Μαρτίου 19, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας επιτρέπει στην αντιπολιτευόμενη Ενωμένη Δεξιά Συμμαχία να συμμετάσχει στις εκλογές ΒΆΝΙΑ ΝΆΚΟΒΑ

 

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκανε δεκτή την έφεση που κατέθεσε η Ενωμένη Δεξιά Συμμαχία κατά απόφασης της Κεντρικης Εφορευτικής Επιτροπής (CIB) που απέρριψε το ιδρυτικό Καταστατικό του. 
Με αυτόν τον τρόπο, τα τρία κόμματα που προσχωρούν στη συμμαχία - η Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (SSR), η Δύναμη της Δεξιάς και το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (MHP) - θα μπορούν να συμμετάσχουν μαζί στις επερχόμενες εκλογές.
 Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη.
 Με αυτό, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση της Κυριακής του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, το οποίο απέρριψε το ιδρυτικό πρωτόκολλο για τη δημιουργία της προεκλογικής ένωσης. 
 Την Κυριακή, το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο (CIB) απέρριψε το πρωτόκολλο για την ίδρυση της προεκλογικής συμμαχίας Ένωση Ενωμένης Δεξιάς Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας – Λαϊκό Κίνημα – Η Δύναμη της Δεξιάς» κατόπιν αιτήματος εκπροσώπου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).
  Στην ουσία, η CIB δικαιολόγησε την απόρριψη του πρωτοκόλλου από το γεγονός ότι στο μητρώο των πολιτικών κομμάτων ο Cristian Diaconescu εμφανίζεται ως πρόεδρος του κόμματος του Λαϊκού Κινήματος, ενώ το πρωτόκολλο για την ίδρυση της εκλογικής ένωσης υπογράφηκε από τους Eugen Tomak και Ionut Simionca.
 Η Ενωμένη Δεξιά Συμμαχία, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, στοχεύει να κερδίσει όχι μόνο τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο, αλλά και τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στο τέλος του έτους.
 Στις 9 Ιουνίου, οι Ρουμάνοι θα ψηφίσουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις τοπικές αρχές, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα, η Ενωμένη Δεξιά Συμμαχία προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου και ο ηγέτης της SSR Katalin Drula δήλωσε ότι «η ψηφοφορία στο CIB κατόπιν αιτήματος του PSD είναι αντιδημοκρατική και στοχεύει στον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τους εκλογικούς καταλόγους». 
 Οι ηγέτες της συμμαχίας χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου σε δελτίο τύπου λέγοντας ότι «η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η δημοκρατία έχουν κερδίσει» και η Ενωμένη Δεξιά Συμμαχία θα είναι στα ψηφοδέλτια για τις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές της 9ης Ιουνίου. «Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μας έδωσε το δικαίωμα και διαπίστωσε ότι η απόφαση της CIB να απορρίψει το πρωτόκολλο για την εγγραφή της Ενωμένης Δεξιάς Συμμαχίας ήταν μια κατάχρηση, μια άμεση επίθεση στη δημοκρατία στη Ρουμανία, μια προσπάθεια να αποτραπεί η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές. Όσο μεγάλη κι αν είναι η απελπισία του καθεστώτος (του προέδρου Κλάους) Γιοχάνις, οι νόμοι είναι σαφείς. Το δικαστήριο αποφάσισε σωστά ... Θα σας δούμε στην ψηφοφορία στις 9 Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της SSR Catalin Drula. «Χαίρομαι που η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η δημοκρατία κέρδισαν. Στη Ρουμανία, δεν έχουν χαθεί όλα, έχουμε το δικαίωμα να σταθούμε ενώπιον των Ρουμάνων και να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη τους στις 9 Ιουνίου. Η ενωμένη δεξιά επιστρέφει στις κάλπες αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προσπάθησε να μας απομακρύνει», δήλωσε ο ηγέτης του MHP Eugen Tomak.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου