Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας , (BNB), ανακοίνωσε ότι υιοθετήθηκε το σχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ στη Βουλγαρία, με προβλεπόμενη ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2024.
Το χρονικο της ημέρας.Καλά και κακά νεα.Ειδήσεις ρεπορτάζ,και ανταποκρίσεις,από τον βαλκανικό χωρο Σχόλια στο e-mail, deltio11@gmail.com
Ιουνίου 30, 2021
Η εισαγωγή του ευρώ στην Βουλγαρία προγραμματίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2024
Βουλγαρία: Τα νέα κρούσματα Covid-19 παραμένουν κάτω από 1%
Στη Σερβία 104 κρούσματα και τέσσερεις νεκροί
Βούτσιτς : Πολύ καλή η συζήτηση με τη Μέρκελ
Στάνισιτς και Σιμάτοβιτς φυλακίστηκαν για 12 χρόνια.
Μαυροβούνιο: Τρείς νεκροί και 22 νέα κρούσματα
Στο Μαυροβούνιο, με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας από τα , 1.184 τεστ επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Τα 8 στην Πονγκορίτσα και 3 στο Μπαρ. Θετικότητα 1,85%. Στο Ινστιτούτο αναφέρθηκαν οι θάνατοι τριών ασθενών. Ο νεότερος ήταν 64, και ο μεγαλύτερος ήταν 72 ετών. Ο συνολικός αριθμός θανάτων που συνδέονται με τη λοίμωξη από την αρχή της πανδημίας είναι 1.613. Μέχρι τις 1500, είχε αναφερθεί η ανάρρωση 12 ασθενών.
Οι Σόρος στο Μαυροβούνιο βλέπουν άνοδο των ευρω-Ρουφιάνων του Μπέτσιτς και πτώση του Δημοκρατικού Μετώπου . Η δημοσκόπηση των Σόρος είναι προφανές ότι προσπαθεί να διασώσει το ΝΑΤΟικό Τρίδυμο Τζουκάνοβιτς-Μπέτσιτς-Αμπ΄παζοβιτς που υποστήριξε το αντισερβικό ψήφισμα για την Σεμπρενίστα
Εάν γινόντουσαν εκλογές την επόμενη εβδομάδα, το ΝΑΤΟκομμουνιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) θα υποστηριζόταν από το 31% των πολιτών, το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) από 18,7% και οι ευρω-Ρουφιάνοι του Αλέκσα Μπέτσιτς (Δημοκρατικοί) το 18,4%, σύμφωνα με την τελευταία (μαϊμού) έρευνα του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CEDEM), που χρηματοδοτείται από τον Σόρος και το Κράτος Δικαίου.
Η Διευθύντρια του CEDEM Μιλένα Μπέσιτς δήλωσε ότι το Πολιτικό Κίνημα URA θα έχει στηρίξει το 6,4%, το Βοσνιακό Κόμμα 4,4% το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα 3,5%. Ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τη στήριξη του 3,4% του κόσμου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 3%.
Όταν ρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν εάν διεξάγονταν οι προεδρικές εκλογές, το 41,5% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα ήταν ο νυν Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς, για τον Αλέκσα Μπέτσιτς θα ψήφιζε το 19,4%, για το Αντρίγια Μάντιτς το 11,5%, για τον Ζντράβκο Κριβοκάπιτς 9,6%, για τον Ντριτάν Αμπάζοβιτς το 7,3% και το 10,7% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν άλλον υποψήφιο.
Ο Αλέτσα Μπέτσιτς έλαβε την υψηλότερη μέση βαθμολογία ερωτηθέντων ως πολιτικός με 2,47. Ακολούθησαν ο Μίλο Τζουκάνοβιτς και ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς με 2,45 και 2,27. Η δημοσκόπηση των Σόρος είναι προφανές ότι προσπαθεί να διασώσει το ΝΑΤΟικό Τρίδυμο Τζουκάνοβιτς-Μπέτσιτς-Αμπ΄παζοβιτς που υποστήριξε το αντισερβικό ψήφισμα για την Σεμπρενίστα Οι υψηλότερες αξιολογήσεις δόθηκαν στους Μίλο Ντζουκάνοβιτς και Αλέκσα Μπέτσιτς.
Το 44,1% των ερωτηθέντων, είπε ότι το Μαυροβούνιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση ενώ το 27,1% οτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Με το έργο της κυβέρνησης είναι πολύ δυσαρεστημένο το 32,3% των ερωτηθέντων, Πολύ ικανοποιημένοι με το έργο της κυβέρνησης είναι το 5,2% του πληθυσμού, ενώ το 20,7% είναι ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι. Η στήριξη προς την ΕΕ έχει αυξηθεί στο 70% . Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν Μαυροβούνιοι. Το 30% Σέρβοι, το 5,7% Βόσνιοι, το 4,3% Μουσουλμάνοι, το 3,8% Αλβανοί, ενώ το 0,8% δήλωσαν Σέρβοι-Μαυροβούνιοι.
Ο Ρίστο Γιοβάνοβιτς από την Ποντγκόριτσα θα παραμείνει άλλες 30 ημέρες προφυλακισμένος στην Πρίστινα για να μάθει να φέρεται και να μην υποκινεί εθνικό και θρησκευτικό μίσος και μισαλλοδοξία.,
Ο Σέρβος από την Ποντγκόριτσα Ρίστο Γιοβάνοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο Vidovdan στο Γκαζιμεστάν, δήλωσε ενώπιον του Βασικού Δικαστηρίου στην Πριστίνα ότι δεν ήταν ένοχος για υποκίνηση εθνικού και θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας, ποινικό αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκε.
Στη Σεβερνοματσεντόνιγια μόνο 2 νέα κρούσματα
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν 2.216 τεστ και καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα στα Σκόπια. Χθες δεν αναφέρθηκαν θάνατοι και αποθεραπείες ασθενών. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 223.
Στη Σκιπερία, 7 νέα κρούσματα
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, η Αλβανία κατέγραψε 7 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Έγιναν 3.138 τεστ των οποίων η θετικότητα ήταν 0,22% , Χθες για μια ακόμη ημερ δεν καταγράφηκε κανείς θάνατος, και 7 ενεργά κρούσματα έγιαναν καλά , αυξάνοντας τον αριθμό των αποθεραπευμένων σε 130,009. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο μαζικός εμβολιασμός συνεχίζεται και από την αρχή του εμβολιασμού, 399.246 πολίτες έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εννέα νέα κρούσματα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινας τις τελευταίες 24 ώρες ελέγχθηκαν 1.648 άτομα από τα οποία εννέα ήσαν θετικά. Η θετικότητα των τεστ ήταν 0,54%. Οκτώ από τους ασθενείς έγιναν καλά και δεν αναφέρθηκε κανείς θάνατος ασθενούς με Κορωνοϊό. Χθες εμβολιάστηκαν 7.361 άτομα. Μέχρι σήμερα, 41.573 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις.
Επι τροχάδην
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αλβανία αναφέρεται ως η κύρια χώρα παραγωγής κάνναβης στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο για την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με την φετινή παγκόσμια έκθεση για τα ναρκωτικά , που δημοσιεύθηκε από την UNODC, το παγκόσμιο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Οι μεγάλες χασισοπαραγωγοί χώρες στον κόσμο, είναι κατά σειρά, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, οΛίβανος, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, και 6η η Σκιπερία. Στην έκθεση καταγράφονται 71 χώρες . Στην Ευρώπη η Αλβανία είναι μπροστά από τους ανταγωνιστάς της, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η Ισπανία αναφέρεται ως η όγδοη στον κόσμο, ενώ η Ολλανδία είναι η ένατη. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα αλβανικά δίκτυα, ελέγχουν το εμπόριο κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη, και εφαρμόζουν το λεγόμενο κάθετο «επιχειρηματικό μοντέλο», που αποκλείει τρίτα μέρη και διαχειρίζεται τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται ποτέ να λάβει έδρα στον ΟΗΕ . Η είσοδος της Πρίστινα στον ΟΗΕ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, καθώς, κάποιοι άλλοι μπορούν να αποφασίσουν διαφορετικά σε 10, 20 ή 30 χρόνια, ωστόσο, σε ότι αφορά στη Σερβία, η Πρίστινα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΟΗΕ», είπε. και τόνισε ότι «η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό», και ότι «ο λαός θα αποφασίσει, στο τέλος». Ο κ. Βούτσιτς και ανέφερε ότι αναμένει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών το επόμενο έτος. Ερωτηθείς εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να το πει αυτό τη δεδομένη στιγμή και ότι «θέλει να δει ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι του».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα δεχθεί νέο Ύπατο Εκπρόσωπο στη μόνο εάν διοριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί «με άτομα με αμφίβολη εντολή».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ευρωβουλευτή Βιόλα
φον Κράμον έχει υπερβεί κάθε μέτρο πολιτικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
δουλεύοντας συστηματικά για να αμφισβήτηση τη φρίκη στην οποία εξακολουθούν να εκτίθενται
οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι,
δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρέσβειρα της
Κίνας στη Σερβία Τσεν Μπο δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία και την
εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και πιστεύει ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου
πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244 και άλλων σχετικών
ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ρίστο Γιοβάνοβιτς από την Ποντγκόριτσα ανακρίθηκε στημ Εισαγγελική Υπηρεσία στην Πριστίνα ως ύποπτος για το φερόμενο ποινικό αδίκημα υποκίνησης εθνικού και θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας, δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης Γιοβάνα Φίλιπιτς. Το Δημοκρατικό Μέτωπο του Μαυροβουνίου ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να απαιτήσει από το αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο την άμεση απελευθέρωση του Ρίστο Γιοβάνοβιτς, και ανακοίνωσε ότι, διαφορετικά, θα οργανώσει διαδηλώσεις μπροστά από την πρεσβεία του ψευδοκράτους στην Ποντγκόριτσα.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , SDS, PDP και DNS - υιοθέτησαν την Τρίτη στη Μπαγιαλούκα πλατφόρμα κοινής δράσης για τις γενικές εκλογές του προσεχούς έτους.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρόταση μομφής των Σοσιαλδημοκρατών συγκέντρωσαε χθες το βράδυ 201 ψήφους υπέρ ενώ για να πέσει η κυβέρνηση χρειάζονταν 234 ψήφοι. Δε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες το 68,1% του δείγματος απάντησε ότι «τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» και μόνο το 25% πιστεύει ότι η κατεύθυνση είναι η σωστή .
Η
Ρενάτε Βέμπερ ,θα παραμείνει Διαμεσολαβήτρια
μετά την χθεσινή την ομόφωνη απόφαση του
Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η απόλυση της ήταν παράνομη αποδοχή καταγγελίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο
από τη σοσιαλδημοκρατική και αντισυνταγματική . Το Δικαστήριο εξέδωσε δήλωση
αναφέροντας ότι η Βέμπερ θα επιστρέψει στη δουλειά της μόλις δημοσιευθεί η
απόφαση του Δικαστηρίου στην Επίσημη Εφημερίδα.
«Η λιτότητα δεν οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα μετά την οικονομική κρίση του 2008 και ούτε αποτελεί λύση για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις μετά τη συνάντησή του με πρεσβευτές της ΕΕ στο Βουκουρέστι την Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση ξοδεύοντας χρήματα, επενδύοντάς τα σε υποδομές, στην πραγματική οικονομία, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας το 2021 σε 6% από 3% πουν ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2024, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς στο συνέδριο «Εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». «Ελπίζω ότι θα κατανοήσουμε το μήνυμα που εστάλη σε όλους μας στη διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, όπου έχουν εκφραστεί όλες οι θετικές προθέσεις των κρατών μελών να είναι το Μαυροβούνιο το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Κριβοκάπιτς.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία της Τσετίνιε βρήκε περίπου ένα ενάμιση κιλό μαριχουάνας και συνέλαβε έναν 30χρονο άνδρα από τη Μπούντβα.
ΣΚΟΠΙΑ. Μετά από 19 χρόνια, ο Στρατός της Σεβερνοματσεντόνιγια ολοκλήρωσε τη δέσμευσή του στο Αφγανιστάν και τα τελευταία του μέλη επέστρεψαν χθες στα Σκόπια. Ο Πρόεδρος Πεντάροφδκι που τους υποδέθηκε είπε: «Δείξατε ότι οι στρατιώτες μας μπορούν να υπηρετήσουν με επιτυχία σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή». Ο κ. Πεντάροφσκι στη συνέχεια αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στην Κροατία.
ΤΙΡΑΝΑ. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Ρέϊκερ θα βρίσκεται στα Τίρανα σήμερα , και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα. Η συνάντηση με τον Μπάσα θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του κόμματος.
ΤΙΡΑΝΑ. Μετά τις μάχες της Μαφίας για της ξαπλώστρες ο Ράμα δήλωσε ότι γ αστυνομία θα είναι παρούσα σε ολόκληρη την ακτογραμμή, και θα κατασχέσει «επί τόπου ξαπλώστρες, ομπρέλες και οποιαδήποτε άλλη βοηθητική δομή που δεν αντιστοιχεί στο εκδοθέν έγγραφο των Δήμων».
Η 30η Ιουνίου στην Ιστορία
1397. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Ένωση του Καλμάρ, υπό τη Βασίλισσα Μαργαρίτα.
1409. Η μάχη του Κάλιαρι, μεταξύ των οπαδών της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας και των δυνάμεων του Βασλείου Καταλονίας –Αραγώνος που έληξε με νίκη των Καταλανών που κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουν το νησί μετά από σχεδόν εκατό χρόνια προσπαθειών.
1520. Κατά τη θλιβερή νύχτα («νότσε τρίτσε»), οι Αζτέκοι αιφνιδίασαν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις τον Κονκισταδόρες και τους κατέσφαξαν αλλά ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν.
1544. Άλωση των Αιολίδων Νήσων στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Ο οθωμανικός στόλος από 180 πλοία επιτέθηκε στα νησιά και αιχμαλώτισε όλους τους επιζώντες, (περίπου 9.000 άτομα μόνο στο Λίπαρι) και τους πούλησε ως σκλάβους, με αποτέλεσμα τα νησιά να ερημώσουν. Αργότερα οι Αραγονέζοι της Σικελίας έστειλαν στις Αιολίδες για μόνιμη εγκατάσταση οικογένειες από τη Σικελία, την Καλαβρία και την Ισπανία.
1559. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι και πέθανε 10 ημέρες μετά. Ο θάνατος του προκάλεσε την απαγόρευση του σπορ των Κονταρομαχιών.
1570. Κατά τον 4ο Τουρκο-βενετικό πόλεμο αγήματα του βενετικού στόλου από 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι, με την βοήθεια των Μανιατών άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου στο Πόρτο Κάγιο που είχε ανεγερθεί από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1568.
1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ.
1758. Kατά τη διάρκεια του τρίτου πολέμου Σιλεσίας που έγινε στο πλαίσιο του επταετούς πολέμου 12000 άνδρες των Αψβούργων επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κοντά στο χωριό Ντομασόβ της Τσεχίας, σε ένα σώμα 30000 Πρώσων που μετέφερε εφόδια και ενισχύσεις στο Βασιλιά Φρειδερίκο τον Μέγα που πολιορκούσε το Όλομουτς. Οι Αυστριακοί κατέστρεψαν τη φάλαγγα των Πρώσων που είχαν 2,000 νεκρούς και 1,500 αιχμαλώτους. Η αυστριακή νίκη έσωσε το Όλομουτς και ο Πρωσικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μοραβία.
1764. Εμφανίστηκε το τέρας της Ζεβοντάν που επιτέθηκε σε μια βοσκοπούλα στην που κατάφερε να επιβιώσει επειδή την υπερασπίστηκαν τα σκυλιά της, δίνοντάς της χρόνο να καταφύγει ανάμεσα στα βόδια της, που κράτησαν μακριά το τέρας με τα κέρατά τους. Η κοπέλα έφτασε τελικά στο χωριό σώα και διηγήθηκε στους έκπληκτους χωρικούς το συμβάν. Σύμφωνα με την περιγραφή της, της επιτέθηκε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στους επόμενους μήνες, το Τέρας που τρομοκράτησε τη Γαλλία σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους κυρίως γυναίκες και παιδιά.
1793. Ο Ροβεσπιέρος απομάκρυνε από τους ορεινούς τους «λυσσασμένους» Ζακ Ρου, και Τεοφίλ Λεκλέρκ.
1800. Ο Αλή πασάς, επικεφαλής 10-15 χιλιάδων Τουρκαλβανών στρατιωτών εμφανίστηκε στις περιοχές των σουλιωτικών χωριών.
1810. Η Γαλλία αγόρασε το Πριγκιπάτο της Βηρυττού στην τιμή των 15 εκατομμυρίων φράγκων από το Βασίλειο της Βαυαρίας.
1848 . Υπό την πίεση των «μαζών» στο Βουκουρέστι παραιτήθηκε η «αντιδραστική» κυβέρνηση υπό τον Μητροπολίτη Νεόφυτο και οι στρατηγοί Οντομπέσκου και Σόλομον υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από το στρατό και να εγκαταλείψουν την Βλαχία. Σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της Βλαχίας που αποφάσισε να οργανώσει ένα σώμα εθελοντών που αργότερα θα αποτελούσαν τη βάση του στρατού.
1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε συμμαχία με τη Ρωσία, κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία.
1879. Στην Αίγυπτο καθαιρέθηκε από τον Σουλτάνο ο κεδίβης Ισμαήλ πασάς.
1884 . Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.
1907 . O λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης, ( Καπετάν Αμύντας) και οι άνδρες του εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί Κασάπτσε ή Χαψάσκι ,
ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Τέλλο Άγρα και τον οποίο κρέμασε στις 7 Ιουνίου, αφού τον βασάνισε απάνθρωπα και τον έσερνε ημιθανή στα γύρω χωριά για να κατατρομοκρατηθεί ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός!
1908. Στην ανατολική Σιβηρία, από την πτώση κομήτη ή αστεροειδούς που προκάλεσε σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κεντρική Ευρώπη κάηκε η περιοχή του ποταμού Τουγκούνσκα. (Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους)
1913. Το πρωί της 30ης Ιουνίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Σέρβους στη Μπρεγκάλνιτσα. Έτσι ξεκίνησε ο Β 'Βαλκανικός Πόλεμος, που διήρκεσε ένα μήνα. Η Βουλγαρία επηρεαζόμενη από την Αυστρο-Ουγγαρία ήθελε να απαγάγει καταλάβει τη «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Τουρκική εισβολή από τα ΝΑ στη Βουλγαρία. Ανακλήθηκε από τη Σόφια, ο πρέσβης της Ρουμανίας. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το νομοσχέδιο της άμυνας, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση του στρατού.
1916. 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου. Μεγάλη Πυρκαγιά στο Τατόι.
1925. Η κυβέρνηση του Θ. Πάγκαλου εμφανίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, ανέγνωσε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Πάγκαλος διακηρυξε: «Δι' ημάς δεν υπάρχει βενιζελισμός ή κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δυο ταύτα κόμματα πρόσωπα.
Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».
Η κυβέρνηση έλαβε 185 ψήφους και καταψηφίστηκε μόνο από 14 βουλευτές. Ακόμη και «ο πατέρας της Δημοκρατίας» πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του Πάγκαλου ότι... δε θα κηρύξει δικτατορία και τον υπερψήφισε! Από την ψηφοφορία απέσχαν τα Κόμματα των Προοδευτικών και Συντηρητικών Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος). Στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ο Θ. Σοφούλης όρθωσε το ανάστημά του και την καταδίκασε.
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επιτέθηκε στο Θ. Πάγκαλο ο δημοκρατικός πληρεξούσιος Π. Καρασεβδάς. Στη συνέχεια η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε 30μελή Επιτροπή την οποία «εξουσιοδότησε» να ψηφίσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Η Εθνοσυνέλευση θα κυρώσει τελικά το νέο Σύνταγμα και από 1ης Νοεμβρίου θα μετατρεπόταν σε απλή Βουλή και η θητεία της θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου.
1930. Υπογράφηκε η 3η Αγγλο-ιρακινή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Ιράκ. Συνεχίστηκε όμως η Βρετανική στρατιωτική παρουσία και η πρόσβαση των Ρότσιλντ στο πετρέλαιο της χώρας. Αποχώρησαν από τη Ρηνανία τα Γαλλικά στρατεύματα. Ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ με τη συμπαράσταση των Χέιντριχ , Χίμλερ, Γκέρινγκ, διέταξε τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο να συλλάβουν τα ηγετικά στελέχη των «Φαιοχιτώνων». Συνελήφθησαν ο Ερνστ Ρεμ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ, ο Στάϊνχουμπερ, ο Βόλφ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των Ταγμάτων Εφόδου. Που εκτελέστηκαν στις 2 Ιουλίου.
1936. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ απεύθυνε στην Κοινωνία των Εθνών έκκληση για βοήθεια ενάντια στην εισβολή της Ιταλίας στη χώρα του. Η Κοινωνία των Εθνών διέταξε κυρώσεις κατά της Ιταλίας, που δεν εφαρμόστηκαν.
1937. Η Τράπεζα της Γαλλίας εγκατέλειψε τον κανόνα του Χρυσού.
1944. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων στην Παραμυθιά ανάμεσα στο ΙΙ/16 Τάγμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ) και τους Τσάμηδες
Η επίθεση των ενόπλων Τσάμηδων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες.
Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού. Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες. Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ. 1946. Προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, (ΦΕΚ Α΄ 205), το Δημοψήφισμα με το ερώτημα της επανόδου του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι καθώς και μια μια τρίτη επιλογή υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
1948. Μετά τον σεισμό της 22ας Απριλίου των 6,3 Ρίχτερ,σεισμός 6,4 Ρίχτερ επληξε τη Λευκάδα με επίκεντρο στα βόρεια του νησιού. 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα χωριά ,Τσουκαλάδες, Άγιος Νικήτας, Δρυμώνας, Καλαμίτσι και Εξάνθεια. Στην πρωτεύουσα κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι περί τας 280 οικίες και 880 περίπου υπέστησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαράς ζημίας. Συνολικά στο νησί έπεσαν 1209 σπίτια και 1869 υπέστησαν σημαντικές ζημίες.
1949. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. σύνθεση της κυβέρνησης ήταν: Αλέξανδρος Διομήδης πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Α΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος Β΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Μελάς υπουργός Δικαιοσύνης Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Τσάτσος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού Δημήτριος Χέλμης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαύρος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εις ον ανατίθεται προσωρινά η άσκησις καθηκόντων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σταύρος Νικολαΐδης υπουργός Δημοσίων Έργων Πάνος Χατζηπάνος υπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Παπαδογιάννης υπουργός Ανοικοδομήσεως Δημήτριος Βουρδουμπάς υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, και Τηλεφώνων Χρήστος Γουλόπουλος υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Ροδόπουλος υπουργός Υγιεινής Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ευάγγελος Αβέρωφ υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών Εμμανουήλ Μαρινάκης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμανουήλ Λουλακάκης υπουργός Εργασίας Γεράσιμος Βασιλειάδης υπουργός Ναυτικών Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης υπουργός Αεροπορίας Μιχαήλ Αιλιανός υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών Βασίλειος Στεφανόπουλος.Κωνσταντίνος Κορόζος υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.
1950. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε την εντολή αμερικανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ιαπωνία να βοηθήσουν τη Δημοκρατία της Κορέας.
1955. Ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Άγγλο πρωθυπουργό Άντονι Ίντεν η πρόσκληση προς την Ελλάδα και τη Τουρκία σε τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
1958. Εφονεύθη υπό τουρκοκυπρίων παρά την Παλλουριώτισσα ο Ανδρέας Αναστασίου 42 ετών εκ Λευκωσίας.
1964.Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έδωσε εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης εξαιρέσεώς του. 1965. Αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της Κοινης Αγροτικής Πολιτικής ,Εναρξη της πρώτης μεγάλης κρίσης της ΕΟΚ με τηναποχή των Γάλλων Υπουργών από τα Συμβούλια..
1967. Έληξε στο Βουκουρέστι η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.
1968.Στη Γαλλία, η προεδρική πλειοψηφία κατέλαβε 354 από τις 456 έδρες της Εθνοσυνέλευσης στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 1970. Στο Λουξεμβούργο , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία άρχισαν διαπραγματεύσεις για προσχώρηση, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
1971.Τρεις Σοβιετικοί αστροναύτες ο Αντισυνταγματάρχης Γκεόργκι Ντομπροβόλσκι,ο Μηχανικός Πτήσης Βλάντισλαβ Βολκόφ και ο Μηχανικός Ερευνών Βίκτορ Πατσάεφ, έχασαν τη ζωή τους λόγω της αποσυμπίεσης του διαστημοπλοίου . Ο σχεδιασμός του πλοίου δεν περιελάμβανε διαστημικές στολές για το πλήρωμα. Το Σογιούζ ΙΙ, βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 570 ώρες και 22 λεπτά.
1992. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων με τον τίτλο του βαρόνη του Κέστεβεν.
1993. Στο Αζερμπαϊτζάν, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Σουράτ Χουσεϊνοφ έγινε πρωθυπουργός και ο Χαιντάρ Αλίεφ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Στην Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε η Ιδρυτική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης.
1995 . Η μουσουλμανική κυβέρνηση στο Σεράγεβο διέκοψε όλες τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για επιεική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας.
1996 . Κάτω από ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς παραιτήθηκε και μετέφερε τις αρμοδιότητες του στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Μετά την παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο Μεσιούτ Γιλμάζ ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός της Τουρκίας . Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης με 53,7% έναντι 45,7% του Άκη Τσοχατζόπουλου.
1997. Κίνα πήρε επίσημα τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
2003. Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μέκιτς, που κατηγορούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο Ομάρσκα κοντά στο Πρίεντορ, παραδόθηκε στις αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας και εκδόθηκε στην Χάγη.
2004. Ο Άγγλος Ύπατος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάτι Άσνταουν, απομάκρυνε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Κάλινιτς από τη θέση του και του απαγόρευσε κάθε δημόσια και πολιτική δραστηριότητα. Μαζί με τον Κάλινιτς απαγόρευσε σε 60 στελέχη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, να ασχολούνται με την πολιτική.
2010. Η Ιρλανδία βγήκε και επίσημα από την ύφεση. Ορκίστηκε η νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο.
2019 .Συνάντηση στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορεας ,στο χωριό Πανμουντζόμ,μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν. Για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός πρόεδρος πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.
Ιουνίου 29, 2021
Στην Σκιπερία χωρίς ΠΦΑΪΖΕΡ σαρώνουν τον Κορωνοϊό. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από τον Κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ από τα 3348 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, μόνο 1 πολίτης στα Τίρανα ήταν θετικός
Στη Σεβερνοματσεντόνιγια Καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα
Τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 2.887 τεστ και καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Τρία στα Δκόπια και από ένα στο Τετοβο, τη Στρούμιτσα και το Μπέροβο. Θετικότητα 0,2%. Για μία ακόμη ημέρα δεν αναφέρθηκε θάνατος ασθενούς από τον ΚΟΒΙΝΤ19 .Χθες έγιναν καλά ακόμα 10 ασθενείς.Ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν είναι 149.977, και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 221.
Στο Μαυροβούνιο, 26 νέα κρούσματα
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας από τα 1.235 που έγιναν επιβεβαιωθήκαν 26 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Θετικότητα 2,10% .Αναφέρθηκε και ο θάνατος ενός ασθενούς 69 ετών στο Μπαρ , ο οποίος συνδέεται με τη λοίμωξη .Ο συνολικός αριθμός θανάτων που συνδέονται με τη λοίμωξη ΚΟΒΙΝΤ-19 στο Μαυροβούνιο από την αρχή της πανδημίας είναι 1.610. Μέχρι τις 1500, είχε αναφερθεί η ανάρρωση 24 ασθενών. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στο Μαυροβούνιο ανέρχεται σε 280. Στο Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου στην Ποντγκορίτσα νοσηλεύονται 16 ασθενείς με ΚΟΒΙΝΤ 19, έξι από τους οποίους βρίσκονται επί του παρόντος σε κίνδυνο.
Στο Κοσσυφοπέδιο , 6 νέα κρούσματα και κανείς θάνατος
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι από τα 1933 δείγματα που ελήφθησαν εντοπίστηκαν έξι άτομα με λοίμωξη από τον Κορωνοιό. Η θετικότητα των τεστ ήταν 0,31%. Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκε η ανάρρωση δεκα ασθενών και κανείς θάνατος. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 166.
Ζντράβκο Κριβοκάπιτς «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέλη μέχρι το 2024».
Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, και το Μαυροβούνιο πρέπει να έχει έναν άνθρωπο το συντομότερο δυνατόν για να εκπροσωπήσει τα αποτελέσματα της χώρας μας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς στο συνέδριο «Εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». «Ελπίζω ότι θα κατανοήσουμε το μήνυμα που εστάλη σε όλους μας στη διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, όπου έχουν εκφραστεί όλες οι θετικές προθέσεις των κρατών μελών να είναι το Μαυροβούνιο το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Κριβοκάπιτς. και τόνισε : «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το Μαυροβούνιο που θα οδηγήσει την ποιότητα ζωής των πολιτών στο επόμενο επίπεδο» δήλωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «το 2024 είναι το έτος για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ».
Στη Ρουμανία 73 τα νέα κρούσματα
Διενεργήθηκαν περισσότερα από 29000 τεστ. Καταγράφηκαν και 6 θάνατοι ασθενών.
Μαζική δυσπιστία για τα θανατηφόρα εμβόλια στην Βουλγαρία. Κάτω από 14% των Βουλγάρων έχουν κάνει και τις δυο δόσεις.
Ο αριθμός των «πελατών» για τα Νατοϊκά πειραματικά εμβόλια μειώνεται. Ούτε με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ανοσοποίησης μάσησαν». Τον εμβολιασμό τους με 2 δόσεις έχουν ολοκληρώσει 790 901 άτομα.
Επι τροχάδην
ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί
του Κοσσυφοπεδίου ερεύνησαν τους Σέρβους από την κεντρική Σερβία, το
Μαυροβούνιο και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, οι οποίοι προσήρθαν στο Γκαζιμεστάν, για
να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση για Σέρβους ήρωες που έπεσαν στη Μάχη του
Κοσσυφοπεδίου το 1389, στην οποία χοροστάτησε ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος . Η
αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ερεύνησε τα
αυτοκίνητα και έκανε σωματική έρευνα των
Σέρβων και κατέσχεσαν μπλουζάκια και σημαίες που η αστυνομία αξιολόγησε ως «προκλητικά».
Ένας Σέρβος από την Ποντγκόριτσα, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει
αστυνομικούς από το κάνουν σωματική έρευνα
σε μια καλόγρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε
στην Πριστίνα.
Ο Διευθυντής
του Γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς
χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της αστυνομίας προς τον
σερβικό λαό και είπε ότι θα ενημερώσει
τη διεθνή κοινότητα, τις Βρυξέλλες, και τον ειδικό απεσταλμένο για το διάλογο,
Μίροσλαβ Λάϊτσακ.
«Κάποιος
θέλει με επίδειξη δύναμης να στείλει στους
Σερβους το μήνυμα ότι δείξει δεν έχουν το δικαίωμα να τιμήσουν τους ήρωες τους στον
τόπο τους. Ήρθαμε για να γιορτάσουμε την Ημέρα του Αγίου Βίτου και να στείλουμε μηνύματα ειρήνης. Τα μηνύματα
αυτά εστάλησαν επίσης από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον Πατριάρχη
Σερβίας Πορφύριο» , δήλωσε ο Πέτκοβιτς.
Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς ζήτησε από τις αρχές της Πριστίνα να ανακοινώσουν εάν και γιατί συνέλαβαν τον μαυροβούνιο πολίτη και τόνισε ότι, εάν δεν είναι ο δράστης εγκλήματος, θα πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ απέστειλε επιστολή στον πρεσβευτή της Εσθονίας, ο οποίος κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενημερώνοντάς τον ότι η Υπουργός Εξωτερικών Μπισέρα Τουρκόβιτς δεν έχει εξουσιοδότηση να απευθυνθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας , που θα ασχοληθεί με την παραίτηση του Βαλεντίν Ίνζκο.
Η
συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί η
παραίτηση του Βαλεντίν Ίνζκο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Είχαν προηγηθεί
προσπάθειες ορισμένων χωρών, δια της Εσθονικής Προεδρίας να παρακάμψουν αυτό το
θέμα και έτσι να νομιμοποιήσουν σιωπηρά την εκλογή νέου ύπατου εκπροσώπου στη
Βοσνία Ερζεγοβίνη.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδέχθηκε την εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών της Σερβίας, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και τις συνεχάρη για την επιτυχία τους και τις ευχαρίστησε που έφεραν το χρυσό μετάλλιο στην Σερβία την Ημέρα του Αγίου Βίτου.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βούτσιτς, ο Ζάεφ και ο Ράμα θα συζητήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για το Μικρό Σένγκεν .Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι αναμένει ότι θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σε αυτή τη συνάντηση.
ΡΩΜΗ. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» δρουν στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά σε τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου , δήλωσε τη η υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών της Σερβίας Μάγια Γκόϊκοβιτς.
ΣΚΟΠΙΑ. Η αμερικανίδα
Ανθύπατη δήλωσε ότι «το μέλλον της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι η συνέχιση
της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ».
ΤΙΡΑΝΑ. Το δημόσιο χρέος της Αλβανίας θα φθάσει το 82,4% του ΑΕΠ φέτος. Η Αλβανική Μαφία μετά την «μάχη της ξαπλώστρας» στον Βορρά έκαψε ξαπλώστρες σε παραλία του Νότου στους Δριμάδες.
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Περίπου το 40% των επιχειρηματιών στα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να προσλάβουν Ρομά, ακόμη και όταν πληρούν τις προϋποθέσεις, και το 63% των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων δεν θέλουν τα παιδιά τους να παραμείνουν στην ίδια τάξη με τα παιδιά των Ρομά, σύμφωνα με την έρευνα του «Βαλκανικού Βαρόμετρου 2021».
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου χθες, ανέφεραν ότι θα αναγκαστούν να ριζοσπαστικοποιήσουν τις διαδηλώσεις τους εάν δεν υπάρξει σύντομα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και τον υπουργό Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιλόικο Σπάϊτς.
«Το
ότι έχουμε δίκιο δεν σημαίνει ότι η υπομονή μας θα διαρκέσει επ' αόριστον»,
είπε ο εκπρόσωπος τους
Σε
επιστολή τους προς τον Κριβοκάπιτς, οι κτηνοτρόφοι απαιτούν από την κυβέρνηση
να διαθέσει χρήματα από το αποθεματικό του προϋπολογισμού και να πληρωθεί πέντε
λεπτά ανά λίτρο γάλακτος που παράγεται από τις αρχές του έτους μέχρι να
σταθεροποιηθούν οι τιμές της αγοράς.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σήμερα θα γίνει η ψηφοφορία
επί της πρώτης πρότασης Μομφής που
κατέθεσε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι εμπνευστές της πρότασης κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα,
ότι οδηγεί τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση και ότι ωθεί την οικονομία της χώρας στο
χείλος της καταστροφής .Ο αρχηγός του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος Λούντοβιτς
Ορμπάν δήλωσε ότι ο συνασπισμός αποφάσισε ότι οι βουλευτές του θα παραστούν
στις συζητήσεις αλλά δεν θα ψηφίσουν επί της πρότασης. Στις δημοτικές εκλογές
που έγιναν την Κυριακή σε έξι πόλεις η προσέλευση ψηφοφόρων ήταν πάνω από 50%,
και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.
Η 29η Ιουνίου στην Ιστορία
ο ίδιος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων στην Ρενς στις
29 Ιουνίου 922, ως Ροβέρτος Α΄
983. Οι Σλάβοι που ζούσαν ανατολικά του ποταμού του Έλβα διέσχισαν τον παραπόταμο του Ελβα , Χάβελ και εισέβαλαν στο έδαφος της Επισκοπής Χάβελμπεργκ.
Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Σλαβική Επανάσταση ενάντια στον Χριστιανισμό και την υποταγή στο γερμανικό βασίλειο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .
1128. Ο Κορράδος Γ' στέφτηκε στο Μιλάνο , από τον αρχιεπίσκοπο Άνσελμο Ε΄. βασιλιάς της Λομβαρδίας.
1149 . Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώθηκε στη μάχη του Ινάμπ, όπου οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον Νουρεντίν Ζενγκί. Το κεφάλι του κόπηκε από τον Σιρκού τον θείο του Σαλαντίν και απεστάλη μέσα σε ένα ασημένιο κουτί σαν δώρο στον χαλίφη της Βαγδάτης.
1174 . Η Πολτάβα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Χρονικό Υπάτιεφ, με το όνομα Ιππολάβα. Το όνομα Πολτάβα εμφανίστηκε το 1430.
1236. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς της Καστίλης Φερδινάνδος Γ κατέλαβε την Κόρδοβα.
1312. Ο βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο του Λουξεμβούργου, Ερρίκος Ζ΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πρώτη στέψη Αυτοκράτορα από την πτώση των Χοενστάουφεν.
1400. Άρχισε η βασιλεία του Αλέξανδρου Α του Καλού στη Μολδαβία που διήρκεσε μέχρι την 1 Ιανουαρίου 1432.
1444. Μεγάλη Νίκη του Σκεντέρμπεη εναντίον των Τούρκων σε μάχη βόρεια της Επισκοπής, στην πεδιάδα του Τορβιόλ. Στη μάχη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.000 Τούρκοι και άλλοι 2.000 συνελήφθησαν. Ο Στρατός του Σκεντέρμπεη από 8000 Ιππείς και 7000 πεζούς είχε 4.000 νεκρούς και τραυματίες. Μετά τη Μάχη του Τορβιόλ ακολούθησε ο πόλεμο που διήρκεσε ένα τέταρτο του αιώνα 1540. Στο Βίτενμπεργκ, στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάηκε ζωντανή ως μάγισσα η Πρίστα Φρουμπότιν μαζί με έναν από τους γιούς της και δυο συνεργούς. .
1570. Κατά τον Πέμπτο Βενετοτουρκικό Πόλεμο για την Κύπρο 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι σε συνεργασία με τους Μανιάτες άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου του Πόρτο Κάγιο.
1617. Ο αρχιδούκας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων, Φερδινάνδος Β΄, αφού εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, στέφτηκε στην Πράγα ως βασιλιάς της Βοημίας.
1659. Κατά τον Ρωσοπολωνικό πόλεμο του 1654-1667 έγινε η μάχη του Κονοτόπ μεταξύ ενός συνασπισμού Πολωνών Τατάρων της Κριμαίας και ουκρανών Κοζάκων των οποίων ηγείτο ο χατμάνος Ιβάν Βιχόφσκι, με τον ρωσικό Τσαρικό Στρατό που οδηγούσαν ο πρίγκιπας Τρουμπέτσκοϊ , ο Σιμιόν Ποζάρσκι και ο Σιμιόν Λβόβ και με τους οποίους συνέπρατταν 6500 Κοζάκοι του Ιβάν Μπέζπαλι, και οι οποίοι πολιορκούσαν τους 4000 άνδρες Φρουράς του Οχυρού Κονοτόπ. Οι Ρώσοι ήσαν 28600. Ο συνασπισμός διέθετε, 30.000 Τατάρους υπό τον Χάνο Μεχμέτ Δ, 4000 Πολωνούς ενισχυμένους με 3000 Μολδαβούς μισθοφόρους , και 16000 Κοζάκους. Ο συνασπισμός του Βιχόφσκι νίκησε τους Ρώσους και τους συμμάχους τους και ανάγκασε τον ρωσικό στρατό να διακόψει την πολιορκία του Κονότοπ. Οι απώλειες των Ρώσων σε νεκρούς ήταν 4,769, και των Κοζάκων του Μπέζπαλι, περίπου 2000. Από τους Κοζάκους του Βιχόφσκι σκοτώθηκαν 4000 ενώ από τους Τατάρους 3-6000. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της μάχης ενέτεινε τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των Κοζάκων στην και οδήγησε στην απομάκρυνση του Βιχόφσκι από την εξουσία μερικούς μήνες αργότερα .
1715. Στο Πολιορκημένο Ναύπλιο ο Σερασκέρης ζήτησε την παράδοση της Πόλης. Οι Κάτοικοι δήλωσαν στον φρούραρχο ετοιμοι να πολεμήσουν.
Ο Φρούραρχος απάντησε ότι τα κλειδιά της πόλης κρέμοντααν από τα Κανόνια από όπου μπορούσαν να τα πάρουν οι Τούρκοι. Σφαγή των αιχμαλώτων από την Ακροκόρινθο κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου, για να τρομοκρατηθούν οι υπερασπιστές της Πόλης.
1729. Καταστρεπτικός σεισμός στη Ζάκυνθο. «κατέπεσαν ουρανόθεν τρεις σφαίρες πύριναι εις τοποθεσίας Σωτήρος, Αλυκών και Σχιναρίου. Αι δονήσεις κράτησαν 28 ημέρες..»
1797. 1.500 Δημοκρατικοί Γάλλοι μαζί με 400 μισθοφόρους της Βενετιάς, αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, όπου τους υποδέχθηκε «ένα έξαλλο από ενθουσιασμό πλήθος», με επικεφαλής τον ορθόδοξο Επίσκοπο Μάντζαρο Χαλκιόπουλο, που προσέφερε στον στρατηγό Ζεντιλύ ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λομβαρδίας και διόρισε τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ιταλίας.
1807. Ο Ρώσος ναύαρχος Ντμίτρι Σενιάβιν νίκησε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Άθω.
1822. Η Μάχη της Πλάκας Ο Ομέρ Βρυώνης, επιτέθηκε στο Σώμα του Μάρκου Μπότσαρη από 1200 άνδρες που πάγαιναν προς βοήθεια των Σουλιωτών, στην Πλάκα. Οι Οθωμανοί υπερίσχυσαν και ο Μπότσαρης οπισθοχώρησε στο Πέτα έχοντας χάσει 100 άνδρες.
1850. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε Πατριαρχικό Τόμο που όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή από Σύνοδο αρχιερέων με πρόεδρο το Μητροπολίτη Αθηνών και ελεύθερα από κάθε κυβερνητική επέμβαση.
1866. Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας.
1874. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει».
1881. Στο Σουδάν, ο ιεροκήρυκας Μουχαμάντ Αχμαντ ανακήρυξε τον εαυτό του Μαχντί ( δηλαδή Μεσσίας), και ξεκίνησε την εξέγερση των νομάδων στο Σουδάν ενάντια στην τυραννία των Ευρωπαίων.
1882 .Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο σύστημα παροχής νερού από πέντε βαθιά πηγάδια.
1906. Ο Καστοριανός μακεδονομάχος Σπυρίδων Δούκης το πρωτοπαλίκαρο του Γεώργιου Λεπιντάτου, (καπετάν Αρκούδα), έπεσε μαχόμενος εναντίον του Οθωμανικού στρατού στη Μάχη του Τσουρχλίου, (Άγιος Γεώργιος) Γρεβεβών.
1921. Άρχισε η μεγάλη θερινή επίθεση της ελληνικής στρατιάς στη Μ. Ασία, (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) , με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. Απόπειρα δολοφονίας στο Βελιγράδι κατά του Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς.
1929.Ο Κονδύλης κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο επισήμανε τις ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1931. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ. Μέλη της οργανώσεως «Εθνική Ένωσις Ελλάς» έβαλαν φωτιά στον Εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης
1934. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Ιουνίου ξεκίνησε το Κύμα των εκκαθαρίσεων των ταγμάτων Εφόδου. Ήταν η λεγόμενη νύχτα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λιεπάγια. Επίθεση των γερμανικών και Φινλανδικών στρατευμάτων στο Μουρμάνσκ. Στην Ερζεγοβίνη, οι Ουστάσι σκότωσαν 140 Σέρβους.
1942. Οι δυνάμεις του Άφρικα Κορπ υπό τον Ρόμελ, έφθασαν στο Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Έκανε πρεμιέρα στο Λένινγκραντ η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς
1943. Στο Κρούσεβατς, της Σερβίας ο γερμανικός στρατός εξετέλεσε 600 Σέρβους πολίτες σε αντίποινα. Στην Ερζεγοβίνη οι Ουστάσι εκτέλεσαν 183 Σέρβους χωρικούς και έκαψαν τα χωριό Γκάσκα.
1944. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Μπομπρουίσκ στη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί.
Η σφαγή στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης. Άνδρες της Μεραρχίας «Χέρμαν Γκέρινγκ» που στάθμευε στην περιοχή, εκτέλεσαν 244 αμάχους σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών νεαρών στρατιωτών της Βέρμαχτ, από παρτιζάνους.
1945. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης της Ρουθηνίας των Καρπαθίων που ενσωματώθηκε στην Ουκρανία.
1947. Στο Καλμάρ της Σουηδίας καταγράφηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου. Το ίδιο ρεκόρ είχε ήδη καταγραφεί 14 χρόνια νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, 1933.
1957. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης υιοθέτησε την απόφαση «Σχετικά με την αντικομματική ομάδα Μαλένκοφ, Μολότοφ, Καγκάνοβιτς και Σεπίλοφ και όσων εντάχθηκαν σε αυτή» και στήριξε τον Χρουστσόφ.
1958. Στην Πάφο της Κύπρου, σε έκτροπα των Τουρκοκυπρίων ,δολοφονήθηκε από Τούρκους μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου.1965 .Η Ομάδα Μητσοτάκη- Κόκα, επιτέθηκε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου με άρθρο στην "Ελευθερία".
1967. Βαφτίστηκε ο διάδοχος Παύλος.
1973. Στη Χιλή εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των τεθωρακισμένων του οποίου ηγείτο ο αντισυνταγματάρχης Ρομπέρτο Σούπερ και είχε οργανωθεί από την εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα «Πατρίδα και Ελευθερία». Τα 16 τεθωρακισμένα του Σούπερ και οι 80 άνδρες του περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο, «Λα Μονέδα». Το πραξικόπημα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους νομιμόφρονος από τον στρατηγό Κάρλος Πράτ. Υπήρχαν 4 πολίτες νεκροί και ο Αργεντινός οπερατέρ Λεονάρντο Χένριχσεν/
1974. Η Ισαβέλα Περόν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής αντικαθιστώντας τον άρρωστο σύζυγό της Χουάν Περόν, που πέθανε δυο ημέρες μετά.
1982. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Λίβανο και εγκλώβησαν τον Γιασέρ Αραφάτ στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού.
1987.Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», ενώ ο Αντρέας βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
1988. Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.
1991.Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν το Σέρβο πολιτικό Γιόβαν Γιακόβλιεβιτς, μπροστά στο σπίτι του. Ήταν ο τρίτος Σέρβος που δολοφονήθηκε στο Βούκοβαρ πριν από τον πόλεμο.
1993.Επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν.
1995. Με συλλείτουργο του Ιωάννη Παύλου Β' και του Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βατικανό.
1996.Στην Τουρκία, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός ο Νετσμετίν Ερμπακάν.
1997. Νίκη των σοσιαλιστών στις αλβανικές εκλογές. Πήραν 80 από τις 155 έδρες.
1998. Η Γιούρομπαγκ πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Ο πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, αυτοκτόνησε στη φυλακή στη Χάγη.
1999. Στη Σερβία, με συγκέντρωση στο Τσάτσακ ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2002. Τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός λόγω «ελαττωματικού» πυροκροτητή , κοντά στα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στον Πειραιά. Ναυμαχία μεταξύ σκαφών της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα.
2004. Οι 25 διάλεξαν το ιουδαίο Μεράνο Μπαρούχ (Μπαρόζο), ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι. Ανανεώθηκε για μία πενταετία η θητεία του Υπάτου Χαβιέ Τσογλάνα. Επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο Δικαστήριο της Χάγης, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κράινα, Μίλαν Μπάμπιτς.
2008.Στην Πόλη του Βατικανού, ο Πάπας Βενέδικτος εγκαινίασε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον εορτασμό των 2000 ετών , (χωρίς καμία ιστορική θεμελίωση), από τη γέννηση του Αγίου Παύλου.
2011. Με 155 ψήφους πέρασε στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
2012. Εκδόθηκε Ψήφισμα 2054 του Συμβουλίου Ασφαλείας των
Ηνωμένων Εθνών, για τη σύσταση Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Δίωξη προσώπων που
ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς
ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ρουάντα, και των πολιτών
της Ρουάντα που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες τέτοιες παραβιάσεις που
διαπράχθηκαν στο έδαφος γειτονικών κρατών, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της
31ης Δεκεμβρίου 1994.
2015. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι τράπεζες έμειναν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, λόγω των Κάπιταλ Κοντρόλς. Επαναλειτούργησε το τεμπελχανείο Βορείου Ελλάδος.2016. Γενικές εκλογές στη Μογγολία.