Σεπτεμβρίου 29, 2020

Κόσσυφοπέδιο και Μετόχι: «Οι Σέρβοι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις αλβανικές πολιτικές δομές εάν τους αρνούνται συστηματικά κεκτημένα δικαιώματα και δημιουργουν ένα κλίμα αντι-Σερβικής υστερίας. Ο Χότι δεν θα ξεφύγει από τη δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων», είπε ο Μάρκο Τζούριτς

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αμπντουλάχ Χότι, «μπορεί να λέει στο κοινό  του όσα ψέματα θέλει, αλλά δεν θα ξεφύγει από τη δημιουργία  της κοινότητας Σερβικών δήμων». Αναφερόμενος στη δήλωση του Χότι ότι  «η προγραμματισμένη επανάληψη του διαλόγου στις Βρυξέλλες ακυρώθηκε επειδή η Σερβία επιμένει σε συμφωνία για την κοινότητα Σερβικών δήμων» την οποία η Πρίστινα θεωρεί κλειστό ζήτημα», ο Τζούριτς σημείωσε ότι ο Χότι «θα πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να σχηματιστεί η Κοινότητα Σερβικών Δήμων μετά από καθυστέρηση επτά ετών».

Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς είπε ότι ο Χότι  συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες και όχι μόνο υπόσχεται να επιτρέψει τη δημιουργία της  Κοινότητας των Σερβικών Δήμων, αλλά εγγυάται και πρόσθετες εξουσίες σε αυτή.

« Ο Χότι, αντί να παριστάνει τον ήρωα μπροστά στα ΜΜΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Πρίστινας» δήλωσε ο Τζούριτς και είπε ότι ο Χότι είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει στο αλβανικό κοινό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ότι συμμετέχει στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, όχι στο  «διάλογο για την αμοιβαία αναγνώριση».

«Το ζήτημα της Κοινότητας Των Σερβικών Δήμων έχει  κλείσειμε τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στις Βρυξέλλες, και  η Κοινότητα έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί ως θεσμός που μπορεί να εξελιχθεί και να επεκτείνει τόσο τα μέλη της όσο και τις αρμοδιότητές της, δήλωσε ο Τζούριτς.

«Η  ουσία της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων είναι η σταδιακή ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», είπε  και  πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις αλβανικές πολιτικές δομές εάν τους αρνηθούν συστηματικά κεκτημένα δικαιώματα και δημιουργήσουν ένα κλίμα αντι-Σερβικής υστερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου