Φεβρουαρίου 28, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Ο Λάϊτσακ δεν κατάφερε τίποτα για το Δηνάριο. Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου δεν παραβρέθηκε ο  διαπραγματευτής της Πρίστινα  κ. Μπισλίμι,  ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση έδειξε ότι η απόφαση της λεγομένης Κεντρικής Τράπεζας, «χρειάζεται μια λύση σε πολιτικό επίπεδο». « Οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης είναι πολιτικές. Είναι αλήθεια ότι το δηνάριο δεν έχει συζητηθεί ποτέ στο διάλογο, αλλά η Κεντρική Τράπεζα  χτυπά απευθείας τους Σέρβους», δήλωσε ο Πέτκοβιτς που τόνισε ότι η Αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου έχει επιδείξει πλήρη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Πρίστινα, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος υιοθετεί μέτρα κλιμάκωσης με στόχο την απέλαση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ο Πέτκοβιτς είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τις  πληρωμές με δηνάρια  και επανέλαβε  ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες έδειξε πως «η απόφαση σχετικά με το διάταγμα  της Κεντρικής Τράπεζας χρειάζεται μια λύση σε πολιτικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Πίτερ Στάνο δήλωσε  ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή πορεία εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή της περσινής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων, καθώς και όλων των άλλων συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Αντιπροσωπεία της Σερβικής Λίστας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, καθηγητή  Ζλάταν Έλτεκ, συναντήθηκε χθες το βράδυ στη Βόρεια Μιτρόβιτσα με τον Γερμανό απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάνουελ Ζάρατσιν. Οι εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας ενημέρωσαν λεπτομερώς τον Γερμανό απεσταλμένο για τις αντισερβικές δραστηριότητες της κυβέρνησης του Κούρτι και είπαν επίσης ότι παραβιάστηκαν όλες οι υπογεγραμμένες συμφωνίες, αλλά και όλα τα δικαιώματα του σερβικού λαού. «Η τελευταία απόφαση για την κατάργηση του δηναρίου , μαζί με όλες τις προηγούμενες, έχει ως αποτέλεσμα τη μετανάστευση του σερβικού λαού» ανέφεραν οι ηγέτες της Σερβικής Λίστας και απαίτησαν από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει εγγυηθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων του σερβικού λαού, να αντιδράσει επειγόντως και να αποτρέψει την έξοδο του σερβικού λαού. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται μέτρα, όχι δηλώσεις» ανέφερε η Σερβική Λίστα.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν  ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες για το δηνάριο αποτελούν οπισθοδρόμηση της κυβέρνησης, διότι, «το θέμα του δηναρίου δεν είναι θέμα του διαλόγου». Η βουλευτής του «Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου» Αριγιάνα Μουσλίου Σόσι είπε ότι η κυβέρνηση του Κούρτι  «δεν έχει αρχές, στρατηγική, και σχέδιο συνέχισης του διαλόγου».«Συνεχώς, εσωτερικά ζητήματα, όπως τα  αυτοκόλλητα, οι πινακίδες κυκλοφορίας και το δηνάριο, συζητούνται στις Βρυξέλλες. Αυτά είναι απολύτως εσωτερικά ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου που δεν έχουν κανένα λόγο, ούτε πρέπει να μετατραπούν σε θέματα συζήτησης για διάλογο», δήλωσε η Αριγιάνα Μουσλίου Σόσι και τόνισε  ότι «ο Κούρτι δημιουργεί όλα αυτά τα ζητήματα για να αποφύγει την Ένωση των Σερβικών Δήμων».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας  θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στα Τίρανα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Βούτσιτς θα συμμετάσχει επίσης στην Περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής για το Σχέδιο Ανάπτυξης και Σύγκλισης που θα γίνει  στα Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας παρευρέθηκε χθες στις 9:00 το πρωίμ  στην τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου  της «Νεστλέ» για την παραγωγή φυτικών γευμάτων όπως «κεφτεδάκια βοτάνων».  Ο Βούτσιτς είπε ότι το εργοστάσιο χτίστηκε χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εργάστηκαν για την κατασκευή του νέου εργοστασίου που θα απασχολεί 220 άτομα και ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα του θα είναι για εξαγωγή.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο (Χασισέμπορος) πρωθυπουργός της Σκιπερίας (Αλβανίας) Έντι Ράμα, την παραμονή της άφιξης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα, δήλωσε  ότι ο δρόμος για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Ουκρανία είναι μακρύς, αλλά ότι είναι καλό που η Πρίστινα θα έχει εκπρόσωπο στη Σύνοδο Κορυφής, όπου το Κίεβο θα υποστηριχθεί στη σύγκρουση που έχει με τη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε χθες το βράδυ στην Σκιπερία (Αλβανία), όπου θα συμμετάσχει σήμερα  στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο των Τιράνων, από τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ίλι Χασάνι. «Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίσω τον πρόεδρο Ζελένσκι στα Τίρανα. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και της αλληλεγγύης με την Ουκρανία στον ηρωικό αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Χασάνι.

 

ΧΑΓΗ. Ο αριθμός των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη στη Χάγη του πρώην διοικητή του «ΟΥΤΣΕΚΑ» Χασίμ Θάτσι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, θα μειωθεί από τους 300 που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως σε λιγότερους από 200,όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Οι τροπολογίες  στο Νόμο περί ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίες προβλέπουν την παράταση της ισχύος των διαβατηρίων της «Δημοκρατίας της  Μακεδονίας» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής κοινοβουλευτικής συνόδου, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων Γιόβαν Μιτρέσκι. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) και το κόμμα της αντιπολίτευσης επιμένει εδώ και καιρό στην ψήφιση τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αλλαγή θα λύσει το πρόβλημα με τα αναντικατάστατα, σύμφωνα με την προθεσμία που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

ΣΚΌΠΙΑ. Ο Άρμπεν Ταραβάρι , ο προεδρικός υποψήφιος που προτάθηκε από τα κόμματα του μπλοκ της «Αλβανικής αντιπολίτευσης στη Σεβερνοματσεντόνιγια , είναι ο δεύτερος από τους έντεκα υποψηφίους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή που  ανακοίνωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 10.000 υπογραφές που απαιτούνται για την αποδοχή της υποψηφιότητας του. Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο και πρόεδρος του «ΖΝΑΜ» Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι ηταν ο τρίτος. «Περισσότερες από 10.000 υπογραφές για τον υποψήφιο πρόεδρο. Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Συνεχίζουμε μαζί μέχρι την τελική νίκη!» έγραψε ο Ντιμιτριέφσκι στο «προφίλ» του

 

ΣΚΌΠΙΑ. «Οι δημοσκοπήσεις του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE)  δείχνουν ότι η Γκόρντανα  Σιλιάνοφσκα  και ο Στέβο Πεντάροφσκι θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών , δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Κρίστιαν Μίτσκοσκι   σε συνέντευξή του στην Τ/Ο « Sittel», χθες το βράδθ και είπε ότι η Σιλιάνοφσκα  θα προηγηθεί στον πρώτο γύρο  με προβάδισμα 100.000 ψήφων.

 

ΣΟΦΙΑ. «Δεν θα υπάρξει αγώνας για θέσεις, θα υπάρξει συνέχεια», δήλωσε ο «εν τω απιέναι» πρωθυπουργός Νικολάϊ Ντένκοφ σχετικά με την επερχόμενη «εναλλαγή».

«Δεν πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με έναν αγώνα για θέσεις και για πολιτική δύναμη .Είναι μια διαδικασία που θα καθορίσει ποιες θα είναι οι πραγματικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται το επόμενο διάστημα», δήλωσε  ο Νικολάϊ Ντένκοφ κατά την προσέλευσή του  στην τριακοστή έβδομη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Δήμων στη Βουλγαρία , η οποία ξεκίνησε χθες στη Σόφια.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξε εταίρος, ξένος ή ντόπιος, που να μην ξεκίνησε τη συζήτηση με την ερώτηση: "Θα μπορέσετε να κάνετε την «εναλλαγή». μετΕίμαι βέβαιος ότι η κ. Γκαμπριέλ έχει απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι και εκείνη και εγώ δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ' αυτού. Ό,τι εξαρτάται από εμάς, θα το κάνουμε.Θα υπάρξει συνέχεια. Δουλεύουμε πολύ σκληρά σε ένα όχι πολύ εύκολο περιβάλλον», είπε ο Ντένκοφ.

 

ΣΟΦΙΑ. «Η Βουλγαρία επιδιώκει τη συνολική ανάπτυξη της μεταφορικής και ενεργειακής συνδεσιμότητας στην περιοχή ως βασικό παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος  Ρούμεν Ράντεφ σε συνάντηση που στο προεδρικό Μέγαρο  με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετίτη. Στην Βουλγαρία βρίσκεται  και η Πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μούσαρ η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ράντεβ. Οι δυο τους συζήτησαν τους κινδύνους στην περιοχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, την αυξημένη μεταναστευτική πίεση, την ενεργειακή κρίση κ.ά.

 

ΣΟΦΙΑ Η Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει σε πρώτη ανάγνωση  το νομοσχέδιο για την τροποποίηση και συμπλήρωση του βουλγαρικού νόμου περί εγγράφων ταυτότητας. Το νομοσχέδιο υποβάλλεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το ΒΣΚ κατάθεσε στην Βουλή αίτημα για επείγουσα ακρόαση του πρωθυπουργού, Νικολάϊ Ντένκοβ, λόγω των δηλώσεών του για υπογραφή Συμφώνου Ασφαλείας με την Ουκρανία.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. O πόλεμος της μαφίας δεν σταματά. Η δολοφονία του ¨Εντμοντ Μουσταφά χθες στο Μπαρ επανέφερε «τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών» των νημερών Τζουκάνοβιτς. Για το Κράτος «οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε τέτοιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας»

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα ΣΈρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ επισκέφθηκε στην Ποντγκόριτσα μαζί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Αντρίγια Μάντιτς τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού και τον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου . Ο κλήρος  τον καλωσόρισε τον Πρόεδρο και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που έδωσε για την κατασκευή αυτού του ναού. Μετά τις συνομιλίες με τον Μάντιτς δήλωσε ότι πρότεινε

στο Μαυροβούνιο νε υπογραφεί  συμφωνία για ειδικούς δεσμούς, κατά το πρότυπο συμφωνίας με τη Σερβία. ¨όπως είπε, η  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έχει το δικαίωμα να υπογράφει  τέτοιες συμφωνίες με τους γείτονές Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Ντέιτον και το Σύνταγμα, η Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Κοινοβούλιο  της Ρουμανίας ενέκρινε, την Τρίτη, το σχέδιο νόμου που απαγορεύει την πώληση σε ανηλίκους ηλεκτρονικών τσιγάρων, λαο τσιγαρόχαρτων. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όσοι παραβιάζουν το νόμο θα πληρώνουν πρόστιμα έως 100 χιλιάδες λέι (20 χιλιάδες ευρώ). Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης  κυρώσεις για τους μαθητές που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα . Επίσης, την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κέντρων κράτησης και εκπαίδευσης ανηλίκων.Στις μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τμήματα εξειδικευμένα στη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη νέων εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες. Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε αύξηση της νεανικής παραβατικότητας στη Ρουμανία.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια πραγματοποίησαν πικετοφορία την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών στο Βουκουρέστι.Το συνδικάτο ζητά την κατάργηση των κριτηρίων για ανώτατα όρια μισθών. Από την άλλη, οι οδηγοί ταξί συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο κέντρο του Βουκουρεστίου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου