Απριλίου 29, 2020

ΣΚΟΠΙΑ: Το Συνταγματικό Δικαστήριο, απάντησε με δήλωση καταπέλτη στη υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τα χθεσινά απρεπή σχόλια δεν είναι σύμφωνα με το Κράτος Δικαίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, τόνισε , ότι (η μαρξιστική) υπηρεσιακή κυβέρνηση ωφείλει να σέβεται τις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βόρειας, απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης σχετικά με την καταρχήν αποδοχή της προσφυγής κατά της Συνταγματικότητας του διατάγματος για τον καθορισμό του ποσού του μισθού των εκλεγμένων, και διορισμένων προσώπων στο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Αυτό σημαίνει ότι σε όλους τους δικαστές σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα της συμμόρφωσης αυτών των διαταγμάτων με μια σειρά συνταγματικών και νομικών διατάξεων πρέπει να μελετηθεί . Όσον αφορά τις απόψεις του Δικαστηρίου σχετικά με τα διατάγματα αυτά, αλλά και για άλλα διατάγματα με νομική ισχύ για τα οποία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η κίνηση διαδικασίας αξιολόγησης της συνταγματικότητας και της νομιμότητάς τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει τα δικά της νομικά επιχειρήματα, αντί για τις χθεσινές απρεπείς δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με το κράτος δικαίου και στρέφονται κατά της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του Δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο στη σημερινή δήλωσή του. 
Το Δικαστήριο σημείωσε ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε κανένα σημείο της χθεσινής ακρόασης και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δεν παραείδαν το γεγονός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη επιδημιών και  των έμμεσων συνεπειών. Ταυτόχρονα, είναι αναμφισβήτητο ότι ο ρόλος της κυβέρνησης σε αυτήν την κατάσταση είναι κρίσιμος, μέσω του δικαιώματος  να εκδίδει Νομοθετικά διατάγματα με νομική ισχύ. Ωστόσο, η αρχή αυτή περιορίζεται από το Σύνταγμα και οι νόμοι και τα διατάγματα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του νόμου, ενώ το Δικαστήριο έχει συνταγματικό καθήκον να προστατεύει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα , ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου