Ιουνίου 29, 2021

Επι τροχάδην

 

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί του  Κοσσυφοπεδίου ερεύνησαν  τους Σέρβους από την κεντρική Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, οι οποίοι προσήρθαν στο Γκαζιμεστάν, για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση για Σέρβους ήρωες που έπεσαν στη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, στην οποία χοροστάτησε ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος . ‎Η αστυνομία  του Κοσσυφοπεδίου ερεύνησε τα αυτοκίνητα και έκανε σωματική έρευνα των  Σέρβων και κατέσχεσαν μπλουζάκια και σημαίες που η αστυνομία  αξιολόγησε ως «προκλητικά». ‎

‎ ‎Ένας Σέρβος από την Ποντγκόριτσα, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει αστυνομικούς από το κάνουν σωματική έρευνα  σε μια καλόγρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Πριστίνα. ‎

Ο Διευθυντής του Γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της αστυνομίας προς τον σερβικό λαό και είπε ότι  θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα, τις Βρυξέλλες, και τον ειδικό απεσταλμένο για το διάλογο, Μίροσλαβ Λάϊτσακ. ‎

«‎Κάποιος θέλει με επίδειξη δύναμης  να στείλει στους Σερβους το μήνυμα ότι δείξει δεν έχουν το δικαίωμα να τιμήσουν τους ήρωες τους στον τόπο τους. Ήρθαμε για να γιορτάσουμε την Ημέρα του Αγίου Βίτου  και να στείλουμε μηνύματα ειρήνης. Τα μηνύματα αυτά εστάλησαν επίσης από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο» , δήλωσε ο Πέτκοβιτς.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς ζήτησε από τις αρχές της Πριστίνα να ανακοινώσουν εάν και γιατί συνέλαβαν τον  μαυροβούνιο πολίτη και τόνισε  ότι, εάν δεν είναι ο δράστης  εγκλήματος, θα πρέπει να αφεθεί ‎ ‎αμέσως ελεύθερος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ απέστειλε επιστολή στον πρεσβευτή της Εσθονίας, ο οποίος κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενημερώνοντάς τον ότι η Υπουργός Εξωτερικών  Μπισέρα Τουρκόβιτς δεν έχει εξουσιοδότηση να απευθυνθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας , που θα ασχοληθεί με την παραίτηση του Βαλεντίν Ίνζκο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί η παραίτηση του Βαλεντίν Ίνζκο, θα πραγματοποιηθεί ‎σήμερα. Είχαν προηγηθεί προσπάθειες ορισμένων χωρών, δια της Εσθονικής Προεδρίας να παρακάμψουν αυτό το θέμα και έτσι να νομιμοποιήσουν σιωπηρά την εκλογή νέου ύπατου εκπροσώπου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδέχθηκε  την εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών της Σερβίας, η οποία κέρδισε  το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και τις  συνεχάρη για την επιτυχία τους και τις ευχαρίστησε που έφεραν το χρυσό μετάλλιο  στην Σερβία την Ημέρα του Αγίου Βίτου. ‎

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βούτσιτς, ο Ζάεφ και ο Ράμα  θα συζητήσουν σήμερα  μέσω τηλεδιάσκεψης για το Μικρό Σένγκεν .Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι αναμένει ότι θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σε αυτή τη συνάντηση.

ΡΩΜΗ. Υπάρχουν  στοιχεία που δείχνουν ότι πυρήνες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» δρουν στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά σε τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου , δήλωσε τη η υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών της Σερβίας Μάγια Γκόϊκοβιτς.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  «Ο Ζάεφ πρέπει να παραιτηθεί και να διεξαγάγει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αρχηγός του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν Μίτσκοσκι. Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χριστιάν  Μίτσκοσκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, όπου παρευρίσκεται στη Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι  «ο Ζάεφ πρέπει να παραιτηθεί να φύγει αμέσως και να ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές!» . «Οι πολίτες αποφάσισαν να ηγηθώ της Μακεδονίας, και επομένως δεν υπάρχει λόγος  για παραιτήσεις και πρόωρες εκλογές», απάντησε ο Ζάεφ από τα Σκόπια, και υπογράμμισε ότι, ¨είναι σημαντικό να επιβληθεί ο περιβαλλοντικός φόρος, και αν όχι από την 1η Ιουλίου θα γίνει αργότερα».

ΣΚΟΠΙΑ. Η αμερικανίδα Ανθύπατη δήλωσε ότι «το μέλλον της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι η συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ».

ΤΙΡΑΝΑ. Το δημόσιο χρέος της Αλβανίας θα φθάσει το 82,4% του ΑΕΠ φέτος.        Η Αλβανική Μαφία μετά την «μάχη της ξαπλώστρας» στον Βορρά έκαψε ξαπλώστρες σε παραλία του Νότου στους Δριμάδες.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Περίπου το 40%  των επιχειρηματιών  στα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να προσλάβουν Ρομά, ακόμη και όταν πληρούν τις προϋποθέσεις, και το 63% των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων δεν θέλουν τα παιδιά τους να παραμείνουν στην ίδια τάξη με τα παιδιά των Ρομά, σύμφωνα με την έρευνα  του «Βαλκανικού Βαρόμετρου 2021». ‎

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου χθες, ανέφεραν ότι θα αναγκαστούν να ριζοσπαστικοποιήσουν τις διαδηλώσεις  τους εάν δεν υπάρξει σύντομα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και τον υπουργό Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιλόικο Σπάϊτς.

«Το ότι έχουμε δίκιο δεν σημαίνει ότι η υπομονή μας θα διαρκέσει επ' αόριστον», είπε ο εκπρόσωπος τους

Σε επιστολή τους προς τον Κριβοκάπιτς, οι κτηνοτρόφοι απαιτούν από την κυβέρνηση να διαθέσει χρήματα από το αποθεματικό του προϋπολογισμού και να πληρωθεί πέντε λεπτά ανά λίτρο γάλακτος που παράγεται από τις αρχές του έτους μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές της αγοράς. ‎

 

 

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σήμερα θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρώτης πρότασης Μομφής  που κατέθεσε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού. Οι εμπνευστές της πρότασης κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, ότι οδηγεί τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση και ότι ωθεί την οικονομία της χώρας στο χείλος της καταστροφής .Ο αρχηγός του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος Λούντοβιτς Ορμπάν δήλωσε ότι ο συνασπισμός αποφάσισε ότι οι βουλευτές του θα παραστούν στις συζητήσεις αλλά δεν θα ψηφίσουν επί της πρότασης. ‎ Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε έξι πόλεις η προσέλευση ψηφοφόρων ήταν πάνω από 50%, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου