Δεκεμβρίου 10, 2020

Βουλγαρία/ Σεβερνοματσεντόνιγια :Διάλογος και με τον ειδικό απεσταλμένο αλλά και μέσω των καναλιών

 Επέστη ο χρόνος η κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια να εγκαταλείψει τη θέση ότι η Βουλγαρία αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και την ταυτότητα των πολιτών της ή το δικαίωμά τους να ονομάζουν τη γλώσσα τους όπως θέλουν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας. 

«Η Βουλγαρία δε δέχεται την εδραίωση της ταυτότητας των πολιτών της Σεβερνοματσεντόνιγια να γίνεται σε αντιπαράθεση με τα γειτονικά κράτη και εις βάρους των εθνικών συμφερόντων τους. Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη της να μη καταθέτει εκκρεμή ζητήματα στο πλαίσιο της ΕΕ και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά, τις αξίες και το κύρος της, η Βουλγαρία θα εξακολουθήσει να αναζητά μόνιμες λύσεις, που να επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη διαδικασία διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Βλάντο πήγε σαν φίλος στην Σόφια με «πολύ καλή θέληση» και άρχισε τις επαφές του με την φίλη Κατερίνα η οποία απηύθυνε έκκληση προς όλους και στις δύο πλευρές «να συνομιλούν περισσότερο μεταξύ τους παρά μέσω των ΜΜΕ». Στη συνέχεια ο Βλάντο τα είπε με τον φίλο Κράσιμιρ. Στα Σκόπια δεν άκουσαν την έκκληση της Αικατερίνας και όλοι τα είπαν στα Κανάλια Η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα μετά τη συνάντηση με τον Μπουτσκόφσκι δήλωσε ότι, «μόνο τα λόγια δεν είναι πλέον αρκετά» , και ότι η Σόφια, «αναμένει πλέον τις πράξεις». 

«Η Βουλγαρία έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με τα Σκόπια για τα αμφιλεγόμενα ζητήματα», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών , «για την εξεύρεση βιώσιμης και τελικής λύσης στα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις» και τόνισε πως, «είναι λάθος να μιλάμε για βέτο στην ΕΕ. Αυτό που έγινε είναι μια καταψήφιση του διαπραγματευτικού πλαισίου», είπε η Ζαχαρίεβα μετά από συνάντηση με τον Βλάντο Μπουτσκόφσκι που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Ειδικός Απεσταλμένος της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια . 

 Ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι είπε στους δημοσιογράφους : «Έρχομαι ως φίλος και με πολύ καλή θέληση στη Σόφια. Είμαι πεπεισμένος ότι η μόνο μια ρεαλιστική, ειλικρινής και καλοπροαίρετη προσέγγιση θα οδηγήσει στην υπέρβαση της συσσωρευμένης δυσπιστίας και την κάλυψη του χαμένου χρόνου των τελευταίων 18 μηνών».. Νωρίτερα, ο Βλάντο, συζήτησε στα βουλγαρικά για μια ώρα, τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ. Ο Μπουτσκόφσκι εξέφρασε την άποψη ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και ότι ο φιλικός τόνος είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει σε κατανόηση. Ο Καρακατσάνοφ επεσήμανε ότι ο βουλγαρικός λαός δεν θα δεχτεί συμβιβασμούς με τα ιστορικά γεγονότα, και τόνισε ότι στη Σεβερνοματσεντόνιγια υπάρχουν άνθρωποι που αυτοπεριορίζονται ως Βούλγαροι και αυτό το δικαίωμά τους κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

Ο Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ εξέφρασε επίσης τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της βουλγαρικής κοινωνίας προς τη συνεχιζόμενη αντιβουλγαρική ρητορική αρκετών ΜΜΕ και πολιτικών της Σεβερνοματσεντόνιγια . 


 «Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια συστηματικής στήριξης της Σεβερνοματσεντόνιγια από τη Βουλγαρία, σε διπλωματικό, οικονομικό επίπεδο και σε στρατιωτική τεχνική υποστήριξη, ο βουλγαρικός λαός δεν αντιλαμβάνεται γιατί διεξάγεται μια τόσο άγρια αντιβουλγαρική εκστρατεία εναντίον», τόνισε Καρακατσάνοφ. 

Σήμερα ο Μπουτσκόφσκι θα έχει συναντήσεις στη Σόφια με τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με την ηγέτη των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα. 

 Στα Σκόπια ο Ζάεφ δήλωσε από την τηλεόραση ότι «η Βουλγαρία με το βέτο, παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας», και ότι «δεν είναι ευρωπαϊκό να θέλει η Σόφια γράψει την ιστορία ενός άλλου έθνους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια Στέβο Πεντάροφσκι δήλωσε σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων , ότι «Ο Μπουτσκόφσκι είναι ειδικός εκπρόσωπος και δεν πρέπει να έχει άλλες απόψεις εκτός από την κρατική ηγεσία. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η θέση μου είναι ότι μόλις επιστρέψει ο Μπουτσκόφσκι από τη Βουλγαρία, πρέπει να ενημερώσει εμένα, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, φυσικά, εάν το επιθυμεί». 

Η υπουργός Άμυνας της Σεβερνοματσεντόνιγια Ραντμίλα Σεκερίνσκα δήλωσε σχετικά με το βουλγαρικό βέτο στο κανάλι TV 24 των Σκοπίων ότι η Βουλγαρία έκανε γεωστρατηγικό λάθος και το βέτο «δεν είναι καλό για όλη την περιοχή». 

Η Σεκερίνσκα είπε , ότι «υπάρχει ανάγκη για σχέδιο Β για την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Σεβερνοματσεντόνιγια». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τις ευρωπαϊκές αξίες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε ευρωπαϊκά αποτελέσματα ακόμη και όταν κάποιος εμποδίζει την ευρωπαϊκή διαδικασία. Θα συνεχίσουμε έτσι επειδή το μέλλον της Σεβερνοματσεντόνιγια είναι Ευρωπαϊκό και δεν θα οικοδομήσουμε εναλλακτική λύση σε αυτό» είπε η Σεκερίνσκα. 

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ τόνισε σήμερα ότι η διακοπή της προόδου της Σεβερνοματσεντόνιγια προς την ΕΕ αποτελεί σοβαρό πολιτικό λάθος, και δήλωσε «Βουλγαρία απομονώθηκε με το βέτο» και ότι «τα άλλα 26 μέλη δεν συμφωνούσαν με τα διμερή αιτήματα της Βουλγαρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου