ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είπε χθες στην Πρίστινα ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ένα παράδειγμα δημοκρατίας και αξίζει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος βλέπει το Κοσσυφοπέδιο ως ένα παράδειγμα για το πώς ζει ειρηνικά με τους γείτονές του. Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».Ο Κλίντον είναι στο Κοσσυφοπέδιο με αφορμή την 20η επέτειο από την είσοδο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη σερβική επαρχία και συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και τον Πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι.
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου απένειμε στον Κλίντον το παράσημο της «Ελευθερίας» και τόνισε ότι ο Κλίντον ήταν «ο πιο επίμονος πολιτικός υπέρ της ελευθερίας για το Κοσσυφοπέδιο».
«Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησαν την εκστρατεία για να σταματήσει η εθνοκάθαρση και για την επιστροφή των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στις εστίες τους, για να οικοδομήσουμε μια νέα ζωή με ειρήνη για όλους», δήλωσε ο Θάτσι.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση ότι για να προχωρήσει η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, απαιτείται μια συμφωνία-πλαίσιο που θα καθορίσει τα θέματα για τα οποία οι δύο χώρες μπορούν να βρουν μια λύση.
Ο Χαραντινάι είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει τη συμφωνία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Συνόρων και έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συζητηθούν τα σύνορα.
«Δεν χρειαζόμαστε έναν διάλογο για τον τουρισμό, αλλά μια συμφωνία-πλαίσιο σχετικά με το τι θα συζητήσουμε», είπε. Για τους δασμούς τόνισε ότι «για πρώτη φορά, η απώλεια χρόνου κοστίζει η Σερβία» και τόνισε ότι οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου