Απριλίου 08, 2020

Η 8η Απριλίου στην Ιστορία

1139. Η δεύτερη Σύνοδος του Λατερανού που συγκάλεσε ο Πάπας Ιννοκέντιος Β, αφόρισε κα αναθεμάτισε τον Ρογήρο Β' της Σικελίας. 


1143. Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός και ανακηρύχτηκε από τον στρατό, αυτοκράτορας , ο δευτερότοκος Μανουήλ Κομνηνός ο οποίος βρισκόταν επικεφαλής του Στρατού στην Κιλικία . Η θέση του Μανουήλ Α΄ ήταν αρκετά επισφαλής, όταν πέθανε ο Ιωάννης Β΄, διότι έπρεπε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του και να οικοδομήσει σύμφωνα με την παράδοση μοναστήρι στο μέρος που εκείνος πέθανε. 

1158. Ο Πρίγκιπας του Βλαντίμιρ Ανδρέας Μπογκολιούμπσκι (Θεόφιλος) εγκαινίασε τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

  1195. Ο Αλέξιος Γ΄ Άγγελος με πραξικόπημα της αντιλατινικής παράταξης της Κωνσταντινούπολης ανακηρύχθηκε από το στρατό και το λαό Αυτοκράτορας, vw Αλέξιος Γ΄ Κομνηνός, ως εγγονός της Θεοδώρας Κομνηνής, ενώ ο Αυτοκράτορας αδελφός του Ισαάκιος Β' βρισκόταν για κυνήγι στα Στάγειρα της Μακεδονίας, όπου συνελήφθη και τυφλώθηκε. 

1271. Στη Συρία, ο Μαμελούκος Σουλτάνος Μπαϊμπάρ κατέλαβε το κάστρο των Οσπιταλιέρων, (Ιωαννιτών) Ιπποτών στην Χομς, (το Κρακ),το οποίο πολιορκούσε από τον Φεβρουάριο. 

1378. Mετά τον θάνατο του Πάπα Γρηγόριου ΙΑ' και ενώ ο όχλος της Ρώμης απαιτούσε έναν Ιταλό Πάπα , οι καρδινάλιοι, εξέλεξαν τον ναπολιτάνο Μπαρτολομέο Πρινιάνο, ως τον 202ο Πάπα που ονομάστηκε Ουρβανός ΣΤ. 

1415. Υπό την καθοδήγηση του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου άρχισαν οι επισκευές του αρχαίου τείχους κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου με χιλιάδες εργαζόμενους. Το «Εξαμίλιον» τείχος που είχε στόχο την προστασία της Πελοποννήσου από τις τουρκικές επιδρομές ανακατασκευάστηκε μέσα σε σαράντα ημέρες. 

1480 . Η Καθολική Εκκλησία κήρυξε σταυροφορία για την ανάκτηση του Οτράντο.

 1658 . Ο Τζιοβάνι Πέζαρο εξελέγη 103ος Δόγης της Βενετίας. 

1771. Αικατερίνη Β΄ υπέγραψε Ουκάζιο για λήψη εκτάκτων μέτρων στην Μόσχα για να σταματήσει η διάδοση της βουβωνικής πανώλης. 

1783. Η Τσαρίνα Αικατερίνη Β προσάρτησε στις 8/19 Απριλίου το Χανάτο της Κριμαίας στη Ρωσίαs.

 1802. Δημοσίευση του κονκορδάτου του Φοντενεμπλώ που υπέγραψαν ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ως πρώτος Ύπατος και ο Πάπας Πίος Ζ. 

1815 .Ο ναπολιτάνικος Στρατός κατέλαβε τη Φλωρεντία, αναγκάζοντας Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης Φερδινάνδο να καταφύγει στην Πίζα. 


1821. Ο Κόμνα Τράκας και ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες τους, ενίσχυσαν την πολιορκία των Τούρκων της Λοκρίδας, στο φρούριο της Μενδενίτσας, την οποία είχε ξεκινήσει ο Νάκος Δυοβουνιώτης. Οι Τούρκοι τελικά οδηγήθηκαν σε συνθηκολόγηση και παράδοση στις 13 Απριλίου 1821.

1827 .Το Ατμοκίνητο «Καρτερία»,  με κυβερνήτη τον  Άστιγα  και άλλα 4 πλοία  εισέβαλε στον Παγασητικό για να κάνει καταδρομή στα τουρκικά εμπορικά έξω από το φρούριο του Βόλου, με  σκοπό την αναθέρμανση  της επανάστασης στο Πήλιο.Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπόλησαν 8 δικάταρτα τουρκικά. 

1854. Κατά την Θεσσαλική επανάσταση μάχη στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Οι επαναστάτες, υπό τον Χατζηπέτρο, νίκησαν 1.700τουρκαλβανούς, υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη. 

1861. Συνήλθε η τελευταία κληρικολαική Συνέλευση των Σερβων της Βοιβοντίνα υπό τον Ιωσήφ Ράγιασιτς στο Σρέμσκι Κάρλοβιτς.

1866 . Η Ιταλία και η Πρωσία υπέγραψαν στο Βερολίνο συμμαχία εναντίον της Αυστριακής Αυτοκρατορίας λίγο πριν από την έναρξη του Αυστρο-πρωσικού πολέμου και του τρίτου πολέμου για το Ριζορτζιμέντο, την ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ.

 1896. Κηρύχθηκε η απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκότωσαν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκότωσαν τους φύλακες, ανατίναξαν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Η απεργία έληξε στις 21 Απριλίου, με μικρή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων
  


1904 . Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν στο Λονδίνο τις συμφωνίες τις εγκάρδιας συνεννόησης.

1909. Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος, απηύθυνε επιστολή στον Φέρντιναντ της Βουλγαρίας , αναγνωρίζοντας την διακήρυξή του Βασίλειου της Βουλγαρίας.


1924 . Κατάργηση των δικαστηρίων της Σαρία στην Τουρκία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Ατατούρκ.


1932. Η Ιταλία ζήτησε να παραγραφούν όλα τα πολεμικά χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις.


1935. Στη Σοβιετική Ένωση με το διάταγμα του Συμβουλίου των Κομισάριων (Sovnarkom) «περί μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας των ανηλίκων» η ποινική ευθύνη επεκτάθηκε στα παιδιά άνω των 13 ετών.


1939. Οι αθηναίικές εφημερίδες δημοσίευσαν το πολυσέλιδο υπόμνημα , που υπέβαλε στις 6 Απριλίου στο Βασιλιά Γεώργιο, ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Θεμιστολής Σοφούλης, με τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση και τις διεθνείς εξελίξεις, το οποίο ο Γεώργιος παρέδωσε στον Ιωάννη Μεταξά. Ο Σοφούλης ανέφερε ότι στη χώρα δεν επικρατεί «γαλήνη», αλλά «... ησυχία δεσμωτηρίου» και τόνιζε στο βασιλιά την ανάγκη οικοδόμησης αληθινής εθνικής ενότητας, γράφοντας ότι, «η πρώτη πατριωτική υποχρέωσις» του βασιλιά είναι ο άμεσος σχηματισμός ... μιας ουχί λόγω αλλά έργω εθνικής κυβερνήσεως, της οποίας να μετέχουν όλα τα κόμματα τα εκπροσωπούντα τας τάξεις και τας βλέψεις του ελληνικού λαού».

1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ξάνθη, το Πολύκαστρο και το Κιλκίς και έφθασαν 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη όπου σταμάτησαν περιμένοντας την αναίμακτη παράδοση τη πόλης. Στη γραμμή Μεταξά παραδόθηκαν τα οχυρά Παπαδοπούλα και Ποποτλίβιτσα.Το Ρούπελ, το Περιθώρι , και οι Παλιουριώνες συνέχιζαν την «τιτάνια» προσπάθεια. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, στο ημερολόγιό του, στις 8 Απριλίου 1941, εγραψε: "Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα... Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχητές... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων.Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής αυτούς. Στα Σκόπια οι ακτιβιστές της ΕΜΕΟ με πρόσκληση του Κομμουνιστή Τράικο Ποπόφ ενέκριναν ένα υπόμνημα προς τον Χίτλερ με το οποίο ζητούσαν η Μακεδονία να γίνει γερμανικό Προτεκτοράτο. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της Βέρμαχτ η 12η Στρατιά ξεκίνησε την προέλαση της από τα Σκόπια προς τη Νις, ενώ στον Βορρά καταλήφθηκε το Νόβι Σαντ. 

1945. Στην Αθήνα παραιτήθηκε της κυβέρνησης του στρατηγού Πλαστήρα και η εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης δόθηκε από τον Άγγλο πρέσβη και τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό στο ναύαρχο Πέτρο Βούλγαρη. 

1947. Περί ωραν ώραν 16,15' πολύμελής συμμορία επετέθη δια βαρέως οπλισμού κατά της δυνάμεως Σταθμού Χωροφυλακής Λευκίμης Σουφλίου έξ είκοσι άνδρών. Έπηκολούθησε σκληρά μάχη μέχρι 01,ΟΟ' ώρας της επομένης ότε ενισχυθείσα ή δύναμις του Σταθμού άντεπετέθη και ετρεψεν εις φυγήν τους συμμορίτας. Ήμέτεραι άπώλειαι νεκροί άνευ θητείας Ένωμ]ρχης Παυλίδης Δημοσθένης και Χωροφύλακες Μητρόπουλος Γεώργιος και Μαλαγάρας Βασίλειος 'Υπό χωρικών μετρήθησαν ενδεκα νεκροί συμμορίτες και δέκα επτά τραυματίαι διακομιζόμενοι έπί ζώων υπό τών συντρόφων των. Περί ώραν 23,ΟΟ' πολυμελής συμμορία προσέβαλε τήν δύναμιν του Σ, Χωρ]κής Σελέροου Ξάνθης και του Μεταβατικού άποσπάσματος, άποκρουσθείσα. 


1948. Μετα τα μεσάνυχτα συμμορία αγνώστου αριθμού επιτέθηκε  διά βαρέων οπλών εναντίον του Λόχου Μικροβρύσης Κιλκίς καί τού Σ. Χ. Μουριών. Μετά δίωρον συμπλοκή οι συμμορίτες  άπεχώρησαν. Απώλειαι ημετέρων ουδεμία.


Περί ώρα 22,45' πολυμελής συμμορία επετέθη διά βαρέων όπλων κατά τών χωρίων Τριφυλλιού καί Παλαιοφύτου Γιαννιτσών. Μετά 4ωρον σκληράν μάχην η δύναμη των χωρίων συνεπτύχθη. Οί συμμορίτες  είσβαλόντες είς τά χωρία, είς μεν τό Τριφύλλι ενέπρησαν τό Δημοτικόν Σχολεΐον ώς και 3 ίδιωτικάς οικίας, είς δέ τό Παλαιόφυτον φόνευσαν εναν ίδιώτην, ένέπρησαν μίάν οίκίαν και διήρπασαν 50 ίππους.


1949.Τμήμα Στράτου και απόσπασμα Χωροφυλακής συνεπλάκηση μετά πολυμελούς Κ]Σ εις θέσιν Κόρη Κόζακα. Εφονεύθησαν 5 και παρεδόθησαν 12 κομμουνιστοσυμμορίτες. Μεταξύ τών νεκρών τυγχάνει και 1 Καπετάνιος.

Κ]Συμμορία ενεδρεύουσα μεταξύ 'Αγίου Παντελεήμονος Αμυνταίου στρατολόγησε βιαίως 44 κατοίκους Άγιου Παντελεήμονος. Επίσης κατέστρεψε διερχόμενον φορτηγόν αύτοκίνητον και απήγαγε τον όδηγόν αυτού και εξ έπιβάτας. Τμήματα Στράτου και Χωροφυλακής κινηθέντα συνεπλάκησαν μετά τής Κ]Σ, απελευθερώσαντα 25 εκ τών αρπαγέντων.


Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκησαν εις τήν περιοχήν Κέλλης μετά πολυμελούς Κ]Σ. Απώλειες Κ]Σ άνεξακρίβωτοι.


1950 . Πάνω από τη Λετονία η σοβιετική αεράμυνα κατέρριψαν ένα αμερικανικό αεροπλάνο.

1951. Στην Ελλάδα, Ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της χθεσινής γενικής απογραφής πληθυσμού. Καταμετρήθηκαν 7.632. 801 κάτοικοι .


1955. Μαθητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λευκωσία για τις συλλήψεις και φυλακίσεις μαθητών από τους Άγγλους επειδή υποστήριζαν την Ένωση.

1957. Ξανάνοιξε η διώρυγα του Σουέζ.

1962. Στις αναπληρωματικές εκλογές στη Β' Θεσσαλονίκης ο ανεξάρτητος Στέφανος Τσαπάρας εκλέχτηκε βουλευτής με την υποστήριξη της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α. και ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή.

1963.Διαψεύστηκε από την Αθήνα και την  Ουάσινγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης Άρχισαν οι συνομιλίες για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ο Οδυσσέας Ελύτης ανέλαβε διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Παρέμεινε ένα χρόνο. Παραιτήθηκε στις 28 Απριλίου 1964. Πυρκαγιά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέστρεψε το υπερωκεάνιο Βρετάνη, ιδιοκτησίας Χανδρή, το οποίο επισκευαζόταν. 

1966. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης εξέλεξε ομόφωνα τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ ως γενικό γραμματέα. 

1973. Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν 32 επιθέσεις από την ΕΟΚΑ Β. 



1985. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση θα αναστείλει την εγκατάσταση των SS-20 στην Ευρώπη.


1986 .Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τολιάτι  για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη «περεστρόικα».

1989 . Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και διάφοροι αριστεροί σχημάτισαν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίστηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.


1990. Η Νέα Δημοκρατία στις τρίτες διαδοχικές εκλογές ήρθε πρώτο κόμμα, με 46,8% και έβγαλε 150 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 38,6% και έβγαλε 123 βουλευτές. Ο Συνασπισμός με 10,2%, πήρε 19 έδρες και η ΔΗΑΝΑ.με 0,67% πήρε 1 έδρα στο Υπόλοιπό Αττικής, με τον κύριο Κατσίκη που προσχώρησε στον κ. Μητσοτάκη που σχημάτισε έτσι κυβέρνηση με 151.


1993. Τα Σκόπια έγιναν το 181ό μέλος του ΟΗΕ ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας .

1996 . Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και της πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων τους.



1999. Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες σε τρεις γέφυρες στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ, προκειμένου να τις προστατεύσουν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Τη 16η ημέρα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έφτασε η ώρα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ζάσταβα», στο Κραγκούγιεβατς. 124 εργαζόμενοι, τραυματίστηκαν  και χιλιάδες έχασαν  τη δουλειά τους.


Από  τις 00:42 έως την μία παρα δέκα βομβαρδίστηκε η Τσούπρια .Ενα άτομο σκοτώθηκε  Στις  4:10 χτυπήθηκε  ένα αθλητικό και ψυχαγωγικό κέντρο στο Ζλάτιμπορ. 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους.


Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσισε οι δυνάμεις ασφαλείας να διακόψουν  τις  αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις, αφού η  ειρήνη αποκαταστάθηκε στο Κοσσυφοπέδιο.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξαν τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία,  και αποφάσισαν ότι οι υπεύθυνοι για τα  εγκλήματα στο Κόσσοβο θα πρέπει να δικαστούν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου και προειδοποίησαν το Βελιγράδι ότι οποιαδήποτε κίνηση που κατευθύνεται εναντίον της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου θα έχει  «σοβαρές συνέπειες».


Πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Σελέζνιεφ δήλωσε μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για το Κοσσυφοπέδιο υπό την προϋπόθεση της διακοπής βομβαρδισμών  του ΝΑΤΟ .Η Ρωσία ζήτησε την άδεια να περάσει μέσα από τα Στενά του Βοσπόρου τρία πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


Ο Προέδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησε με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να προετοιμάσει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων και τη δημιουργία της προσωρινής διοίκησης χορήγηση στο Κοσσυφοπέδιο. 


2002. Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από  ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

2003.Στον πόλεμο του Ιράκ βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Βασόρα. 2004. Στο φυλάκιο Μανίτσα στην περιοχή Κορνοφωλιά Λυκόφης, στο Σουφλί του Έβρου πέντε στρατιώτες έπαθαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα. Έγιναν έκλογές στην Αλγερία. Ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα επανεκλέχτηκε με ποσοστό 84,99%. Στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες του Νταρφούρ υπέγραψαν συμφωνία για εκεχειρία, 45 ημερών με εγγυήσεις απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτό το χρονικό διάστημα και ανταλλαγής των αιχμαλώτων πολέμου.

2010. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν στο Κάστρο της Πράγας Συνθήκη μείωσης στρατηγικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου