Αυγούστου 23, 2019

Επί Τροχάδην

Στο Βελιγράδι το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέρριψε το αίτημα του Συμβούλιου των Βόσνιων του Σάντζακ, που είχε υποβληθεί τον Ιούνιο, για να αποκτήσουν ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας και αποφάσισε και την διάλυση της εκτελεστικής επιτροπής του συμβουλίου, της Βοσνιακής εθνικής μειονότητας, της οποίας πρόεδρος ήταν ο Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν , που συντονιζόταν με τον Χαραντινάι και με τον Ιζετμπεκοβιτς.

Στα Σκόπια, η Κεντρική Επιτροπή της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης υπό την Προεδρία του Ζάεφ συζήτησε το σκάνδαλο «Μπόκι 13» και αποφάσισε αλλαγές προσωπικού. Μετά τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα υποβάλει πρόταση στη Συνέλευση για το διορισμό της Νίνας Αγκελόφσκα ως νέας υπουργού Οικονομικών. Η κα Αγκελόφσκα είναι δημόσια γνωστή ως ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας «Grupper». Επίσης νέα Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Επιστημών θα διοριστεί η Ελιζαμπέτα Ναουμόφσκα. Ο υφυπουργός Οικονομίας Κίρε Ναούμοφ θα διοριστεί ως διευθυντής της «Αναπτυξιακής Τράπεζας».Ο Νεχάτ Μεχμέντοβιτς θα οριστεί ως αναπληρωτής υπουργός στο νέο Υπουργείο για το Πολιτικό Σύστημα και τις διακοινοτικές σχέσεις. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να εκλέξει ως πέντε αντιπροέδρους του κόμματος. την Μίλα Γιαρόφσκα , τον Κώστα Πέτροφ, τον Όλιβερ Σπασόφσκι , τον Μοχάμεντ Ζεκίρι και Ντάμιαν Μαντσέφσκι. Από αυτούς μόνο ο Πέτροφ δεν είναι υπουργός. Βγαίνοντας από την Κεντρική Επιτροπή ο (μαυρισμένος) Ζάεφ είπε: «Είμαστε περήφανοι που ως κυβέρνηση έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εργαστεί και να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου». 
Είπε ακόμα: «Πιστεύουμε στο τεκμήριο της αθωότητας . Πιστεύω ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι μια ενόχληση και πρόκληση για όλους στην κοινωνία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια πρόκληση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της θα αναδυθεί ως νικητές» και ότι «ο καθένας που έχει διαπράξει ένα έγκλημα θα πρέπει να λογοδοτήσει». Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι της κας Γιάνεβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου