Αυγούστου 31, 2019

Βελιγράδι: Όταν μας βάλετε στην ΕΕ θα φύγουμε από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Ελσίνκι προέτρεψαν τη Σερβία να μην απομακρυνθεί από την ένταξη στην ΕΕ, και υπογράψει στις 25 Οκτωβρίου , εμπορική συμφωνία με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών για την εξαγγελθείσα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Βελιγραδίου και της Ευρασίας Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει τη Σερβία επειδή κοιτάζει το δικό της συμφέρον.
 Ο Σέρβος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Νέναντ Πόποβιτς, είπε ότι , «η Σερβία σημείωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει την υποχρέωση να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρασιατική Ένωση οταν θα γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά η ημερομηνία της ένταξης είναι ένα μελλοντικό είναι αβέβαιο, γεγονός», δήλωσε 
Ο Σλοβένος Μίροσλαβ Λάιτσακ, απευθυνόμενος στο Βελιγράδι είπε: «Αν είστε βέβαιοι ότι τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σας, μην λαμβάνουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με αυτόν». 
Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τις χώρες των οι Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία χθες στο Ελσίνκι.
 Ο ηλικίας 72 ετών Ισπανός υπουργός Ζοζέπ Μπορέλ, , ο οποίος επελέγη για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχώρησε από την συνλαντηση στην οποία η Φεντερίκα είχε καλέσει και ον Κοσσοβάρο μεγαλοεργολάβο Μπετζέτ Πατσόλι. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες μεταξύ των συναδέλφων του στην ΕΕ όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια και την Αλβανία. Η αποχωρούσαν Υπάτη Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να έχει μια συνεκτική προσέγγιση προς τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου