Δεκεμβρίου 10, 2020

Ρουμανία: Ο Γιοχάνις υποστηρίζει και τον Ερντογάν και την Ελλάδα και την Κύπρο και ο Όρμπαν δεν συμφωνεί με την ανάθεση της εντολής στον Τσιόλος

Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις είχε χθες ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την προεδρική διοίκηση, η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. 
Ο Γιοχάνις αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, υποστήριξε τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ρουμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο
Ο πρόεδρος του Εθνικού Φιλελευθέρου Κόμματος ,(NLP), Λουντοβίκ Όρμπαν, συναντήθηκε χθες στο προεδρικό με τον Κλάους Γιοχάνις και του παρουσίασε το «τριπρόσωπο» για να διαλέξει εντολοδόχο πρωθυπουργό , Το «τριπρόσωπο» περιλάμβανε τον Νικολάε Τσιούκα, που ανέλαβε πρωθυπουργός μετά την π[παραίτηση του κ. Όρμπαν, τον Φλορίν Τσίτου και τον Μαρσέλ Μπόλος.
 Μετά τη συζήτηση με τον πρόεδρο, Όρμπαν επέστρεψε στο κόμμα, όπου, από τις 18:00, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνος να υποστηριχθεί ως νέος πρωθυπουργός ο Φλορίν Τσίτου. 
Το άλλο κυβερνητικό Κόμμα, η Συμμαχία των Νταν Μπάρνα και Ντάτσιαν Τσιόλος απάντησε δια του Καταλίν Ντρούλα ότι «δεν υπάρχουν κυβερνήσεις που σχηματίζονται στην τηλεόραση» και ότι ο Συνασπισμός θα πάει στο προεδρικό το Σάββατο με πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσιόλος . 
Ο Ντρούλα κατέστησε σαφές ότι το «USR- PLUS» δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημη ή άτυπη συζήτηση με το NLP επί του θέματος. Ο λόγος της μη επαφής ήταν όπως έπε ότι «περιμέναμε να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Τώρα γνωρίζουμε ότι έχουμε 80 βουλευτές από το USR-PLUS και 131 από το NLP».  
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μαρσέλ Τσιόλακου δήλωσε ότι η πρόταση του NLP για να γίνει πρωθυπουργός, ο Φλορίν Τσιτσού, « αποτελεί κοροϊδία του εκλογικού σώματος». «Ο Τσίτου είναι ο νεκροθάφτης της ρουμανικής οικονομίας», είπε. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που ήρθε πρώτο δήλωσε δικαιούται να ονομάσει εκείνο τον πρωθυπουργό, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών. 
Οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτείνουν τον Δρ Αλεξάντρου Ραφίλα, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για τη θέση του πρωθυπουργού. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι πρόθυμο να αποδεχθεί δύο επιλογές: Είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είτε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού. 
Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα «λείπει για δουλειές», αφού συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αλλά η επίσημη κλατανομή των εδρών θα γίνει σήμερα . Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν τελικά το 29,32% των ψήφων για τη Γερουσία και το 28,90% για τη Κάτω Βουλή. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα έλαβε 25,58% για τη Γερουσία και 25,19% για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η «USR Plus Alliance» πήρε το 15,86% για τη Γερουσία και το 15,37% για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Κόμμα για την Ένωση Ρουμάνων (AUR) έλαβε 9,17% των ψήφων για τη Γερουσία και 9,08% για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η UDMR των Ούγγρων συγκέντρωσε 5,89% για τη Γερουσία και 5,74% για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου