Μαρτίου 17, 2019

Επί τροχάδην



ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι Σέρβοι  έκαναν σήμερα μνημόσυνα στην μνήμη των 28 θυμάτων  του πογκρόμ σε βάρος των Σέρβων στο  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, κατά το οποίο τραυματίστηκαν εκατοντάδες Σέρβοι, και καταστράφηκαν  800 σπίτια Σέρβων και 35 ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια.

Η Ένωση των οικογενειών των αγνοουμένων,  και εκτελεσθέντων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κάλεσε τις σερβικές αρχές να προσφύγουν στον ΟΗΕ και να ζητήσουν  τον καταλογισμό ευθυνών για τη μαζική και οργανωμένη βία των Αλβανών κατά των Σέρβων το Μάρτιο του 2004,  και να απαιτήσουν διεθνείς  εγγυήσεις ότι παρόμοια βία δεν  θα επαναληφθεί.



ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε συζήτηση με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το τι  θα ήθελε να αποκομίσει  η Σερβία από τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.



ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο αρχηγός του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο διότι οι συνταγματικές προθεσμίες έχουν παραβιαστεί και ότι το Κόμμα στο Συμβούλιο των Υπουργών θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτική Ομάδας του SNSD στην Βουλή των Αντιπροσώπων Στάσα Κόσαρατς απάντησε ότι η κατανομή των υπουργείων μπορεί να συζητηθεί μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για το πρόγραμμα της κυβέρνησης και μετα τον διορισμό το πρωθυπουργού.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της Σερβικής Υπηρεσίας Πληροφοριών , (BIA), η σερβική κυβέρνηση έχει μια ένδειξη για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία στο Κόσοσβο του ηγέτη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Όλιβερ Ιβάνοβιτς, και ότι, «οι εγκληματίες δεν θα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ των Σέρβων». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάνταρ Τσεπούριν δήλωσε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ περίπλοκο και ότι δεν είναι πιθανό ότι η λύση του θα προκύψει στα λόμπι. Ο Πρέσβη της Ρωσίας, της Σερβίας, είπε ακόμα ότι οι παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία μέσω του τουρκικού ρεύματος  θα αρχίσουν το 2020, ενώ για την πλατφόρμα της  Πρίστινα είπε ότι είναι ένα τελεσίγραφο  που δεν έχει τίποτα να κάνει με την πραγματικότητα, και αντιπροσωπεύει μια σαφή απόρριψη του διάλογου με το Βελιγράδι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Σέρβος υπουργός άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρόταση  μείωσης  της δύναμης της ΚΦΟΡ  γιατί  θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια των μη Αλβανικών πληθυσμών στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Δύο Σέρβοι δεκαεπτά ετών τραυματίστηκαν όταν τους επιτέθηλκε είναι ομάδα Αλβανών στον Μαχαλά των Βόσνιων στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα. 

 Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, καταδίκασε την επίθεση των Αλβανών και είπε ότι έγινε  , στο πλαίσιο της  πολιτικής εκφοβισμού του σερβικού λαού.


«Ο στόχος τους είναι μέσα από  μια σειρά από μεμονωμένα περιστατικά και προκλήσεις να περοκαλέσουντην περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο Τζούριτς, και τόνισε  ότι, «η επίθεση αυτή δεν μπορεί να εξεταστεί έξω από το πλαίσιο της πρόθεσης των Αλβανών να προσαρτήσουν το βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, και ότι το σερβικό τμήμα της πόλης να ενσωματωθεί στον  δήμο της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Ασφάλειας, Ντράγκαν Μέκτιτς, επανέλαβε στην εισαγγελία τους ισχυρισμούς του ότι η κροατική υπηρεσιών πληροφοριών χρησιμοποίησε «σαλαφιστές» μουσουλμάνους για να περάσουν λαθραία όπλα στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη. Ο κροάτης αναπληρωτής υπουργός Ασφάλειας Μίγιο Κρέσιτς, είπε ότι πρόκειται για ανοησίες και ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στην υποτιθέμενη εκστρατεία της Κροατικής υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις των Σαλαφιστών στη Βοσνία Ετζεγοβίνη. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Τόμο Κόβατς δήλωσε ότι η υπόθεση σχετικά με την πρόσληψη σαλαφιστών κατασκευάστηκαν ώστε αρχηγός του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς να διατηρήσει τον έλεγχο της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας.


 ΜΟΣΤΑΡ. Το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη » , στου οποίου τη διοργάνωση συμμετείχε η Κροατική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη χρειάζεται τροποποιήσεις του Συντάγματος , ειδικά σε ότι αφορά στους συστατικούς λαούς, και ότι «οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν διάλογο.


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην  Βοσνία Ερζεγοβίνη  Λαρς Γκούναρ Βίγκεμαρκ δήλωσε ότι είναι αδύνατο για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη να γίνει μέλος της ΕΕ, όσο θα υφίσταται ο Ύπατος αντιπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας.



ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μετα οποίος επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση  και έκανε έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία και αυτοσυγκράτηση. Ο Μετά κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την αντιπαράθεση και να μείνει μακριά από προκλήσεις.



ΤΊΡΑΝΑ. Χιλιάδες υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης συμμετείχαν το Σάββατο στις διαδηλώσεις  εναντίον της διεφθαρμένης κυβέρνησης Ράμα, που «συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα», και ζήτησαν παραίτηση  της κυβέρνησης και ελεύθερες εκλογές.


Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, για άλλη μια φορά, γκρέμισαν το φράχτη έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο.


Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν  την αστυνομία για  υπερβολική χρήσης βίας.

Ο Λουζλιν Μπάσα  κατηγόρησε  τον Ράμα ότι προσπαθεί  με τη βία «να συντρίψει την αντίσταση του λαού». Σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου  συνελήφθησαν πολλοί διαδηλωτές.

«Όλη η Αλβανία  και ολόκληρος  ο κόσμος βλέπει  ότι ενωμένοι θα παλέψουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες », δήλωσε ο Μπάσα και προέβλεψε ότι  «ο λαός θα ρίξει τον Έντι Ράμα στο ποτάμι».



ΣΟΦΙΑ. Ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία ευρέσεως εργασίας συνεχίζει να μειώνεται.  Τον Φεβρουάριο του 2019  ο αριθμός τους έπεσε στα 205 013 άτομα (ποσοστό 6.2%). Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 η πτώση είναι της τάξης του 2.1% ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2018 πρόκειται για 25 600 λιγότερους ανέργους  Οι δηλωμένες κενές  θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο 2019 ήταν 14 875 με 84.7% από αυτές να βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.


 Ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αναζητείται στον τομέα της Μεταποιητικής Βιομηχανίας (26%), στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια (17%) και στο εμπόριο και την επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (12%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου