Σεπτεμβρίου 22, 2020

Τόμα Φίλα: Αν δεν ήταν οι πολιτικοί , οι εκκλησίες θα είχαν συμφωνήσει μέχρι τώρα

 Ο Νομικός σύμβουλός του  Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου, και δικηγόρος του Βελιγραδίου Τόμα Φίλα, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η διαφωνία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την σχισματική  Εκκλησία της Σεβερνομακεντόνιγια θα είχε επιλυθεί εάν είχε γίνει αποδεκτή η Συμφωνία της Νις του 2002.

Σχολιάζοντας το αίτημα των Σκοπίων για αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της σχισματικής  Εκκλησίας της Σεβερνομακεντόνιγια από τον Οικουμενικό  πατριάρχη, ο Φίλα ανέφερε ότι είναι λάθος να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την αναγνώριση της εκκλησίας.

Ο Φίλα , στον οποίο ανέθεσε  ο Πατριάρχης Παύλος   να συνομιλήσει με την  πλευρά, των Σχισματικών σημείωσε ότι η Συμφωνία της Νις όριζε ότι ο Σέρβος πατριάρχης θα πρέπει να μνημονεύεται στις λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία προέβλεπε επίσης την εκλογή όλων των εκκλησιαστικών αρχών της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος , χωρίς τη συγκατάθεση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Ο Φίλα υπενθύμισε ότι ο τότε Πρωθυπουργός της  Σεβερνομακεντόνιγια Νίκολα Γκρουέφσκι διαφώνησε με τη Συμφωνία της Νις, και ανέφερε ότι οι δυο εκκλησίες θα είχαν ήδη βρει κοινό έδαφος σήμερα εάν η πολιτική είχε αποκλειστεί από τη συζήτηση.

Ο διάλογος του Φίλα με τους Σκοπιανούς κατέληξε σε συμφωνία που μονογραφήθηκε στη Νις στις 17 Μαρτίου 2002. Έτος.

Η συμφωνία προέβλεπε την αναγνώριση  ευρύτερης εκκλησιαστικής αυτονομίας για τις επισκοπές της «Μακεδονίας», νυν Σεβενομακεντόνιγια , και σε αντάλλαγμα η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας  παρέμενε  επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 Η συμφωνία που επιτεύχθηκε υπονόησε την αναγνώριση της ευρύτερης εκκλησιαστικής αυτονομίας για τις επισκοπές της Μακεδονίας/νυν Βόρειας Μακεδονίας, και σε αντάλλαγμα η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας διατηρεί το σύμβολο και την επιλογή του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Σεβενομακεντόνιγια.  Η συμφωνία έγινε δεκτή από πέντε από τους επτά επισκόπους της Σεβενομακεντόνιγια  αλλά μετα την αντίδραση του Γκρουέφσκι η Σύνοδος της σχισματικής εκκλησίας  ισχυρίστηκε ότι στη Νις υπεγράφη μόνο έγγραφο εργασίας, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

 Ο πρόεδρος της Σεβερνομακεντόνιγια , Στέβο Πεντάροφσκι, ζήτησε προχθές από τον Πατριάρχη  Βαρθολομαίο να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Μακεδονικης Εκκλησίας , παρακάμπτοντας την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία,

 Και ο Ζάεφ ζητά την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας.  Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ζόραν Ζάεφ, σε επιστολή του προς τον  Βαρθολομαίο, ζήτησε στήριξη για την αναγνώριση του αυτοκεφαλιικού καθεστώτος της αντικανονικής  και μη αναγνωρισμένης  Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Οχρίδας

 Ο  Ζάεφ υπενθυμίσε  στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη , όπου ζήτησε βοήθεια από τον Βαρθολομαίο για την αναγνώριση της MPC-ΟΑ ως αυτοκέφαλης εκκλησίας και την είσοδό του στην κοινότητα των Ορθόδοξων εκκλησιών.

" Σεβόμαστε όλα όσα είναι μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Αλλά απαιτούμε να είμαστε ελεύθεροι από την άποψη της εκκλησίας, εντός των συνόρων της χώρας μας, και ότι οι επίσκοποι μας υπηρετούν μαζί με τους επισκόπους όλων των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο", ανέφερε την επιστολή.

 Ο Ζάεφ πιστεύει ότι ο Ορθόδοξος πληθυσμός της Βόρειας αξίζει την εκκλησιαστική ανεξαρτησία που ονειρευόταν εδώ και αιώνες, περιμένοντας να αναγνωριστεί ως αυτοκεφαλική η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σεβερνομακεντόνιγια.

 Η Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, δεδομένης της ευλογίας και της γραπτής απόφασης του Αρχιεπισκόπου Βαρθολομαίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου