Σεπτεμβρίου 29, 2020

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Μετά από 4 ημέρες η αστυνομία του Κοσσόβου απομάκρυνε το Πανό που ειχαν αναρτήσει οι Σέρβοι πάνω από τη λίμνη Γκαζιβόντα στο Κοσσυφοπέδιο που έγραφε «Λίμνη Τραμπ». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησε Γραφείο για να βοηθήσει τους πολίτες της κοιλάδας του Πρεσεβο κατ αναλογία με το «Γραφείο της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι». 

 ΣΚΟΠΙΑ. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόσκα συνελήφθη από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στις φυλακές Ιντρίζοβο για να εκτίσει την ποινή των τεσσάρων ετών που της έχει επιβληθεί για την αγορά του θωρακισμένου πρωθυπουργικού αυτοκίνητου. Λόγω των μέτρων για τον Κορωνοϊό η Γκορντάνα Γιανκουλόσκα τις επόμενες 14 ημέρες, θα τις περάσει στην απομόνωση Το VMRO-DPMNE αντέδρασε τονίζοντας ότι Γκορντάνα Γιανκουλόσκα είναι θύμα πολιτικής διώξης της Ναφίας του Ζάεφ. « Η Γιανκουλόσκα κλείστηκε στην φυλακή για ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται από τον Ζόραν Ζάεφ και τη Μαφία του ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ζάεφ δαπάνησε πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει κρατικά αυτοκίνητα», ανέφερε η ανακοίνωση του Κόμματος . Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για το άλλοτε στενό συνεργάτη του Γκρουέφσκι Μίλε Γιανακιέφσκι που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό ακτιβιστών των Σοσιαλδημοκρατών στην υπόθεση «βία στο Κέντρο». 

 ΣΚΟΠΙΑ . «Το ζήτημα του Γκότσε Ντέλτσεφ θα πρέπει να επιλυθεί από την Κοινή Επιτροπή» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στην χθεσινή εμφάνιση του στο τηλεοπτικό κανάλι 5, όπου τόνισε ότι, «δεν υπάρχει λύση με τη Βουλγαρία αν ισχυριστούμε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν μόνο Μακεδόνας». «Πιστεύω ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα , μέσα από ένα θετικό πρίσμα, για την οικοδόμησης γεφυρών συνεργασίας, φιλίας», είπε. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε Τέσσερεις νεκρούς από τη λοίμωξη και 48 νέα κρούσματα κορωνοϊού Ο Υπουργός Υγείας, Βένκο Φιλίπσε , σε συνέντευξη στην τηλεόραση «Τέλμα» χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι τα «γρήγορα τεστ» θα είναι διαθέσιμα σύντομα στα νοσοκομεία και στις συνοριακές διαβάσεις. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το σερβικό Υπουργεί Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Μίγκ-21 που έπεσε , πετούσε σε μικρό υψόμετρο, μεταξύ 200 και 400 μέτρων και ότι οι πιλότοι δεν εκτινάχθηκαν και έχασαν τη ζωή τους για να σώσουν τους χωρικούς. «Έκαναν έναν ελιγμό απελπισίας για να αποφύγουν να χτυπήσουν τα σπίτια και με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά θυσίασαν τις δικές τους ζωές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Συνέλευση της Πόλης του Βελιγραδίου υιοθέτησε τη Δευτέρα απόφαση για αδελφοποίηση του Βελιγραδίου με τη Μπάνια Λούκα. Ο 33ος Μαραθώνιος του Βελιγραδίου, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας , ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. 

 ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο στις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα που ψήφισε η Βουλή , καθώς, σύμφωνα με τον Ράντεφ, « ο σκοπός των τροποποιήσεων στην εκλογική νομοθεσία είναι να δημιουργηθούν χάος και δυνατότητες για νόθευση και έχουν σαφή στόχο να εγγυηθούν την νίκη του ΓΚΕΡΜΠ στις επερχόμενες εκλογές». «Οι τρεις μήνες εθνικών κινητοποιήσεων μαρτυρούν τη βαθιά κρίση της Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι εκλογές είναι θεμέλιο κάθε δημοκρατίας. Η άρνηση για υποβολή παραίτησης παρατείνει την αγωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος Ράντεφ . Στο κέντρο της Σόφιας έγινε η 82η βραδινή διαδήλωση υπό το σύνθημα «Εμείς δε φοβόμαστε». Οι μητέρες της πρωτοβουλίας «Το σύστημα μας σκοτώνει» διαδήλωσαν με το Πανό , «Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε», και ζήτησαν αύξηση των αναπηρικών συντάξεων, που είναι κάτω από 150 ευρώ. 

 ΣΟΦΙΑ. Ο Υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Βάλτσεφ ανακοίνωσε ότι μόνο τέσσερεις στις 1000 τάξεις βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του Κορωνοϊού και 0,01% των μαθητών έχει μολυνθεί μέχρι τώρα και το 0,09% των εκπαιδευτικών. 

 ΣΟΦΙΑ. Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας στο τέλος Ιουλίου 2020 ανερχόταν σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αναλογούσε στο 62,7% του ΑΕΠ της χώρας, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας. Σε σύγκριση με πέρσι, το χρέος αυξήθηκε κατά 581,4 εκατομμύρια ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 27 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 78% του συνολικού ακαθάριστου εξωτερικού χρέους. Το ακαθάριστο χρέος του τομέα της κρατικής διακυβέρνησης είναι 5 δισεκατομμύρια και 681 εκατομμύρια ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, αυξήθηκε κατά 4,7% ή 254 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε η Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου