Ιουνίου 01, 2019

Η 1η Ιουνίου στην Ιστορία

1198. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ ¨Άγγελος μετά από αίτημα του Στέφανου Α΄ Νεμάνια , που εκάρει μοναχός στην Μονή της Στουντένιτσα στην Σερβία , και έλαβε το όνομα Συμεών και μετά πήγε στον Άθω , υπέγραψε το χρυσόβουλο που παραχωρούσε την εγκαταλειμμένη Μονή του Γεώργιου Χιλανδάριου, ως αιώνιο δώρο στους Σέρβους, και επέτρεψε στον Στέφανο Νεμάνια , και τον μικρότερο γιο του Ράσκο, ο οποίος είχε καρεί επίσης μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Σάββας στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους και μόνασε επί 7 χρόνια στην Μονή Βατοπαιδίου να εγείρουν ένα νέο μοναστήρι στο Αγιο Όρος. 



1204. Πτώση της πόλης της Ρουέν, που κατελήφθη , από τον Φιλίππου Β '. 

1215. Οι Μογγόλοι του Τζένγκις Χαν κατέλαβαν το Πεκίνο έπειτα από πολιορκία. 

1252. Ο Αλφόνσος ο Σοφός έγινε βασιλιάς της Καστίλλης και της Λεόν. 

1283 .Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ράινφελντεν ο ανήλικος Ροδόλφος Β΄ συμφώνησε να παραιτηθεί υπέρ του αδελφού του Αλβέρτου Α΄ των Αψβούργων.

 1298.Οι κάτοικοι της Ρίγα και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νίκησαν το Λιβονικό Τάγμα στη μάχη της Τουράιντα. 


1455. Ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β ο Πορθητής κατέλαβε στο Κοσσυφοπέδιο το Κάστρο του Νόβο Μπρντο, 20 χιλ από την Πρίστινα.
1485. Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας Ματθίας Κορβίνος, που πολιορκούσε τη Βιέννη εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη την 1η Ιουνίου επικεφαλής 8000 βετεράνων του «Μαύρου Στρατού». Ο Βασιλιάς μετέφερε τη βασιλική αυλή στη νέοκατακτημένη πόλη και συγκάλεσε τις Γενικές Τάξεις της Κάτω Αυστρίας στη Βιέννη για να ορκιστούν σε αυτόν.

 1535. Οι Δυνάμεις του Αυτοκράτορα Κάρολου Κουίντου κατέλαβαν την Τύνιδα και σκότωσαν περίπου 30.000 από τους κατοίκους της. 


1645 .Άρχισαν επίσημα στο Μίνστερ στη Βεστφαλίας οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του τριακονταετούς Πολέμου που θα διαρκέσουν τρία χρόνια. 

1657. Η Δανία και η Νορβηγία μπήκαν στον δεύτερο Βόρειο Πόλεμο (1655-1660), κηρύσσοντας τον πόλεμο στη Σουηδία.

 1670. Ο Κάρολος Β΄ της Αγγλίας και ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας υπέγραψαν τη μυστική συνθήκη του Ντόβερ, με την οποία ο Κάρολος υποσχέθηκε να υποστηρίξει του; καθολικούς και ο Λουδοβίκος να τον υποστηρίξει εναντίον των επτά Ηνωμένων Επαρχιών της Ολλανδίας. 

1671.Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στην Πολωνία. 1697. Ο προτεστάντης Εκλέκτορας της Σαξονίας Αύγουστος ο ισχυρός ασπάστηκε την καθολική πίστη, για να φορέσει το πολωνικό Στέμμα. 

1779. Έλληνες άποικοι ίδρυσαν τη Μαριούπολη.


1794.Κατά τη διάρκεια των Πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης έγινε η πρώτη ναυμαχία μεταξύ του στόλου της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, 400 μίλα από τις Γαλλικές ακτές με νίκη των Βρετανών. (Η ένδοξη 1η Ιουνίου).Οι Γάλλοι έχασαν 6 πλοία και οι Βρετανοί ένα. 



1812. Ο Πόλεμος του δολαρίου .Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μάντισον ζητά από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να κηρύξει τον πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

1815. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ορκίστηκε πίστη στο γαλλικό Σύνταγμα. 

1869. Στην Ισπανία τέθηκε σε ισχύ σύνταγμα που εγγυόταν την ελευθερία της θρησκείας και του Τύπου, και τη συγκρότηση δικαστηρίων με ενόρκους. 

1876 .Σκοτώθηκε στον Αίμο ο Βούλγαρος Κομιτατζής Χρίστο Μπότεβ. 

1919. Στη Γερμανία, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την εκτέλεσή της εντοπίστηκε στο Κανάλι Λάντβερ, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ που αναγνωρίστηκε από τον ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο του Βερολίνου. 

1920. Στην Αθήνα έγινε συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού για να εκδηλώσει εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς τους Συμμάχους .Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον για αμερικανικό προτεκτοράτο πάνω στην Αρμενία. 

1930 Ο Παναθηναϊκός νίκησε 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του. 

1932. Ο Φραντς φον Πάπεν διαδέχτηκε τον Χάινριχ Μπρύνινγκ που παραιτηθηκε ως καγκελάριος . 

1933. Αναχώρησε για το Λονδίνο η ελληνική αποστολή για να διαπραγματευτεί τον διακανονισμό του εξωτερικού χρέους. 

1938. Στη Γερμανία, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε την απέλαση και τον εκτοπισμό των περιθωριακών και αντικοινωνικών στοιχείων. (επαίτες, τσιγγάνους, αλήτες, νταβατζήδες, πουτάνες κλπ).


1939. Ο πρίγκιπας της Γιουγκοσλαβίας Παύλος Καρατζόρτζεβιτς επισκέφθηκε το Βερολίνο, και συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ ο οποίος διοργάνωσε προς τιμήν μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση . Πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση του γερμανικού μαχητικού-βομβαρδιστικού αεροσκάφους Focke Wulf Fw 190. Μεγάλος σεοσμός στα Καλάβρυτα και ζημιές στη Μονή της Αγίας Λαύρας. 

1941. Οι Βρετανοί πήραν τον έλεγχο της Βαγδάτης . Στο Λονδίνο ο εξόριστος βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Πέτρος Β υπέγραψε το διάταγμα για το διορισμό ως πρωθυπουργού της εξόριστης κυβέρνησης του Κροάτη Ιβάν Σουμπάσιτς. 

1942.Το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο στον Άξονα. 

1955.Έναρξη της Διάσκεψης της Μεσσήνης.

 1958. Ο Σαρλ ντε Γκωλ με ειδικό διάταγμα επανήλθε στην πρωθυπουργία της Γαλλίας για έξι μήνες. 

1962. Στη Σοβιετική Ένωση αυξήθηκαν κατά 25-30%. οι τιμές του κρέατος, του γάλακτος, του βούτυρου και των αυγών . Ξέσπασαν ταραχές των εργατών στο Νοβοτσερκάς.

 1965 . Ο ανακριτής αντιστράτηγος Ι. Σίμος, περιέδωσε το πόρισμά του για τον ΑΣΠΙΔΑ στον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για συνωμοτικές κινήσεις κατώτερων αξιωματικών και επέμενε ότι δεν υφίσταται ανάμιξη πολιτικών προσώπων. Απονεμήθηκε στον Μιχαήλ Σολόχοφ το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

1966 . Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφρασε ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πρότεινε στην κυβέρνηση των αποστατών τη λήψη μέτρων όπως η επιβολή ειδικής άδειας μετανάστευσης, ο έλεγχος των τιμών και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. 

1967. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, «απαγορεύτηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη (...) Δημοσιεύτηκε το επίσημο πόρισμα για το θάνατο του Νικηφόρου Μανδηλαρά, το οποίο υπογραφόταν από τον Δημήτριο Καψάσκη και ομιλούσε περί «πνιγμού».

1972. Συνελήφθη στην Φραγκφούρτη ο Αντρέας Μπάαντερ.

 1973 .Κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση «Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Δημοκρατίας» μετά από πολιτειακό δημοψήφισμα,καταλήγοντας με τη φράση «Ζήτω η Δημοκρατία». 

1979 .Η γέννηση ενός ακόμα ανεξάρτητου αφρικανικού κράτος της Ζιμπάμπουε πρώην Νότια Ροδεσία. 

1987 .Δολοφονήθηκε ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Ρασίντ Καράμι, με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο ελικόπτερο που τον μετέφερε στη Βηρυτό. 

1990. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Τζορτζ Μπους υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο τη συμφωνία για την διακοπή παραγωγής χημικών όπλων και την καταστροφή των όπλων αυτών και συμφώνησαν για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

1991. Ο Γιώργος Κοσκωτάς εκδόθηκα από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

 1992. Η Ρωσίας έγινε το 165ο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

 1993 . Στο Βελιγράδι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ντόμπριτσα Τσόσιτς καθαιρέθηκε. Η απομάκρυνση πυροδότησε την εξέγερση χιλιάδων κατοίκων του Βελιγραδίου που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. Συνελήφθησαν αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς και η σύζυγός του Ντάνιτσα με την κατηγορία ότι προκάλεσαν τις ταραχές στις οποίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Στη Γουατεμάλα, ο Πρόεδρος Χόρχε Σεράνο ανατράπηκε από το στρατό. 

1994. Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε τη μετοχοποίηση και μερική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου μέσω του Χρηματιστηρίου.

 1995. Δύο ληστές εκτέλεσαν τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρη Μαντούβαλο, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του απέσπασαν δύο τσάντες με 146 εκατομμύρια δραχμές, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. 

1997.Νίκη της Αριστεράς υπό την ηγεσία του Λιονέλ Ζοσπέν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. 

1998. Έναρξη λειτουργάς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έδρα στην Φρανκφούρτη και πρωτο διοικητή τον Βιμ Ντούισενμπεργκ. 

1999. Κατά την 70η των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας,  το ΝΑΤΟ, σκότωσε 40 αμάχους. Κατά τον πρωινό βομβαρδισμό, το ξημερώματα βομβάρδισαν την Κικίντα, Εκτός από τα αδεις στρατιωτικες εγκαταστάσεις έπεσαν βόμβες διασποράς σε σπίτια και σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι που κοιμόντουσαν ενώ 43 τραυματίστηκαν . Αργότερα βομβαρδίστηκε εκ νέου το Νόβι Παζάρ, και μια βόμβα έπεσε σε μια πολυκατοικία, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους. Βομβαρδίστηκε ακόμα ο σταθμός υψηλής Τάσης στην Μπεζάνισκα Κόσα και διακόπηκε η παροχή ρεύματος στους καταναλωτές στο Βελιγράδι, Χτυπήθηκαν και οι εγκαταστάσεις της «Γιουγκοπετρόλ» στο Σμεντέρεβο. Με περισσότερα από 50 βλήματα βομβαρδίστηκε το Πρίζρεν και 20 πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή του συνοριακού φυλακίου «Γκοροζούλ», για ν α διευκολυνθεί η είσοδος των ΟΥΤΣΕΚΑδων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ζοβάντιν Γιοβάνοβιτς απέστειλε επιστολή στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στην οποία τόνισε ότι η ΟΔΓ αποδέχεται τις αρχές της ομάδας των επτά και της Ρωσίας , συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πρέπει να προκύψει με ψηφίσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βίκτορ Τσερνομίρντιν για να παρουσιάσει στους Γιουγκοσλάβους τους όρους της ειρήνης. «Στην πραγματικότητα θα είναι μια φιλική προσφορά στο λαό της Γιουγκοσλαβίας για την επίτευξη των προϋποθέσεων για την ειρήνη», δήλωσε ο Αχτισάαρι, στο φινλανδικό ραδιόφωνο. 

2001. Στο Κατμαντού κατά τη διάρκεια δείπνου ο διάδοχος σκότωσε τον Πατέρα του και τη μητέρα του και δέκα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, και ύστερα αυτοκτόνησε. 

2005. Οι Ολλανδοί με 61,6% απέρριψαν το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη. 

2009. Η πτήση 447 της Air France χάθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. 

2017. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου