Ιουνίου 30, 2020

Με εντολή της Ανθύπατης ο Πρόεδρος του Κράτους Ιλίρ Μέτα και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρούτσι (που ήθελε να τον καθαιρέσει) συμφώνησαν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γκραμόζ Ρούτσι Ο Μέτα τόνισε ότι μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στο Συνταγματικό Δικαστήριο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν αμέσως οι συστάσεις της Επιτροπής.
 Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων προκειμένου να ανανεωθεί και να καταστεί λειτουργικό το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο το συντομότερο δυνατόν, 
ο Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητά του να ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες για την κοινή ερμηνεία των συστάσεων και το συντονισμού για τη νομική και συνταγματική εφαρμογή τους. 
 Ο αρχηγός του κράτους υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη υπό την παρακολούθηση όχι μόνο της Επιτροπής της Βενετίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, της Ολλανδικής, του δανικού κοινοβουλίου κ.λπ., και ότι η αξιολόγηση τους θα είναι καθοριστική για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική συνεργασία για την εφαρμογή των 15 όρων της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμεύσει για την επίτευξη αυτού του στόχου.
 Ο Πρόεδρος Ρούτσι χαιρέτισε την πρόσκληση του Προέδρου Μέτα για τη συνάντηση και είπε ότι συμμερίζεται, (πλέον), την ίδια άποψη σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων, τονίζοντας ότι θεωρεί απαράδεκτη την καθυστέρηση στην ανανέωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ανεξάρτητα θεσμικά όργανα. 
 Ο Ρούτσι επανέλαβε ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, επέβαλε την υποχρέωση των οργάνων αυτών να συμπληρώσουν όλες τις κενές θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο το συντομότερο δυνατόν .
 Ο Μέτα και ο Ρούτσι συμφώνησαν για την άμεση έναρξη των εργασιών εμπειρογνωμόνων και από τα δύο θεσμικά όργανα για τον εντοπισμό όλων των ζητημάτων που χρήζουν επείγουσας και μεσοπρόθεσμης θεραπείας και για τη συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την εφαρμογή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου