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στην τοπική σερβική κοινότητα, η οποία λαμβάνει σερβικούς μισθούς και συντάξεις σε δηνάρια και τα χρησιμοποιεί για αγορές και πληρωμές στο Κοσσυφοπέδιο. 
 Το Κοσσυφοπέδιο υιοθέτησε το ευρώ ως επίσημο νόμισμά του το 2002, αν και δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του δηναρίου, λέγοντας ότι ελήφθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη ο αρνητικός αντίκτυπός της στη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν πως η απόφαση της CBK θα εφαρμοστεί μέσω χαλαρής μεταβατικής περιόδου που δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες, ενώ ο Πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι ανέφερε πως δεν θα αρθεί. «Η κριτική είναι υγιής. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς κριτική. Μπορεί να μην συμφωνούμε, αλλά οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σύμμαχοι, φίλοι και εταίροι μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συνεργασία μας είναι μονόδρομος. Πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον και, υπό αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι πρέπει να υπερασπιστώ το Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να το εκπροσωπήσω καλύτερα από τους συμμάχους μας. Δεν θα ήμουν πρωθυπουργός αν το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν δημοκρατία που όχι μόνο αναγνωρίζεται εν μέρει, αλλά αναγνωρίζεται από 117 χώρες σε όλο τον κόσμο, από 22 από τα 27 μέλη της ΕΕ και από 26 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου