Ιουνίου 30, 2021

Επι τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αλβανία αναφέρεται ως η κύρια χώρα παραγωγής κάνναβης στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο για την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με την φετινή παγκόσμια έκθεση για τα ναρκωτικά , που δημοσιεύθηκε από την UNODC, το παγκόσμιο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Οι μεγάλες χασισοπαραγωγοί χώρες στον κόσμο,  είναι κατά σειρά, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, οΛίβανος, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, και 6η η Σκιπερία. Στην έκθεση καταγράφονται 71 χώρες . Στην Ευρώπη η Αλβανία είναι  μπροστά από τους ανταγωνιστάς της, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η Ισπανία αναφέρεται ως η όγδοη στον κόσμο, ενώ η Ολλανδία είναι η ένατη. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα αλβανικά δίκτυα, ελέγχουν το εμπόριο κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη, και εφαρμόζουν το λεγόμενο κάθετο «επιχειρηματικό μοντέλο»,  που αποκλείει τρίτα μέρη και διαχειρίζεται τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη  ότι «το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται ποτέ να λάβει έδρα στον ΟΗΕ .   Η είσοδος της Πρίστινα στον ΟΗΕ  δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, καθώς, κάποιοι άλλοι μπορούν να αποφασίσουν διαφορετικά σε 10, 20 ή 30 χρόνια, ωστόσο, σε ότι αφορά στη Σερβία, η Πρίστινα  δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΟΗΕ»‎, είπε. και τόνισε ότι «η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό», και ότι «ο λαός  θα αποφασίσει, στο τέλος». Ο κ. Βούτσιτς και ανέφερε ότι αναμένει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών το επόμενο έτος.‎ Ερωτηθείς εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος, ο Βούτσιτς δήλωσε  ότι δεν μπορεί να το πει αυτό τη δεδομένη στιγμή  και ότι «θέλει να δει ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι του».‎

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε   ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα δεχθεί νέο Ύπατο Εκπρόσωπο στη  μόνο εάν διοριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί «με άτομα με αμφίβολη ‎εντολή».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ευρωβουλευτή Βιόλα φον Κράμον έχει υπερβεί κάθε μέτρο πολιτικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δουλεύοντας συστηματικά για να αμφισβήτηση  τη φρίκη στην οποία εξακολουθούν να εκτίθενται  οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς. ‎

‎ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρέσβειρα της Κίνας στη Σερβία Τσεν Μπο δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και πιστεύει ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του Ψηφίσματος 1244 και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ‎ ‎ ‎ ‎

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ρίστο Γιοβάνοβιτς από την Ποντγκόριτσα ανακρίθηκε στημ Εισαγγελική Υπηρεσία στην Πριστίνα ως ύποπτος για το φερόμενο ποινικό αδίκημα υποκίνησης εθνικού και θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας, δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης Γιοβάνα Φίλιπιτς. ‎Το Δημοκρατικό Μέτωπο του Μαυροβουνίου ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να απαιτήσει από το αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο την άμεση απελευθέρωση του Ρίστο Γιοβάνοβιτς, και ανακοίνωσε ότι, διαφορετικά, θα οργανώσει διαδηλώσεις μπροστά από την πρεσβεία του ψευδοκράτους στην Ποντγκόριτσα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , SDS, PDP και DNS - υιοθέτησαν την Τρίτη στη Μπαγιαλούκα πλατφόρμα κοινής δράσης για τις γενικές εκλογές του προσεχούς έτους.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρόταση μομφής των Σοσιαλδημοκρατών συγκέντρωσαε χθες το βράδυ 201 ψήφους υπέρ ενώ για να πέσει η κυβέρνηση χρειάζονταν 234 ψήφοι. Δε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες το 68,1% του δείγματος απάντησε ότι «τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση» και μόνο το 25% πιστεύει ότι η κατεύθυνση είναι η σωστή .‎

Η Ρενάτε Βέμπερ ,θα παραμείνει  Διαμεσολαβήτρια μετά  την χθεσινή την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η απόλυση της ήταν παράνομη  αποδοχή καταγγελίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο από τη σοσιαλδημοκρατική και αντισυνταγματική . Το Δικαστήριο εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι η Βέμπερ θα επιστρέψει στη δουλειά της μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστηρίου στην Επίσημη Εφημερίδα.

«Η λιτότητα δεν οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα μετά την οικονομική κρίση του 2008 και ούτε αποτελεί λύση για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις μετά τη συνάντησή του με πρεσβευτές της ΕΕ  στο Βουκουρέστι την Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση ξοδεύοντας χρήματα, επενδύοντάς τα σε υποδομές, στην πραγματική οικονομία, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας το 2021 σε 6% από 3%  πουν ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2024, είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς στο συνέδριο «Εννέα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». «Ελπίζω ότι θα κατανοήσουμε το μήνυμα που εστάλη σε όλους μας στη διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, όπου έχουν εκφραστεί όλες οι θετικές προθέσεις των κρατών μελών να είναι το Μαυροβούνιο το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Κριβοκάπιτς.‎

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία της Τσετίνιε βρήκε περίπου ένα ενάμιση κιλό μαριχουάνας  και συνέλαβε έναν 30χρονο άνδρα από τη Μπούντβα.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά από 19 χρόνια, ο Στρατός της Σεβερνοματσεντόνιγια  ολοκλήρωσε τη δέσμευσή του στο Αφγανιστάν και τα τελευταία του μέλη επέστρεψαν χθες στα Σκόπια. Ο Πρόεδρος Πεντάροφδκι που τους υποδέθηκε είπε: «Δείξατε ότι οι στρατιώτες μας μπορούν να υπηρετήσουν με επιτυχία σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή». Ο κ. Πεντάροφσκι στη συνέχεια αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στην Κροατία.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Ρέϊκερ θα βρίσκεται στα Τίρανα σήμερα , και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα. Η συνάντηση με τον Μπάσα θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του κόμματος.

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά τις μάχες της Μαφίας για της ξαπλώστρες ο Ράμα δήλωσε ότι γ αστυνομία θα είναι παρούσα σε ολόκληρη την ακτογραμμή, και θα κατασχέσει «επί τόπου ξαπλώστρες, ομπρέλες και οποιαδήποτε άλλη βοηθητική δομή που δεν αντιστοιχεί στο εκδοθέν έγγραφο των Δήμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου