Δεκεμβρίου 10, 2020

Αλβανία: Υπόθεση «Γρηγορόπουλου» στα Τίρανα

 Με το (γαλλικό) σύνθημα «Είμαστε και εμείς ο Κλόντιαν», πραγματοποιήθηκε το βράδυ μαζική διαδήλωση στα Τίρανα, πρώτα μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης. Τα επεισόδια με την αστυνομία συνεχίστηκαν για πολλές ώρες Η διαμαρτυρία δεν έχει διοργανωτή. 

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων, για να ζητήσουν, «δικαιοσύνη» για τη δολοφονία του νεαρού Κλόντιαν Ράσα από μέλος των Ειδικών Αστυνομικών Μονάδων . Ο Κλόντιαν Ράσα, 25 ετών, σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του στη γειτονιά Λάρπακ των Τιράνων ενώ έφευγε σύμφωνα με τους γονείς του, για έναν καφέ με φίλους. Ο 25χρονος πυροβολήθηκε από αστυνομικό διότι είχε σπάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν απάντησε στην διαταγή να σταματήσει για έλεγχο . Ο αστυνομικός κρατείται.

  Η αδερφή του Μπόρα Ράσα, που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, είπε με δάκρυα ότι ο αδελφός της δεν είχε κανένα πρόβλημα με κανέναν, ήταν ειρηνικό παιδί , που είχε αρραβωνιαστικιά και επρόκειτο να παντρευτεί το επόμενο καλοκαίρι. Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, βρήκαν όλους τους γείτονες που μίλησαν με τα καλύτερ λόγια για τον νεκρό .Σύμφωνα με τους αυτόπτες , ο αστυνομικός, χωρίς προειδοποίηση, σταμάτησε, πυροβόλησε απευθείας τον νεαρό και τον σκότωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λεσάι διέταξε έρευνα. Χθες το μεσημέρι, διαδήλωσαν στη Σκόδρα και το Κούκες μέλη της ένωσης νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ένωση νεολαίας του Δημοκρατικού Αντιπολιτευόμενου Κόμματος οργάνωσε επίσης διαδηλώσεις στο Αργυρόκαστρο και το Δυρράχιο. Χθες το βράδυ οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών. Στη διαδήλωση κυριάρχησαν αντικομουνιστικά συνθήματα όπως «ο Ράμα φεύγει» , «Κάτω οι κομμουνιστές», «Λεσάι παραιτήσου», «Στον κομμουνισμό σκότωνε ο Ρούτσι, τώρα ο Ράμα και ο Λεσάι». 

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τρία άτομα τραυματίστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών (ένας διαδηλωτής, ένας δημοσιογράφος και ένας αστυνομικός). Μπροστά στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές έκαψαν και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δήμαρχου των Τιράνων στην πλατεία Σκεντέρμπεη.  Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου