Ιουνίου 12, 2019

H 12η Ιουνίου στην Ιστορία

 1099 .Σταυροφόροι διοικητές προσκύνησαν το Όρος των Ελαιών, στην Ιερουσαλήμ.
1381. Κατά την εξέγερση των χωρικών στην Αγγλία, δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι από τη βαριά φορολογία , που απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας, βάδισαν στο Λονδίνο με επικεφαλής τον Γουάιτ Τάιλερ και τον ιερέα Τζών Μπόλ. Οι επαναστάτες σταμάτησαν στο Μπλάκχιθ, εξω από το Λονδίνο, όπου τους συνάντησαν οι απεσταλμένοι του 14χρονου Ριχάρδου Β, ο οποίος μαζί με τους υπουργούς του κατέφυγαν για ασφάλεια στον Πύργο του Λονδίνου. 

1418. Κατά τη σύγκρουση του Οίκου της Ορλεάνης με τον Οικο της Βουργουνδίας οι Παριζιάνοι έσφαξαν τον Βερνάρδο Η΄ των Αρμανιάκ , και το Παρίσι περιήλθε στον έλεγχο του Ζαν Βιλλιέρ ντε Λ’ιλ της Βουργουνδίας.


1429. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο η Ιωάννα της Λωρένης ηγήθηκε της κατάληψης εξ εφόδου της Ζαργκό.

1442 .Ο Αλφόνσος Ε ́ της Αραγονίας στέφτηκε  βασιλιάς της Νάπολης
1526. Το Μαγδεμβούργο προσχώρησε στην προτεσταντική Ένωση του Τοργκάου. 

1653 .Α’ Αγγλο-ολλανδικός Πόλεμος. Στη διήμερη ναυμαχία του Γκάμπαρντ εξω από τις ακτές του Σάφολκ της Ανατολικής Αγγλίας, στις 2/12 και 3/13 Ιουνίου , οι Άγγλοι επέτυχαν στρατηγικής σημασίας νίκη επί των Ολλανδών, που έχασαν 17 πλοία, και απέκτησαν τον έλεγχο της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας.

 1672. Ο Λουδοβικος 14ος επικεφαλής του στρατού του διέσχισε τον Ρήνο, και εισέβαλε στην Ολλανδία ξαναρχίζοντας τον πόλεμο κατά της Ολλανδίας. 

1691. Στις 12/22 Ιουνίου ο Αχμέτ Β κληρονόμησε το θρόνο του σουλτάνου από τον Σουλεϊμάν Β σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την αυτοκρατορία. Συνέχισε τον πόλεμο κατά της Αυστρίας, στον οποίο ενεπλάκησαν η Βενετία και η Ρωσία και αναγκάστηκε να δεχτεί τη συνθήκη Ειρήνης του Κάρλοβιτς το 1699. 

1798. Εκτελέστηκε στο Βελιγράδι ο Ρήγας Βελεστινλής  ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» Στη  Μάλτα υπογράφηκε η  συμφωνίας παράδοσης του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στον Ναπολέοντα. Η κυριαρχία του Κυρίαρχου τάγματος  στην Μάλτα κράτησε 268 χρόνια 

1812. Στις 12 Ιουνίου με το ρωσικό / 24 Ιουνίου με το καθολικό ημερολόγιο, ο Ναπολέων ξεκίνησε την εισβολή στη Ρωσία. 

1815. O Ναπολέων βγήκε από το Παρίσι και κατευθύνθηκε προς το Σαρλερουά για να αντιμετωπίσει τους Άγγλους και τους Πρώσους. O Nάθαν Ρότσιλντ κατεύθυνε τις εφημερίδες του Λονδίνου να προκαλέσουν έναν πανικό, στο χρηματιστήριο. 


1823.600 Ψαριανοί υπό τον Γεώργιο Σκανδάλη πραγματοποίησαν  επιδρομή
με μικρά πλοιάρια στα παράλια της Ιωνίας απέναντι από την Λέσβο 1830. Άρχισε η κατάληψη της Αλγερίας από τους Γάλλους με την αποβίβαση 34.000 στρατιωτών στη χερσόνησο Σίντι Φερούς (τη σημερινή Σίντι Φρετζ). 

1842. Ο Εβραιοβούλγαρος Γκεόργκι Σάβα Ρακόφσκι και άλλοι έξι ακόμα 
καταδικάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη σε θάνατο για συμμετοχή στις ταραχές στη Βράιλα το 1841 τις οποίες είχε οργανώσει με τον Έλληνα φίλο του Σταύρο Μπαλακώστα ,αλλά, χάρις στο πλαστό διαβατήριο που του χορήγησε ο έλληνας πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος με το όνομα Γεώργιος Μακεδών και με την ιδιότητα του καθηγητού της ελληνικής και τη γαλλικής, απελάθηκε στη Γαλλία. Το 1845, επέστρεψε στο Κοτέλ.

 1848. Κατά την Επανάσταση των Σέρβων της Βοϊβοντίνα του 1848 , ο ουγγρικός στρατός επιτέθηκε στο Σρέμσκι Κάρλοβτσι. 

1849 . Το πυροβολικό του Κάστρου του Πετροβαραντίν κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το Νόβι Σαντ κατά την πολιορκία από τους κροάτες του υπερασπίζεται τον εαυτό του από επίθεση του στρατού της Κροατίας Μπανου Γέλασιτς. 

1866. Υπογράφηκε μυστική συμμαχία μεταξύ της Αυστρίας και του Ναπολέοντα Γ της Γαλλίας ενάντια στην Πρωσία. Η Γαλλία θα παράμεινε ουδέτερη στον επικείμενο γερμανικό πόλεμο και έλαβε το Βένετο. 

1867. Στο πλαίσιο του Συμβιβασμού με τους Ουγγρους ο Φραγκίσκος Ιωσήφ στέφθηκε Βασιλιάς της Ουγγαρίας με το ουγγρικό δίκαιο και έτσι νομιμοποιήθηκε η δυαδική Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία. 

1886. Δυο μέρες μετά την καθαίρεση του ο «Παράφρων» Λουδοβίκος Β της Βαυαρίας, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Ιουνίου, και στις 4 π.μ. τον φόρτωσαν σε μια άμαξα με τη συνοδεία του γιατρού του Δρ Γκούντεν, τον οποό ο Λουδοβίκος ρώτησε : «Πώς μπορέσατε να με κηρύξετε παράφρονα ; Και μάλιστα χωρίς να με εξετάσετε; Ο Λουδοβίκος μεταφέρθηκε μεταφέρθηκε στο κάστρο στις όχθες της λίμνη Στάρνμπεργκ. 

1898. Ο στρατηγός Εμίλιο Αγκουινάλδο ανακηρύξε την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων από την Ισπανία. 

1917. Μετά από βίαιες διαδηλώσεις κατά της πορτογαλικής κυβέρνησης , η κυβέρνηση του Αλφόνσο Κόστα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Αναρχικός Πέτρος Κροπότκιν επέστρεψε θριαμβευτικά στη Ρωσία. 

1934. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 19ης Μάιου 1934 κατήργησε προσωρινά το Σύνταγμα του Τάρνοβο, διέλυσε την Βουλή και απαγόρευσε τα πολιτικά κόμματα, τις επαναστατικές οργανώσεις και τα συνδικάτα. 

1935. Υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του Τσάκο μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης. 

1936 . Άνοιξε ο ζωολογικός Κήπος του Βελιγραδίου στο Καλεμέγκταν με περίπου 1.200 ζώα. 

1940. Κατά την μάχη της Γαλλίας έληξαν οι επιχειρήσεις στο Σεντ Βαλερί εν Κο της Νορμανδίας και 26000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8000 Βρετανών παραδόθηκαν στους άνδρες του στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ. 
1941. Το πρώτο κύμα των απελάσεων Ρουμάνων από τη Βεσσαραβία και βόρεια Μπουκοβίνα στη Σιβηρία και το Καζακστάν.
1942. Η Πρώτη αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Ρουμανία


1945. Ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε την αποκήρυξη του πουστοΘανάση. «Ο σ. Ζαχαριάδης μάς ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχωδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια). Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να χτυπά το Κ.Κ.Ε., να παραβιάζει τη συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.» 


1953. Έληξε  η πανεργατική απεργία που ξέσπασε στις 4 Ιουνίου στην Ελλάδα, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου, μετά την υπόσχεση του υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους σε ποσοστά 7-12%.

1955. Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, άρχισε το ξήλωμα και η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) της τελευταίας Γραμμής Αθήνα –Καλλιθέα. 

1957 .Ο Μωρίς Μπουρζέ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας


1958. Η σφαγή στο Κιόνελι .Μετά από τη βόμβα-προβοκάτσια που τοποθέτησαν οι άνθρωποι του Ντενκτάς στο τουρκικό γραφείο Τύπου στη Λευκωσία (και την απέδωσαν στην ΕΟΚΑ), οι Άγγλοι συνέλαβαν αναίτια 28 αθώους και άοπλους Κοντεμενιώτες και τους παρέδωσαν επί σφαγήν σε προσυνεννοημένους ενεδρεύοντες Τούρκους ενόπλους στο τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι. Οκτώ Κοντεμενιώτες ηλικίας 17-34 ετών κατακρεουργήθηκαν κατά τον κτηνωδέστερο τρόπο κατακρεουργήθηκαν από τα τουρκικά χασαπομάχαιρα, τσεκούρια και πιστόλια. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 8 νεκροί. Πρόκειται για τους: 1. Χριστόδουλο Σταύρου, 34 χρόνων. 2. Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων 3. Ιωάννη Σταύρου, 31 χρόνων 4. Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων 5. Χαράλαμπο Σταύρου, 34 χρόνων ,6. Ευριπίδη Κυριάκου, 24 χρόνων 7. Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων. 
8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων. Από τους διαφυγόντες, οι εννέα ήσαν άγρια κακοποιημένοι. Το χυμένο αίμα των αθώων ήταν η πολιτική του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ οι Τούρκοι δολοφόνησαν 68 Έλληνες σε συνεργασία με τους Άγγλους. 
1964. Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια από το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής.
1968. Στην Αθήνα, το στρατιωτικό καθεστώς , ακολουθώντας την πολιτική ΜΑΟ κήρυξε «Φοιτητικήν σταυροφορίαν διά την ανάπτυξιν της υπαίθρου». Στο πλαίσιο της Φοιτητικής σταυροφορίας οι φοιτητές έπρεπε μεταδώσουν στους αγρότες τις γνώσεις τους αλλά και «πρακτικές υγιεινής και, εν γένει, όρους διαβιώσεως», καθώς και να οργανώσουν πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. 
1970. Στην Ιορδανία, ο βασιλιάς Χουσεΐν συμφώνησε με τους Παλαιστίνιους αντάρτες για κατάπαυση του πυρός.
1971.Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν  στον Αραβικό Σύνδεσμο.
1975. Η κυβέρνηση Καραμανλή υπέβαλλε αίτημα για την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Στις Ινδίες η  Ίντιρα Γκάντι καταδικάστηκε για εκλογική απάτη στις εκλογές του 1971.
1987.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν κάλεσε δημοσίως τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το Τείχος του Βερολίνου.
Ο πρώην αυτοκράτορας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας,  Μποκάσα Jean-Bedel  καταδικάστηκε  σε θάνατο για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των 13 ετών της βασιλείας του.
1990. Το Συνέδριο των Αντιπροσώπων του Λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ψήφισε δήλωση σχετικά με την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

1991. Ένα χρόνο μετά τη ρωσική ανακήρυξη της ρωσικής ανεξαρτησίας, ο Μπόρις Γιέλτσιν κέρδισε από το πρώτο γύρο τις εκλογές για την προεδρία της Ρωσίας με το 57,3% των ψήφων. 
1992.  Με επιστολή του στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, παραδεχτηκε, ότι στις αρχές του 1950 οι αντιαεροπορικές  δυνάμεις της χώρας του είχαν καταρρίψει 9 αεροπλάνα των ΗΠΑ και είχαν κρατήσει αιχμάλωτους τους 12 επιζήσαντες οι οποίοι πέθαναν στις φυλακές. Στη βορειοανατολική  Βοσνίας Ερζεγοβίνη οι μουσουλμάνοι σκότωσαν πέντε Σέρβους στο σερβικό χωριό Τουπκόβι, ενώ έκαψαν και λεηλάτησαν τα σπίτια. Στο Καλέσιι οι τοπικοί μουσουλμάνοι  επιτέθηκαν  στο σερβικό χωριό Μπρέζικ, όπου σκοτώθηκαν , 12 Σέρβοι .
1994. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο  στις Ευρωεκλογές με ποσοστό 37,6%. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 32,6%, η Πολιτική Άνοιξη με 8,6%, το ΚΚΕ με 6,2% και ο Συνασπισμός με 6,2%.
Η Αυστρία αποφάσισε με δημοψήφισμα την ένταξη της στην ΕΕ. 
1996. Στο Όσλο εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κυβέρνησης στο Σεράγεβο αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία αφοπλισμού στο πρώην γιουγκοσλαβικό έδαφος.
1999. Το τάγμα των Ρώσων αλεξιπτωτιστών αφού διέσχισε σε 7,5 ώρες πάνω από 600 χλμ κατέλαβε το αεροδρόμιο «Σλάτινα» πριν από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι άρχισαν να αναπτύσσονται οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας της KFOR βάσει του ψηφίσματος 1244. 

2004. Στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Λισσαβώνα, η Εθνική Ελλάδας νίκησε την Πορτογαλία με 2-1. 

2007. Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πολιτικό ηγέτη της Σερβικής Κράινα στην Κροατία Μίλαν Μάρτιτς, σε 35 χρόνια φυλάκισης για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και παραβίαση των νόμων και θεσμών του πολέμου. 

2008.Οι Ιρλανδοί με δημοψήφισμα απέρριψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας. 

2009. Στο Ιράν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανεκλέχτηκε πρόεδρος με το 62%, έναντι 34% του «φιλελεύθερου» Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί. 

2013. Η Κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε την αντικατάστασή  του τεμπελχανίου της ΕΡΤ από την ΝΕΡΙΤ.

2018. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία  για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου