Απριλίου 30, 2020

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Ο Χαραντινάι θα πάρει το Υπουργείο Εξωτερικών

Οι προβλέψεις της παγκόσμιας Τράπεζας είναι μαύρες για το Κόσσοβο. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ύφεση κατά 4,5% , ενώ στην περίπτωση «δυσμενούς σεναρίου» η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι έως και 11,3%. 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, (AAK) Ραμούς Χαραντινάι /δήλωσε χθες ότι το κόμμα του υπέγραψε με τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), συμφωνία συνασπισμού για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης .
 Ο Χαραντινάι μετά τη συνάντησή του με τον Ισα Μουσταφά και τον υποψήφιο του LDK για πρωθυπουργό , Αμπντουλάχ Χότι, δήλωσε ότι η ΑΑΚ θα αναλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών , Δικαιοσύνης, Παιδείας, και Οικονομικής Ανάπτυξης, καθώς και μια η θέση Αντιπροέδρου. 
Υπουργός Εξωτερικών θα είναι η Μελίζα Χαραντινάι , υπουργός Δικαιοσύνης. ο Σελτζίμ Σελίμι , ο Μπλερίμ Κούτσι υπουργός Εθνικής Οικονομίας , ο Ράμε Λικάι θα είναι υπουργός Παιδείας, ενώ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Μπέσνικ Ταχίρι. Η γραμματεία του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια θα μπορούσε να συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 
Ο κ. Αμπντουλάχ Χότι σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ανακοίνωσε ότι έχει επιτύχει συμφωνία με τη Σερβική Λίστα (SL), η οποία θα έχει τις ίδιες αρμοδιότητες στο νέο υπουργικό συμβούλιο . με την προηγούμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αλμπίν Κούρτι. 
Ο κ. Χότι απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα της «Αυτοδιάθεσης» με το οποίο συντάχθηκε και ο Κάντρι Βέσελι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), για διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας, τονίζοντας ότι όσο υπάρχει πλειοψηφία στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές. 
Ο υπουργός Υγείας, Άρμπεν Βίτια, ανακοίνωσε ότι το Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας εξέτασε 225 δείγματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θετικά. Παράλληλα 17 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου