Απριλίου 30, 2020

Σερβία: Ο Βούτσιτς εφ’ όλης της ύλης

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη του σε σερβική δημόσια τηλεόραση, (RTS), ανακοίνωσε ότι η Σερβία τερμάτισε το πρώτο τρίμηνο του 2020 με αύξηση του ΑΕΠ της κατά 5% πέντε και τόνισε ότι παρόλο που η σερβική οικονομία υπέστη σοκ κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, θα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη από πλευράς ανάπτυξης. 
Ο Βούτσιτς δεν αναφέρθηκε αμέσως στις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για ύφεση στην Σερβία από 2,5 έως 5,3%, αλλά με τις ανακοινώσεις του σε αυτέ στόχευε. «Θα είναι πιο δύσκολο για μας. 
Τίποτα στον κόσμο δεν θα είναι ξανά το ίδιο, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Σερβία είναι έτοιμη. Θα εκπλαούν. Κάναμε την ανάλυση, μας. Πάμε καλά. Θα έχουμε πρόβλημα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ας πάμε λοιπόν να κερδίσουμε», τόνισε ο Βούτσιτς και σημείωσε ότι κανένας επενδυτής δεν δίστασε να επενδύσει στη Σερβία.
 O κ. Βούτσιτς είπε ότι φοβάται το άνοιγμα των συνόρων αλλά ότι το βήμα θα γίνει με μαζικά γρήγορα τεστ και τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να παραταθεί η κατάσταση Ανάγκης. 
O κ. Βούτσιτς είπε ότι το κράτος θα προσπαθήσει βοηθήσει τον Σερβικό τουρισμό, ο οποίος υφίσταται τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας, με τη διάθεση πρόσθετων επιδοτήσεων και κουπονιών εσωτερικού Τουρισμού. για να ανακτήσει.
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις πρώτες 15 ημέρες 12.000 άτομα παρέμειναν άνεργοι» αλλά μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για να βοηθήσει τους εργοδότες, οι 9.000 επέστρεψαν . 

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι περήφανος που κατάγραφε μέσω της φιλίας του με τη Ρωσία και την Κίνα, κατάφερε να σώσει τη Σερβία. Ευχαρίστησε όμως και την ΕΕ, και τις ΗΠΑ, και τη Νορβηγία, «Είμαστε πολύ μικροί για να πούμε φωναχτά τι σκεφτόμαστε, άλλα έχουμε ελεύθερη βούληση». 
«Προσβλέπουμε στην επιτυχία της ΕΕ, στην επιτυχία της ευρωπαϊκής οικονομίας και προσβλέπουμε στην επιτυχία της περιοχής», είπε ο Βούτσιτς.
 Σχετικά με το αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο και τις περαιτέρω συνομιλίες με την Πρίστινα, ο Βούτσιτς τόνισε ότι θα ήθελε μια απολύτως ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών. 
Μιλώντας για τις εκλογές στη Σερβία, ο Βούτσιτς είπε ότι οι εκλογές θα αποφασιστούν σύμφωνα με τους Νόμους και όχι από το «περιθώριο», και επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει τις εκλογές με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
 Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το κράτος θα συνεχίσει να επενδύει στην υγεία γενικότερα και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους στρατιώτες, και τους αστυνομικούς και όλους όσους «πολέμησαν για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου