Σεπτεμβρίου 30, 2020

Επί τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς ιδιωτικού καναλιού που το χρηματοδοτεί η αλβανική Μαφία  και το καθοδηγούν οι μυστικές υπηρεσίες του Ζάγκρεμπ  ότι τα σερβικά όπλα χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας ότι η Σερβία επιθυμεί  την ειρήνη και ότι ελπίζει ότι οι χώρες αυτές θα σταματήσουν την σύγκρουση.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς τίμησε την μνήμη των Σέρβων που δολοφονήθηκαν  στο Βάριβοντ, γιατί η μόνη τιμή της μνήμης των θυμάτων της σφαγής θα ήταν να απαγγείλει  τα ονόματα των δολοφόνων και τις  ποινές στις οποίες καταδικάστηκαν.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Αγκόλα επιβεβαίωσε  τη σταθερή θέση της  να μη αναγνωρίσει  τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Αλσίνο ντος Πραζέρις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του  με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο κ. Ντάτσιτς απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την συνάντηση απάντησε στην εναντίον του επίθεση από τον Πρόεδρο της Προεδρίας της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Σέφικ Τζαφέροβιτς και είπε  ότι όντως ήταν στην κυβέρνηση την εποχή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά ότι, σε αντίθεση με εκείνον , δεν συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου, και τόνισε ότι  «η  Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα γίνει  ποτέ Ισλαμικό κράτος». 

Σχολιάζοντας τη στήριξη από τους Σεφίκ Τζαφεροβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς του  Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ί δήλωσε ότι «οι ηγέτες του SDA συμπεριφέρονται σαν Αγιατολαχ».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι θα είναι δύσκολο να αναβληθεί  και πάλι η απογραφή στο Μαυροβούνιο και τόνισε ότι πρέπι επιτέλου να εφαρμοστεί η συμφωνία  της διπλής υπηκοότητας με το Μαυροβούνιο. «Δεν είναι σωστό για τους δύο αδελφικούς λαούς να μην έχουν διπλή υπηκοότητα», είπε.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εισροή καναδικών επενδύσεων στη Σερβία έχει αυξηθεί καθώς υπάρχουν περισσότερες από 50 καναδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σερβία αυτή τη στιγμή, δήλωσε στον  Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς η Καναδή Πρέσβειρα Κάθλιν Τσάμπα.

ΧΑΓΗ.  Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων του ΟΥΤΣΕΚΑ Νασίμ Χαραντινάι, ο οποίος είναι κατηγορείται  για εκφοβισμό των μαρτύρων, δήλωσε την Τρίτη στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι δεν αναγνωρίζει  το δικαστήριο αυτό.

 ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Αλβανοί  διέρρηξαν το σπίτι του Μπόμπαν Νταντσέτοβιτς στο Μπάμπιν Οριζό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Αυτό είναι  το οποίο το τρίτο σοβαρό περιστατικό επίθεσης κατά Σέρβου σε αυτό την εθνικά μικτό χωριό  κοινότητα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αμπντουλάχ Χότι, δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας είναι αβέβαιος  «Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, είναι κάτι σαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι», είπε ο Τραμπ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Υποστράτηγος Μικέλε Ρίσι, δήλωσε  ότι το ζήτημα της ίδρυσης της Ένωσης Σερβικών Δήμων  αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα, «το οποίο ενέχει κάποιους κινδύνους».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ζέλικο Μπακάλαρ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων  ψηφοφόρων που βρίσκονται  εκτός Βοσνίας Ερζεγοβίνης  για «επιστολική ψήφο» στις επερχόμενες τοπικές εκλογές είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των προηγούμενων εκλογών, και ότι υπάρχουν περιπτώσεις εγγραφής 50 ή 60 ατόμων σε μία διεύθυνση.

ΡΙΕΚΑ. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε  ότι η θέση της Κροατίας είναι  «η εμμονή στο γράμμα και το πνεύμα» της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον και ότι  «οι πρακτικές  με τις οποίες άλλοι άνθρωποι εκλέγουν αντί για τους Κροάτες τον εκπρόσωπο των Κροατών στην Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης  δεν είναι καλές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου