Φεβρουαρίου 28, 2024

Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορθάνοιχτες για το Μαυροβούνιο. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί"


 Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορθάνοιχτες και το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να το εκμεταλλευτεί. Αυτό  είναι το μήνυμα της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Μιλόϊκο Σπάϊτς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης ‘Ολιβερ Βάρελι σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση

Ο Βάρελι δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι η πιο προηγμένη υποψήφια χώρα και ότι η προσδοκία όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κάνουν ένα βήμα μπροστά, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σθεναρά προσηλωμένη.

 «Το μήνυμα είναι πολύ σαφές.Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορθάνοιχτες. Το Μαυροβούνιο είναι η πιο προηγμένη υποψήφια χώρα, παρά το γεγονός ότι έχασε ορισμένες ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να το επανορθώσουμε. Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σαφής.Εάν είστε έτοιμοι και εάν επιτυγχάνετε αποτελέσματα, είναι καιρός για την επόμενη φάση της ολοκλήρωσης, κλείνοντας κεφάλαια προκειμένου να γίνετε μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος

«Τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ πιο γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει σχεδιαστεί ένα νέο Σχέδιο Ανάπτυξης, ως ένας νέος μηχανισμός στήριξης στην προετοιμασία για ένταξη», είπε.

 Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Σπάϊτς επεσήμανε  ότι η σταθερή υποστήριξη και ενθάρρυνση από τις Βρυξέλλες αποτελεί κίνητρο για να κινηθούμε ακόμη πιο δυνατά προς την ΕΕ και εξέφρασε την ετοιμότητά του να κάνει πρόσθετα και αποφασιστικά βήματα προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική συναίνεση και η προθυμία για πρόοδο στην πορεία ένταξης εγγυώνται τη συνέχιση των επιθυμητών μεταρρυθμίσεων.

Ο Σπάϊτς  είπε ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να προετοιμαστούν νομικές λύσεις, οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο στα κεφάλαια 23 και 24.

«Αναμένω ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου θα έχουμε σαφείς εξελίξεις όσον αφορά τη σύνταξη βασικών νόμων και στρατηγικών στον τομέα της δικαιοσύνης. Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, συγκέντρωση ενός συνόλου νόμων για τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και άλλες εναπομένουσες δραστηριότητες που οδηγούν στην εκπλήρωση προσωρινών σημείων αναφοράς. Το Μαυροβούνιο ενθαρρύνεται από τη θετική δυναμική, αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε", δήλωσε ο Σπάϊτς.

 

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι το σχέδιο ανάπτυξης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

 

Το Μαυροβούνιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, φιλοδοξεί να ενταχθεί στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) το συντομότερο δυνατό, γεγονός που, όπως αξιολογείται, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου