Αυγούστου 31, 2020

Ποιος είναι ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς που ηγήθηκε της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου και την οδήγησε στη νίκη;

Στην πρώτη δήλωση μετά το μήνυμα της κάλπης ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο επικεφαλής του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» άπλωσε το χέρι της συμφιλίωσης στην αντίπαλη πολιτική επιλογή, χωρίς ρεβανσισμό, και μίλησε για συνεργασία με τις μειονότητες . «Το Μαυροβούνιο είναι η μητέρα όλων μας», δήλωσε . 
 Ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς είναι «αουτσάιντερ», της πολιτικής δεδομένου ότι η καριέρα του ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας κατά του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, του Μίλο Τζουκάνοβιτς.
 Ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς είναι ένας καλός χριστιανός, ο οποίος είναι κοντά στον Μητροπολίτη του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, 62 ετών, γεννήθηκε στο Νίκσιτς. Σπούδασε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Βελιγράδι και το διδακτορικό στην Ποντγκόριτσα. 
Με τη σύζυγό του, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια πανεπιστημίου, έχει πέντε παιδιά και δύο εγγόνια. Τρία παιδιά έχουν μεταπτυχιακό, η μεγαλύτερη κόρη έχει διδακτορικό. Από τους δύο νεότερους γιους, ο ένας είναι μαθητής και ο άλλος μαθητής λυκείου. 
 Ο καθηγητής Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, είναι συγγραφέας περισσότερων από 15 βιβλίων, ενώ στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 εργασίες σε διεθνή περιοδικά.
Ο Κριβοκάπιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ «We Don't Give Montenegro», η οποία ιδρύθηκε από καθηγητές του Μαυροβουνίου και διανοούμενους για την υποστήριξη του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου μετά την ψήφιση του επίμαχου Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας. Η οργάνωση στην οποία ήταν επικεφαλής διοργάνωσε δημόσιες συγκεντρώσεις στις οποία συμμετείχαν ο Επίσκοπος Ιωαννίκειος και ο Πρύτανης της Ιερατικής Σχολής της Τσετίνιε Γκόικο Πέροβιτς. Ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς ήταν ένας από αυτούς που διώχθηκαν στα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους, μαζί με άλλους πέντε ιερείς της Σερβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας , μετά από συγκέντρωση της αντιπολίτευσης για «την ύπαρξη εύλογης υποψίας ότι διέπραξαν το ποινικό αδίκημα της μη συμμόρφωσης με τους υγειονομικούς κανονισμούς για την καταστολή επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου