Φεβρουαρίου 28, 2024

Ζελένσκι : Ο Ράμα και εγώ συζητήσαμε την κοινή παραγωγή όπλων

 

ΤΊΡΑΝΑ 28.02.2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων, ανέφερε το Euronews Albania, επικαλούμενο ανάρτηση του Ζελένσκι στο κοινωνικό δίκτυο X.
 Ο Ζελένσκι και η αλβανική κυβέρνηση φιλοξενούν συνάντηση στα Τίρανα με στόχο την ενθάρρυνση περαιτέρω υποστήριξης προς το Κίεβο από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων κόπωσης δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ανάρτησή του μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό σήμερα, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Αλβανία για την υποστήριξή της στον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία. 
 «Από τις πρώτες ημέρες της πλήρους κλίμακας εισβολής (της Ρωσίας στην Ουκρανία), η Αλβανία υποστήριξε την Ουκρανία στον αγώνα μας για ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama, υπογράψαμε Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Αλβανίας. Το έγγραφο αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Αλβανία και τη θέση της Ουκρανίας στα Βαλκάνια. Σήμερα συζητήσαμε επίσης τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και την πιθανή κοινή παραγωγή όπλων (με την Αλβανία). Είμαστε ευγνώμονες στην αλβανική κυβέρνηση και τον αλβανικό λαό. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θερμή στάση της αλβανικής κοινωνίας απέναντι στους Ουκρανούς», έγραψε ο Ζελένσκι. 
 Στην αντιπροσωπεία του Ουκρανού προέδρου κατά την πρώτη επίσκεψή του στα Τίρανα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα σήμερα, ο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας Ίλι Χασάνι, ανέφερε το Euronews Albania. Ο Χασάνι ανέφερε σε κοινή δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης ότι η Αλβανία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Ουκρανίας, καθώς και για να καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Ο Χασάνι και ο Κουλέμπα υπέγραψαν συμφωνία «για αμειβόμενη εργασία μελών οικογενειών μελών διπλωματικών αποστολών ή προξενικών αρχών». Κύριος στόχος της συμφωνίας είναι να καταστεί δυνατή και να διευκολυνθεί η απασχόληση των μελών της οικογένειας όσων συμμετέχουν σε διπλωματικές ή προξενικές αρχές βάσει αμοιβαιότητας και σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας και της Αλβανίας. /ΔΑΚ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου