Μαΐου 31, 2019

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις και η πρωθυπουργός Βιορίκα Ντάντσιλα είχαν συνομιλίες στο Μέγαρο Κοτροτσένι, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, και στην προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού η πρωθυπουργός έστειλε τη λίστα των τεσσάρων προτάσεων για θέσεις υπουργών, και μετά την απαίτηση του Προέδρου να απομακρυνθούν η υπουργός Εσωτερικών Κάρμεν Νταν και ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκάνου. Μετά τη συνάντηση, η κ. Ντάντσιλα είπε ότι PM η κυβέρνηση έχει λάβει την λαϊκή εντολή το Δεκέμβριο 2016 και θα συνεχίσει το έργο της βάσει αυτής της εντολής. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έστειλε προσκλήσεις στα πολιτικά κομμάτα για να προσέλθουν σε διαβουλεύσεις, στο Μέγαρο Κοτροτσένι, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ στην ώρα του Πρωθυπουργού είπε ότι «παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια καθαρή σύσταση, βασικά κράτη μέλη , δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσει «πράσινο φως» για έναρξη των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα. Οι πιθανότητες του Ιουνίου για να πάρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις μειώνονται .Πιστεύω ότι ο Ιούνιος δεν είναι ρεαλιστική ημερομηνία, άλλα τον Ιούλιο θα έχουμε μια ημερομηνία . Ο Ζάεφ είπε ότι η Γερμανία η Γαλλία και η Ολλανδία, καθυστερούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
 Προηγούμενος ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Νικολόφσκι, σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της Έκθεσης Προόδου δήλωσε ότι «ο Ιούνιος έφτασε» και ρώτησε πότε ακριβώς αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η εκτίμηση του Κόμματος του είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Ζάεφ υποστήριξε τον φίλο του υπουργό υγείας στην διαμάχη του με τον κατανεμηθέντα οικονομικό διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής στα Σκόπια, Βαλόν Μπέλλα και δήλωσε ότι ο Βαλόν Μπέλλα ήταν ένας από τους διευθυντές που είχε υπόψη του όταν μίλαγε για αντικαταστάσεις των «αποτυχημένων».
 Ο Μπέλλα απάντησε ότι : «Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα. Η συμμετοχή του πρωθυπουργού δείχνει σαφώς πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του εγκλήματος». 
Ο Μπέλλα βγήκε στην τηλεόραση και αποκάλυψε με έγγραφα παρατυπίες στην Κλινική και τόνισε ότι η προϊσταμένη τω αδελφών νοσοκόμων δεν είναι μαία αλλά, έχει Μπάτσελορ Φιλολογίας.
 Η Συμμαχία για τους Αλβανούς ανακοίνωσε ότι το χάος στο το κλινική Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου θα πρέπει να έχει ένα δικαστικό επίλογο.
Ο Εκπρόσωπος του «Ντούι» ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτι και ο Ζάεφ έχουν συμφωνήσει κατά 90% τον ανασχηματισμό. 
Ο (Μεγάλο )επιχειρηματίας Τρύφουν Κοστόφσκι μιλώντας στον «Alfa TV» τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αλλάξει το σύνολο της κυβέρνησης και να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, επειδή, «το δικαστικό σώμα είναι ο μεγαλύτερος καρκίνος για την λειτουργία του κράτους», και είπε ότι «θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Υπουργών» και «να σταματήσει η απασχόλησης τόσων συμβούλων κυβέρνηση». 

ΣΚΟΠΙΑ. Το εργαστήριο ερευνητικής δημοσιογραφίας δημοσίευσε τον μακρύ κατάλογο των 63 συμβούλων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ είπε ότι «οι σύμβουλοι του Άλεξ Ρούζιν έχει επαφές με γαλλικές εταιρείες και ο Λιούπτσο Ζαφειρόφσκι έχει διασυνδέσεις με το γραφείο του Μακρόν, ενώ παραδέχτηκε ότι ο δημοσιογράφος Λιούμπισα Στάνκοβιτς, έπαιρνε δυο κρατικούς μισθούς αφού τη στιγμή που προσλήφθηκε ως Σύμβουλος εργαζόταν και στην Δημόσια Τηλεόραση. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Βόρεια θα φιλοξενήσει στο στρατόπεδο του Κρίβολακ από τις 5 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου, πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή 2700 στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ , του Μαυροβούνιου, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Λιθουανία. Στο κρίβολακ χθες ήταν η στρατηγός Ραντμίλα που πήγε στη συνεδρίαση της Βουλής για να απαντήσει στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο με ελικόπτερο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφερι ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για να συζητήσει την έκπτωση του Νίκολα Γκρουέφσκιαπό το βουλευτικό αξίωμα θα πραγματοποιηθεί μετά την 7η Ιουνίου. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα από το βήμα της (κολοβής) Ολομέλειας της Βουλής η οποία θα κλείσει λόγω της προεκλογικής περιόδου δήλωσε: «Διάλογος ναι, αλλά όχι διαπραγματεύσεις για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου». Όπως είπε η ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών απορρέει από το Σύνταγμα και καθορίζεται από τον αρχηγό του κράτους. 
ΤΙΡΑΝΑ . Ο Κοσσοβάρος υφυπουργός εξωτερικών του Ράμα. Γκεντ Τσακάι μετά από σκέψη αρκετών ημερών απέρριψε τη δήλωση ότι του Πρόεδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για την «Ένωση», «στο εγγύς μέλλον» και είπε ότι , «Η Ένωση Αλβανίας και Κοσσυφοπέδιου δεν είναι στην επίσημη ατζέντα των δύο χωρών».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στο Μαυροβούνιο δήλωσε ότι «η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια γεωπολιτική απόφαση, και δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα». Είπε ακόμα: «είναι καθήκον μας να έχουμε μια οραματική προσέγγιση».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ενέκρινε τη διάθεση 25.000 ευρώ για την αποκατάσταση της Σπηλιάς του Τίτο στο Ντρβαρ, μετα τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη καταιγίδα. 
Η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απάντησε ότι δεν έχει τον έλεγχο και την παρακολούθηση των εμπορικών τραπεζών σε πράξεις εσωτερικών πληρωμών, και ότι δεν η τράπεζα κατά την άσκηση της δραστηριότητας της ακολουθεί το Σύνταγμα και τους Νόμους. 

ΜΟΣΤΑΡ. Ο Πρόεδρος της HDZ BiH Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε ότι ήταν περισσότερο από ικανοποιημένος με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση .Σε συνάντηση με το Ρώσος πρεσβευτή Πέτρ Ιβαντσόφ είπε ότι «οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Κροατικού λαού απαιτούν να σχηματιστούν επειγόντως οι Αρχές προκειμένου να συνεχιστεί η ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση. 

ΣΟΦΙΑ. Ο αντιπρόεδρος του ΓΚΕΡΜΠ, Τσβετάν Τσβετάνοβ, μετά από συζήτηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Μπόικο Μπορίσοβ υπέβαλε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος και μένει απλό μέλος . Σε δήλωσή του ο Τσβετάνοβ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα 13 χρόνια της συνεργασίας του με τον Μπόικο.

 ΣΟΦΙΑ. Στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της Γενικής Διεύθυνσης κατά του «οργανωμένου εγκλήματος» και της χωροφυλακής στη Σόφια και στη Βορειοδυτική Βουλγαρία συνελήφθησαν 15 άτομα, που ενέχονταν σε εκβιασμούς, εμπρησμούς και σε διακίνηση ναρκωτικών. Η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις διήρκεσε περίπου ένα χρόνο .Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν χρήματα, όπλα και ναρκωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου