Σεπτεμβρίου 03, 2019

H 3η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

863. Αποφασιστική Βυζαντινή νίκη εναντίον των Αράβων της Μελιτηνής στη μάχη στον ποταμό Λαλακάοντα, σε τοποθεσία με το όνομα Πρόσων 130 χλμ ΝΑ της Αμισού . Το Βυζαντινό στρατό διοικούσε  ο Πατρίκιος Πετρωνάς θείος του Μιχαήλ Γ του Μέθυσου, και τους Άραβες  ο Εμίρης Ομάρ Αλ-Άκτα, που σκοτώθηκε στη μάχη.

1189. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

1260. Οι Μαμελούκοι της Αιγύπτου που πέρασαν από τα εδάφη των Σταυροφόρων  νίκησαν τους Μογγόλους στη μάχη του Άιν Τζαλούτ στην Παλαιστίνη.

1643. Κατά τον τριακονταετή Πόλεμο η ναυμαχία της Καρθαγένης, κατά την οποία ο γαλλικός στόλος νίκησε τον Ισπανικό.

1759.Εκδιωχθηκαν οι Ιησουίτες από την Πορτογαλία.


1783.Υπογράφηκε  η Συνθήκη των Παρισίων μεταξύ της ηττημένης  Βρετανίας  και της Γαλλίας, Ισπανίας και των ΗΠΑ με την οποία εληξε ο πόλεμος της αμερικανικης Ανεξαρτησίας.

1791. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το Σύνταγμα της Συνταγματικης Μοναρχίας.

1796. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του πρώτου συνασπισμού οι Αυστριακοί νίκησαν τους Γαλλους στο Βίρτσμπουργκ.

1806 .Μεγάλη νίκη των Σέρβων Επαναστατών κατά των Τούρκων  στο Ντέλιγραντ  


1826 . Στις 3/15 Σεπτεμβρίου κατέπλευσε  στο Ναύπλιο,  χωρίς τα πυροβόλα της, η «Καρτερία», με πλοίαρχο τον Άγγλο  Φρανκ Χέιστινγκς. Τα πυροβόλα, που είχαν αποσταλεί στις ΗΠΑ για να μην παραβιαστεί η βρετανική ουδετερότητα , έφτασαν τον Δεκέμβριο. Στις 22 Αυγούστου /3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, η στέψη του Τσάρου  Νικόλαου Παύλοβιτς Α.
1843. Στις 3/15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε  το πραξικόπημα των Ρότσιλντ και των Πρέσβεων  κατά του Όθωνα, με ηγέτες το Δ.Καλλέργη, τον Α. Λόντο και τον Ι. Μακρυγιάννη, με αίτημα τη χορήγηση Συντάγματος.  

1877 . Κατά τον Ρωσοτουρκικοό Πολέμο του 1877-1878 οι Ρώσοι νίκησαν στην μάχη του Λόβετς, Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος ανέλαβε  διοικητής των ρωσικών-και ρουμανικών  στρατεύματων στο Πλέβεν.

1884. Από το Βελιγράδι ξεκίνησε  η πρώτη επιβατική αμαξοστοιχία για τη  Νις.

1897. Ιδρυθηκε στην Βασιλεία το Παγκόσμιο Σιωνιστικό Κίνημα.


1901.Οι τσέτες του Γιάνε Σαντάνσκι  απήγαγαν μια αμερικανίδα  προτεστάντισσα  ιεραπόστολο, και ζήτησαν λύτρα 100.000 δολαρίων ΗΠΑ. 

1902. Αντισερβικές  διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ.

1903 . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ ζήτησε την αποκατάσταση της τάξης στη Μακεδονία και την προστασία των ορθοδόξων από του Κομιτατζήδες.

1916. Εξαπολύθηκε η βουλγαρική επίθεση κατά των Ρουμάνων.   
  
1929. Η χρηματιστηριακή  φούσκα στις ΗΠΑ έφτασε στο απόγειο της. Ο Ντάου Τζόουνς  έφτασε στις 381.17 μοναδες.


1931. Στο Βελιγράδι, ο βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς θέσπισε νέο Σύνταγμα, που νομιμοποιούσε την  δικτατορία που επέβαλε   στις 6 Ιανουαρίου 1929. Σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτό, η κυβέρνηση λάμβανε εντολή μόνο  από το βασιλιά, και κυβερνούσε επ’  ονόματι του. Δημιουργήθηκε  η Γερουσία, της οποίας το ήμισυ των μελών  διοριζόταν άμεσα από το βασιλιά. Τα νομοσχέδια  μπορούσαν να γίνουν νόμοι με την έγκριση ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα.
1938. Έξω από το Παρίσι , στο σπίτι του Άλφρεντ Γκριό (Ροσμέρ) πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση της 4ης Διεθνούς. Την εισήγηση λόγω της δολοφονίας του Ρούντολφ Κλέμεντ έκανε ο Πιέρ Ναβίλ.  Παρόντες στη συνάντηση ήταν αντιπρόσωποι από τις κυριότερες χώρες της Ευρώπης, και από τη Βόρεια Αμερική.Συγκροτήθηκε μια Διεθνής Γραμματεία. Ανάμεσα στις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν πάρθηκαν από την συνδιάσκεψη, ήταν και το «Μεταβατικό Πρόγραμμα».

1939. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία κηρύξαν  τον πόλεμο στη Γερμανία.

 1943. Άρχισε η επιχείρηση «Αβαλάνς», με την απόβαση των συμμάχων στην Ηπειρωτική Ιταλία. Ο στρατηγός Καστελλάνο  ως πληρεξούσιος  της κυβέρνησης του Πιέτρο Μπαντόλιο υπέγραψε στο χωριό Κασίμπιλε την  ανακωχή που ανακοινώθηκε  την 8η Σεπτεμβρίου.

1944 . Στη Σόφια ο πρωθυπουργός Κωνσταντίν Μουράβιεφ διέταξε την  αναστολή εκτέλεσης όλων των θανατικών ποινών.


1947. Υπό 200 και πλέον Κ]Σ εγένετο επίθεσις εναντίον της  Ιτέας που την υπερασπίστηκαν οι άνδρες  της  υποδιοικήσεως Χωροφυλακής και ανδρών Τ.Ε.Α. Οι Κ/Σ είχαν τρείς νεκρούς. Περί  ώρα 20.30' 100μελής Κ]Σ επετέθη εναντίον του Παγονερίου Νευροκοπίου Δράμας. Οί άνδρες του  Σταθμού Χωροφυλακής τους απέκρουσαν . Οι Κ]Σ ‘άφησαν πίσω  τέσσαρες νεκρούς.

1954 . Η Ηνωμένες Πολιτείες νομοθέτησαν τη θανατική ποινή για κατασκοπεία σε καιρό ειρήνης.

1958. Σε εφαρμογή του Νόμου 4000 συνελήφθησαν οι πρώτοι  δύο νεαροί, τεντιμπόηδες στην Κυψέλη και  οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου κουρεύτηκαν σύρριζα υπό την επίβλεψη του ίδιου του Αστυνομικού Διευθυντή Αθηνών Θεόδωρου Ρακιντζή.



1968. Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν ότι στα μειονοτικά σχολεία των δύο χωρών, θα διδάσκεται η ελληνική και η τουρκική γλώσσα





1969. Οι καταστηματάρχες της Αττικής δεν εφάρμοσαν το  συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (6 π.μ.-10 μ.μ.), που αποφάσισε η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση των συνταγματαρχών.

1974. Ιδρύθηκε το  ΠΑΣΟΚ.

 1982. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν έγινε  δεκτός στην Αθήνα με ιδιαίτερες τιμές

1992. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, καταρρίφθηκε 34 χιλιόμετρα δυτικά του Σεράγεβο,  ένα G-222 της  ιταλικής  Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε  βοήθεια στους μουσουλμάνους.  

1999. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και τα Μετόχια ανέστειλε την κυκλοφορία του Γιουγκοσλαβικού Δηναρίου.  

2004 . Οι Τσετσένοι καταληψίες σκότωσαν 344 ομήρους στο σχολείο του Μπεσλάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου