Απριλίου 30, 2020

Μαυροβούνιο :Ο Αμφιλόχιος απάντησε στον εισαγγελέα

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλοχίας υπέβαλε χθες στον εισαγγελέα της Τσετίνιε, Ντούσκο Μιλάνοβιτς, απολογητικό Υπόμνημα για την παρουσία του στη κηδεία του Δρ Βλαντίμιρ Γιόβιτσιτς, για την οποία το Υπουργείο Υγείας του Μαυροβουνίου έχει δώσει εντολή λόγω της επιδημίας να γίνει μόνο με την παρουσία της οικογένειας.
 Ο Μητροπολίτης τόνισε στο υπόμνημα τους ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα, να μην εκπληρώσει το καθήκον του σαν Μητροπολίτης το οποίο του είναι επιβεβλημένο από το Θεό αλλά και τιμήσει σαν άνθρωπος τον νεκρό.
 Στο υπόμνημα ο Μητροπολίτης σημειώνει ότι κλήθηκε από τη διακεκριμένη οικογένεια Γιόβιτσιτς, να ψάλει την νεκρώσιμο ακολουθία στην κηδεία του Ορθόδοξου Χριστιανού Δρ Βλαντίμιρ Γιόβιτσιτς, ο οποίος επί μακρόν ήταν Αντιπρόεδρος του Επισκοπικού Συμβουλίου, και ήταν απόγονος του διάσημου ιστορικού Αντρίγια Γιόβιτσιτς, και φίλος του. 
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος αφού σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές στα 80 χρόνια της ζωής του και τα 60 χρόνια της ιερατικής του υπηρεσίας του, ότι κλήθηκε δύο φορές στην Αστυνομική Διεύθυνση για να ανακριθεί για την εκτέλεση των ιερατικών του καθηκόντων, τόνισε στο υπόμνημα του, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Συντάγματος του Μαυροβουνίου, το οποίο ισχύει ανεξάρτητα από την πανδημία του Κορωνοϊού ή οποιουδήποτε άλλου ιού, η Εκκλησία και οι θρησκευτικές κοινότητες είναι ελεύθερες να εκτελούν θρησκευτικές τελετές. 
«Οι θρησκευτικές τελετές, αποτελούν αποκλειστική συνταγματική δικαιοδοσία της Εκκλησίας και των θρησκευτικών κοινοτήτων και εκτελούνται ελεύθερα και σύμφωνα με τον νόμο της Εκκλησίας και την παράδοση των αιώνων. Δεν απαγορεύονται, ούτε μπορούν να απαγορεύονται με εντολές των κρατικών διοικητικών οργάνων στο Μαυροβούνιο. από Διατάγματα που εκδόθηκαν στο Μαυροβούνιο από τις 14 Μαρτίου μέχρι σήμερα, αλλά είναι περισσότερο από προφανές ότι η Αστυνομική Διεύθυνση συμπεριφέρεται και, ακόμη πιο επικίνδυνα, ενεργεί σαν να απαγορεύονταν οι θρησκευτικές τελετές και απαγορεύονταν μόνο στις Ορθόδοξες εκκλησίες καθώς φαίνεται ότι οι ιερείς και οι μοναχοί είναι ανεπιθύμητοι», τόνισε ο Μητροπολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου