Ιουνίου 11, 2019

Επί τροχάδην

 ΤΙΡΑΝΑ. Στο «Κράτος Δικαίου» των χασισεμπόρων η Αλβανική Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ελέγχεται από τους Χοτζικούς, («Σοσιαλιστές»), ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει διάταγμα του αρχηγού του κράτους» και ότι στις 30 Ιουνίου θα γίνουν εκλογές.
 Ο Μπάσα δήλωσε σίγουρος ότι ο Πρόεδρος δεν θα καθαιρεθεί και ότι δεν θα γίνουν εκλογές στις 30 Ιουνίου . 
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, που ρωτηθηκε από τους δημοσιογράφους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία, είπε ότι «η αναβολή των τοπικών εκλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και η απόρριψη του Διατάγματος από την πλειοψηφία, είναι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής της Αλβανίας». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες με τον βοηθό Υπουργό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος κατευθύνεται στην Πρίστινα. Ο κ. Πάλμερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Πρίστινα πρέπει να αποσύρει την απόφαση για τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα , και ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και η συνέχιση των συνομιλιών είναι η μόνη τρόπος για να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση».  
Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Πάλμερ ο Βούτσιτς είπε ότι ,«αυτές οι συναντήσεις δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά το ήταν ανοιχτές». Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι «στον Πάλμερ δεν άρεσαν οι θέσεις της Σερβίας όπως και στην Σερβία δεν αρέσουν οι δικές του για το Κόσσοβο», και τόνισε ότι του ζήτησε να καταλάβει «ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός». Ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα γίνει η συνάντηση στο Παρίσι, με τον Μακρόν και τη Μέρκελ. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, έκανε έκκληση για διάλογο και ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, με μια συμβιβαστική λύση . Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι απέχει πολύ από το να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασφαλής και σταθερή και ζήτησε από το Συμβούλιο «να σταματήσει τη στρατιωτική μηχανή της Πρίστινα πριν προκαλέσει νέα αιματοχυσία».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με αφορμή την 20η επέτειο από την έγκριση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από αυτό το έγγραφο. 
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι Σερβία δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που παρέχονται από το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, και επισήμανε πως, δεδομένου ότι το Βελιγράδι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το ψήφισμα, πρέπει να ζητάει κάθε μέρα η διεθνής κοινότητα να τηρεί τις δικές της υποχρεώσεις. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε τον Αλέξανδρος Μπότσαν Χαρτσένκο ως νέο πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση του εργατικού Κώδικα που επιτρέπει να παράταση του χρόνου εργασίας μέχρι τα 70, εφόσον το επιθυμεί ο εργαζόμενος. Η τροποποίηση πρέπει να περάσει από τη βουλή. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν αναγκαίοι και δικαιολογημένοι διότι σταμάτησαν τη βία και έδωσαν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πάνε πίσω στο σπίτι τους». 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκάνου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρουμανία δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση στο Κισινάου. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν το Υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε κυβέρνηση της Μάγια Σάντου όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία, ο Μελεσκάνου είπε «όχι», και εξήγησε: «Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναγνώριση μιας κυβέρνησης, μόνο ενός κράτους. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχει μια εκρηκτική κατάσταση και θέλουμε να τονίσουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Η λύση είναι να μιλήσει ο λαός . Πρόωρες εκλογές στις 6 Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε Μελεσκάνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η πρωθυπουργός Βιόρικα Ντάντσιλα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια Πρόεδρος του PSD στο έκτακτο συνέδριο της 29ης Ιουνίου. Η κ. Ντάντσιλα είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρουμανίας. Άλλος υποψήφιος για πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είναι ο επιχειρηματίας Βιορέλ Καταράμα. 


 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ηγέτης του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι δήλωσε σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή, ότι ως μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση για να πάρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις . Ο Ηγέτης του VMRO-DPMNE κάλεσε τον Ζάεφ να απαντήσει στους πολίτες, αν υπήρξε συνάντηση και συμφωνία με το DUI σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του κράτους και τον «πολιτικό επαναπροσδιορισμό της Μακεδονίας». Ο Μιτσκόσκι είπε ακόμα ότι το VMRO-DPMNE δεν είναι εναντίον της απογραφής , αλλά κατά του τρόπου που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Αλβανών, Ζιγιάντιν Σέλα κατά την τακτική συνεδρίαση της ηγεσίας του Κόμματος στο Τέτοβο δήλωσε ότι «οι βόμβες δείχνουν το βαθμό συμμετοχής του DUI σον επηρεασμό των δικαστών και των εισαγγελέων. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα , οι αστυνομικές δυνάμεις μίας οντότητας δεν έχουν δικαίωμα να περάσουν στο έδαφος του της άλλης, χωρίς τη συγκατάθεση του συγκεκριμένου φορέα και τόνισε ότι κανείς δεν θα αναπτύξει στρατό στα σύνορα μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και της Σερβίας, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της οργάνωσης του SDS στη Μπιέλινα, Μίκο Μίτσιτς δήλωσε ότι το Κόμμα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει κάποια από την παλιά αίγλη του μόνο αν συμφωνηθεί ένας κοινός υποψήφιος για αρχηγός του κόμματος. «Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα δεν χρειάζεται έναν ηγέτη, αλλά μια συλλογική ηγεσία» , δήλωσε το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, Σόνια Κάρατζιτς Γιοβίσεβιτς. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ρούζιτσα Τζούκιτς ζήτησε από την Προεδρία να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο και να ενημερώσει τον ΟΗΕ και την ΕΕ για την ανάμειξη στο έργο των δικαστικών θεσμών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Βαλεντίν Ίνζκο, τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Μπρους Μπέρτον και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου , της Γερμανίας της Ολλανδίας και της Ισπανίας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Από τις εξαγωγές τροφίμων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το 39% κατευθύνεται στην ΕΕ, το 35% σε χώρες της CEFTA, το 18% στην Τουρκία, 2% σε χώρες της ΕΖΕΣ, και 6% στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου