ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΔΗΝ
ΤΙΡΑΝΑ. Ο κ.Βούτσιτς ήταν πολύ ευγενής με τους αμερικανούς του ευρωπαίας και το ΝΑΤΟ και δεν έθεσε το ζήτημα της παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας στο Κοινό Ανακοινωθέν. Σε αντάλλαγμα δεν έβαλαν την παράγραφο για τις κυρώσεις στην Ρωσία .Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Βούτσιτς για την υποστήριξή του στην Ουκρανία, ενώ ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Ζελένσκι που η Ουκρανίας δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και προσέφερε στην Ουκρανία περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και είπε ότι πιστεύει ότι «μόνο ο εποικοδομητικός διάλογος και οι διπλωματικές λύσεις» θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη.Για τα πυρομαχικά που πουλούσε και πουλάει στην Ουκρανία δεν μίλησε κανείς. Στην Διάσκεψη, εκτός του Ράμα, και που είναι πρωθυπουργός, πρωθυπουργός και μίλησε με τον Ζελένσκι για την συμπαραγωγή Όπλων, πρωθυπουργός ήταν και η Μπογιάνα (Κρίστο) από το Σεράγεβο. Όλοι οι άλλοι ήσαν Πρόεδροι. Μιλάτοβιτς, Πεντάρογσκι, Βιόσα.(Οσμάνι). Έδωσε το παρόν και ο Κροάτης που αυτοχαρακτηρίστηκε δυτικός Βαλκάνιος για να βγει φωτογραφία με τον Zελένσκι.
«Κοινή δήλωση της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Ουκρανίας για την «ευρωατλαντική ενσωμάτωση» της Ουκρανίας» υπογράφηκε από τον (υπηρεσιακό) πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο Τζαφέρι βρισκόταν σε επίσκεψη εργασίας στα Τίρανα για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής για το αναπτυξιακό σχέδιο των Δυτικών Βαλκανίων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η δήλωση καταδικάζει τα εγκλήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών, των ενεργειακών εγκαταστάσεων, των σχολείων, των νοσοκομείων και των κτιρίων κατοικιών στην Ουκρανία, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Τονίζει την ανάγκη άμεσης και πλήρους απόσυρσης όλων των στρατευμάτων και των ένοπλων σχηματισμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το έδαφος της Ουκρανίας, και επιστροφή στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της από το 1991». «Τονίζεται επίσης η σημασία της διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Στη συνάντηση Τζαφέρι-Ζελένσκι συμμετείχε και ο Στέβο.
«Η Αλβανία σκοπεύει να ανοίξει πρεσβεία στο Κίεβο σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα που συνόδευε τον Ζελένσκι στα Τίρανα και είχε συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό της Ίλι Χασάνι. Οι δυό τους συζήτησαν «τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα πυρομαχικά πυροβολικού».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ευρισκόμενος στα
Τίρανα πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ
Βούτσιτς δήλωσε χθες στο Βράδυ στην σερβική Δημόσια Τηλεόραση (RTS) ότι η Σερβία, «θα καταφέρει να παράσχει
χρήματα στον λαό της στο Κοσσυφοπέδιο», «ανεξάρτητα από την πολιτική του Άλμπιν
Κούτι, ο οποίος, προσπαθεί να
δημιουργήσει το μύθο του καταστρέφοντας τους Σέρβους». «Βρίσκεται σε εξέλιξη
όχι μια σιωπηλή έξοδος, αλλά μια σαφής προσπάθεια να εκδιώξει τους Σέρβους από
εστίες αιώνων. Καταλαβαίνω ότι το μαρτύριο και τα δάκρυα αρχίζουν όταν βλέπω
τους ανθρώπους μας να περιμένουν μπροστά από την τράπεζα και μπορούμε να
δώσουμε τρεις φορές περισσότερα, αλλά τεχνικά δεν είναι εφικτό μόνο και μόνο
λόγω ενός ανθρώπου που θέλει να εισέλθει στον θρύλο καταστρέφοντας ένα ολόκληρο
έθνος», δήλωσε ο Βούτσις. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε από τα Τίρανα ότι έχει εκδώσει εντολή αύξηση
των αποθεμάτων πυρομαχικών του Σερβικού στρατού στο 100% των προβλεπομένων
διότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο περίπου 62%» . «Σε ότι αφορά την
κοινή παραγωγή πυρομαχικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας, η
Σερβία πρέπει να εξετάσει τη θέση της», είπε.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρώην διευθυντής της BIA και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Αλεξάνταρ Βούλιν πήρε αποστάσεις από τον Βούτσιτς που «βγήκε φωτογραφία μπροστά από το κουρέλι» και δήλωσε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν συμμετέσχε σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των Βαλκανίων στη διαδικασία του Βερολίνου ακριβώς λόγω της λεγόμενης σημαίας του Κοσσυφοπεδίου.
ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ. «Οι συστάσεις της έκθεσης του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/ODIHR) αποδεικνύουν ότι οι εκλογές στη Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου ήταν δίκαιες, έντιμες, διαφανείς και δημοκρατικές», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. «Όταν διαβάσετε την έκθεση και δείτε τις συστάσεις, θα δείτε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή κριτική σε σχέση με αυτό που η αντιπολίτευση αποκάλεσε εκλογική κλοπή. Όταν εξετάζετε τις συστάσεις, είναι σαφές ότι οι εκλογές στη Σερβία ήταν δίκαιες, έντιμες, διαφανείς», δήλωσε η Μπρνάμπιτς.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάνουε Ζάρατσιν δήλωσε «ο στόχος να είναι το ευρώ το μόνο νόμισμα στο Κοσσυφοπέδιο είναι νόμιμος», αλλά «τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ανεπαρκή, διότι έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στους Σέρβους». «Το ζήτημα του δηναρίου συνδέεται με τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας» τόνισε. Ο Κούρτι δεν ήταν στην Πρίστινα. Ήταν στο Μπέλφαστ.
ΣΚΟΠΙΑ. Η ηγεσία της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας (SDSM) υποστήριξε την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου της Σεβερνοματσεντόνιγια Στέβο Πεντάροφσκι, τον οποίο θα προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποφασίσει και να τον προτείνει ως υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος την Κυριακή 3 Μαρτίου, στο συνέδριο του κόμματος. Στη συνέντευξη Τύπου ο «αρχι-σοσιαλδημοκράτης» Καβάτσεφσκι ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι και απάντησε ότι «είναι ένα από τα έμπειρα στελέχη του κόμματος, ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλά για τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας , όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου που εκτελούσε κρατικές λειτουργίες».
Όσον
αφορά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν μαζί με τον δεύτερο
γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 8 Μαΐου, ο Κοβάτσεφσκι εξέφρασε την πεποίθηση
ότι « η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας και ο συνασπισμός κομμάτων που θα
σχηματιστεί υπό την ηγεσία της θα
κερδίσει περισσότερες έδρες από την αντιπολίτευση. «Στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της
Νίκης επί του Φασισμού, θα είμαι και πάλι εγώ που θα σχηματίσει τη
φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, με την οποία θα ενταχθούμε στην ΕΕ το 2030», δήλωσε ο
Κοβάτσεφσκι.
ΣΚΟΠΙΑ. Η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια εξέλεξε χθες το απόγευμα χωρίς συζήτηση, ως μέλος της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής τον Βίμπερ Ντεμίρι από τα Κόμματα της «Ευρωπαϊκής Ένωσης για Αλλαγή» .Η απόφαση ψηφίστηκε από 90 βουλευτές, χωρίς ούτε μία ψήφο κατά ή αποχή. Η επιλογή του ολοκληρώνει τη σύνθεση της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής που ήταν χωρίς το έβδομο μέλος εδώ και μήνες από τότε που ο Κρεναν Λόγκα έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Η Συνέλευση απέρριψε την πρόταση του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ για παράταση της ισχύος των εγγράφων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μίτκο Μπουματσάλιεφ πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Νέναντ Νέσιτς και συμφώνησαν ότι οι πολίτες της Σεβερνοματσεντόνιγια μπορούν να ταξιδέψουν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με τα δελτία ταυτότητας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Η αντιπροσωπία της ΕΕ
Σκόπια, «υπενθύμισε» (με ανακοίνωση της). στα ΜΜΕ ότι «η αναγνώριση των ταξιδιωτικών
εγγράφων με την παλαιά συνταγματική ονομασία της χώρας της «Δημοκρατίας της
Μακεδονίας», αποτελεί ζήτημα για το οποίο κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει
μεμονωμένα».
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Οι πόρτες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορθάνοιχτες και το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να το
εκμεταλλευτεί». Αυτό είναι το μήνυμα της
συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Μιλόϊκο Σπάϊτς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου
Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης ‘Ολιβερ Βάρελι σύμφωνα με την κυβερνητική
ανακοίνωση
Ο
Βάρελι δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι « η πιο προηγμένη υποψήφια χώρα» και ότι
«η προσδοκία όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κάνουν ένα βήμα μπροστά». Η
κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Σπάϊτς επεσήμανε
ότι η σταθερή υποστήριξη και ενθάρρυνση από τις Βρυξέλλες αποτελεί
κίνητρο ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προς
την ΕΕ» και εξέφρασε «την ετοιμότητά του να κάνει πρόσθετα και αποφασιστικά
βήματα προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι η πολιτική συναίνεση
και η προθυμία για πρόοδο στην πορεία ένταξης εγγυώνται τη συνέχιση των
επιθυμητών μεταρρυθμίσεων», και ότι «αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να προετοιμαστούν
νομικές λύσεις, οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο στα
κεφάλαια 23 και 24».
«Αναμένω ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου θα έχουμε σαφείς εξελίξεις όσον αφορά τη σύνταξη βασικών νόμων και στρατηγικών στον τομέα της δικαιοσύνης. Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, συγκέντρωση ενός συνόλου νόμων για τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και άλλες εναπομένουσες δραστηριότητες που οδηγούν στην εκπλήρωση προσωρινών σημείων αναφοράς. Το Μαυροβούνιο ενθαρρύνεται από τη θετική δυναμική, αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», δήλωσε ο Σπάϊτς.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το (αντιπολιτευόμενο) Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) υπέβαλε στις κοινοβουλευτικές ομάδες πρόταση για την αποπομπή του Προέδρου του Κοινοβουλίου Αντρίγια Μάντιτς, λόγω της χθεσινής επίσκεψης του προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ. Το Κίνημα «Ευρώπη» αντέδρασε αμέσως, απορρίπτοντας την πρωτοβουλία του DPS η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο το επισκέφθηκαν πέρυσι 2.613.306 τουρίστες που πραγματοποίησαν 16.389.279 διανυκτερεύσεις .Ο μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων καταγράφηκε από τουρίστες από τη Ρωσία και τη Σερβία, ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή του Μαυροβουνίου. (Monstat).
Από τον συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων στο Μαυροβούνιο το 2023, το 96,3% ήσαν αλλοδαποί τουρίστες και το 3,7% των διανυκτερεύσεων έγινε από εγχώριους τουρίστες.
ΣΟΦΙΑ. Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ, ανεξάρτητα από την εκτίμηση για αυτόν και τον έργο του από τους εκ περιτροπής πρωθυπουργούς Νικολάϊ Ντένκοφ και Μαρία Γκαμπριέλ. Ο Μπορίσοφ απέρριψε την πρόσκληση του συμπροέδρου του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΣτΑ) Κύριλ Πετκόφ για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα της κυβέρνησης μετά την εναλλαγή των πρωθυπουργών. «Θα προτείνω ομάδα διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία συνασπισμού. Μέλη της ομάδας θα είναι η Ράγια Ναζαριάν, η Ντενίτσα Σάτσεβα, η Τεμενούζκα Πετκόβα και άλλα πρόσωπα που μπορούν «να επικοινωνούν ήρεμα». «Στη συμφωνία συνασπισμού θα προτείνουμε ισοτιμία στη διακυβέρνηση του κράτους και στην ευθύνη που φέρουμε. Για μένα ο Κύριλ Πετκόφ είναι ο πραγματικός πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο Μπορίσοφ.