Απριλίου 30, 2020

Ρουμανία: Ξαφνικά στο προσκήνιο η αυτονομία των Ούγγρων

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις επέκρινε δριμύτατα χθες τη σιωπηρή υιοθέτηση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, του σχεδίου νόμου σχετικά με την αυτονομία του Σέκλερ, στην κεντρική Ρουμανία που διαβιεί η Ουγγρική κοινότητα. Ο Γιοχάνις κατέστησε σαφές ότι δεν θα δημοσιεύσει το νόμο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατεθεσε η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων , η περιοχή θα πρέπει να έχει τη δική της διοικητική οργάνωση, και τα ουγγρικά θα πρέπει να είναι η επίσημη γλώσσα της. 
Η Αυτόνομη Περοχή περιλαμβάνει τις κομητείες Κοβάσνα, Χαργκίτα και μέρος της Κομητείας Μούρες. Η Γερουσία χθες καταψήφισε το νομοσχέδιο .
Οι Φιλελεύθεροι κατήγγειλαν ότι η σιωπηρή υιοθέτηση από την Κάτω Βουλή σηματοδοτεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων. 
Ο Πρωθυπουργός Λουδοβίκος Όρμπαν δήλωσε ότι εξετάζονται τέσσερα σενάρια για το τι θα γίνει μετά τις 15 Μαΐου. Η απόφαση που θα ληφθεί εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. 
Ο υπουργός Υγείας Νελού Ταταρού δήλωσε ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να οδεύει προς την κορυφή της πανδημίας, ωστόσο τις επόμενες δύο εβδομάδες ο αριθμός νέων λοιμώξεων αναμένεται να μειωθεί από τη μια μέρα στην επόμενη. 
Μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί 11978 λοιμώξεις. 693 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 3.569 έχουν ανακάμψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου