Σεπτεμβρίου 29, 2020

Ρουμανία :Τα πράγματα για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ καλύτερα από την πρώτη εικόνα των δημοτικών εκλογών

 Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο κοινός υποψήφιος των «δεξιών» Νικούσορ Νταν   που υποστηρίχτηκε από  το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα  και την συμμαχία της «Ένωσης Εθνικής Σωτηρίας» με το «ΠΛΟΥΣ» έλαβε  το 42,78% των ψήφων, έναντι της Γκαμπριέλα Φιρέα  των σοσιαλδημοκρατών που έλαβε 37,95%.

Οι υποψήφιοι που υποστηρίχτηκαν  από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και την «Ένωσης Εθνικής Σωτηρίας» - «ΠΛΟΥΣ»  κατέλαβαν τους 3 από τους  6 Δήμους της  Υπερδημαρχίας της πρωτεύουσας, ενώ Σοσιαλδημοκράτες  τις άλλες τρεις. Σε εθνικό επίπεδο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία  σε 20 νομαρχιακά συμβούλια,  η Συμμαχία των «Δεξιών» σε 17 και η Δημοκρατική Ένωση Των Ούγγρων  σε 4. Τα πράγματα για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι καλύτερα από την εικόνα του χθεσινού Έξιτ Πολ.

 Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις  δήλωσε τη  ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής «σηματοδοτούν νίκη για τη ρουμανική δημοκρατία», αλλά και «πρωτοφανή νίκη  για τα δεξιά κόμματα». Ο Πρόεδρος είπε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν καλή, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση υγείας, και  ότι , «αυτό αποδεικνύει ότι η κοινωνία ενεργεί υπεύθυνα». «Οι Ρουμάνοι ψήφισαν για μια νέα κατεύθυνση, για κοινή λογική και σεβασμό προς τους πολίτες, καθώς επίσης για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Γιοχάνις, που συνεχάρη το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα και τη συμμαχία SUR-PLUS για τα καλά αποτελέσματά , και τους ζήτησε να συνεχίσουν να συνεργάζονται με σκοπό τη διαμόρφωση νέας πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. 1.271 νέες λοιμώξεις από τον Κορωνοϊό ανακοινώθηκαν  τη Δευτέρα και 30 νέοι θάνατοι ασθενών.  Ο αριθμό των θυμάτων του Κορωνοϊού   ανέρχεται πλέον σε 4.748. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα της Ρουμανίας, σημειώνοντας ότι η Ρουμανία έχει ήδη λάβει κονδύλια της ΕΕ  περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ  για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τα συνολικά 900 εκατομμύρια  από το Ταμείο Συνοχής που προορίζονται για τις προσπάθειες καταπολέμησης του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του στη Ρουμανία.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας ανήλθε στο Οκτάμηνο στο 5,18% του ΑΕΠ , από 2,1% την ίδια  περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Πάνω από το ήμισυ του ελλείμματος αντανακλά το κόστος των μέτρων που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, του Υπουργείου το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 8,6% μέχρι τον Δεκέμβριο, το 70% του οποίου θα αντιπροσωπεύει άμεσα τις οικονομικές επιπτώσεις του Κορωνοϊού.

 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.  Η Λάουρα (Κοντρούτα Κοβέσι) ορκίστηκε τη Δευτέρα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί της στην τελετή ορκωμοσίας ήταν άλλοι 22 εισαγγελείς που εκπροσωπούν τα 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας .Σε συμφωνία που υπεγράφη στις 16 Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όρισαν τη   Λάουρα, (Κοντρούτα Κοβέσι) , (που την καθαίρεσε στην Ρουμανία   από την εισαγγελία Διαφοράς,  ο Λίβιου Ντραγκνέα, που στη συνέχεια,  το κράτος Δικαίου τον έκλεισε στην φυλακή)  ,  ως την πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας .Στις 27 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τον διορισμό των πρώτων  Ευρωπαίων εισαγγελέων . Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφορτισμένο με τη διερεύνηση, τη δίωξη και τη δίωξη δικαστικών εγκλημάτων που παραβιάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, όπως η διαφθορά ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ζημίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Για το σκοπό αυτό, η ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διεξάγει έρευνες και διώξεις σε συνεργασία με τα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου