Ο Μπόγιαν Γιοβάνοφσκι, στον οποίο αναφέρθηκε με απαξία ο Ζάεφ, όταν μίλησε για έναν «Φούστη» , ήταν «τηλεπερσόνα» της Γείτονος με το ψευδώνυμο «Μπόκι 13», και ιδιοκτήτης του Τ/Ο σταθμού «1ΤΒ».
Συνελήφθη στα μέσα Ιουλίου, κατά τη διέλευση των συνόρων με την Ελλάδα, κατηγορούμενος για εκβιασμό του επιχειρηματία Ιορδάνη Κάμτσεφ.
Ο Ιορδάνης (Όρτσε) Κάμτσεφ, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στα Σκόπια.
Η περιουσία του υπολογίζεται σε 238 εκ ευρώ.
Ο Κάμτσεφ είναι προϊόν της Γιουγκοσλαβικής νομενκλατούρας και είναι γιος του Ηλία Κάμτσεφ ο οποίος την εποχή της Γιουγκοσλαβίας ήταν ο διευθυντής της εταιρίας «Μακεδονικός αθλητισμός», που διακινούσε και εμπορευόταν αθλητικά είδη.
Το 1990, ο Ιορδάνης ίδρυσε την εταιρεία «Oρτσα», η οποία είχε επικεφαλής τον πατέρα του. Αργότερα η εταιρεία αυτή, η οποία αρχικά δούλευε μόνο αθλητικά είδη εξελίχτηκε στην «Oρτσα Χόλντιγκ».
Ο Κάμτσεφ είναι η βασικός μέτοχος της «Στοπάνσκα Μπάνκα», η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της «κάθαρσης», και τον Νοέμβριο, η εισαγγελέας της κάθαρσης, Κάτιτσα Γιάνεβα, τον έκλεισε στην φυλακή.
Ενώ βρισκόταν στην φυλακή, μίλησε μαζί του ο Γιοβάνοφσκι και του ζήτησε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για να τον βοηθήσει να βγει από την φυλακή. Τα χρήματα αυτά δεν πληρώθηκαν. Ο Κάμτσεφ ηχογράφησε αυτή την συνομιλία.
Στη συνέχεια τα οκτώ εκατομμύρια έγιναν έξι και μετά τέσσερα εκατομμύρια. Σε όλες τις συνομιλίες ο Μπόκι 13 μιλούσε για τις επαφές του στην Εδική Εισαγγελία. και υποσχόταν μια πιο ήπια αντιμετώπιση της ποινικής δίωξης σε αντάλλαγμα για τα χρήματα. Αυτές οι συνομιλίες παρουσιάστηκαν από το σλοβένικο ραδιόφωνο «Ράδιο Καποδίστρια» και το ιταλικό διαδίκτυο.
Στις αρχές του νέου έτους , η κ. Γιάνεβα αποφάσισε την αποφυλάκιση του κ. Κάμτσεφ και ζήτησε τον περιορισμό του κατ οικον.
Τον Φεβρουάριο, ο κ. Κάμτσεφ πλήρωσε το ένα εκατομμύριο ευρώ σε μια τσάντα Λουί Βουτόν.
Τον Απρίλιο , η κ. Γιάνεβα ήρε τον κατ οίκον περιορισμό και επέστρεψε στον κ. Κάμτσεφ το διαβατήριο του. Μετά τον Γιοβάνοφσκι, (Μπόκι 13), συνελήφθη και Σκόπια ο επιχειρηματίας Ζόραν Μιλέσκι ως συνεργός του. (Ο Ζόκι).
Η κυβέρνηση Ζάεφ, προσπαθεί να περιορίσει την υπόθεση στον κ. Κάμτσεφ, την Γιάνεβα και τον Μπόκι, ενώ ο αντιπολιτευόμενος τύπος αλλά και οι εφημερίδες στην Σερβία υποστηρίζουν ότι η επικεφαλής της Εδικής εισαγγελίας Γιάνεβα και ο Μπόγιαν Γιοβάνοφσκι, απέσπασαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από πολλούς επιχειρηματίες και εταιρείες, με την κάλυψη της ΜΚΟ που ίδρυσε ο Μπόκι 13.
Έχουν επιβεβαιωθεί τρεις τραπεζικές πληρωμές μέσω των λογαριασμών των μελών της ΜΚΟ.
Η μια ήταν 750.000 ευρώ, στον λογαριασμός μιας συνταξιούχου, η δεύτερη 350.000 ευρώ και η τρίτη 250.000 ευρώ. Ο εργολάβος από το Μοναστήρι τον οποίο ερευνούσε η ειδική εισαγγελία έχει ζητήσει την επιστροφή των 750.000 ευρώ με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.
Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο γιός της κας Γιάνεβα εργάζεται στον τηλεοπτικού σταθμό του Μπόκι 13 («1ΤΒ»), και ότι η κ. Γιάνεβα ήταν εισαγγελέας στην Στρούμνιτσα και της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ζάεφ, που ήταν δήμαρχος της Στρούμνιτσα, και εκείνος την υπέδειξε ως επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας.
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ συμμετέχει στο σύνολο της δραστηριότητας του, Μπόκι 13.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου