Απριλίου 08, 2020

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα, ευχαρίστησε την ομόλογό της Τοσιμίτσου Μοτέγκι και την ιαπωνική κυβέρνηση για την απόφαση της , να παράσχει δωρεάν στη Βουλγαρία το φάρμακο «Avigan», γνωστό και ως Favipivir. για τη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό. Η Αικατερίνα Ζαχάριεβα ευχήθηκε στον ιαπωνικό λαό, που συνδέεται με ζεστά και φιλικά συναισθήματα με τον βουλγαρικό, να ξεπεράσει σύντομα την κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Επιχειρησιακού Αρχηγείου, χθες επιβεβαιώθηκαν 12 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 7 στη Σόφια, 3 στην Στάρα Ζαγορά, 1 στη Φιλιππούπολη και 1 στο Κάρτζαλι. 213 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, και οι από αυτούς 21 σε ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 31. 23 ασθενείς απεβίωσαν και 42 ανέρρωσαν. Τα κρούσματα, συνολικά έφτασαν τα 577.

 ΤΙΡΑΝΑ. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε να παραταθεί η αναστολή κάθε δικαστικής δραστηριότητας σε όλα τα δικαστήρια της Δημοκρατίας της Αλβανίας μέχρι και τις 22 Απριλίου 2020. Εξαιρούνται μόνο τα «επείγοντα ζητήματα». Το Εφετείο αύριο θα κρίνει αν είναι «επείγουσα», η Έφεση του χασισέμπορου Ταχίρι. 

ΣΚΟΠΙΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας χθες το βράδυ ένας 45χρονος ασθενής από τα Σκόπια που είχε προσβληθεί από τον Ιό πέθανε, κατά την μεταφορά του στο Νοσοκομείο, «8ης Σεπτεμβρίου».
 Ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπσε δήλωσε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες προστατευτικού εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και απολυμαντικά . Ο δήμαρχος του δήμου Τσεσίνοβο-Ομπλέσεβο, Γκοράντσο Κρίστεφ είναι τελικά θετικός στον κορωνοϊό . Ο Δήμαρχος και η σύζυγός του έκαναν δυο φορές τεστ στις ιδιωτικές κλινικές «Σιστίνα» και «Φίλιππος Β» στα Σκόπια, επειδή ο κομμωτής του, από το Κότσανι. προσεβλήθη στα τέλη Μαρτίου, και ο οποίος πέθανε στην Κλινική Λοιμωδών τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για τον περιορισμό της καταβολής επιδομάτων και υπερωριών στο δημόσιο τομέα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε όλοι οι ασθενείς να νοσηλεύονται στα Κέντρα Αναφοράς και ότι κανείς δεν θα παραμένει υπό παρακολούθηση στο σπίτι του. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ντάρκο Μλάντιτς , γιος του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς δήλωσε ότι η οικογένεια και οι δικηγόροι του Στρατηγού δεν έχουν λάβει από το Δικαστήριο της Χάγης όλα τα έγγραφα που έχουν ζητήσει για να καταθέσουν αίτηση για να προσωρινή απελευθέρωση του για να υποβληθεί σε θεραπεία στη Σερβία. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ομάδα Συντονισμού, κατά του Κορωνοϊού αποφάσισε να εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες τα τεστ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι η κορύφωση της κρίσης σίγουρα δεν έχει περάσει και ότι θα απαιτηθεί αυστηρότερη εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Υπουργός Υγείας της Ομοσπονδίας (FBiH) Βιέκοσλαβ Μάντιτς Vjekoslav δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες 451 άτομα υποβλήθηκαν σε τεστ και επιβεβαιώθηκε ότι 45 ήταν θετικά για τον ιό. Ο αριθμός των εργαζομένων στην Ομοσπονδία έχει μειωθεί κατά 15.331 από την αρχή της πανδημίας, δήλωσε ο Διευθυντής της Φορολογικής Διοίκησης Σερίφ Ισόβιτς. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK), ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης για να προτείνει επείγον πακέτο μέτρων για τη στήριξη των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που επηρεάζονται από την πανδημία. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο επιβεβαίωσε δύο νέα κρούσματα λοίμωξης Κορωνοϊού αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών σε 241. Ο Διευθυντής του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας Γέφτο Εράκοβιτς, δήλωσε ότι 19 ασθενείς νοσηλεύονται για λοίμωξη από τον κορωνοϊό, τρεις από τους οποίους βρίσκονται διασωληνωμένοι. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη Ρουμανία ανήλθε σε 197. Σύμφωνα με την Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας, ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων ανήλθε σε 4.417 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 10 βρεφών σε μαιευτήριο στην Τιμισοάρα. 631 Ρουμάνοι που ζουν στο εξωτερικό βρέθηκαν θετικοί και 29 έχουν πεθάνει. Αεροσκάφος που έφτασε στο Βουκουρέστι από την Κίνα παρέδωσε 200.000 προστατευτικές στολές , 20.000 ιατρικά γυαλιά και 500.000 ζευγάρια γάντια. Η κυβέρνηση παρέτεινε, με Κατεπείγον διάταγμα , τις θητείες των δημάρχων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 . Οι τοπικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί φέτος τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, και καταρχήν σχεδιάζεται να γίνουν είτε τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Οι βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν ταυτόχρονα .Σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας της Ρουμανίας Μόνικα Ανίσι δήλωσε ότι η «Πανρουμανικές» εξετάσεις ενδέχεται να διεξαχθούν τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου