Ιουνίου 12, 2019

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ . Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα σε διάγγελμα του είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται του λόγους για τους οποίους οι Σοσιαλιστές θέλουν να τον καθαιρέσουν , αλλά, τόνισε, ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εάν αυτή είναι η διέξοδος από την κρίση . Ο Μέτα είπε ότι αποφάσισε την αναβολή των δημοτικών εκλογών για να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων και την πιθανότητα μιας εμφύλιας σύγκρουση, για τον κίνδυνο της οποίας τον έχουν ενημερώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες ως ανώτατο διοικητή. 
Ο Μέτα τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα διεξαγωγής κανονικών εκλογών» και κάλεσε όλες τις πλευρές να κατανοήσουν την αναγκαιότητα του διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων». 

Ο Ράμα ήταν στις Βρυξέλλες όπου το απόγευμα συναντήθηκε με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ντόναλντ.(Τούσκ). Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τις συναντήσεις του δήλωσε ότι δεν ονειρεύεται μια Μεγάλη Αλβανία αλλά μια Μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση με Σέρβους, Μακεδόνες και Αλβανούς σε αυτή. 

Η εκπρόσωπος Τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι , Μάγια Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε ότι «το ζήτημα της μετάθεσης της ημερομηνίας των τοπικών εκλογών στην Αλβανία θα αφορά στους Αλβανικούς Θεσμούς και πρέπει να αποφασίζεται , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρακτική». 

ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών που εργάζονται στην ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχονταν σε 150 εκατομμύρια ευρώ, και είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ δήλωσε χθες ότι «είναι πλέον σαφές ότι δεν θα πάρουμε τον Ιούνιο την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων που περιμένουμε, για δεκαπέντε χρόνια. Ισως Ιούλιο. Περιμένουμε μετά από τη συνάντηση με τη Μέρκελ τον ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια και δήλωσε ότι υποστηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια. Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας στο ΝΑΤΟ γράφτηκε στην σημερινή ημερήσια διάταξη της Βουλής της Εσθονίας που θα είναι η 17η χώρα που θα το επικυρώσει. Η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών Συμβουλίων της Βόρειας και του Κοσσόβου θα διεξαχθεί στα Σκόπια σε ημερομηνία που θα καθορίσουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Η κυβέρνηση στην χθεσινή συνεδρίαση της αποφάσισε να ενεργήσει βάσει των συστάσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς της περιοχής της Αχρίδας. Ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας, Ασφάλειας και Αντικατασκοπίας Σάσο Μιγιαλκόφ δήλωσε στο δικαστήριο όπου δικάζεται για τις υποκλοπές ότι γνώριζε ισραηλινή εταιρεία με «βαλιτσάκι» που παρακολουθούσε και την ίδια την υπηρεσία του. Ο οργανωτικός γραμματέας του DUI Αρτάν Γκρούμπι ανακοίνωσε ότι γίνονται εσωκομματικές εκλογές και διέψευσε την πληροφορία για απομάκρυνση όλων των υπευθύνων των τοπικών οργανώσεων. Ο Επίσκοπος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων Ποιμήν, κατήγγειλε τις ύβρεις εναντίον του Χριστιανισμού που ακούστηκαν σε εκδήλωση των ΛΟΑΤ Σκοπίων. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι τρεις έλαβαν τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με περίστροφα που έγινε μπροστά από ταχυφαγείο στην Τσετίνιε. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η έκτακτη συνεδρίαση ης Προεδρίας που ζήτησε ο Κροάτης Ζέλικο Κομσιτς για την μεταναστευτική κρίση έληξε χωρίς να ληφθεί «καμία απόφαση» και σημείωσε ότι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή της εισόδου των παράνομων μεταναστών μπορεί να γίνει αν υπάρχει η πολιτική βούληση. Ο μουσουλμάνος συμπρόεδρος Σεφίκ Τζαφέροβιτς δήλωσε ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προστασία των συνόρων θα είναι για να συνδράμουν την αστυνομία των συνόρων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρίνκο Τσαβάρα δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο σχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου οι αρχές στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να αρχίσουν να λειτουργούν και να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το 6ο Συνέδριο των SNSD θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Ιουνίου στο Λάκτασι , όπως ανακοίνωσε το κόμμα. 

ΣΟΦΙΑ. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, και αρχηγός του ΕΜΕΟ δήλωσε ότι η Βόρεια δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αν δεν αποδέχεται τη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τα ιστορικά ζητήματα που προκαλούν αντιπαραθέσεις και στις δύο χώρες. Όπως είπε, η Βουλγαρία θα πρέπει να επιμείνει στη θέση της για τα ιστορικά θέματα και να αποσυρθεί την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της γείτονος της, αν τα κράτη δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο των ειδικών επιτροπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου